-
Panasonic Lumix DMC-GX7
Oficjalnie:
Optyczne i dpreview - Panasonic Lumix GX7 - pierwsze wrażenia.
Specyfikacja:
- Matryca 16MP Live MOS
- Stabilizacja w body (pierwsza w Panasonicach)
- Wbudowany i ruchomy wizjer 1024 x 768 pikseli (2.3M ekw.)
- 3calowy ekran LCD ruchomy
- 3-level focus peaking
- 1080 video at 60p/60i/24p in MP4 or AVCHD format
- Wbudowane Wi-Fi z NFC
- Magnezowa obudowa
- migawka do 1/8000 s
- synchronizacja lamp do 1/320
- wbudowana lampa
Wreszcie jakieś wszystko mające body :)
-
Odp: Panasonic Lumix DMC-GX7
Jestem ciekaw rozpiętości tonalnej, piszą że poprawili, zobaczymy :)
Ale ogólnie sprzęt wydaje się być bardzo ciekawą propozycją
-
-
Jeżeli tylko matryca będzie taka jak w GH-3 lub lepsza, to Olek E-P5 może sobie wsadzić... Podobnie jak to było z E-P3 który chyba słabo się sprzedawał.
Prawdę mówiąc to myślałem, że właśnie Olek, jako pierwszy zrobi drugą obok OM-D linię zaawansowanych aparatów z wizjerem w stylu dalmierzowca.
No ale drewienka do GX-7 nie da się przykręcić:grin:
-
Teraz pozostaje tylko czekać na wersję finalną i jakieś wnioski na temat matrycy. Jak będzie dobrze to będzie bardzo dobrze ;)
Ma wszystko co ma GH2 plus kilka fajnych dodatków. Nie ma wejścia na mikrofon, ale nigdy tego nie używałem więc mi to wisi.
Piszą, że wizjer ma pokrycie kolorów na poziomie AdobeRGB. Jak jeszcze będzie miał dobrą dynamikę i nie będzie obcinał cieni tak bardzo to będzie rewelacja.
Jeżeli spadek ceny będzie postępował w tempie GX1 w przyszłym roku będzie go można mieć za stosunkowo niewielkie pieniądze.
-
Te sample na wysokich iso wyglądają na prawdę dobrze. Zapowiada się rzeczywiście świetny korpus. Nie miałem oszczędzać nie wydawać oszczędzać.
-
No i co? Gdzie są ci Ludzie, którzy zarzekali się że na pewno nie będzie stabilizacji?
Oczywiście bez urazy :grin:
pozdrawiam
-
Moim skromnym zdaniem - pozamiatali :mrgreen:.
-
Jeśli jakość obrazka będzie rzeczywiście tak dobra jak się chwalą, to jak najbardziej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Jeśli jakość obrazka będzie rzeczywiście tak dobra jak się chwalą, to jak najbardziej.
Sampelki zamieszczone na photographyblog.com są na tyle dobre i wiarygodne (pytanie tylko czy autor fotek w PS tylko z je zmieszał czy również odszumiał), że do moich pstryków nic więcej nie potrzeba. Pozostaje poczekać na jego dostępność i... cenę w Polsce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
No i co? Gdzie są ci Ludzie, którzy zarzekali się że na pewno nie będzie stabilizacji?
Ja jestem tu, gdzie teraz. W przeciwieństwie do tych, którzy są tam, gdzie stało ZOMO ;-)
-
no właśnie - cenę, to też będzie albo zapora, albo ... gwóźdź do trumny Olka E-P5, jak się okaże tańszy niż on, a może tak być (999 euro).
-
Bodajże Fotopolis podawał cenę 4.299 zł za zestaw podstawowy, czyli pewnie sam korpus. Moim zdaniem to byłaby rozsądna cena.
-
Oj, szykuje nam się wojenka cenowa w obozie u43 :mrgreen:...
-
Zestaw podstawowy to może i z kitem 14-42.
-
Cały czas czekałem na następce contaxa G2, może teraz będzie. Zwłaszcza, że mam jakąś szklarnię.
Co do sampli, nie wiem czym się tak podniecacie, granice wysokiej jakości już dawno zostały osiągnięte. Na co jeszcze można liczyć, poza algorytmami typu styl pod publikę (jak w omd).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
...granice wysokiej jakości już dawno zostały osiągnięte.
To akurat jedna z tych granic, którą należy przekraczać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
Co do sampli, nie wiem czym się tak podniecacie, granice wysokiej jakości już dawno zostały osiągnięte. Na co jeszcze można liczyć, poza algorytmami typu styl pod publikę (jak w omd).
Oj, podniecamy się bo jest różnica w jakości generowanego obrazu pomiędzy np. posiadanym przeze mnie E-P3 a wspomianym przez Ciebie OM-D. Definiowanie granicy "wysokiej jakości" jest bardzo umowne.
-
Poczekamy zobaczymy.
Z Lumixami G był dotąd zasadniczy problem ze skłonnością do przepalania jasnych obszarów (niższa niż w Olkach dynamika) i z kolorowymi plackami na jednolitych ciemnych powierzchniach (znów w Olkach problem był niższy - inny mechanizm tworzenia JPG - ziarnistość ale mniej kolorowa ->lepszy odbiór zdjęcia). Co ciekawsze obie te różnice były widoczne nawet gdy Lumixy i Olki korzystały z tych samych matryc. Jeśli to udało się poprawić, to może być rewelacja i podniesienie poprzeczki dla Olka (no chyba że nowy OMD będzie mieć super matrycę nowej generacji). pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Poczekamy zobaczymy.
Z Lumixami G był dotąd zasadniczy problem ze skłonnością do przepalania jasnych obszarów (niższa niż w Olkach dynamika) i z kolorowymi plackami na jednolitych ciemnych powierzchniach (znów w Olkach problem był niższy - inny mechanizm tworzenia JPG - ziarnistość ale mniej kolorowa ->lepszy odbiór zdjęcia). Co ciekawsze obie te różnice były widoczne nawet gdy Lumixy i Olki korzystały z tych samych matryc. Jeśli to udało się poprawić, to może być rewelacja i podniesienie poprzeczki dla Olka (no chyba że nowy OMD będzie mieć super matrycę nowej generacji). pozdr
No ale znając politykę O. to nowy korpus OM-D będzie kosztował pierdyliard zł, bo mniej niż e-p5 kosztować nie może.
-
"A variety of extensive AF functions including Low Light AF (-4EV)" - woow...
Lampka na tej cieniutkiej nóżce nie wygląda zbyt pewnie..
Pocieszny ten "gryf",taki nalany.. ;)
Poza tym Git aparacik! Podoba się.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
No ale znając politykę O. to nowy korpus OM-D będzie kosztował pierdyliard zł, bo mniej niż e-p5 kosztować nie może.
No chyba że konkurencja właśnie w postaci GX7 wymusi mniej astronomiczną cenę. Bo jeśli można w aparacie kosztującym mniej niż E-P5 dać wszystko co ma E-P5 a ponadto wizjer i to tak dobry, a być może nawet lepszą jakość zdjęć (choć z tym to się wstrzymam do pełnych sampli), to może czas politykę zmienić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
No chyba że konkurencja właśnie w postaci GX7 wymusi mniej astronomiczną cenę. Bo jeśli można w aparacie kosztującym mniej niż E-P5 dać wszystko co ma E-P5 a ponadto wizjer i to tak dobry, a być może nawet lepszą jakość zdjęć (choć z tym to się wstrzymam do pełnych sampli), to może czas politykę zmienić.
O ile ciemna strona mocy nie zatwardzi serc księgowych :D
-
E-P5 w aktualnej cenie i tak nie było atrakcyjne. Jeśli matryca okaże się porównywalna albo lepsza to będzie pozamiatane.
-
Jaka będzie matryca, zobaczymy.
Sample wróżą jej dobrze, sporo detalu na wysokim ISO, brak akwarelki.
W zastosowaniach internetowych i w rozsądnej wielkości powiększeniach da radę.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
puciu
W zastosowaniach internetowych i w rozsądnej wielkości powiększeniach da radę.
To jeśli mogę zapytam, jaka to rozsądna jeszcze wielkość a jaka nie?
-
A wogóle to i tak mały procent kupi go i inne puchy systemu 4/3. Stały się niedostępne dla zwykłego zjadacza... Dlatego nie dziwi mnie ilość osób z przewieszonym przez szyję Canonami (sądząc po wielkości to te najtańsze) jaką spotkałem ostatnio nad morzem... I nie ważne że aparat był z kitem, ważne że foty też robili. Nie wspomnę o masie osób robiących komórami w tym i ja :D Smutne to (dwuznacznie)... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Witam !
Foty na wysokim ISO zupelnie przyzwoicie wygladaja.
Chcialbym aby zrobili takie testy w ciemnym pokoju czy Kosciele i dali te same przedzialy czyli od 1600 ISO w gore...
Pozdrawiam
-
No albo w górach ludzie chodzą z podwieszonymi ciężkimi puszkami na przodzie, jeszcze z wielką "tubą". Grunt to lansik. :grin:
-
Ja chodzę ze swoim Olkiem a lufę wyciągam gdy chcę coś uchwycić na horyzoncie ;)
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Niestety ale wygląda na to że to ta sama stara matryca u pasikonika co w starych puchach ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merti
A wogóle to i tak mały procent kupi go i inne puchy systemu 4/3. Stał się niedostępny dla zwykłego zjadacza... Dlatego nie dziwi mnie ilość osób z przewieszonym przez szyję Canonami (sądząc po wielkości to te najtańsze) jaką spotkałem ostatnio nad morzem... I nie ważne że aparat był z kitem, ważne że foty też robili. Nie wspomnę o masie osób robiących komórami w tym i ja :D Smutne to (dwuznacznie)... ;)
Witam !
Z m.4/3 tak zle nie jest i klient ma wybor kupna czegos tanszego albo drozszego.
Wazne jest, ze masz wybor wielu dobrych aparatow i niezlych szkiel dla wykonywania swietnych fot.
Jak bylem na urlopie nie spotkalem zadnych uzytkownikow penow ani panasow (m.4/3)
a glownie to uzytkownicy Nikonow, Canonow i Sony Alf...
Nie zmienia to faktu, ze maly EPL-5 + 4 szkla + wizjer na pasku nie zajmuje duzo miejsca a calosc moze
bardzo duzo zdzialac robiac wysokiej jakosci foty ;)
Bardzo prawdowopodne, ze DMC GX7 narobi zamieszania na rynku i podniesie poprzeczke dla konkurencji.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merti
Niestety ale wygląda na to że to ta sama stara matryca u pasikonika co w starych puchach ...
Nie wiem po czym wnosisz że tak jest. Optyczni twierdzą, że to jednak inna matryca:
http://www.optyczne.pl/328.1-artykuł...wrażenia.html
Zresztą G3 miał już znacznie lepszą matrycę niż wszystkie lustra Olka i peny serii 1 do 3. Dopiero OM-D zmienił sytuację.
Jeżeli ta matryca jest poprawioną wersją tej z GH-2 to już będzie dobrze. Mi się podoba, duży plus za uchylny wizjer, który nie spada jak VF-2 i nie wystaje ponad korpus.
Cena pewnie koło 4 tys.:?:
-
calkiem rozsadnie go wycenili , biorac pod uwage liczbe dostepnych obiektywow w systemie to moze byc prawdziwy hit , pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
No tak, nie doczytałem wrażeń optycznych, za to wnioski wyciągnąłem ze sampli
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Jak bylem na urlopie nie spotkalem zadnych uzytkownikow penow ani panasow (m.4/3)
a glownie to uzytkownicy Nikonow, Canonow i Sony Alf...
Póki co "luszczankę kupuje się dla dobrej jakości zdjęć". NEX, mimo że to Sony, też jeszcze nie zagościł na stałe pod strzechami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Bardzo prawdowopodne, ze DMC GX7 narobi zamieszania na rynku i podniesie poprzeczke dla konkurencji.
Tak jak pisałem przed premierą - dla konkurencji w postaci Olympusa głównie, bo Sony już zrobiło swojego NEX-7 jakiś czas temu.
Fajnie, że body w mikro4/3 zaczynają być wreszcie sensownie wyposażonymi aparatami (lampa, stabilizacja, gorąca stopka, wizjer).
Teraz czas na Sigmę by pojawiły się ekw. 30mm 1,4 i 50mm 1,4 za 1xxx zł... o ile planują taki ruch.
PS nowe fotki - photographyblog
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Teraz czas na Sigmę by pojawiły się ekw. 30mm 1,4 i 50mm 1,4 za 1xxxx zł... o ile planują taki ruch.
za 1xxxx ? to ja dziękuję, za 1xxx rozważę ich propozycję :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merti
Jak na razie to mnie aparacik super się podoba. Jak będę zmieniał sprzęt to będę GX7 poważnie brał pod uwagę.
Co do matrycy to z pewnością i tak jest lepsza niż w moim e520 .
-
^^^Zapałcił bym Olkowi żeby odnowił moją puchę wsadzając nową matrycę i hard/soft :) Jak słodko się rozmarzyłem :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merti
^^^Zapałcił bym Olkowi żeby odnowił moją puchę wsadzając nową matrycę i hard/soft :) Jak słodko się rozmarzyłem :-P
Co będziesz płacił, śrubokręt do ręki i wsadź sam :grin: