-
[plotki] - Samyang 12mm f/2.0 - MFT, Nex, NX i X
Premiera w nadchodzących tygodniach.
-
Odp: [plotki] - Samyang 12mm f/2.0 - MFT, Nex, NX
pełny manual jak przypuszczam? na APSc może być ciekawie, bo tam z takimi wynalazkami chyba krucho ale w MFT - są moim zdaniem ciekawsze opcje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
pełny manual jak przypuszczam? na APSc może być ciekawie, bo tam z takimi wynalazkami chyba krucho ale w MFT - są moim zdaniem ciekawsze opcje
No chyba, że ten manual na MTF będzie kosztował tyle ile ryba. To wtedy może być konkurencją dla systemowego szkiełka.
-
ja nawet nie myślałem o porównaniu tego obiektywu do mZD 12/2,0 tylko o tym, że w systemie oprócz wspomnianej stałki są szkła 12-35/2,8, 12-50/cośtam. Sporo osób ma już też 9-18/cośtam.... Do tego, jak pokazał test Klikacza nakładka szerokokątna na 14-42/cośtam też bardzo dobrze sobie radzi.
W tym sensie, istnieje w systemie szeroki wybór możliwości uzyskania ogniskowej ekw. 24 mm. Fakt, nie tak jasno jak w zapowiadanym Samyangu ale zawsze... Pytanie czy znajdą się chętni by zrezygnować z AF i całej elektroniki w zamian za niższą cenę? Inna rzecz, że jak przypuszczam, obiektyw pewnie będzie bardzo dobry optycznie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
No chyba, że ten manual na MTF będzie kosztował tyle ile ryba.
To raz, dwa to Transmisja - ryba tu wymiata.
Jest jeszcze sprawa minusów: to szkło do apsc więc będzie większe... ale m43 będzie zbierać tylko z centrum więc winiety, komy i inne gady będą obce nawet GH1/2. czyli do krajobrazu będzie za-rą-bi-ste. Samyang! sprawia, że apsc jest coraz mocniejsze.
-
Jak będzie sensowny cenowo i gabarytowo co IMHO będzie bardzo ciekawą propozycją, a przy tej ogniskowej bez Af da się przeżyć.
-
Pod nexa to będzie ciekawe - jedyną alternatywą jest "wiadomożezadrogi" Tuit 12/2,8 (do tego ciemniejszy). Cena ~1600 z pewnością skusi także paru ludków z m43.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ja nawet nie myślałem o porównaniu tego obiektywu do mZD 12/2,0 tylko o tym, że w systemie oprócz wspomnianej stałki są szkła 12-35/2,8, 12-50/cośtam. Sporo osób ma już też 9-18/cośtam.... Do tego, jak pokazał test Klikacza nakładka szerokokątna na 14-42/cośtam też bardzo dobrze sobie radzi.
W tym sensie, istnieje w systemie szeroki wybór możliwości uzyskania ogniskowej ekw. 24 mm. Fakt, nie tak jasno jak w zapowiadanym Samyangu ale zawsze... Pytanie czy znajdą się chętni by zrezygnować z AF i całej elektroniki w zamian za niższą cenę? Inna rzecz, że jak przypuszczam, obiektyw pewnie będzie bardzo dobry optycznie
Dlatego w m4/3 sensowniejsza byłaby stałka 9mm, która jako odpowiednik 12 mm na APSC rzeczywiście wypełniałaby jakąś lukę. Dla mnie to może być nawet f4.
-
Przecież w planach Samyanga jest stałka 10/2,8, tyle że lustrzankowa więc z adapterem będzie kobyłka...
-
Taki urok systemu, póki szkło jest pod różne rozmiarowo matryce zawsze będziemy trochę stratni na kątach widzenia (jak z Sigmami).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
Taki urok systemu, póki szkło jest pod różne rozmiarowo matryce zawsze będziemy trochę stratni na kątach widzenia (jak z Sigmami).
Ja tam na kąty Sigmy 150 nie narzekam. Uważam nawet, że jestem do przodu w stosunku do innych systemów.
-
Akurat tutaj miałem na myśli stałki do m43 i Nex: 19 i 30.
-
Przy 19mm to faktycznie robi. Bo to już nie jest tak szeroko. Ale tylko przy szerokich.
Np. przy 50mm 1.4 okazywało się, że na 4/3 to jest bardziej portretówka (przeliczeniowe 100mm) niż na APSC (75mm).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ja nawet nie myślałem o porównaniu tego obiektywu do mZD 12/2,0 tylko o tym, że w systemie oprócz wspomnianej stałki są szkła 12-35/2,8, 12-50/cośtam. Sporo osób ma już też 9-18/cośtam...
Samyangi to przede wszystkim szkła do filmów - wersje z liniową przysłoną, część z zębatką follow focus, a także tam, gdzie jest ważny wyrównany kadr, w większości przypadków taki właśnie jest obraz. Olek na razie nie, ale Panasonic dość już się liczy w filmie. W większości przypadków także nie trzeba ich mocno domykać, tzn. nawet otwarte nie dają dużego mydła.
-
Ciekawe szkło się zapowiada. Jeśli będzie tanie, a Fuji 10-24 okaże się drogi (a raczej zbyt drogi, bo drogi będzie na pewno), to chyba kupię sobie tego Samyanga do krajobrazów. W takim obiektywie AF to zbędny gadżet, więc tak naprawdę nic nie tracę poza uniwersalnością zooma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ciekawe szkło się zapowiada. Jeśli będzie tanie
Czyli ile? Samyang ostatnio jest krytykowany za zbyt wysoką cenę 24/TSE.
-
Za fiszaja zapłaciłem 1200 zł. Oczekuję, że cena 12-tki będzie podobna.
-
Obawiam się że będzie dużo wyższa... a wtedy lepiej parę setek dołożyć do systemowej 12'ki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Obawiam się że będzie dużo wyższa... a wtedy lepiej parę setek dołożyć do systemowej 12'ki
Chyba, że samyang będzie dawał lepszą jakość. Wtedy będzie trudny wybór.
Systemowa 12 i tak ma dobry mf wiec pewnie do filmów też ją można wykorzystać.
-
I gdzie premiera tego szkła? Wiadomo coś o nim?
-
Odp: [plotki] - Samyang 12mm f/2.0 - MFT, Nex, NX i X
W tym miesiącu ma być jakaś premiera oficjalna chyba, nie wiem czasami, czy nie w piątek. Ale nie wiadomo, co będą pokazywać, według plotek będzie to jakaś stałka.
-
Odp: [plotki] - Samyang 12mm f/2.0 - MFT, Nex, NX i X
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
W tym miesiącu ma być jakaś premiera oficjalna chyba, nie wiem czasami, czy nie w piątek. Ale nie wiadomo, co będą pokazywać, według plotek będzie to jakaś stałka.
To ja proszę o rektalinearnego Samyanga 8mm/f2.8 wielkości i wagi fiszki za cenę do 1500 zł.
-
Oto i jest 12mm f 2 http://www.optyczne.pl/6824-news-Now..._Samyanga.html szkoda,że skonstruowany bardziej pod Aps-c niż pod m4/3 chociaż może i u nas będzie się cieszył powodzeniem,chociaż nie sądzę. Jest 12-35 Panasa,12-40 Olympus i sama stałka 12mm Olympusa,a patrząc na ceny nowych obiektywów Samyanga nie sądzę by 12-stka kosztowała mniej niż 1500zł.
-
-
Mi się ten 10/2.8 chyba bardziej podoba :)
Interesująca oferta od Samyanga.
-
Te pierwsze sample w sieci są trochę mało przekonujące. Szczególnie, że nie są na m4/3.
Ja zwracam uwagę na coś takiego jak waga. Ten 10mm waży 620g. 4x więcej niż zoom 9-18.
To będzie pytanie, czy jakość zdjęć nam zrekompensuje tą różnicę.
-
Dodatkowo kąt widzenia mZD 9-18 to 100 - 62 stopni a ten Samyang 10 ma dla 4/3 pole widzenia 93 czyli bliżej mu do 11 niż do 10. Trzeba to sprawdzić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Będzie mój... :)
No właśnie do aparatów Fuji ,Sonego ,Samsunga ten obiektyw ma szanse stać się przebojem,na szerokim kącie ustawienie ostrości nie jest przecież aż tak uciążliwe.Swoją drogą piękny zestaw obiektywów 8mm,12mm,23mm,56mm,gdyby mnie było stać to bym też siedział w fuji to obecnie zdecydowanie najciekawszy system pod względem fotograficznym,co nie oznacza że innymi nie da się robić zdjęć :D
-
ja myślę że zwłaszcza do Sonego będzie fajny, w Fuji jest jakoś większy wybór ambitnych szkieł (znaczy się obiektywów dla ambitniejszych fotografów i zwykłych pstrykaczy) a u soniaków posucha.
-
Gdzie sa sample z tego obiektywu? Można już go gdzieś kupić ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zimoch
Na razie są tylko z 10tki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zimoch
Ludzie z multifoto twierdzą, że jeszcze dystrybutor nie ma go.
-
Zrobiliby też jakieś 100/2.8 może i bez makro :)
Bo na razie to tylko szeroki kąt i okolice okupują.
-
Mają przecież 85/1.4 - do 2.8 zawsze można przymknąć :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Ludzie z multifoto twierdzą, że jeszcze dystrybutor nie ma go.
Dajcie znać jak się pojawi w sprzedaży
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pebe
Mają przecież 85/1.4 - do 2.8 zawsze można przymknąć :)
Mają, ale bez mocowania do m4/3.
Zresztą nawet na swojej stronie mają oddzielną zakładkę dla obiektywów do bezlusterkowców.
-
1 załącznik(ów)
Ja już mam :)
Załącznik 114733
1280 zł, więc całkiem miła cena...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
gdzie kupiłeś taki czaderski pasek? :D piękny zestaw :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
gdzie kupiłeś taki czaderski pasek? :D piękny zestaw :)
tez miałem zapytać :)
-