-
8 załącznik(ów)
Finlandia - wakacyjna podróż.
Jak już wspomniałem w swoim wątku ostatnio spędziłęm trzy tygodnie podróżując wakacyjnie po Finlandii. Podzielę się tu kilkoma zdjęciami z tego pięknego kraju.
Ciekawym preludium do rozpoczęcia zwiedzania Finlandii jest odwiedzenie nadbałtyckiego Parku Narodowego Lahemaa w północnej Estonii. W zasadzie nie mieliśmy sprecyzowanego planu by tam pojechać, przynajmniej jadąc do Finlandii, ale że do Tallina dojechaliśmy około 17.30 stwierdziliśmy, że promem przeprawimy się dopiero następnego dnia, a wieczór i ranek spędzimy w PN Lahemaa. Stąd miałem okazję do zrobienia kilkudziesięciu zdjęć plaż nad Zatoką Fińską usianych wielką ilością polodowcowych kamieni.
1.
Załącznik 100062
2.
Załącznik 100063
3.
Załącznik 100065
4.
Załącznik 100064
5.
Załącznik 100066
6.
Załącznik 100067
7.
Załącznik 100068
8 .
Załącznik 100069
-
Odp: Finlandia - wakacyjna podróż.
Pięknie, no ale jak Farensbach robi zdjęcia to nie mogło być inaczej :grin:
-
OOO :shock::shock::shock: w torbę jeża że się tak wyrażę, coś pięknego. Z tej serii wybieram wszystkie .
-
Ładne zdjęcia. I ładne miejsce . Na pierwszym zdjęciu te kamienie super wyglądają. Świetne foto. :grin:
-
Farensbach, klasa sama w sobie. Proszę o jeszcze!
-
a ja wybiorę 1 i 6.
finlandia - chyba będzie chłodno:wink:
-
Światło kapitalne
... wszystkie, a 1, 5, 6 w szczególności. Brawo :)
-
No proszę kolejny forumowicz-podróżnik prezeentje przepiękne zdjęcia. Światełko palce lizać.:grin:
Moje gratulacje.
-
Ciekawe jakie zdjęcia będą z samej Finlandii ja tu siedzę parę miesięcy w pracy i nic ciekawego tu nie widzę oprócz drzew, bagien i jezior ;). No na północy są renifery o mało parę razy nie rozwaliłem się o nie samochodem ale jak to w pracy czasu na zdjęcia nie ma zbytnio, chyba że z samej pracy...
-
-
Z tej wrzutki pierwsze najbardziej. Ciekawam innych klimatów.
-
2 i 4 mbsz- najciekawsze.
Poczekam na "jeszcze".
Pozdrawiam.
-
Bardzo ładne zdjęcia krajobrazowe ale to wiadomo bo autor jest z nich znany. Mnie ciekawi czy będzie okazja zobaczyć inne zdjęcia pokazujące życie finlandzkich ulic i miast.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Bardzo ładne zdjęcia krajobrazowe ale to wiadomo bo autor jest z nich znany. Mnie ciekawi czy będzie okazja zobaczyć inne zdjęcia pokazujące życie finlandzkich ulic i miast.
Pewnie Ci chodzi o te wysokie, śliczne blondyny :mrgreen: Oj, trudno je zapomnieć :grin:
-
10 załącznik(ów)
Dzięki za komantarze.
Cytat:
Zamieszczone przez
opiotr
Ciekawe jakie zdjęcia będą z samej Finlandii ja tu siedzę parę miesięcy w pracy i nic ciekawego tu nie widzę oprócz drzew, bagien i jezior :wink:. No na północy są renifery
No właśnie te jeziora, lasy i bagna sa najciekawsze :-) Zależy chyba co kto lubi, my dla nich tam pojechaliśmy ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Hmm... nie za bardzo, raczej nie będzie :-/ Musiałaby ze mną być na wycieczce Bufetową, to by i streety były, a tak raczej tylko przyroda. Zresztą miast unikaliśmy, za miastami jest tam chyba ciekawiej.
No nic, czas wjechać do Finlandii.
Promem z Tallina płynie się około 2 godzin, a cała operacja z zaokrętowaniem trwa około 3 godzin, przy czym dłużej czeka się na wjazd niż wyjazd z promu. Cena za 3 os. i samochód osobowy w jedną stronę - około 110 euro.
Po wystaniu w okropnych korkach na obwodnicy Helsinek ruszyliśmy już sprawniej przez Lahti do Mikkeli na pojezierze fińskie, a dalej przez Joensuu, do niewielkiego (raptem 7 km2) Parku Narodowego Petkeljarvii na pograniczu fińsko-rosyjskim. Przejazd bardzo urokliwy z zasadzie Finlandia przynajmniej w tej części, którą ja zwiedziłem to jeden wielki las z rozsianymi w nim jeziorami, drzewa pojawiły sie tuż za rogatkami Helsinek i tak było, aż na samą północ.
Park Petkeljarvi zlokalizowany wokół kilku jezior jest raczej mało znany, ale pieszo zwiedza się go znacznie lepiej niż bardziej znane i większe parki zlokalizowane na poj. fińskim jak Linnsnsaarii, czy Kolovesi. Schronisko z przytulnymi pokojami otwarte jest do końca sierpnia, załapaliśmy się zatem w ostatniej chwili, ale za to byliśmy sami w całym schronisku.
Okolice Mikkeli pierwszy poranek w Finlandii. Miejsce urokliwe, ale bardzo mglisto, nieco za bardzo.
8.
Załącznik 100151
9.
Załącznik 100152
10.
Załącznik 100153
I PN Petkeljarvii
11.
Załącznik 100155
12.
Załącznik 100156
12.
Załącznik 100157 14. Załącznik 100158
15.
Załącznik 100159
Na tym szlaku szło sie około 3 km. wąskim półwyspem zakończonym w tym miejscu
16.
Załącznik 100160
17.
Załącznik 100154
-
Pięknie tam, a to pewnie dopiero początek :)
-
Dawaj więcej, widoki na fotach piękne. :-)
-
9,11,13,17 - dla mnie są naj z całej ładnej serii. widać na nich twoje zdolne oko do krajobrazu.
napisz z jakim sprzętem pojechałeś na tę wycieczkę
-
piękne, bardzo klimatyczne zdjęcia :)
-
Dzieki.
Sprzęt to OMD EM5 z mZD12-50, oraz ZD 9-18, ZD 12-60, ZD 50-200 i mZD 40-150. Drugi aparat to Sony A850 z Minoltą 24-105 i Sigmą 100-300. W zasadzie tylko tych obiektywów używałem, w zależności od potrzeb, długości wycieczki, oraz tego czy potrzebuję szybkiego AF czy mogę pozwolić sobie na MF. Czasem też rodzinne "kotleciki" robiłem kompaktem canona :-)
-
To dodam od siebie, że takie krajobrazy jak na fotkach to są w każdej dziurze w Finlandii - nie trzeba jechać do żadnych parków. Polecam o wiele ciekawsze miejsca w okolicach Oulu i powyżej i najlepiej nie o tej porze. Ja w Finlandii byłem w Juvie koło Mikkeli - pełno tam wysp jezior, na północy - Ii, Yli-Ii, Kemi, Kemijarvi dalej się bałem jeździć samochodem (byłem tam zimą i opony bez kolców). Na południu też byłem okolice Hyvinki i obecnie też jest na południu koło zatoki Botnickiej.
Jak sobie radzisz z tymi robaczkami w lasach ;). Tutaj to w sumie jak Jesteś takim chodziarzem po lasach i nie masz rodziny ze sobą to nawet nie warto spać w ośrodkach, tylko śpisz w lasach w tych chatkach co to ludzie mają jako 'wiosenne', 'letnie' - my tam nieraz podczas deszczu się chowaliśmy i nikt się tam nie interesuje.
-
Robaczków w lasach - jeśli masz na myśli komary, to o tej porze roku w lasach już nie było :-)
Pewno masz rację, że są takie widoki wszędzie, ale jak chce się połazić,m zwłaszcza z rodziną i dzieckiem, to warto mieć jakiś szlak, a nie iść w ciemno, a już w Laponii jest dosyć dziko i tam warto mieć na szlakach choćby takie domki, o których piszesz :-)
-
Piękne zdjęcia, świetnie uchwycone światło. :D Nr. 9 i 11 totalnie mnie zauroczyły.
-
Te domki to prywatne własności, bo tu sporo ludzi ma parę domów w tym tzw. wiosenne domy, zimowe itp. w których tam przebywają przez 2 tygodnie w roku i nikt tego nie pilnuje można sobie wejść posiedzieć pospać i iść dalej.
Robaczki to mam na myśli takie coś ala kleszcze wchodzą pełno tego chodzi i wchodzą we włosy ciężko to wydrapać, czasem pod prysznicem się dopiero wymywa ale ja jestem bardziej na południu i jest tu ciepło one tam znikają jak się pojawi 0st. Także może już tam ich nie ma.
-
Zdjęcia przepiękne, krajobrazy przypominają mi trochę Szwecję (tą której fragmenty widziałem).:grin:
-
cudownie się ogląda i czyta
północ to kolejne z mych marzeń (choć chyba bardziej Norwegia) - ale na razie realizuje te bliższe i bardziej przyziemne ;)
foty - miodne - widooczki jakimi nas raczysz każą krzyczeć jeszcze jeszcze... :)
tak więc cierpliwie czekam na cd :)
-
Fajne landszafciki. Pokażesz jak wyglądają zabudowania?
-
Dopiero teraz zajrzałem, a tu widoki jak malowane. Pierwsza seria z głazami - śliczna, a mi się wydawało, że to w Chorwacji mają kamieniste plaże ;)
Czekam na kolejne :)
-
8 załącznik(ów)
Dzięki za komentarze.
Jeszcze kilka zdjęć z pojezierzy. Ilość wysp, zatoczek jest na tych jeziorach niezliczona.
18.
Załącznik 100252
19.
Załącznik 100253
20.
Załącznik 100271
21.
Załącznik 100255
22.
Załącznik 100256
A te zdjęcia już z drogi do Laponii. Szkoda, ze nie miałem takich mgieł porannych w Petkeljarvii, albo w okolicach Mikkeli. Na tym jeziorze obok którego mieliśmy nocleg dużo ciekawych kadrów nie dało się zrobić. EM 5 i ZD 50-200.
23.
Załącznik 100257
24.
Załącznik 100258
25.
Załącznik 100259
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Pokażesz jak wyglądają zabudowania?
Przyznam, że skupiałem się raczej na przyrodzie.
-
Mgliste cudne, i kapitalne światło na tych powyżej.
Bardzo przyjemnie tu zaglądać :)
-
Piękna mgła. 23, 24, 25 - cudowny klimat! W 23 świetna jest ta płynąca kaczka. Zazdroszczę takich kadrów. :D
-
wybieram 18 i 24.
czy podczas twojej podróży było ciepło czy chłodno??
-
Abir i tak, i tak. Ranki i wieczory chłodne. Temp. spadała do ok. 4-5 st. w Laponii były juz przymrozki ze szronem, ale w południe bywało też ponad 20 st. Generalnie jednak na północy tak około 15 st. w słoneczny dzień. Polar trzeba było mieć :-)
-
tak pytam o temp. bo mgliste poranki z pięknym słońcem raczej zdarzają się w rześką wilgotną pogodę, za to na zdjęciach wykonywanych za dnia widać fajne niebieskie niebo i wydaje się że jest ciepło. zastanawiałem się nad różnicami temperatur
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Farensbach
Przyznam, że skupiałem się raczej na przyrodzie.
I bardzo dobrze, bo cudna jest.
-
Była ta różnica, te ostatnie zdjecia robione przy bodajże 4 st., w dzień poszło w górę.
Z tymże nie widać tego na tych zdjeciach z niebieskim niebem, ale w te dni mocno wiało. A jak za dnia mocno wiał wiatr to pogoda taka z reguły nie wróży mgieł nad ranem, wywiewa wilgoć i tak było w tym PN Petkeljarvii. Jak go opuściliśmy to przestało wiać, przyszedł wyż i pojawiły sie mgły nad ranem.
-
Jestem za prostotą - wybieram 20 i 25.
Pozdr
-
definitywnie jesteś mistrzem mgieł
-