-
Rafałowe pierwsze kroki
Witam Wszystkich,
Wczoraj razem z Gryphoonem poszliśmy zrobić kilka fotek. Miałem zamiar wypróbować swój sprzęt i myślę że mniej więcej się udało. Pogoda była 'znośna' więc mam nadzieję że kilka fotek które tu wrzucę też będzie można uznać za 'znośne' :) (90 % zrobionych zdjęć nie nadaje się do pokazywania :) ).
Zdjęcia robione e620 głównie obiektywem 40-150 (widok był robiony 14-42)
- Krzak (testowałem ustawienia przysłony – to jest jedno ze zdjęć)
http://s1329.photobucket.com/user/ko...00601483971603
- Widok
http://s1329.photobucket.com/user/ko...55263748816364
- Ptak (zapomniałem już jaki gatunek... )
http://s1329.photobucket.com/user/ko...67551701879075
- Samolot (przejechaliśmy się na lotnisko w Łodzi)
http://s1329.photobucket.com/user/ko...95713546086334
- Samolot 2 :)
http://s1329.photobucket.com/user/ko...56506731338184
Czekam na konstruktywną krytykę, myślę że z miesiąca na miesiąc będzie coraz lepiej ;)
-
Odp: Rafałowe pierwsze kroki
Cytat:
Zamieszczone przez
kolodzierr
Ptak (zapomniałem już jaki gatunek... )
kowalik :wink:
-
Parę uwag:
1) numeruj zdjęcia kolejnymi cyframi :)
2) uzywaj tagów [IMG] podająć bezpośredni link do grafiki - spowoduje to wyświetlenie obrazka razem z postem.
Poza tym fajnie że założyłeś wątek. Pogoda faktycznie była średnia, co widać na zdjęciach. Ptak to kowalik. Jak dla mnie najlepszy "widoczek". Dawaj dalej!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
kowalik :wink:
bliżej ptaka na celownik łapac! :wink:
-
z czasem i ptaka uda się bliżej ustrzelić ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kolodzierr
Witam Wszystkich,
Wczoraj razem z Gryphoonem poszliśmy zrobić kilka fotek. Miałem zamiar wypróbować swój sprzęt i myślę że mniej więcej się udało. Pogoda była 'znośna' więc mam nadzieję że kilka fotek które tu wrzucę też będzie można uznać za 'znośne' :) (90 % zrobionych zdjęć nie nadaje się do pokazywania :) ).
Zdjęcia robione e620 głównie obiektywem 40-150 (widok był robiony 14-42)
Czekam na konstruktywną krytykę, myślę że z miesiąca na miesiąc będzie coraz lepiej ;)
Dodaj zdjęcia jako załączniki, linki zewnętrzne są do kitu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Dodaj zdjęcia jako załączniki, linki zewnętrzne są do kitu.
Polemizowałbym, ja podaję linki do imageshack. Dzięki temu nie mam miniaturek tylko ładnie się wyświetla.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
Polemizowałbym, ja podaję linki do imageshack. Dzięki temu nie mam miniaturek tylko ładnie się wyświetla.
Zabka umieszcza pliki na kilku serwerach.Jesli jakis bedzie na przerwie obiadowej to tez bedziesz polemizowal czy sie zastanawial dlaczego sie kupa ladnie wyswietla a nie ma fotecki.
-
Mirek, nie sądzę aby moje (niewątpliwej przecież jakości) prace były tak ważne aby ich chwilowa niedostępność spowodowała protesty na ulicach :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
Przerabialiśmy to z konkursami, bywało, że komuś "się zniknęło z serwera" i... dusza a załącznik jest
tu na serwerze, tym serwerze :-) i jak backup regularnie robiony, nie zniknie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
... ja podaję linki do imageshack. Dzięki temu nie mam miniaturek tylko ładnie się wyświetla.
Jako załączniki, też można mieć duże ;)
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1016904
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
No i masz, żabka straciła klienta:) Jak mogłeś???
Dzięki, + leti :)
PS. Ale jak mi kto powie RTFM... :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
No i masz, żabka straciła klienta:) Jak mogłeś???
Bo ja nie lubię żabki, za to kocham nasz serwer :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Bo ja nie lubię żabki, za to kocham nasz serwer :mrgreen:
To Ty taki jak ja.Tylko,ze jeszcze ja wiecej pije i Admina kocham.:mrgreen::-P
-
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, spróbujmy z IMG i dwoma dzisiejszymi fotkami.
Przejechałem się w okolice Łodzi i udało mi się strzelić fotki 'trawki' i 'dzięcioła' (dzięcioł marny ale fajnie że udało mi się go wogóle znaleźć ;) ).
06.
07.
-
1 załącznik(ów)
Już umiesz wklejać zdjęcia do wątku, teraz naucz się je zmniejszać przed wklejeniem.
Załącznik 107317
Twoje ma 3.024px × 4.032px i jest za duże więc musiało zostać przeskalowane do 800px × 1.067px żeby dało się obejrzeć bez przewijania ekranu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Twoje ma 3.024px × 4.032px i jest za duże więc musiało zostać przeskalowane do 800px × 1.067px żeby dało się obejrzeć bez przewijania ekranu
Ciekawe tylko dlaczego nie zmniejszyło wagi do ok. 1MB, a maja po ok. 6MB:)
no tak, na zewnętrznym serwerze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Już umiesz wklejać zdjęcia do wątku, teraz naucz się je zmniejszać przed wklejeniem.
Czepiasz się, obejdź monitor dookoła to całą fotę zobaczysz. :-D
Do Autora wątku: nie ma sensu wrzucać zdjęć większych niż 1200px dłuższy bok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Czepiasz się, obejdź monitor dookoła to całą fotę zobaczysz.:-D
Nie mogę- monitor stoi w kącie, przy ścianie :|
-
Krok po kroku człowiek nauczy się wszystkiego... następne powinny być już lepsze :)
-
Ne wrzucaj takich dużych fotek, bo jak ktoś mieszka na wsi (tak jak ja) i ma kiepskie łącze to nawet jak obejdzie monitor 5 razy to nie zobaczy całego zdjęcia :grin:
-
06 podoba mi się bardzo - fajna GO. Oby tak dalej.
-
Chwilę to trwało ale idziemy dalej ... W weekend przejechałem się z Łodzi do Wielunia. W sobotę była świetna pogoda - drzewa i rośliny pokryte lodem plus ładne słońce. Zanim dojechałem na miejsce pogoda troche się popsuła ... ale udało mi się troche postrzelać. Poniżej wrzucam dwie fotki (jak na razie bez fajerwerków ale taki ze mnie fotograf ;) - wierzę że z miesiąca na miesiąc będzie lepiej). Użyję tutaj jeszcze serwera żabkowego, ponieważ ładowanie bezpośrednio coś nie idzie - możliwe że mam problem z przeglądarką...
8. Lodowy krzak
9. Szklane szyszki
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
RafalK
Użyję tutaj jeszcze serwera żabkowego, ponieważ ładowanie bezpośrednio coś nie idzie - możliwe że mam problem z przeglądarką...
Jest lepiej ale jeszcze za duże:
Załącznik 109182
Jak widzisz, zdjęcie zostało przeskalowane do 800pix na dłuższym boku. W tym wypadku nie ma to większego znaczenia ale skalowanie przez skrypt, na ogół pogarsza jakość.
Jak już opanujesz wklejanie zdjęć jako załączniki, nie będzie to miało znaczenia. Klikając kilkakrotnie w miniaturkę, można dojść do oryginalnych rozmiarów.
Jeśli chodzi o zdjęcia, światła Ci zdecydowanie zabrakło na obu.
W szyszkach, ograniczyłbym się do pokazania jednej, maź, trzech. Teraz jest tego zbyt wiele w kadrze, lodowa otoczka jest mało widoczna.
-
Dzięki wielkie helmuth. Następne fotki spróbuję już wrzucić bezpośrednio jako załączniki, jak nie w internet explorerze to inaczej..
-
3 załącznik(ów)
Witam wszystkich,
Wracam z nocnymi fotkami. Kupiłem statyw więc trzeba było wypróbować. Wybrałem się do parku na Zdrowiu w Łodzi wieczorkiem.
Jest tam dosyć ciekawy obiekt do sfotografowania. Muszę się przyznać że byłem tam już wczoraj ale nic z fotek nie wyszło z dwóch powodów - źle ustawiłem aparat i nie naładowałem baterii przed wyjściem :wink: a zimą jest to szczególnie wskazane...
Poniżej kilka fotek - prosiłbym kolegów o kilka wskazówek co do kadru i całej reszty - jak byście widzieli takie zdjęcia.
Z góry dzięki
10.
Załącznik 110197
11.
Załącznik 110198
12.
Załącznik 110200
-
1 załącznik(ów)
I jeszcze taka fotka :wink: :
13.
Załącznik 110202
-
Po co rozmiar ponad 4 tyś pix dłuższy bok? Podoba Ci się jakość jak powiększysz do tego rozmiaru?
Nie umiesz zmniejszyć rozmiaru?, nie chce Ci się?
-
1 załącznik(ów)
Powiem tak, fajnie że chciało Ci się fotki zrobić, ale zmasakrowałeś je obróbką. Np. obrazek 12 ma 2889x3853px i waży 231kB !!!
Powiększ to sobie do 100% i zobacz co się dzieje. Taka pikseloza, że przypomniały mi się czasy Commodore 64.
Po pierwsze, wystarczy jak wstawisz fotkę przeskalowaną do 1000x750px (łatwo zapamiętać przy formacie 4/3) i po drugie co chyba jeszcze ważniejsze, nie ustawiaj takiej kompresji. Fotka 1000x750px która waży ok. 400-500kB będzie się fajnie prezentować. Jak będziesz próbował wgrywać obrazki które zajmują więcej niż 1MB to skrypt forum je skompresuje że by nie przekroczyły tej magicznej bariery 1MB i też może wyjść kicha.
Podsumowując wstawiaj kolejne, ale posłuchaj rad, bo za chwilę zrazisz się kolejnymi takimi postami i zamiast zabawy, będzie marudzenie, że nikomu się nie podoba.
Załącznik 110210
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Po co rozmiar ponad 4 tyś pix dłuższy bok? Podoba Ci się jakość jak powiększysz do tego rozmiaru?
Nie umiesz zmniejszyć rozmiaru?, nie chce Ci się?
Rzeczywiście zamiast zmniejszać rozmiar zmniejszałem jakość.
Chce mi się jak najbardziej tylko początki amatora, który od ledwo ponad miesiąca zaczął robić fotki nie są zbyt łatwe, nawet jeżeli chodzi o tak banalne rzeczy.
Zaraz będzie lepiej
-
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Po pierwsze, wystarczy jak wstawisz fotkę przeskalowaną do 1000x750px (łatwo zapamiętać przy formacie 4/3) i po drugie co chyba jeszcze ważniejsze, nie ustawiaj takiej kompresji.
ahutta, dzięki za konstruktywną krytykę, taką lubię.
Wrzucam te same fotki przeskalowane do 1000x750px. Też jest pikseloza ale już wydaje się lepiej.
Co o tym myślisz/myślicie?
14.
Załącznik 110213
15.
Załącznik 110214
16.
Załącznik 110215
17.
Załącznik 110216
-
jest trochę lepiej, 15 nawet mi się podoba :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No zaraz lepiej :)
Teraz się zacznie z prostowaniem :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
I balansem bieli?
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Oj tam, oj tam. Helmuth już był w wątku, a pary z gęby nie puścił w tym temacie ;)
Tak na szybko
Załącznik 110218 Załącznik 110219
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Dzięki wielkie, od razu widać różnicę :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RafalK
Rzeczywiście zamiast zmniejszać rozmiar zmniejszałem jakość.
Chce mi się jak najbardziej tylko początki amatora, który od ledwo ponad miesiąca zaczął robić fotki nie są zbyt łatwe, nawet jeżeli chodzi o tak banalne rzeczy.
Zaraz będzie lepiej
Mój komentarz był w takim tonie ponieważ kilka osób wcześniej zwracało Ci uwagę odnośnie rozmiaru, podając : " Do Autora wątku: nie ma sensu wrzucać zdjęć większych niż 1200px dłuższy bok." Jakie później wstawiłeś sam wiesz:) Fajnie, że Ci się chce. Te poprawione są OK pod tym względem.
Cytat:
Zamieszczone przez
RafalK
...Wrzucam te same fotki przeskalowane do 1000x750px. Też jest pikseloza ale już wydaje się lepiej. ...
Nie ma pikselozy. Jest widoczny nieco szum, a to jest duża różnica. Po przeskalowaniu zdjęć na mniejszy rozmiar zazwyczaj jest potrzeba lekkiego podostrzenia i w tych zdjęciach to by się przydało.
Nocne rób wtedy gdy niebo nie jest jeszcze całkowicie czarne. Efekt będzie lepszy mz. Skrócą się też nieco czasy naświetlania i w związku z tym szum też będzie mniejszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mój komentarz był w takim tonie ponieważ kilka osób wcześniej zwracało Ci uwagę odnośnie rozmiaru, podając : " Do Autora wątku: nie ma sensu wrzucać zdjęć większych niż 1200px dłuższy bok." Jakie później wstawiłeś sam wiesz Fajnie, że Ci się chce. Te poprawione są OK pod tym względem.
W zasadzie co racja to racja, kubeł zimnej wody czasem się przydaje, przynajmniej szybko się nauczyłem jak zmieniać rozmiary zdjęcia w PS :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie ma pikselozy. Jest widoczny nieco szum, a to jest duża różnica. Po przeskalowaniu zdjęć na mniejszy rozmiar zazwyczaj jest potrzeba lekkiego podostrzenia i w tych zdjęciach to by się przydało.
Nocne rób wtedy gdy niebo nie jest jeszcze całkowicie czarne. Efekt będzie lepszy mz. Skrócą się też nieco czasy naświetlania i w związku z tym szum też będzie mniejszy.
Dzięki za podpowiedzi, następnym razem wybiorę się na fotki troche wcześniej jak niebo nie będzie zupełnie czarne. No i pokombinuję z ostrością, balansem bieli i prostowaniem :)
-
2 załącznik(ów)
Troszkę za wąsko zdjęcie robione i miejsca mało na pełne prostowanie. No ale jakoś tak mi wyszło
Załącznik 110227Załącznik 110226
===edit===
balans bieli był ustawiany na biel kory brzóz