Witam,
nowy nabytek (E-1) już dotarł i jest po pierwszej próbie w terenie, a dokładnie w okolicach Karpacza. Podaje parę fotek, także do "konstruktywnej" oceny ;)
1. Śnieżka
2. lasem, borem
3. Kot- kameleon
Wersja do druku
Witam,
nowy nabytek (E-1) już dotarł i jest po pierwszej próbie w terenie, a dokładnie w okolicach Karpacza. Podaje parę fotek, także do "konstruktywnej" oceny ;)
1. Śnieżka
2. lasem, borem
3. Kot- kameleon
2-ka ładna, jedynka może być, 3-ka fatalna - zwróciłeś uwagę, gdzie aparat złapał ostrość?
Pzdr
1) ja bym chyba pokazał więcej Kotła Łomniczki, Jubileuszową obcią z prawej a więcej pokazał z lewej - tam gdzie włazi za śnieżkę i pokazał mnij nieba.
dwójka sympatyczna trójka rzeczywiście fatal.
nie ostre, kot ma twarz w cieniu kadr jakiś przypadkowy nie przemyślany.
Pracuj, wrzucaj i pytaj :)
pozdrawiam
dobas
To fakt 3. wyostrzyła tło. Z punktu widzenia wzorca fotograficznego jest to podstawowy błąd. A jak gdyby spojrzeć na nie inaczej, jako główny element (ów brąz) i kot rozmywający się w kolorze. Czyli deski jako I plan a kot jako II.... . ;)
Idąc za ciosem podaję kolejną fotkę:
4. Wang o zmroku
Miało być sugestywnie i tajemniczo. Ale czy nie zanadto ciemno?
5. Ot takie tam danie
6. Prawie jak motyl:
7. Sieć pajączeń ;)
Obie ostatnie fotki mi się podobają. Pleśniejący grzyb i skojarzenie z motylem bardzo fajne.
Sieć - poprzez pionowy kadr oraz kąt pod którym byłą sfotografowana pajęczyna zdjęcie to wydaje się jakby było spłaszczone w płaszczyźnie pionowej - efekt ciekawy chociaż osobiście kadrowałbym inaczej.
Ktotek- dzięki za opinię. Odnośnie pajęczyny to miałem dylemat jak to focić. Na podglądzie prawie jej nie widziałem. A jak Ty byś się do tego zabrał?
Twoja fota mi się podoba - nie chcę się wymądrzać. Pisząc o innym kadrze miałem na myśli po pierwsze kadr poziomy a po drugie - bardziej prostopadły względem pajęczyny - tak, żeby ją "rozciągnąć" - poszczególne jej nitki wydawały by się być dalej od siebie. Z tym, że u Ciebie struktura owej sieci jest fajnie widoczna, nie mam pojęcia czy w tych warunkach światło równie ładnie by ją oświetliło - być może nie, nie wiem też co by się znalazło u mnie w tle. Traktuj moją opinię z dystansem i rób jak czujesz, tym bardziej, że nie czuję się na siłach dawać rady jak powinno wyglądać zdjęcie - sam robię sporo na wyczucie, zresztą z różnym skutkiem. Co by nie pisać - Twoja fota udana, poprzednia też - zapachniało mi jesiennym lasem, który tak lubię... Chyba znów wkrótce się tam wybiorę, może i jutro ;-)
A mi sie ziemniaczki podobają :)
Ktotek- mam jedną fotke zrobioną na wprost ale nie wyszła mi (poruszona) i na kolejnej fotce postanowiłem trochę skrócić kąt. Wyjazd na grzyby, których zresztą tutaj teraz nie ma (okolice Milicza), nawet na kilka godzin to zawsze jest coś.
Ernest- ziemniaczki ładne a jakie smaczne, polecam ;)
A teraz trochę na poważnie ;)
8. Śmiertelny powab albo pocałunek śmierci
Ładny muchomorek. "Pocałunek śmierci" - faktycznie na nim lekkie uszkodzenie kapelusza może przypominać usta. Pocałunek śmierci jednak to raczej by nie był - Muchomor czerwony w przypadku zatruć bardzo rzadko jest przyczyną śmierci, częściej halucynacji czy problemów żołądkowych. Nie jest tak toksyczny jak inne - śmiertelnie trujące muchomory ale jest bardzo widowiskowy. Stąd dość często niedoszli samobójcy zawodzili się na tym grzybie - na szczęście ;-)
Takie moje OT jako, że się interesuję grzybami...
Ktotek- jeżeli chodzi o grzyby to ja jestem zupełnym ignorantem, no nie licząc pieczarek ;) Przydałoby sie trochę podszkolić... .
Podaje kolejną fotke z mojego "grzybobrania"
9. Ślimakowe kęsy
6 i 7-mka - ciekawe i ładne.
Pzdr
Tym razem ślad po ostatniej wieczornej przechadzce po Ostrowie Tumskim. W E-1 brakuje mi LV i trudno się przyzwyczaić do "wygibasów", które muszę robić aby zrobić szersze ujęcie. W c8080 było pod tym względem o wiele łatwiej. :razz: W hybrydzie częściej niż obecnie ostrzył mi dobrze AF. Na AF Zuiko nie zawsze mogę liczyć, pozostaje na szczęście wejście w tryb manualnego ostrzenia.
Ale najważniejszym jest to, że jest szczególny klimat robienia zdjęć nocnych/ wczesno-porannych. To mi odpowiada. ;)
10. Nocne klimaty
11. Lustrzane lasu odbicie
Ostatnie mi się podoba.
Fajna jest ta mała głebia ostrości, akurat na kałuży.
12. Dwie pasje
Woytec60- dzięki za krytyczną opinię ;)
Fuj! Dzlaczego filizanka, taka brudna :/
Faktycznie, ten zaciek psuje okrutnie fotkę bo pomysł fajny.
Zamiarem było ukazanie trwanie owych pasji w tej chwili (continous). W tej chwili piję espresso i czytam pismo o fotografii.... .
Rozumiem, że powstał niedopuszczalny zgrzyt estetyczny :mrgreen:
Na tym etapie znajomości, z tą fotką nic już nie mogę zrobić, ale dzięki za sugestię :mrgreen:
13. Imagine
To już lepsze, bo tamten zaciek był jakiś taki... ;) Chociaż wydaje mi się, że mogłoby być ciutkę jaśniejsze (?)
Ale ględzą, jak nie brudne to ciemne ;)
Wstaw Heinekena to się spodoba...
Mysikrólik, Woytec60- no i znowu Macie rację. Musi byc nieco jaśniejsze. Zapodam może kiedyś Budvara;)
12. imagine II
13. Jak sobie wywietrzysz... ;)
14. Krzywa wieża- w krainie osobliwości dra Frankensteina
Ząbkowice Śląskie (civitas Frankenstein)
Z tym przepałem nic nie mogłem i na razie nie moge zrobić
Biale warto obficiej naswietlac(fot.13) w tym wypadku nawet i o 2EV. Biel wtedy staje sie czystsza i zywa. Chyba, ze te okna takie sa buro-biale?
czesc.ch.
Czyli nie biele.
To zdjęcie powinno byc w kolorze.
BW zlewa kolor portalu w szarośc i wygląda jak brudna biel.
Podniósłbym jeszcze nasycenie żeby uwypuklić barwy.
Woytec- rozumiem, że pod BW jaśniejsze foto aby na BW był wyrazistszy kontrast?
15. Ufff! Uchronić świat przed kataklizmen!
16. A ludzie to sobie ważą lekce!
Jak naświetlać biele napisał chomsky.
Chodzi o to, że przy dużych, bialych obszarach światłomierz aparatu niedoświetla i trzeba naświetlić obficiej.
Mnie zaś chodziło o to, że portal, rama okna i gzyms to jakis kolor ecru czy cuś podobnego i po konwersji do BW wygląda właśnie jak niedoświetlona biel.
Poza tym, na tej kolorowej fotce balans bieli trochę się rozjechał.
Woytec i Chomsky dzieki za info o BW.
17. Wroclaw Rain
No! Przy 17 to tylko do ramki na siłę mógłbym się przyczepił! Bardzo dobry kadr, ten deszcz i klimat.
18. Wroclaw Rain II
Te fotki jednak lepiej wyglądaja bez ramek, przyznaję. Tu trochę poszerzyłem.
Widze kolega z Wrocławia, może jakiś wspólny plenerek ? Mam ochote jutro się gdzieś wybrać.
BTW> gdzie dają taką kawę :>
Ano z Wrocławia.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Jutro planuję z żoną pobyt w okolicach imprezy świątecznej 11. Listopada (pl. Nowy Targ-----Rynek) http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35761,4651605.html
Ale co z tego wyjdzie , jeszcze zobaczę.
A wspólny plener, w przyszłości, czemu nie ;)
ps. a kawę, taką kawę robię ja w domu :mrgreen:
20. Autoportret vel pokusy ;)
co to za knajpka ? :mrgreen: