-
2 załącznik(ów)
Nocne zdjęcia z szumem przy isso 100
Jak widać na zdjęciach zwłaszcza na wodzie wyłazi szum,jak go się pozbyć
-
Odp: Nocne zdjęcia z szumem przy isso 100
Ja używam Lightroom 5. Do moich amatorskich zastosowań wystarczy, można za darmo przetestować 30 dni: https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/i...shop_lightroom
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Ja używam Lightroom 5.
Jak się ma to do szumu na ISO100, przy nocnych zdjęciach? :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
czarodziej3
Czy chcesz się pozbyć szumu z tych zdjęć, czy pytasz co zrobić, aby nie występował w przyszłości na zdjęciach?
Nie ma EXIF-a więc nie wiem jakiego aparatu używasz ani jakie były parametry ekspozycji.
Można zdjęcia odszumić jakimś programem do odszumiania- to w przypadku zdjęć już zrobionych.
oryginałZałącznik 97682odszumioneZałącznik 97683
W E520, jest funkcja "Redukcja szumów", służąca do "odszumiania" na etapie robienia zdjęcia, przy długim czasie naświetlania.
-
Napiszę jaśnie bo forumowicz po wyżej nie zrozumiał do końca:) Do pozbycia się szumu ze zdjęć już zrobionych używam programu LR 5. Do pozbycia się szumu za pomocą programu lr5 w zasadzie nie potrzeba exifa :) , można "odszumić" fotki jpeg jak i wszelkiego gatunku rawy. Co do tego aby szum nie występował na fotkach w zdjęciach robionych w aparacie to się nie wypowiadam.
Nie ma znaczenia wielkiego moim zdaniem czy będziemy się pozbywać szumu ze zdjęcia zrobionego przy iso 100 czy np iso 1600. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Napiszę jaśnie bo forumowicz po wyżej nie zrozumiał do końca:) Do pozbycia się szumu ze zdjęć już zrobionych używam programu LR 5. Do pozbycia się szumu za pomocą programu lr5 w zasadzie nie potrzeba exifa :) , można "odszumić" fotki jpeg jak i wszelkiego gatunku rawy. Co do tego aby szum nie występował na fotkach w zdjęciach robionych w aparacie to się nie wypowiadam.
Nie ma znaczenia wielkiego moim zdaniem czy będziemy się pozbywać szumu ze zdjęcia zrobionego przy iso 100 czy np iso 1600. :)
Przy ISO 1600 jest większa kaszka i efekt odszumiania będzie mniej przyjemny dla oka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Do pozbycia się szumu za pomocą programu lr5 w zasadzie nie potrzeba exifa :)
"Napiszę jaśnie bo forumowicz po wyżej nie zrozumiał do końca". :-P
Z EXIF-u można wyczytać parametry naświetlania i typ aparatu. Można się zorientować czy szumy powstały wskutek wysokiego ISO czy od długiego czasu naświetlania. Można też doradzić jak włączyć w danym aparacie redukcję szumu (jeśli jest taka funkcja).
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Moim zdaniem ma znaczenie.
Inne parametry odszumiania trzeba zastosować dla szumów przy ISO100 a inne dla ISO1600
-
Ze się wtrącę- a czy iso 1600 przy nocnych zdjęciach ma sens i do czego??.
Pytam bo wszędzie się zaleca nie więcej niż 100:grin:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Autor pisze o ISO100 i należy (z braku EXIF-a) wierzyć, że tak jest. O ISO1600 wspomniał (nie wiedzieć czemu) robtor :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
No kurcze a ja w moim aparacie najmniej mam 200 :roll: ;-)
Przydaje się nawet 6400 jak chcesz z ręki życie nocne focić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Napiszę jaśnie bo forumowicz po wyżej nie zrozumiał do końca:) Do pozbycia się szumu ze zdjęć już zrobionych używam programu LR 5. Do pozbycia się szumu za pomocą programu lr5 w zasadzie nie potrzeba exifa :) , można "odszumić" fotki jpeg jak i wszelkiego gatunku rawy.
Fajnie, że używasz LR5, tylko odpowiedź helmutha była do czarodzieja zadającego pytanie :) Też wiemy, że programem można spróbować każde zdjęcie odszumić.
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Co do tego aby szum nie występował na fotkach w zdjęciach robionych w aparacie to się nie wypowiadam.
I tu się kłania Exif, o który pytał helmuth, bo bez niego można zgadywać jak zdjęcie było robione i co zmienić, żeby już na zdjęciu prosto z aparatu szumu było jak najmniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Moim zdaniem ma i to ogromne. Weź sobie przecedź przez sitko grysik i rozgotowaną kaszę gryczaną. To jest tak samo. Małe ISO mały szum. Duże ISO duży szum. Od możliwości matrycy i softu w aparacie zależy jak mały będzie mały, a jak duży będzie duży.
-
Co Ty tu nam z małym wyjeżdżasz, który potem może być duży...
Może to nieletni też czytają......:shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Co Ty tu nam z małym wyjeżdżasz, który potem może być duży...
Może to nieletni też czytają......:shock:
Teraz od nieletnich to byś się mógł duuużo nauczyć :mrgreen:
-
Wrzuć zdjęcia które więcej „ważą”, to może powalczymy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
"Napiszę jaśnie bo forumowicz po wyżej nie zrozumiał do końca". :-P
Z EXIF-u można wyczytać parametry naświetlania i typ aparatu. Można się zorientować czy szumy powstały wskutek wysokiego ISO czy od długiego czasu naświetlania. Można też doradzić jak włączyć w danym aparacie redukcję szumu (jeśli jest taka funkcja).
Moim zdaniem ma znaczenie.
Inne parametry odszumiania trzeba zastosować dla szumów przy ISO100 a inne dla ISO1600
Jeżeli używa Pan Lr w wersji przynajmniej 4 do odszumiania to proszę mi wytłumaczyć do ustawienia konkretnie którego z 5 występujących tam suwaczków opcji odszumiania, niezbędna jest wiedza o wysokości iso w jakim była zrobiona fotka? Moim zdanie taka wiedza potrzebna nie jest :) .
---------- Post dodany o 13:52 ---------- Poprzedni post był o 13:49 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
I tu się kłania Exif, o który pytał helmuth, bo bez niego można zgadywać jak zdjęcie było robione i co zmienić, żeby już na zdjęciu prosto z aparatu szumu było jak najmniej.
W którym miejscu forumowicz czarodziej3 pisał że chodzi mu o fotki prosto z aparatu?
-
Zaczynasz mnie złościć :evil:
Przekonujesz mnie, że zdanie, którego nie napisałem, nie ma sensu!
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
... proszę mi wytłumaczyć do ustawienia konkretnie którego z 5 występujących tam suwaczków opcji odszumiania, niezbędna jest wiedza o wysokości iso w jakim była zrobiona fotka?
Otóż, napisałem do czego jest potrzebny Exif :
Cytat:
Z EXIF-u można wyczytać parametry naświetlania i typ aparatu. Można się zorientować czy szumy powstały wskutek wysokiego ISO czy od długiego czasu naświetlania.
Nie ma słowa o tym, że znajomość Exif-a, jest potrzebna do odszumiania.
Informacje te, są potrzebne do tego aby doradzić jak w przyszłości uniknąć szumów.
Czy teraz to dość jasno "wyłożyłem"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zaczynasz mnie złościć :evil:
Nie złość się - piątek, wódeczka, panienki będzie super ;). Skręcimy iprę, że ho, ho i złość minie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czarodziej3
Może ustawienie "gradacja" jeżeli jest to JPG prosto z puszki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Moim zdaniem ma i to ogromne. Weź sobie przecedź przez sitko grysik i rozgotowaną kaszę gryczaną. To jest tak samo. Małe ISO mały szum. Duże ISO duży szum. Od możliwości matrycy i softu w aparacie zależy jak mały będzie mały, a jak duży będzie duży.
Zawartość danych w exifie nie jest mi obca i mniej więcej wiem do czego może się przydać :) , chociażby do tego a by sprawdzić kiedy i czym była fotka robiona na przykład. Ostatnie zdanie mojej wypowiedzi proszę nie odrywać od całości bo dotyczy konkretnego programu, jak się to zdanie "oderwie" to sobie go można interpretować różnie :) . Przepraszam że tak odpowiadam po kawałku i w różnym czasie ale mój dostęp do kompa był akurat chwilowy i nie ciągły w czasie. :)
-
Znowu się zdążyła rozwinąć dynamiczna dyskusja, a przecież dopóki nie poznamy od czarodzieja parametrów zdjęcia, to za dużo nie pomożemy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czarodziej3
Jesli chcesz sie pozbyć szumu od razu "z puszki" to właściwie tylko jedno: masz w menu włączoną redukcje szumu przy długich czasach naświetlania? To powinno pomóc. Nie wiesz czy masz włączoną? Po zrobieniu fotki podgląd na wyświetlaczu jest od razu czy aparat "milczy" tyle samo czasu ile robił fotkę? Bo jeśli opcja 2 to robi tzw. ciemną klatkę i redukuje szum.
Jeśli chcesz pozbyć się szumu po fakcie, to jak juz koledzy wspomnieli możesz załatwić to programowo: Lightroom od wersji 3 radzi sobie z tym naprawdę dobrze, są jeszcze programy typowo tylko do tego stworzone jak NoiseNinja czy NeatImage, oba są w porządku.
Jesteś na 100% pewny, że to było ISO 100, bo jakoś sporo tego szumu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Nie złość się - piątek, wódeczka, panienki będzie super ;). Skręcimy iprę, że ho, ho i złość minie ;)
Czyżbyś znowu zapraszał do swojego wątku na wirtualną imprezę? ;-) Liczę, że wszystko co napisałeś w nim będzie. Znając Ciebie jest na to szansa :-)
Sorry za OT ale tak przy piątku chyba można trochę odjechać :-) (od tematu oczywiście;-))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Pewnie dla mojego dobra powinienem odpuścić ale: Cytuje Pan moją wypowiedz rozdrobnioną na kawałki, kawałki te osobno wielkiego sensu nie mają bo nie wynika z nich że dotyczą tylko i wyłącznie programu lr i odszumiania w nim, CAŁA moja wypowiedz dotyczyła odszumiania w programie lr. Proszę sobie przeczytać to co wytłuściłem a potem moje pytanie które tak Pana złości. Proszę spokojnie przeczytać swoją odpowiedz całą (tą ze złoszczeniem) a następnie jeszcze raz to co zamieściłem w cytacie powyżej. Odpowiedział Pan na MOJE cytaty wyrwane z kontekstu, no więc ja zadałem Panu proste pytanie związane z tym kontekstem :)
-
Przeczytaj uważnie co napisałeś:
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Cytuje Pan moją wypowiedz rozdrobnioną na kawałki, kawałki te osobno wielkiego sensu nie mają bo nie wynika z nich że dotyczą tylko i wyłącznie programu lr i odszumiania w nim, CAŁA moja wypowiedz dotyczyła odszumiania w programie lr.
Wynika z tego, że skoro kawałki nie mają wielkiego sensu, to całość tym bardziej, skoro dotyczy tego samego :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
... więc ja zadałem Panu proste pytanie związane z tym kontekstem
To Twój kontekst. Ja pisałem o czym innym więc nie pytaj mnie o Twój kontekst.
Ponieważ dziś piątek, kończę dyskusję- skorzystam z sugestii CzaRmaX-a :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czarodziej3
Czasem mi taki szum wychodził na pomniejszonych zdjęciach gdy (za) mocno wyostrzyłem przed pomniejszeniem. Może tu problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Przeczytaj uważnie co napisałeś:
Wynika z tego, że skoro kawałki nie mają wielkiego sensu, to całość tym bardziej, skoro dotyczy tego samego :shock:
To Twój kontekst. Ja pisałem o czym innym więc nie pytaj mnie o Twój kontekst.
Ponieważ dziś piątek, kończę dyskusję- skorzystam z sugestii CzaRmaX-a :)
To co Pan napisał powyżej jest delikatnie powiedziawszy obraźliwe. Ja Panu niczym nie ubliżyłem. Następnym razem proszę nie dyskutować jak nie wie Pan o czym dyskutuje. Pozdrawiam i miłej zabawy życzę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie ma słowa o tym, że znajomość Exif-a, jest potrzebna do odszumiania.
Informacje te, są potrzebne do tego aby doradzić jak w przyszłości uniknąć szumów.
Czy teraz to dość jasno "wyłożyłem"?
@Robtor.
Myślę, że kolega Helmuth dokładnie wyjaśnił o co chodzi, a Ty albo nie rozumiesz, albo polemizujesz dlatego, że lubisz...
Pan Czaruś (Laureat) Słusznie zauważył, że jest piątek i należy pogodnie przygotować się do wekendu...:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
@Robtor.
Myślę, że kolega Helmuth dokładnie wyjaśnił o co chodzi, a Ty albo nie rozumiesz, albo polemizujesz dlatego, że lubisz...
Pan Czaruś (Laureat) Słusznie zauważył, że jest piątek i należy pogodnie przygotować się do wekendu...:grin:
Telepatia czy co? :mrgreen:
-
Moja wypowiedz dotycząca konkretnej jednej rzeczy (odszumiania za pomocą programu lr) została rozłożona na czynniki pierwsze a następnie poddana dowolnej interpretacji i udowadnianiu swoich tez na jej podstawie, a gdy zaczołem jej bronić zostałem po prostu obrażony. Mnie uczono że jeżeli ktoś kogoś cytuje to powinien się najpierw zastanowić nad tym co ten ktoś cytowany pisze i jaki ma sens jego wypowiedź, a dopiero potem się kogoś cytuje. Proszę pamiętać że to nie ja zacząłem rozbierać na części czyjąś wypowiedz tylko stało się odwrotnie. :lol: No a teraz możecie mnie zlinczować... :lol::lol::lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Moja wypowiedz dotycząca konkretnej jednej rzeczy (odszumiania za pomocą programu lr) została rozłożona na czynniki pierwsze a następnie poddana dowolnej interpretacji i udowadnianiu swoich tez na jej podstawie, a gdy zaczołem jej bronić zostałem po prostu obrażony. Mnie uczono że jeżeli ktoś kogoś cytuje to powinien się najpierw zastanowić nad tym co ten ktoś cytowany pisze i jaki ma sens jego wypowiedź, a dopiero potem się kogoś cytuje. Proszę pamiętać że to nie ja zacząłem rozbierać na części czyjąś wypowiedz tylko stało się odwrotnie. :lol: No a teraz możecie mnie zlinczować... :lol::lol::lol:
Drogi autorze wątka: Zacznij od początku: Wstaw z tego lightrooma jeszcze raz fotki z exifem, 2/3 pytań i komentarzy stanie się zbędne.
Zaniedbałeś należyty porządek rzeczy...
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
czarodziej3
"Na szum" używam aplikacji Neat Image. Fotki były małe i potraktowane algorytmem JPG to efekt jest średni, ale warto sobie zakupić za parę groszy ten program - zwłaszcza jak się nie używa RAWów i jest potrzeba zrobienia zdjęcia z ręki bez statywu. Nie wiem dlaczego użyłeś takiego ISO, ale skoro już użyłeś to chyba najlepszy sposób na pozbycia się cyfrowego ziarna
-
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że mamy już trzecią stronę a autor napisał w tym wątku jeden (1) post i to rozpoczynający :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że mamy już trzecią stronę a autor napisał w tym wątku jeden (1) post i to rozpoczynający :-)
Po czym zamieścił zaszumioną fotę w galerii :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Po czym zamieścił zaszumioną fotę w galerii :)
+ :mrgreen:
-
Drobny drobiazg, a zrobiła się dyskusja "co autor miał na myśli":wink: (rozumiem - piątek). @czarodziej3 - czytałem nieuważnie, bo nie doczytałem się modelu aparatu. Zakładając, że jest to jakiś zaawansowany Olek, zwróć uwagę na wypowiedź naszego kolegi petreq, który jako jedyny zwrócił uwagę na gradację, która zapewne jest w Twoim aparacie. Ustawienie na Gradacja - Auto jest tragicznym błędem nocnych zdjęć, ponieważ zadaniem tej funkcji jest skompensowanie nadmiernego kontrastu obrazu, co jest realizowanie poprzez wyciągniecie cieni. Przy zdjęciach w normalnych warunkach oświetleniowych, zabieg ten jest prawie niezauważalnych. Jednak przy zdjęciach nocnych, gdzie większość obrazu jest w ciemnej tonacji "gradacja auto" stara się rozjaśnić, ale w konsekwencji następuje tragiczne wyeksponowanie szumów. Recepta prosta: najniższe ISO i koniecznie wyłączona Gradacja Auto.
-
I nie używaj trybu LiveBulb, bo on niestety też wzmacnia szum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
No a teraz możecie mnie zlinczować... :lol::lol::lol:
Zaczynam! :D
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
To co Pan napisał powyżej jest delikatnie powiedziawszy obraźliwe.
To, co uznałeś za obraźliwe, to dwa, następujące po sobie zdania z Twojego posta, przytoczone w całości abyś nie mógł mi zarzucić wyrywania z kontekstu. Były to jedyne zdania, odnoszące się do odszumiania w LR, w tym poście.
Można więc uznać, że obraziłeś sam siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Mnie uczono że jeżeli ktoś kogoś cytuje to powinien się najpierw zastanowić nad tym co ten ktoś cytowany pisze i jaki ma sens jego wypowiedź, a dopiero potem się kogoś cytuje.
Mnie uczono, że wypowiadać się należy w sposób jasny, zrozumiały aby słuchający/czytający nie miał wątpliwości o co w tej wypowiedzi chodzi. Żeby nie trzeba było się domyślać "co poeta chciał przez to powiedzieć". W związku z tym, cytat powinien być dosłowny (inaczej nie jest cytatem tylko interpretacją).
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Moja wypowiedz dotycząca konkretnej jednej rzeczy (odszumiania za pomocą programu lr) została rozłożona na czynniki pierwsze a następnie poddana dowolnej interpretacji i udowadnianiu swoich tez na jej podstawie ...
Może więc od początku. Zacząłeś tak:
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Ja używam Lightroom 5. Do moich amatorskich zastosowań wystarczy ...
Moje pytanie do Ciebie:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jak się ma to do szumu na ISO100, przy nocnych zdjęciach? :roll:
i dalsza część do autora wątku
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czy chcesz się pozbyć szumu z tych zdjęć, czy pytasz co zrobić, aby nie występował w przyszłości na zdjęciach?
Nie ma EXIF-a więc nie wiem jakiego aparatu używasz ani jakie były parametry ekspozycji.
Można zdjęcia odszumić jakimś programem do odszumiania- to w przypadku zdjęć już zrobionych.
oryginał
Załącznik 97682odszumione
Załącznik 97683
W E520, jest funkcja "Redukcja szumów", służąca do "odszumiania" na etapie robienia zdjęcia, przy długim czasie naświetlania.
Może nie zauważyłeś ale pojawienie się Exifa, nie miało nic wspólnego z odszumianiem w LR.
Odpowiedziałeś na moje pytanie
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Do pozbycia się szumu ze zdjęć już zrobionych używam programu LR 5.
W porządku, już wiem jak się ma LR do szumu na nocnych zdjęciach. Teraz przystępujesz do ataku:
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Do pozbycia się szumu za pomocą programu lr5 w zasadzie nie potrzeba exifa :)
Ależ pełna zgoda, żaden program do odszumiania nie potrzebuje takiej informacji, tylko że nie to było celem moich pytań i uwag do autora wątku o Exifie:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tak więc, usiłowałeś dyskutować ze mną o czymś, czego nie powiedziałem. W efekcie obraziłeś się na samego siebie.
Wybacz ale to już ostatnia moja próba uświadomienia Ci, że jesteś, delikatnie mówiąc, obok tematu.
-
Ja bardziej w temacie wątku :)
Zauważyłem podobny problem na swoich zdjęciach zrobionych O-MD E-M5. Dziwne zjawisko występowania szumu na zdjęciach na których występować nie powinien: najniższe ISO, krótkie czasy naświetlania.
Przykład poniżej: ISO 200, 1/320 sek, crop 1:1 z zdjęcia w formacie RAW bez żadnej obróbki. (zdjęcie powinno być z exifem)
Może tu niezbyt widoczne ale wziąłem pierwsze zdjęcie jakie mi się nawinęło z czystym niebem.
Na zdjęciach z Nikona D300 (mój poprzedni aparat) takiego zjawiska nie zauważyłem.
----
edit: zdjęcie zostało automatycznie zmniejszone przez silnik forum ale otwierając go np. w nowym oknie można go obejrzeć w pełnej rozdzielczości.
-
Jeżeli chodzi o kaszę widoczną szczególnie na jednolitym tle od bazowego ISO to... Olympusy tak mają i jest to głupawe (może czemuś służy - nie wiem). Miałem w rękach E-420, E-520, E-620, E-30, E-PL1, E-PL3 i wszędzie to samo. Nawet na fotkach OM-D z sieci to widzę przy pełnej rozdzielczości. Utrudnia to życie przy mało kontrastowych fotkach bo zwiększenie kontrastu powoduje spore podbicie tego szumu (na oko luminancji).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czarodziej3
Powinienes odszumic w programie do oszumiania lu w programie,ktory ma opcje odszumiania.nastepnie wyostrzyc.
Na przyszlosc rob z wyzszym iso.czesto jest ono dla fotki lepsze jak dluzszy czas.Iso 100 nie zawsze jest optymalne.
I postaraj sie wrzucac fotki tej wielkosci o wadze 10x wiekszej niz Twoje zdjecia przykladowe.Załącznik 97764Tu nawet woda nie zyje -tak dlugo ja naswietlales.
-
Ta kaszka jest widoczna wszędzie i powoduje to problem w wyostrzaniem. Nawet jak nałoży się maskę wyostrzającą w L4 to wyostrzanie w przybliżeniu 1:1 wygląda fatalnie. Myślałem że L4 tak ma (bo zacząłem go używać po zakupie O-MD) ale jak wyostrzałem zdjęcia z nikona to wyglądało to o niebo lepiej i ze smutkiem stwierdziłem, że to wina mojego O-MD - nawet zastawiałem się czy to nie wada mojego egzemplarza.