-
Wszystko i nic - moje hobby :)
Witam!
To mój pierwszy dzień tutaj, więc chciałam od razu podzielić się z Wami moimi fotografiami :) Bardzo proszę o pochwały, ale przede wszystkim konstruktywną krytykę - na tym zależy mi najbardziej, chcę wiedzieć co poprawić i na czym się skupić następnym razem :D Na dobry początek makro wykonane pierwszy raz odwróconym obiektywem (wybaczcie jeśli zdjęcia trochę niewyraźne, ale niestety nie posiadam jeszcze adaptera (adapteru?) i musiałam trzymać obiektyw w ręku):
-
Odp: Wszystko i nic - moje hobby :)
Witaj. Jak na trzymane w ręku to ok, a nastepnym razem weź sklej je po prostu jakąś taśmą (papierową ) :wink:, będzie Ci wygodniej i nie będziesz musiała się tłumaczyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Witaj. Jak na trzymane w ręku to ok, a nastepnym razem weź sklej je po prostu jakąś taśmą (papierową ) :wink:, będzie Ci wygodniej i nie będziesz musiała się tłumaczyć.
Dobry pomysł, dziękuję :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Witam!
To mój pierwszy dzień tutaj, /.../ musiałam trzymać obiektyw w ręku ):
Witaj,
Taśma to jedno, a dwa zupełnie przez przypadek, że tak powiem wdepnęłaś w dziedzinę fotografii zwaną: freelensing czyli uwolniony obietyw. :-D
Tu nasz Wieprz powinien wychrumkać swoje, bo to jego działka.
edit:
Zobacz tu : Klik!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
wdepnęłaś w dziedzinę fotografii zwaną: freelensing czyli uwolniony obietyw. :-D
Zobacz tu :
Klik!
Zastanawia mnie jak zrobić portret tą metodą. Mi wychodzi tylko makro, nie mogę zmienić ostrości :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Zastanawia mnie jak zrobić portret tą metodą. Mi wychodzi tylko makro, nie mogę zmienić ostrości :/
no to zrob portret biedronce.
-
Dobra, wróćmy do tematu. Proszę o ocenę zdjęcia :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
O to trzeba zapytać z kolei Wulfa. On praktykuje portert freelensowy. Miał swoją prezentacje na zlocie klubowym rok temu:
Link do zlotu: https://forum.olympusclub.pl/threads/81460-Wiosenny-Zlot-Olyclubu-Jura-Krakowsko-Częstochowska
Prezentacja Wulfa ze zlotu na YT: http://www.youtube.com/watch?v=xxKoipdWtrU
-
To ja pochwalę: bardzo fajne!!! Proszę o więcej.
-
Jasne że fajne:) Tak fajne że postanowiłam spróbować :) Niestety ale mój aparat zgłasza brak obiektywu :C ... a szkoda bo bardzo lubię nowe rozwiązania i zawsze chcę spróbować...
-
masz za mądry aparat... Oszukaj go jakoś.....:wink:
---------- Post dodany o 12:53 ---------- Poprzedni post był o 12:50 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Witam!
To mój pierwszy dzień tutaj, więc chciałam od razu podzielić się z Wami moimi fotografiami :) Bardzo proszę o pochwały, ale przede wszystkim konstruktywną krytykę - na tym zależy mi najbardziej, chcę wiedzieć co poprawić i na czym się skupić następnym razem
Pooglądaj wątek Be_Beaty - nie ma to tamto . Dziewczyna nasze fochy konstruktywne bierze na klatę i nie zniechęca się , Ty też tak potrafisz......?:grin:
A fota mając na uwadze sposób wykonania - dobra... Walcz dalej:grin:
-
Dziękuję wszystkim bardzo ;) Teraz kolejne zdjęcie:
-
Oba mi się podobają:)Wrzucaj i będzie gitara, sam chyba spróbuje dla hecy takich manewrów z odwracaniem słoja:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Reedmooley
Oba mi się podobają:)Wrzucaj i będzie gitara, sam chyba spróbuje dla hecy takich manewrów z odwracaniem słoja:)
Próbuj, próbuj. Świetna zabawa :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Mi wychodzi tylko makro, nie mogę zmienić ostrości :/
Jakiego właściwie obiektywu używasz? Bo chyba wkradł się jakiś błąd w trakcie wyjaśniania problemu luźno trzymanego obiektywu. Używasz jednego obiektywu, trzymanego w ręce, odwróconego do aparatu? Czy masz jakiś obiektyw przypięty do korpusu i przyłożyłaś drugi, odwrócony do niego celem zrobienia makro?
Bo jeśli masz jeden obiektyw odwrócony do aparatu, to wystarczy go obrócić bagnetem (mocowaniem) do aparatu. Wówczas powoli oddalając i przybliżając trafisz wreszcie z ostrością dalsze plany niż tylko makro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Jakiego właściwie obiektywu używasz?
14-42 lub 40-150
Jeszcze ich nie łączyłam. Używam przeważnie jednego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
14-42 lub 40-150
Kombinatorka...:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Bo jeśli masz jeden obiektyw odwrócony do aparatu, to wystarczy go obrócić bagnetem (mocowaniem) do aparatu. Wówczas powoli oddalając i przybliżając trafisz wreszcie z ostrością dalsze plany niż tylko makro.
Nie kumam tego w ogóle :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Hades, Ona pisała, że odwróconym foci... Jeszcze nie wie, że można normalnie.... :wink:
taki żart... wybacz:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Hades, Ona pisała, że odwróconym foci... Jeszcze nie wie, że można normalnie.... :wink:
taki żart... wybacz:grin:
Aaaaaaa dobra już rozumiem :D Nie no, normalnie też potrafię :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Jasne że fajne:) Tak fajne że postanowiłam spróbować :) Niestety ale mój aparat zgłasza brak obiektywu :C ... a szkoda bo bardzo lubię nowe rozwiązania i zawsze chcę spróbować...
A tego Samsunga nie da się zmusić do współpracy w trybie M? Myślałem że Nikon ma najbardziej porąbaną obsługę manuali (w tańszych puszkach).
-
Witam koleżankę na forum ;) Widzę, że lubisz kropelki :) Podglądni sobie zdjęcia w Galerii koleżanki helenae :)
P.S. Ejjjjjjj, chłopaki. Nie mieszajcie dziewczynie w głowie coooooo :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
14-42 lub 40-150
Fajnie wiedzieć, że obiektyw, który miałaś na myśli to nie jeden ze starych manualnych obiektywów tylko swojskie Zuiko Digital.
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Gdy napisałaś, że robisz odłączonym obiektywem, że odwracasz go i dodałaś coś o adapterze poskładało mi się to w jedną wiadomość: masz jeden ze starych obiektywów manualnych i nim sobie eksperymentujesz. A te eksperymenty to freelensing, czyli fotografowanie obiektywem odłączonym od aparatu. Tyle że jest małe ale. O ile makro uda się zrobić odwróconym obiektywem Zuiko Digital, o tyle odłączonym, ale poprawnie zwróconym obiektywem (mocowaniem obiektywu w kierunku aparatu) nie uda się niczego dokonać. Nie uda się ustawić ostrości w żaden sposób. Trzeba podłączyć obiektyw do aparatu. Tylko wtedy działa mechanika obiektywu, przysłona i pierścień ostrości obiektywu.
Całe zamieszanie wzięło się stąd, że nie podejrzewałem, a myślę iż reszta także na to nie wpadła, że to makro robiłaś zwykłym kitem :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Całe zamieszanie wzięło się stąd, że nie podejrzewałem, a myślę iż reszta także na to nie wpadła, że to makro robiłaś zwykłym kitem :).
z pewną nieśmiałością się przyznam, że ja wiedziałam :roll::shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
edorka
z pewną nieśmiałością się przyznam, że ja wiedziałam :roll::shock:
Jawny spisek :).
Edit:
A poważnie, wielu zajmujących się makro fotografuje odwróconymi obiektywami, ale zwykle manualnymi. A to z uwagi na działającą przysłonę, która daje kontrolę głębi ostrości.
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Mnie zachwycasz...
Czy to o mnie...? :shock:
-
Kropelkowałem z odwróconym ale zamocowanym Heliosem . Trudna sprawa... Jednak (jeśli już) to konwerter np.DCR 250.
Nieźle wychodzi.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Oczywiście :D
Ło maj Gad , rylli?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Oczywiście :D
Miałam nadzieję, że o mnie :( ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Miałam nadzieję, że o mnie :( ;)
Przykro mi......:grin: fajne fotki robisz........:roll:
-
no i jestem między młotem a kowadłem... powiem tak... nuka11 zachwycają mnie twoje zdjęcia ... tym bardziej uwzględniając technikę :) Aaaa co do ciebie Krakmanie... to wiesz że bardzo Ciebie lubię i oczywiście że mnie zachwycasz...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
no i jestem między młotem a kowadłem... powiem tak... nuka11 zachwycają mnie twoje zdjęcia ... tym bardziej uwzględniając technikę :) Aaaa co do ciebie Krakmanie... to wiesz że bardzo Ciebie lubię i oczywiście że mnie zachwycasz...:)
Po wyjściu z wanny z gazetą i piwem, powinien wyglądać jak młody Bóg....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Po wyjściu z wanny z gazetą i piwem, powinien wyglądać jak młody Bóg....
Tak też wyglądam.........:roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
To mi się najbardziej podoba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
To mi się najbardziej podoba.
Dziękuję uprzejmie :)
-
Czy zdjęcie nr 3 było czymś poprawiane, czy to oryginalny plik z aparatu?
Przy okazji, na forum wystarczy rozdzielczość maksymalnie 1000 pikseli po szerokości lub 800 po wysokości (parametry dobierz proporcjonalnie do kadru).
-
Trójeczka zdecydowanie na + :)