-
6 załącznik(ów)
Kenko DG Auto Extension Tube + mZD 60 Makro
Jakiś czas temu firma Kenko wprowadziła do swojej oferty komplet dwóch pierścieni makro z mocowaniem mikro 4/3. Co najważniejsze są to pierścienie przenoszące automatykę, czyli świetnie nadają się do poszerzenia możliwości systemowych obiektywów z AF.
Do tej pory system dorobił się dwóch obiektywów makro. Panasonica 45mm i Olympusa 60mm. Oba mają nominalne powiększenie 1:1.
Drugi z tych obiektywów jest już jakiś czas obecny w mojej torbie. Teraz dokupiłem wyżej wspomniane pierścienie i ochoczo zabrałem się za sprawdzanie możliwości tytułowego zestawu.
Wszystkie umieszczone fotki są robione z ręcznie ustawionym maksymalnym możliwym powiększeniem.
Na początek przedmioty, które każdym może sobie sam sprawdzić, czyli monety 50gr i 5zł.
1.Załącznik 84313 2.Załącznik 84314 3.Załącznik 84315 4.Załącznik 84316 5.Załącznik 84317
A jak ktoś wydał wszystkie monety na piwo i nie ma z czym porównać oto kapsel:
6. Załącznik 84318
-
2 załącznik(ów)
Odp: Kenko DG Auto Extension Tube + mZD 60 Makro
Jeszcze dwa zdjęcia z serii na szybko. Stalówka oraz śrubki (4mm wysokości razem z łepkiem).
7.Załącznik 84319 8.Załącznik 84320
-
Ciekawe zdjęcia dokumentujące możliwość powiększenia skali odwzorowania poprzez zastosowanie pierścieni.
Piszesz, że zdjęcia były robione z MF ustawionym na maksymalne powiększenie. Interesuje mnie jak to wygląda w drugim skrajnym położeniu czyli w ustawieniu na minimalne powiększenie. Chodzi mi o porównanie ostrości w centrum i rogach.
Dlaczego pytam? Jakiś czas temu kupiłem te pierścienie i tak na szybko zrobiłem parę porównań na różnych obiektywach. Po pierwsze można zauważyć, że płaszczyzna ostrości zamiast by płaszczyzną staje się sferą tym bardziej wykrzywioną im krótsza ogniskowa co prowadzi do tego, że jak ostro jest w centrum to rogi są mydlane. Dochodzą kolejne zjawiska jak aberacje chromatyczne itp. W efekcie ogniskowe krótkie rzędu kilkunastu mm są praktycznie bezużyteczne - w rogach kompletne mydło. Idąc w kierunku dłuższych ogniskowych sytuacja zaczyna się poprawiać. Przy ostrości ustawionej na minimalną odległość (im dalej tym gorzej) i małej dziurze da się już uzyskać ostrość na całej płaszczyźnie. Dopiero przy ogniskowych znacznie powyżej 100mm (obiektyw 40-150) obraz stawał się użyteczny w całym zakresie ostrzenia. Ciekawi mnie czy w mZD 60, jako że jest o obiektyw makro sytuacja jest lepsza.
-
2 załącznik(ów)
Czy chodzi ci o takie zjawisko?
9.To jest wersja z "czystego" obiektywu Załącznik 84328
10. A to wersja z minimalnym powiększeniem ustawionym z pierścieniami Załącznik 84329
Obie fotki są na f5.6.
Jak widać, jeśli nie chcemy uzyskać maksymalnych powiększeń, to lepiej zdjąć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Czy chodzi ci o takie zjawisko?
Jak widać, jeśli nie chcemy uzyskać maksymalnych powiększeń, to lepiej zdjąć.
O to właśnie chodziło. Dzięki.
Wniosek taki, że trzeba pamiętać o ustawianiu MF na maksymalne lub zbliżone do niego powiększenie a przy AF zachować ostrożność lub go nie używać co też z reguły w makro się czyni. A poza tym nie wierzyć bezgranicznie w powtarzane jek mantra stwierdzenie, że pierścienie nie pogarszają obrazu ponieważ z tym jak widac różnie bywa.
-
W tym do tego do czego zostaly zaprojektowane nie pogarszaja, zabieraja swiatla to fakt, zmniejszaja dystans roboczy to fakt, ale nie degraduja obrazka.
To tak jakbys do UWA zalozyl jakis TC i marudzil, ze za wasko :p
pozdro
-
A propo dystansu, bo zapomniałem napisać. Niecałe 7cm od przedniej soczewki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
A propo dystansu, bo zapomniałem napisać. Niecałe 7cm od przedniej soczewki.
Drobna poprawka. 6.5cm vs 8cm bez pierścieni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
O to właśnie chodziło. Dzięki.
Wniosek taki, że trzeba pamiętać o ustawianiu MF na maksymalne lub zbliżone do niego powiększenie a przy AF zachować ostrożność lub go nie używać co też z reguły w makro się czyni. A poza tym nie wierzyć bezgranicznie w powtarzane jek mantra stwierdzenie, że pierścienie nie pogarszają obrazu ponieważ z tym jak widac różnie bywa.
Pyyanie jaki jest sens kupowania drogiego obiektywu systemowego i drogich pierscieni jesli chce sie uzywac tylko MF ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Pyyanie jaki jest sens kupowania drogiego obiektywu systemowego i drogich pierscieni jesli chce sie uzywac tylko MF ...
Sterowanie przysłoną, oraz działanie pierścienia ostrzenia w MF. Nigdy nie pałałem miłościa do AF w makro, ale oczywiście działa. Cicho i powoli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Tak jak slusznie @banc napisal bez przeniesienia elektroniki nie postrzelasz sobie fot. W nowych szklach sterowanie przyslona i pierscieniem ostrosci odbywa sie elektrycznie, wiec aby moc skorzystac to trza odpowiednich pierscieni.
A czemu systemowe szkla? Bo sa dobre, bo maja af, bo domykaja przyslone po nacisnienciu spustu, co znacznie ulatwia kadrowanie i ostrzenie, bo nie potrzebuja zadnych adapterow by je zamontowac :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Tak jak slusznie @banc napisal bez przeniesienia elektroniki nie postrzelasz sobie fot. W nowych szklach sterowanie przyslona i pierscieniem ostrosci odbywa sie elektrycznie, wiec aby moc skorzystac to trza odpowiednich pierscieni.
A czemu systemowe szkla? Bo sa dobre, bo maja af, bo domykaja przyslone po nacisnienciu spustu, co znacznie ulatwia kadrowanie i ostrzenie, bo nie potrzebuja zadnych adapterow by je zamontowac :)
pozdro
Dobrych szkiel macro jest wiecej, w tym i manualnych ktore pozwalaja na ustawianie przyslony recznie. Jesli zdjecia maja byc robione w MF to AF nie jest zaleta (chyba ze chce sie to szklo wykorzystywac tez do czegos innego). Co do adapterow to nie widze w tym zadnego pozytywu ani negatywu poki oba rozwiazania dzialaja. Pierscienie sa drogie a i sam obiektyw do najtanszych nie nalezy wiec jesli komus zalezy tylko na MF to na rynku jest troche innych rozwiazan ktore moga byc tansze/lepsze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Dobrych szkiel macro jest wiecej, w tym i manualnych ktore pozwalaja na ustawianie przyslony recznie. Jesli zdjecia maja byc robione w MF to AF nie jest zaleta (chyba ze chce sie to szklo wykorzystywac tez do czegos innego). Co do adapterow to nie widze w tym zadnego pozytywu ani negatywu poki oba rozwiazania dzialaja. Pierscienie sa drogie a i sam obiektyw do najtanszych nie nalezy wiec jesli komus zalezy tylko na MF to na rynku jest troche innych rozwiazan ktore moga byc tansze/lepsze
Oczywiscie wszystko mozna.
Jednak malo jest rozwiazan lepszych jak S150, a majac mozliwosc podpiecia jej do korpusu nie ma co deliberowac...
Jest jeszcze jeden aspekt, o ktorym wyzej pisalem, to przyslona. Komfortowo jest ustawiac ostrosc i kadr na pelni otwartym otworze niz na przymknietej ciemnicy, a wiekszosc (poza pentaxem) znanych mi systemow nie ma tego najlepiej rozwiazanego i zadne dandeliony tego nie zmienia.
pozdro
-
Można stosować manuale, można odwrotne mocowanie, wszystko sprowadza się w końcu do jednego - szybkość i wygoda. Czy stać nas, by za nią zapłacić, to inny temat. W makro stosuję MF w 99% ustawiając wyjściowo skalę odwzorowania. Gdyby szkło się samo domykało, AF mnie niepotrzebny.
-
@banc: skad targales te kenko, jakies sprawdzone zrodlo?
pozdro
-
@ nyny
- ja je widzę u cyfrowych http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-dg-au...micro-4-3.html za niecałe 8 stówek, amazon wychodzi chyba drożej.
--------
@ banc
- jak już temat został podbity - to mam pytanie czy próbowałeś policzyć jaką uzyskuje się skalę odwzorowania przy zastosowaniu tych pierścieni?
-
@Jan_S: dzieki, bielmo mam chyba na oczach bo wczoraj patrzylem tam i nie widzalem;)
pozdro
-
Ciekawe czy są realnie dostępne czy to tylko wirtualna oferta?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
@banc: skad targales te kenko, jakies sprawdzone zrodlo?
pozdro
Ebay z Honkongu. Wyszło 550zł.
Przed tym zapytałem w cyfrowe czy mają na stanie (był wpisane 7dni). Powiedzieli, że nie i może 2 tygodnie.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
@ nyny
- ja je widzę u cyfrowych
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-dg-au...micro-4-3.html za niecałe 8 stówek, amazon wychodzi chyba drożej.
--------
@ banc
- jak już temat został podbity - to mam pytanie czy próbowałeś policzyć jaką uzyskuje się skalę odwzorowania przy zastosowaniu tych pierścieni?
Odgrzebałem zdjęcia testowe linijki. Wychodzi mi, że na szerokość mam trochę ponad 10mm. Czyli zakładając szerokość matrycy 17.3mm mamy w przybliżeniu 1.7.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Odgrzebałem zdjęcia testowe linijki. Wychodzi mi, że na szerokość mam trochę ponad 10mm. Czyli zakładając szerokość matrycy 17.3mm mamy w przybliżeniu 1.7.
ale to z którym pierścieniem bo w zestawie są dwa... czy może z obydwoma?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ale to z którym pierścieniem bo w zestawie są dwa... czy może z obydwoma?
Z dwoma jednocześnie.
-
4 załącznik(ów)
Jeszcze kilka zdjęć lodowo śnieżnych z zestawu. Niektóre lekko przycięte w poziomie.
11.Załącznik 86381 12.Załącznik 86382 13.Załącznik 86383 14.Załącznik 86384
-
-
Mam Meike do Nikona - złego słowa nie powiem. Toż to kawałek rurki ze stykami i bagnetem ;) Najważniejsze w tym wszystkim wykonanie - matowe wnętrze i nie kiwające się ładnie prostopadłe bagnety.
-
Sie wlasnie zastanawiam czy tez sobie nie zamowic, tylko potem jeszcze musialbym cos kupic zeby pod to podpiac, a ze wybor mizerny to juz inna sprawa ;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Sie wlasnie zastanawiam czy tez sobie nie zamowic, tylko potem jeszcze musialbym cos kupic zeby pod to podpiac, a ze wybor mizerny to juz inna sprawa ;)
pozdro
No co ty. Można podłączyć nawet Sigmę 150 :wink:. Nawet się fajnie taki zestaw trzyma. Tzn. trzyma się za obiektyw, a body wisi sobie jako dodatek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
No co ty. Można podłączyć nawet Sigmę 150 :wink:. Nawet się fajnie taki zestaw trzyma. Tzn. trzyma się za obiektyw, a body wisi sobie jako dodatek.
Do tego sa normalne z duzego systemu pierscionki ;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Ja chce je spróbować z mD75 do delikatnego zbliżenia i mZD12-50 żeby spojrzeć czy da się 1:1 zrobić na tym.
Po przeliczeniu na PayPalu wyszło 166zł, więc cena fajna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Ja chce je spróbować z mD75 do delikatnego zbliżenia i mZD12-50 żeby spojrzeć czy da się 1:1 zrobić na tym.
Z12-50 bedziesz siedzial robalowi na glowie;)
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Jak juz sfinalizujesz i obczaisz czy to nie jakis szit, to sie usmiechne do Ciebie po pomoc w sprowadzeniu;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Z12-50 bedziesz siedzial robalowi na glowie;)
12-50 w trybie macro daje 43mm, więc może nie będzie aż tak źle. Po cropie masz 86mm czyli taki trochę krótszy standard w porównaniu do 100mm na FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Jak juz sfinalizujesz i obczaisz czy to nie jakis szit, to sie usmiechne do Ciebie po pomoc w sprowadzeniu;)
Nie ma sprawy, ja na ebayu mam kilka transakcji co miesiąc :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
12-50 w trybie macro daje 43mm, więc może nie będzie aż tak źle. Po cropie masz 86mm czyli taki trochę krótszy standard w porównaniu do 100mm na FF.
Eeee, 40 to raz ze za krootko i nie ma co sie w kropy i przeliczania bawic.
Dwa, dystans roboczy Cie bedzie frustrowal.
Nawet bez zapinania czegokolwiek nie grzeszy komfortem pracy, a po zapieciu konwertera, czy jednego chocby pierscienia maleje, tak ze naprawde trzeba sie napocic z robalem.
Jak juz naprawde jestem zdesperowany (co mi sie rzadko zdaza) to od biedy do 12-50 zapinam cokolwiek, i juz nudzic mi sie na lace musi mocno by to czynic;)
pozdro
-
Kobieta będzie miała do zabawy, ostatnio dostała DCR-250 do 12-50 i jej się spodobało. Ja mam za dużo reportażowego towaru żeby na makro mieć dużo czasu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Kobieta będzie miała do zabawy, ostatnio dostała DCR-250 do 12-50 i jej się spodobało. Ja mam za dużo reportażowego towaru żeby na makro mieć dużo czasu...
Bys Jej tak nie katowal :p
Kup zonce 60macro i mysle, ze z tematem bedzie spokoj na dlugo;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Bys Jej tak nie katowal :p
Kup zonce 60macro i mysle, ze z tematem bedzie spokoj na dlugo;)
pozdro
Zamawiam na testy na razie tą 60tkę - wcześniej muszę kupić 17/1.8 albo drugiego 20/1.7 bo w moim jest syf jak po burzy piaskowej, a potrzebuję go na codzień ;) A potem się pomyśli :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Spróbowałem przed chwilą 2 pierścienie z mZD12-50 (w trybie macro) i skala wynosi ok. 1:1,38. Po bokach mydło dyskwalifikujące moim zdaniem takie rozwiązanie. Z mZD75 jest 1:2.1 (2 pierścienie), płaszczyzna ostrości bynajmniej nie jest płaska, mydło po bokach choć lepiej niż na 12-50. Tu sprawdzi się jeden pierścień. Generalnie im dłuższa ogniskowa tym lepiej. Ja używam głównie z 75-300 i wcześniej parę prób 40-150, tu na dłuższych ogniskowych jest OK! Z krótkimi obiektywami (75) używam tylko jeden pierścień i ostrzenie na minimalną odległość. 60-tka jest ok z 2 pierścieniami (właśnie sprawdzone) :).
-
Kwestia jeszcze czy to chodzi o płaszczyznę ostrości czy po prostu o brak przystosowania do pracy w trybie makro (samym centrum kadru) i rozmywają się boki, bo szkło nie wytrzymuje powiększeń. Do centralnych ujęć może się nada :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Kwestia jeszcze czy to chodzi o płaszczyznę ostrości czy po prostu o brak przystosowania do pracy w trybie makro (samym centrum kadru) i rozmywają się boki, bo szkło nie wytrzymuje powiększeń. Do centralnych ujęć może się nada :)
Oba zjawiska nachodzą na siebie. W środku da się ustawić dobrą ostrość a po bokach i rogach może to już być niewykonalne czyli nie chodzi tu tylko o płaszczyznę ostrości. W pewnym stopniu pomaga domknięcie przesłony. W mocno domkniętej 75-tce na 2 pierścieniach odjeżdżają rogi, tak że jak piszesz do centralnych ujęć się nada:grin:
-
Mozesz zapodac te zdjecia, by miec wykladnie o czym rozmawiacie?
pozdro