-
Wielki Kanion Kolorado/Zapora Hoovera
Wrzucę tutaj trochę zdjęć z Kanionu Kolorado, Zapory Hoovera na rzece Kolorado i okolic. Zdjęcia typowo turystyczne, robione w biegu często przez okno samochodu. Wyjazd do USA był służbowy, początkowo zaplanowany wyjazd udało mi się przesunąć o 2 dni, tak że na zwiedzanie mieliśmy z współpracownikiem 3 dni. Chcąc zobaczyć jak najwięcej pokonaliśmy w tym czasie 3300km, więc była to ciągła walka z czasem i zmęczeniem, ale było warto. Planu zwiedzania nie było żadnego, scenariusz pisało życie. Jako cel wybraliśmy Las Vegas jako główny punkt wypadowy. Chcieliśmy wcześniej zakończyć zajęcia służbowe i wyjechać z Doliny Krzemowej w Kalifornii koło południa przez park narodowy Yosemite, ale się nie udało, potem jeszcze wieczorem czekanie godzinę w kolejce aby wypożyczyć samochód. Na nieszczęście był to jeszcze długi weekend i zapchane drogi między San Francisco i Los Angeles, ale po nocnej jeździe i kilku godzinach snu w samochodzie udało się do południa dotrzeć nad Zaporę Hoovera niedaleko Las Vegas. Potem nagła decyzja - jedziemy nad Kanion Kolorado i jazda trochę okrężną drogą przez Nevadę, Utah nad kanion. Pogoda była bardzo zmienna od lejącego deszczu i 14 stopni od północnej strony kanionu do 40 stopni na pustyniach Nevady.
Poniżej widok na początek Płaskowyżu Kolorado gdzie zaczyna się kanion i otaczające go góry.
1.
2. płaskowyż poorany jest licznymi bruzdami dopływów
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
-
Odp: Wielki Kanion Kolorado/Zapora Hoovera
Zazdroszczę takiej podróży służbowej.... Ja ostanią jaką miałem (służbową) to w pierwszych latach 90-tych aż do Poznania jako fotograf szkolny.
Ale pomarzyć można . Pokaż następne.
-
Nie mogłam oderwać oczu od trójki. Rewelacja! Czekam na c.d. relacji :grin:
-
Mnie też zatrzymała 3
czekam na następne
-
3 jest przepiękna. 7 - wspaniała, widziałem ten widok chyba na jakimś westernie :mrgreen:
Mnie nikt nie wyśle w taką delegację:cry: żona wysyła mnie tylko do piwnicy lub ze śmieciami
Nie wiedziałem, że kanion ma początek. Myślałem że on jest tak wielki że nie zaczyna się i nie kończy.
Dzięki za tę relację. Jak już pisałem jest dla mnie hitem. Czekam na cen
-
Świetne zdjęcia, wszystkie :)
-
-
Ja też chcę jeszcze raz być. Wprawdzie nigdy nie byłem , ale dawno temu chciałem być.:)
-
No to będzie się działo, aż łapki zacieram :mrgreen:
-
3 jest fajna to fakt a jak na walkę z ciągłym biegiem to bardzo fajna :)
-
Fajnie się patrzy na takie perły krajobrazu. Te foty rozbdzają marzenia.
Ale póki co, dawaj następne.:grin:
-
No! Coś pięknego! Zazdroszczę podróży i pięknych zdjęć, e tam pomarzyć przy oglądaniu tylko można. Daj więcej, bo się wzruszyłem.
-
Dzięki za odwiedziny i komentarze :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
3 jest przepiękna. 7 - wspaniała, widziałem ten widok chyba na jakimś westernie
Też się w życiu westernów naoglądałem i krajobrazy jakieś znajome się wydawały :grin: Tylko brakowało aby Clint Eastwood albo John Wayne zza skał na koniu wyjechał :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
ArKrampouez
Ja też chcę jeszcze raz być. Wprawdzie nigdy nie byłem , ale dawno temu chciałem być.
Też dawno chciałem tak być, nie wierzyłem, że będę, a jednak cuda się zdarzają czego i Tobie życzę.
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
3 jest fajna to fakt a jak na walkę z ciągłym biegiem to bardzo fajna
Widzę że trójka się podoba, zrobiona została jak większość powyższych w czasie jazdy zza szyby samochodu. Dlatego często widać rozmyty pierwszy plan, często trzeba było usuwać dół zdjęcia ze względu na barierki wzdłuż drogi.
Zaraz biorę się za zdjęcia i wkrótce następna wrzutka.
-
Zapowiada się fajnie :) Dawaj kolejne :D
Podoba mi się, że pojawiają się kolejne wątki z opisem wypadów i wspaniałymi zdjęciami :D
-
Krótki ten kanion, zmieścił się na kilku zdjęciach. :-D
Nie ociągaj się, wydłuż go trochę, dawaj zdjęcia. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Krótki ten kanion, zmieścił się na kilku zdjęciach. :-D
Nie ociągaj się, wydłuż go trochę, dawaj zdjęcia. :-D
słyszałem, że na wydłużanie to są środki farmakologiczne:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
słyszałem, że na wydłużanie to są środki farmakologiczne:mrgreen:
Niektórym wystarcza przeciągarka, też wydłuża, ale średnicę zmniejsza. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Niektórym wystarcza przeciągarka, też wydłuża, ale średnicę zmniejsza. :-D
Że zacytuję kolegę ggolusa, masz dziwnie dużą wiedzę na ten temat :mrgreen:
-
chciałbym ale nie mogę, +1 dla was:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Że zacytuję kolegę ggolusa, masz dziwnie dużą wiedzę na ten temat :mrgreen:
W TV "Jak to jest zrobione" pokazali jak z grubego zrobić długie i cienkie, no miedź na kable produkowali. :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
W TV "Jak to jest zrobione" pokazali jak z grubego zrobić długie i cienkie, no miedź na kable produkowali. :-)
Ja, uhm :mrgreen:
-
No dobra, to wrzucam tak na szybko.
Pod wieczór dotarliśmy do Kanionu Marmurowego choć z marmuru to on nie jest zbudowany. Uważany jest za początek Wielkiego Kanionu. Jest to też często początek spływu przez Wielki Kanion - wybiera się ktoś ze mną? :grin:
10.
11.
12.
13.
-
-
Ładne foty. Taki kolorowy ten Kanion. :grin:
Ładne miejsce
-
Ekstra, a z kajaka też będą ??? :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Ładne foty. Taki kolorowy ten Kanion. :grin:
Ładne miejsce
Rzeka żłobiąc kanion odkrywała kolejne warstwy geologiczne. Mamy tu przekrój geologiczny od proterozoiku ery prekambryjskiej po tras ery mezozoicznej. Warstwy skalne mają różne odcienie i kolory.
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Ekstra, a z kajaka też będą ??? :-)
Oj chciałoby się .... może kiedyś jakiś cud znowu się stanie.
-
Zdjęcia bardzo fajne. Szczególnie to zróżnicowanie kolorystyczne planów dobrze wychodzi.
Swoją drogą, jak chcecie krajobrazy z westernów to najlepiej pojechać do Włoch i Hiszpanii :wink:.
-
Druga i ostatnia wrzutka z Kanionu Marmurowego:
14.
15.
16.
17.
Tutaj zastały nas ciemności. Trochę szkoda bo niedaleko jest uwielbiany przez fotografów Kanion Antylopy (Antelope Canyon). Proponuję wrzucić w Google jako grafika. Może by tam jakiś zlot urządzić :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Rzeka żłobiąc kanion odkrywała kolejne warstwy geologiczne. Mamy tu przekrój geologiczny od proterozoiku ery prekambryjskiej po tras ery mezozoicznej. Warstwy skalne mają różne odcienie i kolory.
Oj chciałoby się .... może kiedyś jakiś cud znowu się stanie.
Z naszej ery tez coś jest, a to Słupy telefoniczne, że też nigdzie nie można już zrobić fotki bez słupów i drutów, nawet w takich uroczych miejscach.
-
świetne widoki, Bodzip miałby gdzie pochodzić po "górkach":wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
świetne widoki, Bodzip miałby gdzie pochodzić po "górkach":wink:
Dobre :D
Na 15 jakiś zajazd widać, więc to nie taka wyludniona okolica :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sten
Z naszej ery tez coś jest, a to Słupy telefoniczne, że też nigdzie nie można już zrobić fotki bez słupów i drutów, nawet w takich uroczych miejscach.
Niestety słupy też się zdarzają w ciekawych miejscach. Generalnie są postawione wzdłuż drogi, niestety najczęściej tej od strony gór. Jak się robi zdjęcia z samochodu to jakimś dziwnym trafem prawie zawsze słup trafi w środek zdjęcia, a jak nie słup to jakiś krzak :cry:
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
świetne widoki, Bodzip miałby gdzie pochodzić po "górkach"
Też sobie o nim pomyślałem jak tam byłem :grin:. Nie tylko Bodzip, Yamada pewnie też, i parę innych osób.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Na 15 jakiś zajazd widać, więc to nie taka wyludniona okolica
Co jakiś czas zdarzają się motele i jakieś domki. Tutaj akurat w pobliżu Kanionu Marmurowego było ich sporo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Tutaj zastały nas ciemności. Trochę szkoda bo niedaleko jest uwielbiany przez fotografów Kanion Antylopy (Antelope Canyon). Proponuję wrzucić w Google jako grafika. Może by tam jakiś zlot urządzić :mrgreen:
Kaniony zawsze kojarzyły mi się z bezkresem i kosmicznym krajobrazem. Gdzie turyści? Tak mali, że ich po prostu nie widać?
Na Twoich zdjęciach takie pustki, może wszyscy wybrali właśnie ten Kanion Antylopy ;) :
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Crowded_at_Upper_Antelope_Canyon.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Turyści byli i to niestety w wielkich ilościach. Tutaj akurat nie było ich tak dużo, pewnie ze względu na późną już godzinę. Tam gdzie byli fotki robiłem/obciąłem ponad ich głowami. Pod samymi górami się nie szwendali.
Stąd wyruszyliśmy do Parku Narodowego Wielkiego Kanionu. Wjechaliśmy od strony wschodniej. Pierwsze punkty widokowe w parku minęliśmy w ciemnościach, tylko błyskawice rozświetlały niebo. Jadąc dalej prawie 40 km dotarliśmy do celu Grand Canyon Village gdzie znajdują się główne punkty widokowe i zaczęliśmy szukać miejsca na nocleg - niestety wszystko zajęte. Zgodnie z radami pojechaliśmy kilka km dalej do miejscowości z dużą ilością moteli, hoteli ale też wszystko zajęte. Pojechaliśmy do kolejnej miejscowości - to samo. Cóż, długi weekend. Wróciliśmy z powrotem nad kanion i kolejna noc w samochodzie na parkingu. Plus tego był taki, że byliśmy zaraz rano nad kanionem zanim pojawiły się tłumy, nie płaciliśmy za wjazd i nie czekaliśmy w długiej kolejce gdzie pobierali opłaty.
Jak widzę to zdjęcie z Kaniony Antylopy to tak sobie myślę, że może i dobrze, że mnie tam nie było. Pewnie trzeba dobrze wybrać porę odwiedzin aby uniknąć tłumów.
Wieczorem wrzucę kolejne fotki już znad Wielkiego Kanionu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Wieczorem wrzucę kolejne fotki już znad Wielkiego Kanionu.
Biegnę po piwo i czipsy i czekam :grin:
-
Fajna relacja - mnie zastanawia kolor skał. Na pierwszym planie jest inny niż na drugim. Ten na drugim planie jest taki fioletowy trochę nienaturalny. Ciekawi mnie czy faktycznie tak to tam "na żywo" wygląda czy też z jakiegoś powodu kolory są zakłamane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
łał, ale szał ciał,:shock:
-
Już wieczór :mrgreen: :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
edorka
Biegnę po piwo i czipsy i czekam
A ja o suchym pysku do zdjęć się zabieram :-x - jakbyś postawiła piwo to byłbym bardziej zmobilizowany :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Fajna relacja - mnie zastanawia kolor skał. Na pierwszym planie jest inny niż na drugim. Ten na drugim planie jest taki fioletowy trochę nienaturalny. Ciekawi mnie czy faktycznie tak to tam "na żywo" wygląda czy też z jakiegoś powodu kolory są zakłamane.
Jedna rzecz to pewnie inna warstwa geologiczna tych skał na pierwszym planie, a druga to oświetlenie. Ostatnie zdjęcia były robione o zachodzie słońca i wtedy skały przybierały bardziej fioletowy i czerwony odcień. Bliżej południa kolory były bardziej stonowane.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Zaraz biorę się za zdjęcia :grin:
Wracając jeszcze do tłumów turystów to na szczęście nie było to widoczne na drogach. Jedyne korki na jakie trafiliśmy były w okolicach aglomeracji San Francisco. W porównaniu z naszymi drogami jazda tam to czysta przyjemność.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
U Ciebie czas inaczej płynie ;)