-
1 załącznik(ów)
Przędzalnia Grohmana szansa na wirtualizację
Załącznik 87950
Witajcie,
Dawno temu rozpocząłem zamieszanie wokół Przędzalni Grohmana, ale jak dotąd z pięciu Bandytów z Miasta Bezprawia
otrzymałem zdjęcia tylko od jednego Łodzianina, CzaRmaX dziękuję. Projekt polega na tym, że ja dostaję foty, plany czy ryciny Grohmana
i przekazuję Polskiemu Kursowi Blendera, który podjął się odtworzeniu tego kompleksu w 3d i umieszczeniu na dowolnym publicznym serwerze.
Do odtworzenia(animacji) przeznaczono prawie 60 osób.
Teraz najważniejsze: jeżeli ktoś dysponuje fotografiami Przędzalni Grohmana, czy też rzutami, planami etc. Wrzucajcie do wątku, może damy radę!
A jeżeli się uda Polski Kurs Blendera będzie dalej z nami współpracował i zrealizujemy dalsze moje projekty, jest cała masa budynków: cerkwi, manufaktur, zameczków, chylących się ku upadkowi, teraz jest szansa je uwiecznić jako pełnowymiarowe obiekty 3d(z opcją zwiedzania włącznie).
Pozdrawiam
Ja
-
Odp: Przędzalnia Grohmana szansa na wirtualizację
Przed chwilą spotkałem się z Bikerem i wziąłem od niego płytę CD to w nocy prześlę Ci ją na serwer :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Przed chwilą spotkałem się z Bikerem i wziąłem od niego płytę CD to w nocy prześlę Ci ją na serwer :)
Fajnie! Czekam na więcej!
Nie możemy tego zawalić.
-
Biker coś wspominał, że jeszcze dobrze byłoby coś obfocić czy zwymiarować. Napisz mi na PW o co chodzi to może w sobotę znajdę trochę czasu z Bikerem albo sam i to się zrobi. Generalnie przy samym murze jest trochę ciężka sprawa bo ostatnio jak byliśmy to było śniegu do połowy łydek i pełno krzaków więc człowiek uważał gdzie stąpa aby w jakąś dziurę nie wpaść. Teraz zapewne strasznie to wszystko gęstwiną wszelkiej maści zarosło więc też łatwo nie będzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Biker coś wspominał, że jeszcze dobrze byłoby coś obfocić czy zwymiarować. Napisz mi na PW o co chodzi to może w sobotę znajdę trochę czasu z Bikerem albo sam i to się zrobi. Generalnie przy samym murze jest trochę ciężka sprawa bo ostatnio jak byliśmy to było śniegu do połowy łydek i pełno krzaków więc człowiek uważał gdzie stąpa aby w jakąś dziurę nie wpaść. Teraz zapewne strasznie to wszystko gęstwiną wszelkiej maści zarosło więc też łatwo nie będzie.
Weźcie zwykłą, żółtą "metrówkę" i połóżcie na oknie, czy gdzieś na ścianie, żeby było wymiarowanie ułatwione.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Weźcie zwykłą, żółtą "metrówkę" i połóżcie na oknie, czy gdzieś na ścianie, żeby było wymiarowanie ułatwione.
Coś mi sie zdaje, że zdjęcia będą, jak sobie z Polski zrobimy kolejny nalot na Łódź. CaRmaX-a biorąc na miejscu za przewodnika...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Coś mi sie zdaje, że zdjęcia będą, jak sobie z Polski zrobimy kolejny nalot na Łódź. CaRmaX-a biorąc na miejscu za przewodnika...
To na prawdę duuże przedsięwzięcie, i jeżeli ktoś z OlympusClub posiada foty przędzalni, proszę do wątku wrzucać.
Jak to zadziała Panie apz, ruszamy dalej. Obiektów sporo a Olymaniacy mogą błysnąć i to na prawdę nie źle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
To na prawdę duuże przedsięwzięcie, i jeżeli ktoś z OlympusClub posiada foty przędzalni, proszę do wątku wrzucać.
Jak to zadziała Panie apz, ruszamy dalej. Obiektów sporo a Olymaniacy mogą błysnąć i to na prawdę nie źle.
Szkoda by było by włożone zapał i umiejętności organizacyjne oraz wyrażona gotowość do współpracy, rozpłyneły sie wobec niemożności zrobienia odpowiednich fot kilkuset przez liczne przeciez grono tamtejszych Olyjedaiów.
-
Ja to powiem tak, jak chłopaki z "Miasta Bezprawia" nawalą, to może zróbmy wirtualizację - "Wędrówka po Beskidzie Niskim" albo "Cerkiewnym Szlakiem".
Ja jestem w stanie obfocić cerkiewki do ostatniego kamienia. Nie wszystkie oczywiście - niektórzy są jak pies ogrodnika i gryzą, ale większość jest ok.
Mam z zewnątrz, mam wnętrza, mam szczegóły. Nie mam wymiarowania, ale to pryszcz - jedno zdjęcie i gotowe.
Mam miejsce na serwerze, mogę dać rawy, tify, jpgi - czym chata bogata.
Będzie wstyd dla Łodzian :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Próbowałem na ten serwer wrzucić ale nie rozpoznaje nazwy hosta. Czarmax - podaj mi moze jeszcze raz, co?
-----------
Dobra, mam.
:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
Dobra, mam.
:)
Dzięki Bogu! Chociaż jeden taki któremu się to udało! Gratulacje!
-
Saboor - wrzucone. Jak się umawialiśmy: przejrzyj i podaj na PW numery plików do ORFów.
-
Hej orzeszki miło Was widzieć na przedzalnianym wątku. jeno mi trochę :?: po tym co ja tu czytam. Nie ma odpuśc, ja nic nie odpuszczę a zwłaszcza tej przędzalni. Dostałeś już Saborku odemnie trochę planów, teraz CzaRmaź wrzuci zdjęcia, Gryphon też objecał współudział, a ja mam jeszcze poumawiane w temacie spotkania. Na dodatkowe foty też czas się znajdzie.
I niech mi tu nikt nie pisze o odpuszczaniu. Trochę sobie trudu zadałem i swego dopnę. Jeno ta praca mi trochę szyki pokrzyzowała, bo umowa się kończy i ze wszystkich mocy chcę zasłużyć na jej na przeedłużenie.
Czas mi jest do tego wszystkiego potrzebny jak rybie woda. Tu wesele się szykuje, wnuczka czeka, darujcie samo życie.
Ale sprawa musi iść naprzód.:grin:
A tu jeszcze raz plan całego kompleksu "prawie" orginalny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Hej orzeszki miło Was widzieć na przedzalnianym wątku. jeno mi trochę :?: po tym co ja tu czytam. Nie ma odpuśc, ja nic nie odpuszczę a zwłaszcza tej przędzalni. Dostałeś już Saborku odemnie trochę planów, teraz CzaRmaź wrzuci zdjęcia, Gryphon też objecał współudział, a ja mam jeszcze poumawiane w temacie spotkania. Na dodatkowe foty też czas się znajdzie.
I niech mi tu nikt nie pisze o odpuszczaniu. Trochę sobie trudu zadałem i swego dopnę. Jeno ta praca mi trochę szyki pokrzyzowała, bo umowa się kończy i ze wszystkich mocy chcę zasłużyć na jej na przeedłużenie.
Czas mi jest do tego wszystkiego potrzebny jak rybie woda. Tu wesele się szykuje, wnuczka czeka, darujcie samo życie.
Ale sprawa musi iść naprzód.:grin:
A tu jeszcze raz plan całego kompleksu "prawie" orginalny.
Czas BIKER! Czas się kończy!! Ale Działaj dalej!! Plany, rzuty jak zdobędziesz będziesz pędzik-BIKER.
-
To masz tu Saboorku ode mnie jeszcze jeden, ale mały szkic- jako fragment tego większego co jest wyżej. Jak widzisz ma on nr A27 i jest to szkic pomieszczeń I piętra od strony północnej. Na zdjęciach które dostaniesz od CzaRmaxa jest pokazana cała północna strona. Tam jest wąsko, nie ma się gdzie cofnąć, żeby zrobić np. panoramę. Chyba że szerokim kątem, ale ja na razie takiego nie mam. Ale czynię starania żeby jednak szerokie fotki od północy wykonać. Jak będziesz miał pytanie pisz. Na co będę mógł odpowiem.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
To masz tu Saboorku ode mnie jeszcze jeden, ale mały szkic- jako fragment tego większego co jest wyżej. Jak widzisz ma on nr A27 i jest to szkic pomieszczeń I piętra od strony północnej. Na zdjęciach które dostaniesz od CzaRmaxa jest pokazana cała północna strona. Tam jest wąsko, nie ma się gdzie cofnąć, żeby zrobić np. panoramę. Chyba że szerokim kątem, ale ja na razie takiego nie mam. Ale czynię starania żeby jednak szerokie fotki od północy wykonać. Jak będziesz miał pytanie pisz. Na co będę mógł odpowiem.:grin:
Dobrze Śmigaj do Gryphon'a po ORFy(ma słabe łącze) daj CzaRmaXowi i na ftp'a do mnie, ale migiem!
Edit: I Dbajcie o mnie i moje zdrowie. :-D
-
Saboorku zdjęcie tego szkicu w rawie ma Czarmax na płycie która dostał ode mnie. Rano zadzwonię do Gryphona i załatwię sprawę przekazania zdjęć. Tylko jak już dostaniesz foty od CzaRmaxa i je przejżysz napisz czy dobre(:grin::cry:) i cz ew. chcesz poprawki:grin:
I żyj nam co najmniej 100 lat.....w zdrowiu:grin:
Damy radę to się musi udać:grin:
-
Masz wysłane na serwer. Powinno wszystko przesłać ale jakby w jakimś katalogu czegoś brakowało to daj znać to wyśle brakujące rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Saboorku zdjęcie tego szkicu w rawie ma Czarmax na płycie która dostał ode mnie. Rano zadzwonię do Gryphona i załatwię sprawę przekazania zdjęć. Tylko jak już dostaniesz foty od CzaRmaxa i je przejżysz napisz czy dobre(:grin::cry:) i cz ew. chcesz poprawki:grin:
I żyj nam co najmniej 100 lat.....w zdrowiu:grin:
Damy radę to się musi udać:grin:
No ja myślę!
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Masz wysłane na serwer. Powinno wszystko przesłać ale jakby w jakimś katalogu czegoś brakowało to daj znać to wyśle brakujące rzeczy.
To co wrzucacie odbiera Gdańsk, jak będą zastrzeżenia - poinformują
Na razie motto z UG: dawajcie więcej!
-
Chodzi o to, że tego nie spakowałem i wysłałem jak było i poszedłem spać a kompa mam nastawionego po pewnym czasie na zasypianko więc nie wiem czy wszystko doszło. Z tego co widziałem w Filezilli to wszystkie katalogi poszły tylko do końca nie jestem pewien czy jeden nie jest pusty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Chodzi o to, że tego nie spakowałem i wysłałem jak było i poszedłem spać a kompa mam nastawionego po pewnym czasie na zasypianko więc nie wiem czy wszystko doszło. Z tego co widziałem w Filezilli to wszystkie katalogi poszły tylko do końca nie jestem pewien czy jeden nie jest pusty.
Z BIKERA wszystkie są pełne.
-
-
Biker nie musi nigdzie jeździć - żeby się trochę zrehabilitować posiedziałem całe popołudnie rodzinie na głowie i przerzuciłem ORFy na FTP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
Biker nie musi nigdzie jeździć
I tak by nie jechał bo ja miałem być posłańcem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
I tak by nie jechał bo ja miałem być posłańcem ;)
Fajnie, wygooglujcie jak najwięcej fot dużych wymiarów. BIKER miałeś gadać z architektami.
Im więcej fot, tym bardziej dokładna będzie rekonstrukcja.
-
Saboorku jeżeli się jutro dodzwonię to zaklepię odpowiednie spotkania na przyszły tydzień. Ja jeszcze znajdę foty dodatkowe, tylko muszę opisy dokończyć, zabiorę od CzaRmaxa płytę i będzie "dogrywka".:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Saboorku jeżeli się jutro dodzwonię to zaklepię odpowiednie spotkania na przyszły tydzień. Ja jeszcze znajdę foty dodatkowe, tylko muszę opisy dokończyć, zabiorę od CzaRmaxa płytę i będzie "dogrywka".:grin:
Pilnujcie panowie sprawy, bo okazja może się nie powtórzyć.
-
Co do dr Google to jakie najlepiej rozmiary i rozdzielczość tych fot? Bo duże dla każdego może znaczyć coś innego.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Co do dr Google to jakie najlepiej rozmiary i rozdzielczość tych fot? Bo duże dla każdego może znaczyć coś innego.
Wielkość RAW no minimum dłuższy bok 2600px
Edit:
Mogą być i takie "maluchy":Załącznik 88079
Jeżeli to plany, rzuty itp.
-
Będzie ciężko teraz na szybko w Chromie wrzuciłem przędzalnia Grohmana w rozmiarze co najmniej 2272x1704 i wyskoczyło raptem kilkanaście zdjęć nic nie wartych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Będzie ciężko teraz na szybko w Chromie wrzuciłem przędzalnia Grohmana w rozmiarze co najmniej 2272x1704 i wyskoczyło raptem kilkanaście zdjęć nic nie wartych.
Zobacz:
---------- Post dodany o 00:51 ---------- Poprzedni post był o 00:50 ----------
Wrzuć mi to na ftpa, ja stąd nie mogę.
-
Chłopaki coś mi tu nie pasuje z tym planem. Ten budynek to też była przędzalnia Grohmana, ale obecnie własność Łódzkiej S.S. Ekonomicznej. Oni go rewitalizują sami dla siebie. Nasza przędzalnia wygląda tak
-
Skopiowałem stamtąd najrozsądniejsze obrazki i wrzuciłem je w katalogu PRZE
---------- Post dodany o 01:11 ---------- Poprzedni post był o 01:10 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Chłopaki coś mi tu nie pasuje z tym planem. Ten budynek to też była przędzalnia Grohmana, ale obecnie własność Łódzkiej S.S. Ekonomicznej. Oni go rewitalizują sami dla siebie. Nasza przędzalnia wygląda tak
No mnie też coś nie grało w tych planach.
-
Przedzalni Grohmana było kilka- byłe Z-dy Obrońców Pokoju, tam gdzie był papież, podobno częściowo obecne lofty, ta przędzalnia z Waszych planów i ta z moich zdjęć. Ja wysłałem plany tej z moich zdjęć, nie wolno tego pomylic bo wyjdą jaja:wink:
Fot 1 Brama wjazdowa od strony ul. Tymienieckiego (południe). Widać po lewej stronie willę Grohmana, a po prawej obecną mała knajpkę, która w orginale(na moich planach też) była portiernia całego kompleksu fabrycznego.
Fot 2 widok na przędzalnię od strony ul. Magazynowej (wschód)
Ten biały niewielki przybudynek fabryczny w tle na fot 1, to byłe pomieszczenie na maszynę parową. W orginale był tam jeszcze komin, ale został wyburzony.
http://lodz.gazeta.pl/lodz/5,87791,1..._ZDJECIA_.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
To przykład czego trzeba, a nie odniesienie do budynku. Mam łodzianom tłumaczyć które jest które? :grin:
takiego czegoś potrzebuję "naszej" Przędzalni.
-
1 załącznik(ów)
Piotruś mam dla Ciebie dodatkowe info:
to co widzisz na zdjęciu to wieża przędzalni. Jest w niej jeszcze klatka schodowa i szyb windowy. Te pojedyńcze okna patrząc od góry to strona południowa(równoległa do ul. Tymienieckieho i portierni. Biała część muru to poziom parteru, to co jest poniżej to można uznać za poziom -1 czyli rodzaj piwnicy. Widać tu gruzowisko po części warsztatowej, która jest dziś wielką dziurą.
Pokażę to na innych zdjęciach, ale to bardzo ważna informacja.
Drugie zdjęcie (załącznik) zostało zrobione z tego wejścia najniżej na poziomie -1 i przedstawia resztę gruzowiska po warsztatach i mur. Do pierwszego zdjęcia tej wieży, jeszcze wrócę, bo pokażę pomieszczenia w jej wnętrzu i opiszę które okno z niego widać.
-
Uwaga Saboor- Biker nadaje w/s przędzalni. Info obrazowe WAŻNE!!
Na zdjęciu wieży wyżej, którą nazwiemy wieżą A widać od góry na ciemnoczerwonej cegle dwa rzędy okien (te bliżej budynku) W drugim rzędzie jedno jest zamurowane a drugie jest oknem z klatki schodowej i wygląda wewnątrz tak
Teraz popatrz na stronę południową gdzie okna od góry są tylko pojedyńcze. Trzecie okno od góry to pomazane, jest zewnętrzną stroną pomieszczenia wieży, które wygląda tak
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Uwaga Saboor- Biker nadaje w/s przędzalni. Info obrazowe WAŻNE!!
Świetnie, fota+opis na ftp'a.
-
Piotruś to są opisy obrazowe abyś wiedział gdzie co jest. Wszystko dostaniesz od CzaRmaxa ja zgram na płytę całe opisane foldery.:grin:
To pomieszczenie fotografował również Gryphon, zrobił skrót kadru na napis "Zachowaj czystość" widoczny na ścianie nad tą walizką. Jego fotka jest chyba w jednym z postów na moim wątku.:grin:
Zaraz przedstawię szyb wentylacyjny, ale to nieco trudniejsze.:grin:
---------- Post dodany o 00:53 ---------- Poprzedni post był o 00:07 ----------
Żeby zobrazować gdzie mieści się szyb wentylacyjny ( to moje określenie i spróbuję to udowodnić zdjęciami) muszę wrócić do tego małego planu czyli wycinka A27 i go odpowiednio "przekręcić" tzn tak
i do tego obrazka ponownie dodam wschodni widok na budynek przędzalni
---------- Post dodany o 01:06 ---------- Poprzedni post był o 00:53 ----------
To "przekręcenie" nie jest przypadkowe i odpowiiada wizualnie temu co widziałem we wnetrzach. Teraz spróbuję to opisać.
Na zdjęciu budynku patrząc od lewej nie ma wieży A, ale są 4 kondygnacje razy 9 okien(patrząc w prawo) i jest to obraz hal głównych na każdym piętrze. Tam gdzie kończą się hale widać na zdjęciu "grubszą" część budynku. I na tej części się teraz skupimy. Widać tu wąski prostokąt z zamurowanymi oknami ja to nazwę P1, drugie "wybrzuszenie" z podwójnymi wysokimi oknami (moja nazwa to k1) i drugi bliźniaczy wąski prostokąt P2. Te wąskie prostokąty P1,to od góry do dołu małe pomieszczenia chyba jakieś kantorki lub podręczne magazyny.
A to grube wybrzuszenie to KLATKA SCHODOWA. Po jej prawej stronie jest wąski prostokąt P2 w którym ja znalazłem toalety i natryski. Ale wracamy do klatki schodowej. Wyobraż sobie Piotruś, że jesteś na dachu tego budynku i trzymasz w ręku ten mały plan wycinka A27. Co zobaczysz-klatę schodową i wąskie prostokąty te na planie które idą aż na drugą stronę budynku.
Czy to zrozumiałe???
Odpisz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Piotruś to są opisy obrazowe abyś wiedział gdzie co jest.
Czy to zrozumiałe???
Odpisz
To co podajesz czy zdjęcia czy rzuty mają być czytelne. Gdańsk rozumie.