-
Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?
Ponieważ dopiero zaczynam przygodę z obróbką zdjęć chciałbym prosić o polecenie najsensowniejszego oprogramowania. Wiem, że jest Olympus Viewer, GIMP, Lightrum, Photoshop [nie bardzo wiem, czym się różni od poprzedniego oprócz ceny - ostatnia zaporowa].
Zależy mi na tym oby program był w miarę prosty i intuicyjny, no i w polskiej wersji językowej.
-
Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Ponieważ dopiero zaczynam przygodę z obróbką zdjęć chciałbym prosić o polecenie najsensowniejszego oprogramowania. Wiem, że jest Olympus Viewer, GIMP, Lightrum, Photoshop [nie bardzo wiem, czym się różni od poprzedniego oprócz ceny - ostatnia zaporowa].
Zależy mi na tym oby program był w miarę prosty i intuicyjny, no i w polskiej wersji językowej.
Odpowiedź jest prosta: PSE. Gimp ma szereg zalet, ale z pewnością nie jest intuicyjny. Dorosły Photoshop ma szereg zalet, ale z pewnością nie jest tani.
-
LR jest intuicyjny nawet po angielsku ,zresztą jest dużo poradników w sieci .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Odpowiedź jest prosta: PSE. Gimp ma szereg zalet, ale z pewnością nie jest intuicyjny. Dorosły Photoshop ma szereg zalet, ale z pewnością nie jest tani.
PSE - wyszukiwarka dała Polskie Sieci Elektroenergetyczne:wink:
trochę trwalo aż się domyśliłem, że chodzi pewnie o photoshop elements.
-
Lightroom NIE JEST intuicyjny.
Polecam PhotoShop Elements. Do EM1 potrzebujesz wersji 12- z wcześniejszymi "nie bangla" wtyczka do RAW czyli Adobe Camera Raw w wersji obsługującej ORFy z EM1.
Tu kupisz online za $100.
http://www.adobe.com/products/photoshop-elements.html
zakładając konto na adobe.com, koniecznie wybierz hasło którego nigdzie indziej nie używasz- to najczęściej hakowant zbiór danych w ostatnim roku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
LR jest intuicyjny nawet po angielsku ,zresztą jest dużo poradników w sieci .
Chyba jakieś starsze wersje są spolszczone?
-
Do wywoływania rawów, czyli do pracy nad ekspozycją, kolorami, kontrastem i zarządzaniem dużymi ilościami zdjęć, to tylko Lightroom. Do retuszu wystarczy Gimp, a PSE to już będzie pełen wypas. Photoshop nie jest Ci do niczego potrzebny.
-
Czyli PSE jest najbardziej uniwersalny?
-
Najbardziej uniwersalne to będzie połączenie Lightrooma i darmowego Gimpa.
-
Lr5. W zasadzie przy moich zdjęciach nie muszę wychodzić ponad to.
-
Ja poleciłbym jeszcze Capture One dla mnie zdecydowanie przyjemniejszy od LR ale trochę bardziej "sprzętożerny" (pro lub express w zależności od potrzeb). Najlepiej pobaw się darmowymi wersjami próbnymi i sam podejmij decyzję, który program bardziej Ci odpowiada. Angielskim bym się nie przejmował bo te programy nie są aż tak skomplikowane i można znaleźć mnóstwo tutoriali na sieci.
-
Na razie przeglądałem GIMPA, ale zbyt intuicyjny nie jest. Pewnie ma duże możliwości, ale wszystkie lekcje dla początkujących poświęcone raczej grafice jako takiej [rysowanie jakichś kształtów itp.] niż zdjęciom. Ale na razie zbyt dużo czasu mu nie poświeciłem.
-
Osobiście korzystam z pełnej wersji PS natomiast polecam Ci Photoshop Elements 12. Ma większość narzędzi standardowego PS w wersji 6, jest tani, świetny dla kogoś kto zaczyna i można nim zrobić naprawdę świetne rzeczy. Koszt to około 320 zł. Wersje poprzednie możesz znaleźć na allegro sporo taniej. Tutaj link do sklepow z wersja 12. http://www.ceneo.pl/26674846
-
Gimp jest do grafiki. Programu tego typu potrzebujesz w zasadzie głównie do tego, żeby coś ze zdjęcia wystemplować, np. pryszcze na twarzy, albo pobawić się w fotomontaż, np. nałożyć na siebie jakieś fragmenty różnych zdjęć. Potrzebujesz do tego najwyżej kilku narzędzi, cała reszta Cię nie interesuje.
Do wszystkiego innego, co nie wymaga takich działań, czyli pewnie do 90% zdjęć, używasz Lightrooma. Polecam też filtry Nik Software do niego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
YES, YES, YES!!!!
GOOD POST!
pozdro
-
Z swej strony także poleciłbym Photoshop Elements. Najlepiej w najnowszej wersji czyli 12 bodajże. Program intuicyjny, niezbyt drogi (interfejs w PL) i otworzysz nim też pliki RAW z swojego aparatu. Jak przestanie Ci wystarczać wbudowany moduł ACR do obróbki RAW-ów dokupisz ewentualnie później Ligtroom 5. i niczego więcej do zdjęć Ci nie będzie potrzeba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Z swej strony także poleciłbym Photoshop Elements. Najlepiej w najnowszej wersji czyli 12 bodajże. Program intuicyjny, niezbyt drogi (interfejs w PL) i otworzysz nim też pliki RAW z swojego aparatu. Jak przestanie Ci wystarczać wbudowany moduł ACR do obróbki RAW-ów dokupisz ewentualnie później Ligtroom 5. i niczego więcej do zdjęć Ci nie będzie potrzeba.
Chyba 12 nie ma po polsku.
Znalazłem porównanie wersji:
http://www.adobe.com/pl/products/pho...ing-guide.html
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Chyba 12 nie ma po polsku.
Jest po polsku. Cena nieco powyżej 300zł.
Nie ma w PL wersji do testowania (trial 30-dniowy) z tego co wiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jest po polsku. Cena nieco powyżej 300zł.
Nie ma w PL wersji do testowania (trial 30-dniowy) z tego co wiem.
Dokładnie, a polska jest na przykład tu: Photoshop Elements 12 PL win
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ja też jestem tego zdania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tak samo uniwersalne nawet bardziej będzie połączenie Lightrooma z PSE. To programy jednej firmy i LR "widzi" PSE. Z poziomu LR można kontynuować obróbkę w PSE.
Dalej jednak podtrzymuje aby zacząć od samego PSE12.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak samo uniwersalne nawet bardziej będzie połączenie Lightrooma z PSE. To programy jednej firmy i LR "widzi" PSE. Z poziomu LR można kontynuować obróbkę w PSE.
Dalej jednak podtrzymuje aby zacząć od samego PSE12.
Tu bym się nie zgodził. Gimp ma jednak znacznie więcej możliwości/narzędzi edycji zdjęcia niż Elements.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Tu bym się nie zgodził. Gimp ma jednak znacznie więcej możliwości/narzędzi edycji zdjęcia niż Elements.
To prawda. Zgodzę się z Tobą. Gimp aspiruje do tego aby konkurować z pełnym Photoshopem. Nie posiada natomiast (po instalacji) np. żadnego filtru do odszumiania zdjęć, że o takich narzędziach jak sklejenie panoramy nie wspomnę, a jest tego dużo więcej. Elements jest programem stworzonym pod kątem przede wszystkim obróbki zdjęć. Jest o wiele bardziej intuicyjny i także szybszy w działaniu ale jak kto woli i oczywiscie jak zasoby finansowe pozwalają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Bo Elements to takie Photoshopiątko ale na początek idealne, masa narzędzi a i warstwy są, jest dobry, bardzo dobry.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
To prawda. Zgodzę się z Tobą. Gimp aspiruje do tego aby konkurować z pełnym Photoshopem. Nie posiada natomiast (po instalacji) np. żadnego filtru do odszumiania zdjęć, że o takich narzędziach jak sklejenie panoramy nie wspomnę, a jest tego dużo więcej. Elements jest programem stworzonym pod kątem przede wszystkim obróbki zdjęć. Jest o wiele bardziej intuicyjny i także szybszy w działaniu ale jak kto woli.
Przepraszam, ale to żadne argumenty.
Zestaw Do odszumiania zdjęć;
Do sklejania panoram darmowy ICE ,
Szczęśliwego i oszczędnego Nowego Roku :)
-
Nie daj się zwariować!
Możesz i zarmaty ubić wróbla, tylko poco. Abstrahując od etycznej stronytego zagadnienia, wystarczy ci znana z dzieciństwa proca. Nie chceszteż z babci zrobić jej wnuczki, ani też zmieniać dla Antkapołożenia brzozy w Smoleńsku, ani dorabiać kolejnych skrzydełptakom. Zapomnij więc o PhotoShopie i Gimpie, bo tak ci sięprzydadzą jak kafar do wbicia gwoździa w ścianę.
Po pierwsze i najważniejsze, masz jużjeden porządny program. Zacznij więc od Olympus Viewer'a 3, ale...i to jest najważniejsze, odpuść sobie robienie jpg-ów. Nie po tokupuje się topowy aparat za parę tysięcy zetów, by go sensownienie wykorzystać. No chyba, żeby poszpanować znajomym, ale to niewygląda na twój przypadek. Zacznij fotografować tylko w raw-ach,czyli orf-ach. Możesz ewentualnie równolegle zapisywać jpg-i, aleuważam to za stratę miejsca na karcie. Dokładnie takie sameuzyskasz w Olympus Viewer'ze, bowiem domyślnie wywoła ci je z tyminastawami jakie masz w aparacie. Obsługa go jest prosta jakkonstrukcja cepa. I o to chodziło jego twórcom, nie bez powodu.Zrobiono go dla każdego świadomego, podkreślę to jeszcze raz,świadomego, użytkownika wyższej klasy aparatów Olympus, bezwzględu na znajomość teorii wywoływania raw-ów. Nie bój sięeksperymentować. Zacznij od przeczytania pomocy i korzystaj z niejtak długo, jak długo ci będzie potrzebna. Reszta przyjdzie sama.
Po drugie... w następnej kolejności.Jeśli, oczywiście będziesz zainteresowany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
To jeszcze dodaj program do HDR i może jeszcze jakiś. Nie lepiej mieć wszystkie możliwości w jednym? Dla mnie to jest duży argument. Skakanie z programu na program aby coś tam zrobić pamiętając aby jeszcze zapisywać w tif (aby nie tracić na jakości) nie jest zbyt wygodne.
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Szczęśliwego i oszczędnego Nowego Roku :)
Wzajemnie:) U mnie zapowiada się na bardzo oszczędny niestety:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Nie daj się zwariować!
Możesz i zarmaty ubić wróbla, tylko poco. Abstrahując od etycznej stronytego zagadnienia, wystarczy ci znana z dzieciństwa proca. Nie chceszteż z babci zrobić jej wnuczki, ani też zmieniać dla Antkapołożenia brzozy w Smoleńsku, ani dorabiać kolejnych skrzydełptakom. Zapomnij więc o PhotoShopie i Gimpie, bo tak ci sięprzydadzą jak kafar do wbicia gwoździa w ścianę./.../
Tak z czystej ciekawości: ile czasu spędziłeś nad grafiką rastrową(ile zdjęć obrobiłeś) przy photoshopie, gimpie czy Elements?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Zrobiono go dla każdego świadomego, podkreślę to jeszcze raz,świadomego, użytkownika wyższej klasy aparatów Olympus,
Ja tam się mogę z Tobą nawet zgodzić, jeśli chodzi o "nie danie się zwariować" ale z tą cudownością OV to mocna przesada.
Olympus Viewer - a wcześniej Olympus Master to po prostu porażka jeśli chodzi o prędkość - ciągłe "aktualizowanie" przeprowadzonych zmian, a poza tym jest po prostu niewygodny i brzydki - nawet po ostatnim liftingu (wiem wiem to indywidualna sprawa). Na plus to tylko to, że menu jest blisko tego "aparatowego". Jest za darmo, zawsze można sobie ściągnąć i zobaczyć jak działa i samemu wyrobić sobie opinię, pewnie znajdą się i zwolennicy :) Wywołanie większej ilości rawów to dla mnie przynajmniej nic przyjemnego. Mam na kompie i używam czasem aby zobaczyć czy olympusowe oprogramowanie może zrobić z plikiem coś lepiej niż np. PSE czy lightroom.
Mam PSE 9 i to w zupełności wystarcza, jest uniwersalny względnie tani. Jako szybkiej przeglądarki i do porządkowania plików używam picasy :)
Ale otwieranie każdego rawa osobno i jego edycja w PSE też jest trochę upierdliwe, kiedy przywożę zdjęcia z całodniowego wypadu albo z tygodniowych wakacji :D :D :D Lightroom jest bardzo wygodny pod tym względem, niestety trial mi się skończył i chyba rozbiję świnkę skarbonkę :)
Dla posiadacza EM-1 przy obecnych cenach lightrooma - myślę, że jest to warte przemyślenia, zwłaszcza że w sieci dużo filmików, a i książek choćby w takim helionie też pod dostatkiem :)
-
To ja koledze dorzucę jeszcze jeden kamyczek, by bardziej go w tych rozterkach zagmatwać - ACDSee PRO 7. Zarówno wywoływanie, jak i zarządzanie zdjęciami, do tego edycja. Od razu mówię, że edycja ma się nijak do możliwości jakie daje GIMP, ale do podstawowej obróbki wystarczy.
ACDSee niby kosztuje 199$, ale promocje i oferty dnia są na tyle często, że można przyjąć, iż za cenę ~100$ można go kupić. Jedna "wada" - nie ma wersji polskiej. Oczywiście jeśli jest to dla kogoś wada.
-
Ja też przetestowałem wiele programów, ale używam w zasadzie dwa. PSE i Capture One...ten ostatni w wersji ekspres bywa w dobrych pieniądzach - kilka razy do roku dają duże upusty.
-
Bez obrazy, ale co to zapaternalistyczne pytanie? Mnie mówi,że jesteś grafikiemkomputerowym. Ani ja ani Namor1, który prosi nas o pomoc niezamierzamy nimi być. Zacytuję go zatem dla jasności naszejrozmowy. A prosił:
„Ponieważdopiero zaczynam przygodę z obróbką zdjęć chciałbym prosić opolecenie najsensowniejszego oprogramowania. Wiem, że jest OlympusViewer, GIMP, Lightrum, Photoshop [nie bardzo wiem, czym się różniod poprzedniego oprócz ceny - ostatnia zaporowa].
Zależymi na tym oby program był w miarę prosty i intuicyjny, no i wpolskiej wersji językowej.„.
To teraz ja mam pytanie. W świetletego co powyżej, tak z ciekawości, odpowiedz jak to co Namor1-owiodpisałem, ma się do twojej ciekawości? Czy jest próbązdyskredytowania któregoś z tych programów? A jeśli tak to gdziesię tego doczytałeś?
I drugie. To od czego, ma zacząć? OdElements? Ja bym mu poleciłbym DxO. Ale co ja tam wiem...Pewnie zadużo godzin wdychałem sole srebra.
Ile czasu.. etc? To skomplikowane ikiedyś odpowiem. A póki co, jak znowu mnie podkusi użyć któregośz wymienionych, skorzystam, jeśli zechcesz i się zgodzisz z twojejpomocy.
Tak więc sam rozumiesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Bez obrazy,
Oczywiście! :-D
Spytałem, bo chciałem się upewnić czy Wiesz jak toto działa i tylko tyle.
Wiem, że kolega zaczyna i dla tego poleciłem Elements ale to moje widzimisie/widzirysie.
Co do pomocy, zawsze do usług.
-
Dzięki wszystkim za uwagi - powoli sprawdzam w internecie poszczególne propozycje.
-
Nie pisałem o cudowności OV, ale o jego prostocie użytkowania, przyjazności dla początkujących. Nadto coraz bardziej doceniam synergie inżynierów i programistów Olympusa. Ale masz racje, demon szybkości to nie jest, muli równo.
Ale, ale - lubisz i potrzebujesz przetwarzać wsadowo i porządnie zarządzać fotami, to spróbuj tego co poniżej.
http://www.zoner.com/pl
---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:54 ----------
Dzięki, będę pamiętał, jakby co...
-
Namor1 - przede wszystkim powinieneś określić jakie masz potrzeby odnośnie edycji zdjęcia. Czy będziesz potrzebował funkcji edycji wybranych fragmentów (!) zdjęć, lokalnego wyostrzania/rozmycia, usuwania/zastępowania, operacji na poszczególnych kolorach, robienia stacków, HDRów etc. Widząc twoje "zabawy" z roślinkami makroobiektywem mam podejrzenia, że tak, ale to sam musisz określić co chcesz robić. Jeżeli się nie mylę to nie się co bawić z prostymi programami na początek do nauki - wg mnie niepotrzebnie wydana kasa na coś co i tak nie zaspokoi Twoich potrzeb. Jak już poświęcać czas (i ew. kasę) to na coś co nie trzeba będzie za chwilę zmieniać (i uczyć się nowego programu). Moim pierwszym programem na jakim się uczyłem był Photoshop i mimo, że do prostych nie należy jakoś to przeżyłem a to co się nauczyłem to moje. Jako że obecnie nie mam dostępu do Photoshopa (cena za wysoka, kradł nie będę) używam Lightrooma, na którym w większości obróbkę kończę, a tam gdzie muszę użyć dodatkowych funkcji, wcześniej wspomnianych używam innego oprogramowania (głównie Gimpa).
Postaraj się określić potrzebne w przyszłości funkcje a potem do tego dostosuj program. Może starczy najprostszy Lightroom, Elements czy cokolwiek tu wymieniono, a może jednak nie :cry:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Bez obrazy, ale co to zapaternalistyczne pytanie? Mnie mówi,że jesteś grafikiemkomputerowym. Ani ja ani Namor1, który prosi nas o pomoc niezamierzamy nimi być. Zacytuję go zatem dla jasności naszejrozmowy. A prosił:
„Ponieważdopiero zaczynam przygodę z obróbką zdjęć chciałbym prosić opolecenie najsensowniejszego oprogramowania. Wiem, że jest OlympusViewer, GIMP, Lightrum, Photoshop [nie bardzo wiem, czym się różniod poprzedniego oprócz ceny - ostatnia zaporowa].
Zależymi na tym oby program był w miarę prosty i intuicyjny, no i wpolskiej wersji językowej.„.
To teraz ja mam pytanie. W świetletego co powyżej, tak z ciekawości, odpowiedz jak to co Namor1-owiodpisałem, ma się do twojej ciekawości? Czy jest próbązdyskredytowania któregoś z tych programów? A jeśli tak to gdziesię tego doczytałeś?
I drugie. To od czego, ma zacząć? OdElements? Ja bym mu poleciłbym DxO. Ale co ja tam wiem...Pewnie zadużo godzin wdychałem sole srebra.
Ile czasu.. etc? To skomplikowane ikiedyś odpowiem. A póki co, jak znowu mnie podkusi użyć któregośz wymienionych, skorzystam, jeśli zechcesz i się zgodzisz z twojejpomocy.
Tak więc sam rozumiesz.
Albo musisz przeczyścić klawiaturę, albo wolniej pisać, bo czasem Ci spacja nie wchodzi i czyta się to fatalnie.
A co do polecania, to każdy poleca, to na czym pracuje i co mu najbardziej leży :)
-
I klawiatura i ja jesteśmy ok, lecz dalece nie ok jest to, że wklejony tekst - magia Ctrl+V - wyglądający ok, po wysłaniu jest już dalece nie ok! Zobaczyłem to od razu i po drugiej nieudanej próbie, nieutulony z żalu męczę to w "klasyczny sposób". Jeśli znasz informatyka olympusclubu, proszę, wspomnij mu o tym.
-
Nie mąćcie chłopu w głowie. Pomęczy się trochę w OV i przejdzie dalej . Nawet w darmowym FastStonie można już ustawiać poziomy i pobawić się krzywymi, sam z niego często korzystam. PSE wyjdzie (chyba) najtaniej a trochę wody upłynie zanim go pozna a ma całkiem duuuże możliwości.