Olympus PEN E-P5 - premiera
[OPL] Nowy, flagowy PEN E-P5 - interaktywne obrazowanie. Hołd złożony Olympusowi PEN
Gdybyśmy poprosili inżyniera optyki, eksperta do spraw projektowania oraz profesjonalnego fotografa, aby wyobrazili sobie idealny aparat systemowy, ich wymagania spełniłby nowy Olympus PEN E-P5.
More...
Odp: [OPL] Nowy, flagowy PEN E-P5 - interaktywne obrazowanie. Hołd złożony Olympusowi
Cytat:
Zamieszczone przez
RSSBot
Gdybyśmy poprosili inżyniera optyki, eksperta do spraw projektowania oraz profesjonalnego fotografa, aby wyobrazili sobie idealny aparat systemowy, ich wymagania spełniłby nowy Olympus PEN E-P5.
More...
Odp: [OPL] Nowy, flagowy PEN E-P5 - interaktywne obrazowanie. Hołd złożony Olympusowi
Nie jest tak żle, zapowiada się przyzwoity aparacik. I nareszcie skończony aparacik kompaktowy z wymienną optyką.... Np. mozna zapomnieć o szarych filtrach. Pewnie go niedługo wypróbuję czekając na najlepsze dla mnie body.
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Poetyka notki prasowej tak na Ciebie podziałała ;)?
Poza tym świetna konstrukcja. Ten myk z Wi-Fi zaskoczył, ale należało się tego spodziewać, a raczej wydaje się to naturalnym krokiem. Już jestem ciekaw jak będzie to działać.
Odp: Olympus PEN E-P5 - premiera
Też już miałem ponarzekać na cenę, ale chyba poczekam aż zobaczę ten aparacik na półce w sklepie z ceną w złotówkach.
większy - mniejszy? wg mnie takie same :)
Drogo, niedrogo, wszystko jest wzgledne. NEX-7 jest do tej pory w podobnej cenie, a na poczatku byl > 5000 zl. Tak producenci licza sobie za "premium"... Za to cieszy, ze czarne wersje 17/45/75 beda wreszcie w takich samych cenach jak ich srebrne odpowiedniki, to co zrobili z 12/2 i wersja "Limited" bylo kompletnie nie fair...
W tym aparacie nie ma żadnych innowacji. Jest wysoka jakość wykonania, dobre parametry, ale też ograniczona funkcjonalność(np. Olek nie oferuje dobrych szkieł-naleśników, które wykorzystywały by małe rozmiary body) i wysoka cena. W porównaniu do NEX-6. E-M5 czy Fuji X-E1/X100s ten aparat to tylko drogi gadżet.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
W tym aparacie nie ma żądnych innowacji. Jest wysoka jakość wykonania, dobre parametry, ale też ograniczona funkcjonalność(np. Olek nie oferuje dobrych szkieł-naleśników, które wykorzystywały by małe rozmiary body) i wysoka cena. W porównaniu do NEX-6. E-M5 czy Fuji X-E1/X100s ten aparat to tylko drogi gadżet.
Z tymi naleśnikami to trafiłeś w sedno. Nie bez powodu 20stka Panasonica szybko zyskała rangę szkła prawie kultowego... szkoda że na E-P5 pewnie też będzie dawała banding tak jak z OMD ...
PS. W Saturnie jest taka promocja że x100s można za 4,5 tys. kupić. I tyle moim zdaniem powinien kosztować E-P5 + 17/1,8 + VF-4
Ciekawe jak się teraz Olek wytłumaczy z twierdzenia, że kominek w OM-D był potrzebny, ponieważ było to najlepsze miejsce dla umieszczenia czujników 5-osiowej stabilizacji :)
Cena wysoka - teraz tylko patrzeć czy inne modele pójdą w końcu w dół...
Jeżeli tak to ma wyglądać to nic jak tylko się cieszyć :)
Gadżeciarze i tak uzbierają grosiki by kupić "premierowy" sprzęt.
A ja muszę zapytać, bo nijak znaleźć nie mogę, a tylko z jednego postu wynikło:
ma ci on poprawioną współpracę ze szkłami dużego 4/3 czy nie ?
Trzeba też pamiętać o tym, że sugerowane ceny Olympusa były zawsze zawyżone. Gdy produkt wchodził do sprzedaży okazywało się, że wcale nie jest tak drogi, a cena w OJ była jeszcze niższa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
ma ci on poprawioną współpracę ze szkłami dużego 4/3 czy nie ?
Cytat:
Zamieszczone przez pekkapotka
The next OM-D
For some of us E-P5 actually moves our expectations to the next model in OM-D line. I know pretty much what will be the big highlight of this body. Quite obvious to everyone seeing E-P5 should be that the next OM-D series model goes well above E-M5 in features. Incorporating VF-4 should be just one of them. And that is all I can say now...
http://www.pekkapotka.com/journal/20...n-preview.html
Nie ma innej opcji jak czekać na nowe OMD; sam się zastanawiam czy nie kupić 12-60. Bardzo lubiłem 24-105LIS na Klik-Klaku.
Jak dla mnie:
- opóźnienie migawki - wow
- ze szczęścia zapomniałem synchro 1/320 WOW
- iso LOW nie 100 - miau
- 1/8000 - nareszcie
- dwie - wg dpreview - dobrze spasowane i konfigurowalne rolki - WOW
- focus peaking w tym z powiększeniem, ekranik nie nadąża (wg dpreview) - miau
Generalnie fajny sprzęcik tylko... trzeba czekać aż do lipca kiedy to już wtedy chciałbym go używać. Szkoda.
ps. Czy tylko ja uważam, że czarny jest brzydszy od srebrnego?
Nie tyle czarny jest brzydszy, co po prostu srebrny jest bardzo ładny.
W końcu ekran normalnej wielkości i więcej miejsca na przyciski:
Kurcze, czy te sprzęty nie mogłyby być dostępne w sprzedaży w jakimś lutym??
Dla mnie któryś już rok z rzędu, moment zastanawiania się nad nową zabawką to okres styczeń-marzec.
Fajna prezentacja nowych funkcji, w tym konfiguracja wi-fi
http://www.youtube.com/watch?v=Y1jR2UA-mdw