-
Wyzwalacz Yongnuo RF-603 i Olympus
Jak wiadomo firma Yongnuo ma ciekawą ofertę lamp i wyzwalaczy - i to przy umiarkowanych cenach.Aż grzech nie skorzystać... jest tylko mały problem - nie ma wyzwalacza RF603 dla Olympusa.
Jak się okazało zmuszenie go do współpracy np. z OMD nie jest skomplikowane. Najlepiej użyć do tego celu wersji Canona...
Na początek trochę teorii...
Wbrew powszechnej opinii wyzwalacze te pracują ZAWSZE równocześnie jako nadajnik i odbiornik - z tym, że zmienia się tryb pracy nadajnika.
Urządzenie trzymane w ręce działa jako pilot do wyzwalania migawki,
a po wpięciu na szynę aparatu zmienia tryb pracy do wyzwalania lamp błyskowych.
Wykorzystany jest do tego sygnał służący do wybudzania lamp - u Canona dostępny na styku B.
Jak łatwo się domyślić u Olympusa jest inaczej, jest to styk A.
Dodatkową komplikacją jest fakt, że styk B Olympus wykorzystuje do transmisji danych, więc żeby nie było zakłóceń pracy aparatu bezpieczniej jest go po prostu usunąć...
No to do dzieła :-P
Nie obejdzie się bez otwarcia urządzenia - 3 czarne śrubki trzymają obudowę w całości
Śrubek przybywa, bo płytkę ze stykami trzymają kolejne 4 - tym razem srebrne
:arrow: Od tego momentu nie można obracać wyzwalacza by nie pogubić sprężynek i styków :idea:
W necie było parę opisów - wszystkie bazowały na zlutowaniu dwóch pól kontaktowych - mało eleganckie rozwiązanie.
Spróbujmy potem coś takiego odsprzedać, albo wysłać do serwisu...
A poza tym obiecałem bez lutowania :mrgreen:
---------- Post dodany o 14:56 ---------- Poprzedni post był o 14:47 ----------
Moim zdaniem lepiej użyć kawałka elastycznego przewodu - w zasadzie czym cieńsze druciki tym lepiej, ale bez przesady
Trzeba mocno skręcić wiązkę grubą na niecały milimetr (ale precyzja, nie? :lol: )
w szczypcach wygiąć i co niepotrzebne odciąć (najlepiej ostrymi nożyczkami)
Te same szczypce przydają się do wyjęcia jednego styku wraz ze sprężynką
A potem sprężynkę trzeba włożyć spowrotem
Teraz czeka nas najtrudniejsze zadanie - przygotowany drucik musimy wsadzić tam, gdzie być powinien - czyli w środki dwóch sprężynek.
O które chodzi to chyba jasne...
Po tej precyzyjnej operacji płytkę ze stykami należy przykręcić.
Wiem, to też jest trudne - trzeba uważać by wszystkiego nie rozsypać...
I uważać na delikatne gwinty.
Jest więcej niż pewne że niepotrzebny (chwilowo) styk zgubimy... dlatego proponuję kawałkiem (dobrej) taśmy izolacyjnej przykleić go wewnątrz nadajnika
Pozostaje już tylko poskładać wszystko... i to wszystko
W ten prosty sposób kolejny wyzwalacz RF603 trafił do olympusowej rodziny
a gdyby była taka potrzeba to możemy przywrócić wszystko do stanu fabrycznego.
Ps. Wszystkie zdjęcia tego opisu (oprócz dwóch - z wiadomych przyczyn) były zrobione moim OMD z lampą Yongnuo 560III wyzwalaną przy użyciu wyzwalacza RF603 przerobionego tą samą metodą już wcześniej - sesja pokazuje przeróbkę drugiego egzemplarza.
-
Odp: Wyzwalacz Yongnuo RF-603 i Olympus
Bardzo dobrze pokazany jak i opisany poradnik za co duży plus ; )
To teraz czekamy na przerobienie wyzwalacza Yongnuo 622 aby przenosił TTL-a dla lamp Olka ; )
-
dzięki za dobrze pokazany sposób adaptacji. Czy po przerobieniu wyzwalacz pracuje również jako pilot bezprzewodowy z aparatem. (oczywiście z funkcją nastawy ostrości i wyzwalania)?.
-
a po co tak się bawić skoro można kupić wyzwalacze Pixel Soldier? Jedynym ich minusem jest brak możliwości używania ich jako pilota i dość słabe plastikowe wykonanie,a tak to same zalety 100% wyzwoleń,duży zasięg dobra cena :).
-
A nadajnik tego Pixela to lampą YN560III bezpośrednio sterują :?: (pytanie było retoryczne - wiem że nie...)
O wyzwalacze lamp studyjnych też można by spytać - takie fajne RF603AC żadnych bateryjek nie wymagają, i lampy zabezpieczą przed wywróceniem :mrgreen:
-
Mam pytanko. Czy żeby z e-pl5 wyzwolić zdalnie FL50 to muszę przerobić oba odbiorniki?
-
Oczywiście wystarczy przerobić jeden - ten założony na aparat
-
easy_rider
- czy próbowałeś odpalić lampę Yongnuo560III (560II) w trybie slave z body (EM-5)? czy są kompatybilne we współpracy w tym trybie z EM-5.?
- czy po przerobieniu wyzwalacza działa po podłączeniu przewodem PC z body jako wyzwalacz migawki?
-
Yongnuo 560III działa też z Olympusem nałożona na sanki, ale tak jest mniej wygodniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DzejPi
easy_rider
- czy próbowałeś odpalić lampę Yongnuo560III (560II) w trybie slave z body (EM-5)? czy są kompatybilne we współpracy w tym trybie z EM-5.?
- czy po przerobieniu wyzwalacza działa po podłączeniu przewodem PC z body jako wyzwalacz migawki?
Nie ma chyba kablów do Olka do wyzwalania migawki? Będę miał też jutro swój zestaw, będę eksperymentował :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Nie ma chyba kablów do Olka do wyzwalania migawki?
Niby nie ma - ale ta taki sam kabel jak do Aputure albo Pixel Soldier
-
chodzi o kabelek, którego w RF603C nie ma (bo jest do Canona) ale pewnie ten: http://fripers.pl/product_info.php/i...-LSO21-O1.html też nie będzie pasował do wyzwalacza migawki RF603. Wyzwalacz na pewno taką funkcje posiada.
-
Jakby ktoś chciał coś do wyzwalania Yongnuo 56o III, to można też użyć Meyin RF-604.
Działa zarówno wersja dla Canona jak i Nikona, sprawdziłem.
-
-
A może ktoś wie czy zadziała Phottix Strato 4w1 do Canona? (teoretycznie powinien)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DzejPi
Nie - ten kabel nie pasuje. Przecież jest do wyzwalacza RF602
---------- Post dodany o 12:57 ---------- Poprzedni post był o 12:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jakby ktoś chciał coś do wyzwalania Yongnuo 56o III, to można też użyć Meyin RF-604.
Działa zarówno wersja dla Canona jak i Nikona, sprawdziłem.
Ale tylko w trybie 602 - czyli z odbiornikami 603 nie zadziała...
---------- Post dodany o 13:19 ---------- Poprzedni post był o 12:57 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
PT-16GY też zadziała
Niby jakim cudem? :shock:
Przecież ten wynalazek pracuje na 443MHz - a lampa 560III 2,4GHz...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Ale tylko w trybie 602 - czyli z odbiornikami 603 nie zadziała...
W rzeczy samej.
Chodziło mi o wyzwalanie samej lampy 560 III, bez konieczności montowania odbiornika na lampie.
-
Przyszła YN560III i dwa RF-603c i jakoś nie potrafię ich zmusić do współpracy :( Czy po ustawieniu pinami tego samego kanału i naciśnięciu przysisku na wyzwalaczach, lampa powinna błysnąć?
-
Lampę oczywiście przełączyłeś w tryb wyzwalania odbiornikiem?
Tryb współpracy z rf603?
Przy naciśnięciu do połowy spustu w odbiorniku na lampie powinna włączyć się niebieska dioda sygnalizacyjna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Czy po ustawieniu pinami tego samego kanału i naciśnięciu przysisku na wyzwalaczach, lampa powinna błysnąć?
Nie - póki nie założysz wyzwalacza na sanki aparatu jego przycisk służy do wyzwalania migawki aparatu.
-
Ogarnąłem. Nadajnik już przerobiony na Oly. Swoją drogą ciekawe czemu nie sprzedają wersji dla Olympusa.
---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post był o 21:12 ----------
Teraz przydałby się jeszcze ten kabelek do wyzwalania migawki. Jak go najtaniej można pozyskać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Ogarnąłem. Nadajnik już przerobiony na Oly. Swoją drogą ciekawe czemu nie sprzedają wersji dla Olympusa.
---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post był o 21:12 ----------
Teraz przydałby się jeszcze ten kabelek do wyzwalania migawki. Jak go najtaniej można pozyskać?
luc4s czy mógłbyś sprawdzić (jeżeli masz EM-5) czy lampa jest wyzwalana przez aparat (RC) w trybie slave (bez wyzwalacza radiowego)?
-
Niestety nie mam. Mam to co w stopce póki co.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DzejPi
czy lampa jest wyzwalana przez aparat (RC) w trybie slave (bez wyzwalacza radiowego)?
RC? :shock: Oczywiście że nie...
Można użyć fotoocelę - do wyboru na 1 lub 2 błysk.
-
Wielkie dzięki za detaliczny opis zagadnienia dla zręcznych inaczej takich jak ja, ogromnie się przyda. Na marginesie gdzieś w necie (o tu http://forys.net/test-phottix-pt-04-...ongnuo-rf-602/) było porównanie RF-602 i Phottixa PT-04 II i ten pierwszy jeśli chodzi o zasięg bił na głowę tego drugiego
-
Czy mozna już gdzieś kupić kabelek do wyzwalania migawki w em-5 poprzez RF-603?
Jeśli są gdzieś takie kabelki, to czy można prosić o linka?
-
-
-
Potwierdzam, kupiłem i w końcu mam zdalne wyzwalanie :) I pomyśleć, że w dziadku E1 to było defaultowo.
-
Luc4s czy przy wyzwalaniu YN603 działa dwustopniowo?(I. ustawianie ostrości - II wyzwolenie migawk?)
-
-
Dzięki. Już zamawiam kabelek.
-
Hmm od siebie tylko dodam,ze kupilem transmiter i dwa odbiorniki wasen - chyba najtansze chinskie gowno 40zl - i smiga jak nalezy z omd i fl36r z tym , ze drugi odbiornik nie jest mi potrzebny, jedna lampa odpala druga czego przed zakupem nie wiedzialem.
Jedynym problemem sa ogromne ilosci baterii jakie taki zestawik pochlania:P
-
Ja założyłem 3 tyg. temu po dwa Eneloopy do RF-603 i nadal trzymają. Czasami warto dopłacić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
storn2008
Hmm od siebie tylko dodam,ze kupilem transmiter i dwa odbiorniki wasen - chyba najtansze chinskie gowno...
Ale jaki to ma związek z tematem?
Cała idea stosowania RF-603 polega na tym, że wyzwalamy lampy 560III bez dodatkowych odbiorników,
albo lampy studyjne bez jakichkolwiek baterii :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Ja założyłem 3 tyg. temu po dwa Eneloopy do RF-603 i nadal trzymają. Czasami warto dopłacić.
Nie warto, wystarczy kupić dowolne wstępnie naładowane i efekt będzie podobny. Eneloopy już nie maja monopolu na trzymanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Nie warto, wystarczy kupić dowolne wstępnie naładowane i efekt będzie podobny. Eneloopy już nie maja monopolu na trzymanie.
Chodziło mi o to, że warto dopłacić do odbiorników, niż kupować najtańszą chińszczyznę, która zapewne ma zwarcie i rozładowuje szybciej aku. A jakie polecasz zamienniki dla Eneloopów? Swego czasu kupiłem HRFy za jakieś śmieszne pieniądze i były to najlepsze aku jakie miałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A jakie polecasz zamienniki dla Eneloopów?
Podbijam. Co prawda zakupiłem ostatnio 6x AA i 4x AAA ale możliwe, że w niedalekiej przyszłości będę potrzebował dodatkowych aku. Są już godne i tańsze zamienniki?
Żeby nie było zupełnie nie na temat to właśnie dostałem RF-603 lecz w nowszej, niedostępnej jeszcze w Polsce wersji II(przynajmniej ja nie znalazłem). Wszystko działa bezbłędnie prosto od wyjęcia z pudełka. Tylko kabelek do zdalnego wyzwalania migawki muszę albo przerobić, albo kupić odpowiedni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Chodziło mi o to, że warto dopłacić do odbiorników, niż kupować najtańszą chińszczyznę, która zapewne ma zwarcie i rozładowuje szybciej aku. A jakie polecasz zamienniki dla Eneloopów? Swego czasu kupiłem HRFy za jakieś śmieszne pieniądze i były to najlepsze aku jakie miałem.
Ja mam eneloopy i czarne aku z Lidla (14,99 za 4). Nie widzę różnicy. Drobny problem polega na tym, że pojawiają się w Lidlu ze dwa razy w roku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ja mam eneloopy i czarne aku z Lidla (14,99 za 4). Nie widzę różnicy. Drobny problem polega na tym, że pojawiają się w Lidlu ze dwa razy w roku.
Ciekawe jak z trwałością. Na początku wszystkie aku są podobne.
Nowe wyzwalacze w wersji II są już na Allegro. Ja niestety nie zauważyłem, że weszły nowe i kupiłem stare ;/