MTFy i wszystko jasne
Budowa
1. kompatybilny z 240 Hz AF
2. kołowa przysłona
3. mega OIS słabszy od tego w 12-35X
w realu
Fotki na dole strony
http://www.quesabesde.com/noticias/p...as-video_11008
Wersja do druku
MTFy i wszystko jasne
Budowa
1. kompatybilny z 240 Hz AF
2. kołowa przysłona
3. mega OIS słabszy od tego w 12-35X
w realu
Fotki na dole strony
http://www.quesabesde.com/noticias/p...as-video_11008
M43.eu pisze, że 12-32 to pierwszy z serii takich muluczkich. Kolejny to podobno 35-100.
Pewnie nie naleśnik, ale zrobią go tak, żeby nie wystawał poza aparat przy bagnecie.
Tam nie ma zbyt wiele miejsca.
kurcze, taki mikrus i do tego ze stabilizacja? strach się bać :)
Wygląda bardzo ciekawie.
Ciekawe jaką cenę sobie za niego zażyczą.
Mógłby dobrze wyglądać z moim E-P3
Ma być coś koło 340 USD czyli pewnie u nas ponad 1600 ale miejmy nadzieję że to na razie podatek od nowości.
Tylko, że S RX10 będzie od takiego zestawu wygodniejszy i sporo jaśniejszy. Cenowo też pewnie atrakcyjny.
Ale do kieszeni nie wejdzie, a taki GM1 z 12-32 wejdzie, a małe tele można nosić w drugiej kieszeni ;)
No mam nadzieje, że ta cena po drodze spadnie, bo mnie się mimo wszystko podoba ten maluch :) co do tele w takim wydaniu też uważam za niepotrzebne.
Bo ja wiem czy coś by to zmieniło? OIS'y autofocusy i tak musieli by tam powciskać. Może zyskali by trochę na średnicy ale przecież nie o to chodzi. O znacząco mniejszy obiektyw w tym systemie cięzko, nawet o stałkę, no chyba że mówimy o dekielku Olympusa.
Jedyne czym by mogli powalczyć to gdyby obiektyw w pozycji złożonej chował się częściowo wewnątrz korpusu aparatu.
Czyli 20-tka będzie wystawić poza obrys tego nowego, mikroskopijnego korpusu. No ładny knot...
i nagle okazuję się ,że zapotrzebowanie na 12-32 mm będzie takie samo lub większe jak na 12-40mm Olympusa ;)
Popularności pewnie nie pobije,bo znając życie zakup tego obiektywu bez GM-1 będzie kompletnie nieopłacalny co innego gdyby kosztował jakieś 400-500 zł ;) ale zapotrzebowanie jest,bo sądzę ,że każdy by chciał takie maleństwo w swoim zestawie mieć,na jakieś luźniejsze wypady na miasto czy na imprezy ;).
Ja z pewnością go kupię jeżeli będzie w okolicach 600 zł:) myślę, że jest to możliwe, dzisiaj np.: 14-42PZ został sprzedany na aukcji za taką kwotę:)
Zrobię zbiórkę pieniędzy :D
Można zwariować od tylu dobrodziejstw. Małe, duże, do kieszeni, do plecaka. Tyko czasu coraz mniej na fotografowanie (bo trzeba zarabiać na to hobby). Jak tylko skompletuję szklarnię odcinam się od netu na pół roku. A maluszek bardzo mi się podoba. Jeśli takie sprzęty mają być w przyszłości tańsze kosztem kompaktów to ja się zgadzam.
Dzięki za link, przekartkowałem pobieżnie i trochę dziwne, że dopiero teraz zauważają, że nawet jotpega nie korygują poprawnie.
Poza tym sample, no delikatnie mówiąc to jest test GM1 na wysokim iso ;)
Plus za kadr/skalę do mZD45, niestety 1500 zł. To jest słaby żart PanaPL, może z sentymentu do 12mm dałbym tysia bo to naprawdę uniwersalny zakres w idealnym opakowaniu pod PM2 do uwiązania na szyi (i mZD45 w kieszeni). No nic trzeba monitorować forum Freda :)
Jak patrzę na oficjalną cenę 12-50 (1900zł w sklepie olka) to zanoszę się śmiechem. Można mieć nadzieję, że w tym wypadku też tak będzie. Czyli sugerowana cena swoje, a cena w sklepach/allegro swoje.
---------- Post dodany o 14:41 ---------- Poprzedni post był o 14:39 ----------
Swoją drogą jeśli bym chciał kupić ten obiektyw to tylko z GM1. Tutaj nawet nie można ręcznie doostrzyć fotki.
Jasne, że dużo wygodniejszy ... do popełnienia samobójstwa, bo nie trzeba się oglądać za kamieniem młyńskim na szyję :wink: http://camerasize.com/compare/#491,489
PS
A porównanie w pozycji na pleckach ... no nie będę kopał leżącego :wink:
PPS
Aaaaa jeszcze cena ... proporcjonalna do iloczynu rozmiaru i wagi, podniesionego do kwadratu :wink:
Jednak drogi ;-(
http://www.43rumors.com/you-can-buy-the-new-panasonic-12-32mm-separately-in-europe-and-asia/
u nas pewnie coś 1400-1600zł
Do tysiąca to jest sensownie - liczę, że rozkompletowane pojawi się "w drugim obiegu" ;)
nie sądzę by byli chętni rozkompletowywać :) całość jest wyjątkowo zgrabna i urocza
"The new Panasonic 12-32mm ƒ/3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S. Lumix G Vario lens is a stellar companion to the tiny GM1. It produces excellent, sharp photos at all focal lengths, even wide open, and has minimal distortion, vignetting and chromatic aberration"
Podpisuje się obiema rękami :) Co prawda część z tych rzeczy jest korygowana programowo.
Sympatyczne szklo, biorac pod uwage rozmiary. Moze jak sie pojawi jako "kit" do nowych GF (o ile beda), to sie sypnie troche tego z II reki?
Pojawiło się w pierwszym.
http://fotozakupy.pl/szukaj/proste?fraza=12-32
Co do ceny się nie wypowiadam.
W cyfrowe.pl też jest, jeszcze drożej...
Ja tam wątpię, że się pojawi II obieg, szkiełko jest naprawdę fajne do spacerów. Ja kupiłem komplet GM-1 tylko dla tego szkła także może raczej GM-1 pojawi się w II obiegu a szkiełko większość sobie zachowa. Idealnie komponuje się z PENami i u mnie nawet z EP-1 AF działa szybko (najszybciej, że wszystkich szkiełek jakie mam: 20/1.7, 45/1.8, 14-150).
Może ktoś by się skusił wymienić E-PM2 na GM1 (prawie nówka) ;).