-
E-M5 i zamiennik BLN-1
Czy ktokolwiek użytkował/zakupił zamiennik baterii BLN-1 do E-M5 lub innego Olympusa? Zastanawiam się nad sensem zakupu. Cena owszem atrakcyjna, ale gdzie nie gdzie na aukcjach dodają w cenie ładowarkę, bo podobno mogą się nie ładować w oryginalnej. Ktoś ma jakieś doświadczenie w tym?
-
Odp: E-M5 i zamiennik BLN-1
Pogrzeb trochę chyba o tym sporo było :)
-
Tańsze zamienniki BLN-1 nie są widziane przez oryginalną ładowarkę, więc trzeba do nich mieć osobną. Podobno zamienniki NEWELL oryginalna ładowarka już akceptuje, tutaj o tym parę słów:
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post932990
-
-
Zamowilem i czekam na newell bln1. Wkrótce dam znać jak się sprawuje. Pozdr
-
Też kupiłem. Również dam znać.
-
Witam. Newell dotarł po zamówieniu w Euro. Dobry tydzień czekania.
Wszystko w porządku na 1 rzut oka. Na razie go rozładowalem i 1x naładowalem. Nie zauważyłem różnicy w porównaniu do oryginału. Aparat pokazuje stan naładowania i ładowarka olympusowa działa. Przy ładowaniu nagrzewa się nieznacznie jak przy oryginale.
Na tę chwilę mogę polecić. Zobaczymy co będzie dalej.
Pozdrawiam
-
No właśnie a ja kupiłem Newella tutaj:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3212210019
NIE dał się naładować oryginalną ładowarką. Sklep twierdził, że musi się dać i pewnie jest uszkodzony - kazali odesłać i wymienią. Nie mieli jednak innego na wymianę, więc nie wiem w końcu jaka jest prawda.
Przy okazji 3 tygodnie po wysłaniu, musiałem się grzecznie zapytać: Co z akumulatorem?
Sklep na to: Ano tak, już wysyłamy.
A za godzinę: A jednak nie mamy. To oddamy pieniądze :)
Jak pięknie. Wszystko od zakupu zajęło 1,5 m-ca. Patałachy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zwitek
Czy ktokolwiek użytkował/zakupił zamiennik baterii BLN-1 do E-M5 lub innego Olympusa? Zastanawiam się nad sensem zakupu. Cena owszem atrakcyjna, ale gdzie nie gdzie na aukcjach dodają w cenie ładowarkę, bo podobno mogą się nie ładować w oryginalnej. Ktoś ma jakieś doświadczenie w tym?
Witaj ja ostatnio zakupiłem taki akumulatorem w sklepie "Eltec" w Warszawie. niestety akumulatorka nie dało się naładować po jednokrotnym rozładowaniu. Wymieniono mi wczoraj (od ręki) akumulatorek na nowy, jeszcze nie miałem okazji ładować. Spróbuję go dzisiaj rożładować i zobaczymy czy tym razem się naładuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Witaj ja ostatnio zakupiłem taki akumulatorem w sklepie "Eltec" w Warszawie. niestety akumulatorka nie dało się naładować po jednokrotnym rozładowaniu. Wymieniono mi wczoraj (od ręki) akumulatorek na nowy, jeszcze nie miałem okazji ładować. Spróbuję go dzisiaj rożładować i zobaczymy czy tym razem się naładuje.
Znaczy co. Twierdzą jednak, że da się oryginalną ładowarką?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Znaczy co. Twierdzą jednak, że da się oryginalną ładowarką?
Tak twierdzą i tłumaczą, że akumulatorki mają wbudowany odpowiedni chip. Jak rozładuję ten, który mi wczoraj dali to się okaże.
-
Ja też kupiłem w polecanym sklepie akumulatorki do NX300, WX1 i OM-D i niestety ten ostatni max 30 zdjęć wiec poszedł do wymiany. Jeśli kolejny się nie nada to bedę musiał wymyślić coś innego bo wakacje tuż tuż
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Tak twierdzą i tłumaczą, że akumulatorki mają wbudowany odpowiedni chip. Jak rozładuję ten, który mi wczoraj dali to się okaże.
Nie czekaj, tylko podłącz. Te aku nie mają efektu pamięci, więc nic im się nie stanie - a Ty będziesz wiedział.
-
Niestety akumulatorek nie reaguje. Zastanawiam się, czy mi nie dano tego samego, który ja oddałem, ponieważ jest rozładowany (a fabrycznie nowe akumulatorki są jednak naładowane - z tym tak było za pierwszym razem). Jutro jadę reklamować.
-
Kurde jak tak czytam to mysle,ze podobny problem ma Jozek co kupil nowego turbo diesla i jest wsciekly,ze paliwko od Krzysia co detem po budowie sie paleta nie pasuje za bardzo.A przyoszczedzic se by mogl,bo Krzysio drogo nie chce za litra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde jak tak czytam to mysle,ze podobny problem ma Jozek co kupil nowego turbo diesla i jest wsciekly,ze paliwko od Krzysia co detem po budowie sie paleta nie pasuje za bardzo.A przyoszczedzic se by mogl,bo Krzysio drogo nie chce za litra.
Jak się da zaoszczędzić, to czemu tego nie zrobić? Do tej pory zawsze z powodzeniem bazowałem na zamiennikach do akumulatorów i baterii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Zapas to zapas do wykorzystania w razie pilnej potrzeby. Oryginał tez kupie ale póki co lista zakupów duża wiec najpierw to co najważniejsze.
-
To mnie zmartwiliście z Elteciem. Liczyłem na nich, bo kupowałem nie raz i zawsze było dobrze. A tu taki psikus.
Co do zamienników. Wychodzę z założenia, że bateria to bateria i nie ma powodu, żeby płacić za nią 200 zl.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
smog
To mnie zmartwiliście z Elteciem. Liczyłem na nich, bo kupowałem nie raz i zawsze było dobrze. A tu taki psikus.
Co do zamienników. Wychodzę z założenia, że bateria to bateria i nie ma powodu, żeby płacić za nią 200 zl.
Kup u chińczykow maja zestawy po , trzy baterie + ładowarka. Po pierwsze możesz ładować równoczesnie dwie baterie, po drugie zapłacisz kolo 30 dolców i doślą Ci w jakiś tydzień.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Kup u chińczykow maja zestawy po , trzy baterie + ładowarka. Po pierwsze możesz ładować równoczesnie dwie baterie, po drugie zapłacisz kolo 30 dolców i doślą Ci w jakiś tydzień.
Tylko nie probujcie ta ładowarką ładować oryginałów bo kiepsko jej to wychodzi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
smog
Wychodzę z założenia, że bateria to bateria i nie ma powodu, żeby płacić za nią 200 zl.
Dokładnie tak uważam...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Kup u chińczykow maja zestawy po , trzy baterie + ładowarka.
Dokładnie tak zrobiłem...
-
niestety ja przećwiczyłem tam 3 sztuki. wszystkie zwróciłem. jak ktoś ma namiar na pewne zamienniki to please dajcie znc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
thorgal
niestety ja przećwiczyłem tam 3 sztuki. wszystkie zwróciłem. jak ktoś ma namiar na pewne zamienniki to please dajcie znc.
Podpinam się pod prośbę. Ja w eltecu kolejny raz zwróciłem. Nie robili problemów, zwrócili mi pieniądze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
smog
Wychodzę z założenia, że bateria to bateria i nie ma powodu, żeby płacić za nią 200 zl.
No tak.Masz racje.
Aparat to aparat.Nie ma powodu by płacić za niego tyle skoro są takie podobne i dużo tańsze.
Jak na razie to każdy stracił na czasie, nerwach i wysyłaniu zwrotnym.
-
Baterie litowo-jonowe mają standartowo trzy styki, plus, minus i styk info ( wewnętrzna elektronika w baterii ) dla ładowarki, że bateria naładowana.
Producenci sprzętu zabezpieczyli się przed podróbami innych producentów, stosując dodatkowe styki , być może z jakąś identyfikacją baterii.
Te ogniwa mają, jak podają producenci ogniw, pięćset czy sześćset cykli ładowania. Czyli po niedługim czasie użytkowania klient powinien kupić
następną baterie. A cena oryginalnych wyjaśnia cały problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nieprawda...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No tak.Masz racje.
Aparat to aparat.Nie ma powodu by płacić za niego tyle skoro są takie podobne i dużo tańsze.
W tym jednym konkretnym przypadku tak, w wielu innych była satysfakcja, że kupiło sie coś 5 razy taniej zamiast głupio wydawać pieniądze na taki sam towar tylko, że ze znaczkiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
W tym jednym konkretnym przypadku tak, w wielu innych była satysfakcja, że kupiło sie coś 5 razy taniej zamiast głupio wydawać pieniądze na taki sam towar tylko, że ze znaczkiem.
Tak po prawdzie to satysfakcje bym mial jak bym orginal kupil taniej kilka razy:wink:.Ale zastepczy element to ze jest tanszy i go kupie to mi zadna satysfakcja.To tak jak z aparatami.Ktos kupuje bo nowy i ze znaczkiem,a drugi gostek obok to samo zrobi 5 razy tanszym tylko,ze z innym znaczkiem.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tak po prawdzie to satysfakcje bym mial jak bym orginal kupil taniej kilka razy:wink:.Ale zastepczy element to ze jest tanszy i go kupie to mi zadna satysfakcja.To tak jak z aparatami.Ktos kupuje bo nowy i ze znaczkiem,a drugi gostek obok to samo zrobi 5 razy tanszym tylko,ze z innym znaczkiem.:grin:
Hmm.. No wiesz Mirku, jeśli byłbym typem, który wyjmuję przy każdej nadarzającej się okazji akumulatorek z aparatu i pokazuje go komu popadnie z radosnym "Patrz to Olympus" to może by i to miało dla mnie znaczenie. W przypadku jednak akumulatorków "mi to jednak lata" czy olympus, czy krzak byle spełniał swoją funkcjonalność. Do tej pory takich akumulatorków na przestrzeni powiedzmy 12 lat kupiłem kilka. Do puszek z serii E Olympusa, do pierwszej kamerki Panasonica, do drugiej kamery panasonica, do kamery JVC, do Sony PSP, laptopa HP i laptopa Dell i efekt zawsze był podobny - zadowolenie, że nie wydałem niepotrzebnie kilka razy więcej, za coś ze znaczkiem o tej samej funkcjonalności.
Cytat:
Tak po prawdzie to satysfakcje bym mial jak bym orginal kupil taniej kilka razy
Ja radość mam jak za zaoszczędzone 150 zł kupuję jakiś gadżet do sprzętu na którym zaoszczędziłem (filtr, soft, etc..). Co kto lubi :) Niektórzy lubią pod kołdrą wyjąć z puszki akumulatorek z wyrytym znaczkiem, zaświecić latarkę i w ukryciu przed całym światem upajać się "akumulatorkiem" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
... jeśli byłbym typem, który wyjmuję przy każdej nadarzającej się okazji akumulatorek z aparatu i pokazuje go komu popadnie z radosnym "Patrz to Olympus" to może by i to miało dla mnie znaczenie.
Ja też nie jestem takim typem ale świadomość, że zamiennik firmy "krzak", kupiony razem z aparatem, padł już dawno a oryginał chodzi już ponad trzy lata, powoduje moją ostrożność przy zakupie następnego zamiennika.
-
Włączę się do dyskusji.
Też nie rozrzucam pieniędzy na prawo i lewo. To z trudem, ciężko zarobiona kasa. Czasem pisanie programu zajmuje kilka nocy, zrobienie dobrej analizy ryzyka zawodowego wymaga jeżdżenia za ludźmi aby dokładnie sprawdzić jakie mają narażenia.
Dobra, dość o tym. Kasa mi nie leży na ulicy.
...
Kiedyś na początku mojej zabawy z cyfrą kupiłem filtr polaryzacyjny marki SELCO. Też myślałem..."ale kurcze fajnie - są filtry za 200, a nawet za 500 zł, a ja wydałem tylko 30".
I co ? wrzucam zdjęcia na forum... kaplica. Opinie paskudne - że rozmyte, że nieostre, że kolory jakieś takie dziwne. Już zdjęcia bez filtra o niebo lepsze były.
Konkluzja: teraz mam B&W - ten za 500.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Hmm.. No wiesz Mirku, jeśli byłbym typem, który wyjmuję przy każdej nadarzającej się okazji akumulatorek z aparatu i pokazuje go komu popadnie z radosnym "Patrz to Olympus" to może by i to miało dla mnie znaczenie.
Myslisz, ze ja jestem takim typem???? Ja nie jestem takim typem,po prostu inaczej licze.Skoro kupuje urzadzenie za 2000€ i zeby to urzadzenie dzialalo prawidlowo i bylo pewne w kazdej okazji to kupie zasilanie pewne.Jesli to zasilanie jest pewne to ono nie musi byc tej samej firmy co urzadzenie.Napewno przy kwocie 2000€ nie bede latac po necie i szukac czegos co jest 5% tansze .Wole pogadac ze sprzedawca i zbic z ceny.A zawsze mam taka mozliwosc negocjacji do 20% w dol.Wtedy za te zaoszczedzone kupie orginal,albo pewny,powtarzam pewny zamiennik.Ale nie moge wtedy liczyc,ze zaoszczedzilem kupujac zamiennik,po prostu kupilem tanszy w tym wypadku akumulatorek czy tam baterie.Zaoszczedze wtedy na zamienniku jesli on jest powiedzmy w cenie 100€ a ja go kupie za 40€.Tak samo jak zaoszczedze na orginale jak go kupie za 50% ceny.
Tak jak kupujac nowe Audi A7 nie bede wstawiac gazu aby zaoszczedzic na paliwie,albo w sportowym autku wstawiac hak aby przyczepke ciagac.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ja też nie jestem takim typem ale świadomość, że zamiennik firmy "krzak", kupiony razem z aparatem, padł już dawno a oryginał chodzi już ponad trzy lata, powoduje moją ostrożność przy zakupie następnego zamiennika.
Po części się zgadzam, ale świadomość, że przynajmniej dziesięć zamienników, które kupiłem na przestrzeni kilku lat działa do tej pory i zaoszczędzone pieniądze, dzięki którym bawię się innymi "zabawkami" sprawia, że mimo niepowodzenia z jednym konkretnym modelem, spróbuję jeszcze raz - nie raz.. Swoją drogą ostrożność jeest wskazana do miejsc, w których coś kupujecie. Po zakupieniu swojego modelu w Eltecu bez żadnych problemów Pan wymienił mi na nowy egzemplarz, a gdy ten nowy również nie działał przeprosił i sam zaproponował zwrot gotówki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
... w Eltecu bez żadnych problemów Pan wymienił mi na nowy egzemplarz, a gdy ten nowy również nie działał przeprosił i sam zaproponował zwrot gotówki.
Czy zachowałby się tak samo, gdyby zamiennik przestał działać po pół roku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Włączę się do dyskusji.
Też nie rozrzucam pieniędzy na prawo i lewo. To z trudem, ciężko zarobiona kasa. Czasem pisanie programu zajmuje kilka nocy, zrobienie dobrej analizy ryzyka zawodowego wymaga jeżdżenia za ludźmi aby dokładnie sprawdzić jakie mają narażenia.
Dobra, dość o tym. Kasa mi nie leży na ulicy.
...
Kiedyś na początku mojej zabawy z cyfrą kupiłem filtr polaryzacyjny marki SELCO. Też myślałem..."ale kurcze fajnie - są filtry za 200, a nawet za 500 zł, a ja wydałem tylko 30".
I co ? wrzucam zdjęcia na forum... kaplica. Opinie paskudne - że rozmyte, że nieostre, że kolory jakieś takie dziwne. Już zdjęcia bez filtra o niebo lepsze były.
Konkluzja: teraz mam B&W - ten za 500.
Ok, ale to bardzo zły przykład, bo filtr może działać w różnoraki sposób i dawać totalną kaszanę, albo zachwycać efektem, natomaist akumulatorek, albo działa albo nie.
---------- Post dodany o 23:06 ---------- Poprzedni post był o 23:03 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Myslisz, ze ja jestem takim typem???? Ja nie jestem takim typem,po prostu inaczej licze.Skoro kupuje urzadzenie za 2000€ i zeby to urzadzenie dzialalo prawidlowo i bylo pewne w kazdej okazji to kupie zasilanie pewne.Jesli to zasilanie jest pewne to ono nie musi byc tej samej firmy co urzadzenie.Napewno przy kwocie 2000€ nie bede latac po necie i szukac czegos co jest 5% tansze .Wole pogadac ze sprzedawca i zbic z ceny.A zawsze mam taka mozliwosc negocjacji do 20% w dol.Wtedy za te zaoszczedzone kupie orginal,albo pewny,powtarzam pewny zamiennik.Ale nie moge wtedy liczyc,ze zaoszczedzilem kupujac zamiennik,po prostu kupilem tanszy w tym wypadku akumulatorek czy tam baterie.Zaoszczedze wtedy na zamienniku jesli on jest powiedzmy w cenie 100€ a ja go kupie za 40€.Tak samo jak zaoszczedze na orginale jak go kupie za 50% ceny.
Tak jak kupujac nowe Audi A7 nie bede wstawiac gazu aby zaoszczedzic na paliwie,albo w sportowym autku wstawiac hak aby przyczepke ciagac.
To mamy zgoła odmienne podejście. Ja uważam, że jeżeli zawsze można zaoszczędzić to nie ma znaczenia klasa przedmiotu, na którym zaoszczędzasz, bo głupotą jest tego nie zrobić. Jeśli można zbić z ceny tak jak napisałeś, to należy próbować. Niemniej, gdybym zbijał to pewnie po to, żeby kupić dobre filtry a nie Selco lub Massa mając na uwadze, że nie muszę zbijać na akumulatorek, bo w tej kwestii mogę kupić tani zamiennik.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
... akumulatorek, albo działa albo nie.
A co powiesz o moim przypadku? Działał rok, potem nie. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czy zachowałby się tak samo, gdyby zamiennik przestał działać po pół roku?
Jeśli oryginał przestanie działać po pół roku to powinno to świadczyć, że oryginały są fe? :) Nigdy nie miałeś problemu z czymś markowym? Tu nie ma zasady. Podobnie z zamiennikami. Skoro 10 razy się nie naciąłem a urządzenia działają na zamiennikach do dziś świetnie to nie zraża mnie, że jakiś zamiennik okazał się niewłaściwy, bo równie dobrze, oryginalny podzespół mógł okazać się fabrycznie uszkodzony. Ścieżka decyzyjna jest prosta - zamiennik okazuje się niesprawny, brak innych na rynku, kupujesz orygiinał, ew. zamiennik okazuje się niesprawny, nie masz ochoty próbować z innymi, kupujesz oryginał, ew. nie bawi Cię kupno zamienników, bo masz na tyle pieniędzy, że nie analizujesz tego typu zakupów - kupujesz oryginał. Nie ma się tu nad czym rozwodzić.
-
Kup lepiej zamiennik w pakiecie razem z ładowarką do niego.
Nawet te chińskie ładowarki są bardziej kompaktowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
To mamy zgoła odmienne podejście. Ja uważam, że jeżeli zawsze można zaoszczędzić to nie ma znaczenia klasa przedmiotu, na którym zaoszczędzasz, bo głupotą jest tego nie zrobić. Jeśli można zbić z ceny tak jak napisałeś, to należy próbować. Niemniej, gdybym zbijał to pewnie po to, żeby kupić dobre filtry a nie Selco lub Massa mając na uwadze, że nie muszę zbijać na akumulatorek, bo w tej kwestii mogę kupić tani zamiennik.
Chyba sie nie rozumiemy na "zaoszczedzaniu".Jesli zamiennik kosztuje 100 zl i Ty za niego placisz 100 zl to na czym zaoszczedzasz.Zaoszczedzasz wtedy jesli zamiennik kosztuje 100 zl a Ty za niego zaplacisz 50zl.Wtedy zaoszczedziles 50 zl.
Jesli kupujesz zamiennik za 100 zl,gdzie orginal kosztuje 500zl to tez nie zaoszczedzasz,bo nie masz tego orginalu.Masz zamiennik,za ktory zaplaciles pelna wartosc.Wydales ogolnie mniej kupujac zamiennik do urzadzenia ale nie zaoszczedziles.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Chyba sie nie rozumiemy na "zaoszczedzaniu".Jesli zamiennik kosztuje 100 zl i Ty za niego placisz 100 zl to na czym zaoszczedzasz.Zaoszczedzasz wtedy jesli zamiennik kosztuje 100 zl a Ty za niego zaplacisz 50zl.Wtedy zaoszczedziles 50 zl.
Jesli kupujesz zamiennik za 100 zl,gdzie orginal kosztuje 500zl to tez nie zaoszczedzasz,bo nie masz tego orginalu.Masz zamiennik,za ktory zaplaciles pelna wartosc.Wydales ogolnie mniej kupujac zamiennik do urzadzenia ale nie zaoszczedziles.
Hehe, przekładasz to tak, żeby wyszło na Twoje, a to co piszesz nie do końca trzyma się kupy.
Cytat:
jesli kupujesz zamiennik za 100 zl,gdzie orginal kosztuje 500zl to tez nie zaoszczedzasz,bo nie masz tego orginalu
Celem, dla którego możesz zaoszczędzić jest zagwarantowanie aparatu zasilania a nie zagwarantowanie akumulatorka konkretnej marki i chyba tego nie rozumiesz. To tak jakbyś próbował udowodnić mi, że jadąc z Warszawy do Krakowa samochodem X i wydając za podróż 150 zł a nie 300 zł podczas podróży samochodem Y nie zaoszczędziłeś, bo nie jechałeś samochodem Y. Niestety ale do czegoś takiego się Twoja wypowiedź sprowadza :|