-
Powrót w oparach emulsji srebrowej [czmielek]
Zostałem wywołany do tablicy przez Bufetową żebym założył wątek autorski więc oto i ON. Wszystkie foty jakie będę tu publikował są oczywista wykonane metodą tradycyjną aparatami analogowymi. Sprzęt to sprawa drugorzędna czego analog juz mnie dawno nauczył... Liczy się technika i odpowiedni dobór materiału światłoczułego. Wiekszość prezentowanych tu zdjęć wykonałem aparatami kompaktowymi jak Olympus XA czy Minolta AF-C ale jest tez sporo średniego formatu 6x6 i 6x7 a takze wielki 9x12 i 4x5.
Na początek przenosiny z wątku analog wiecznie żywy:
Cykl "Mglista Niedziela" Wszystkie wykonane podczas jednego pleneru w okolicach Koszalina...
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
-
Odp: Powrót w oparach emulsji srebrowej [czmielek]
I bardzo dobrze zrobiles.Zaprenumeruje sobie ten watek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
I bardzo dobrze zrobiles.Zaprenumeruje sobie ten watek.
Pójdę dalej: Analogowcy "Kliszacze" Zakładajcie Wątki Autorskie!
-
-
Czmielek, czym skanujesz negatywy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Czmielek, czym skanujesz negatywy?
To najsłabszy mój punkt - płaszczakiem Epson V500. Moje odczucia sa takie ze do średniego formatu sie nadaje bo jakośc jest przyzwoita ale do małego obrazka już nie. Na skanach z małego często wyłazi ziarno cyfrowe którego nie ma na odbitkach... Jakość ramek trzymajacych film jest też barrdzo przeciętna. Niestety w tej cenie nie ma alternatywy... Dla mnie wystarczy bo skan to tylko wglądówka przed pracą na powiększalniku ew. jakaś publikacja w sieci w niedużej rozdzielczości ale dla kogoś kto chce robić wydruki ze skanów z malucha się nie nadaje.
---------- Post dodany o 15:11 ---------- Poprzedni post był o 14:58 ----------
Przenosiny cz.2 Mini cykl zainspirowany twórczoscia niedawno zmarłego Wiktora Wołkowa... "SIANO"
10
11
12
13
14
-
W wątku analogowym już pisałem - piękne fotografie. Pejzaże to obca mi dziedzina, ale pod wpływam Twoim prac zachciało mi się "pejzażowania". I to analogowego.
Z czego wynika to przyciemnienie w lewym górnym rogu?
-
Pejzaże bardzo plastyczne... gdzieś już pisałem o tej plastyce wynikającej z ilości plastyku itd.....- żart oczywiście... :wink:
wróć! pejzaże są świetne...... Niemal czuje się lato..... :roll: lato, ech gdzież ty jesteś......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
W wątku analogowym już pisałem - piękne fotografie. Pejzaże to obca mi dziedzina, ale pod wpływam Twoim prac zachciało mi się "pejzażowania". I to analogowego.
Z czego wynika to przyciemnienie w lewym górnym rogu?
To zależy na której fotce... Poniewaz aparaty kontaktowe zwykle pozbawione sa gwintu dowkręcania filtra to trzymam często filtry przed obiektywem w reku i wiadomo ramka filtra czasem gdzieś zawinietuje w rogu... W kwadratach używałem osłony przeciwsłonecznej która mi lekko winietuje z moim Seagullem...
Cz. 3
Kolejna seria w moim wykonaniu. tym razem cykl z miesięcznego pobytu w jednym z największych kontenerowych portów Europy - francuskim Le' Havre. Tytuł cyklu "Portowe opowieści".
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
Świetne zdjęcia - dlaczego ich wcześniej nie pokazywałeś?
-
W galerii brak rzeczowych komentarzy a wątku troche się bałem zakładac no bo to zobowiazanie kolejne jest że jak się cos zacznie to trzeba kontynuować.. Ja już sporo zobowiazań mam.. Prowadzę koło fotograficzne dla młodzieży społecznie i stronkę tego koła, udzielam się na AT forum i na kilku zagranicznych... no i trochę dłubie przy starych aparatach... więc czasu mi na foty nie starcza...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czmielek
W galerii brak rzeczowych komentarzy a wątku troche się bałem zakładac no bo to zobowiazanie kolejne jest że jak się cos zacznie to trzeba kontynuować.. Ja już sporo zobowiazań mam.. Prowadzę koło fotograficzne dla młodzieży społecznie i stronkę tego koła, udzielam się na AT forum i na kilku zagranicznych... no i trochę dłubie przy starych aparatach... więc czasu mi na foty nie starcza...
To niestety prawda - czas nie jest z gumy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czmielek
Takie sumienne podejście do życia to rzadkość, co do galerii to przez czas pobytu na forum, chyba już się Zorientowałeś, że jeżeli już pojawiają się komentarze, to tworzą się dwa obozy i jest draka, zamiast wymiany informacji.
Chwała Ci za założenie wątku i te foteczki w nim umieszczone! Dziękuję czmielek!
-
Czas na moje ulubione foty z cyklu "Moje Widoki" Cykl ciagle się rozwija i wchodza w jego skład tylko zdjecia Kaszub.
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
-
Bardzo pozytywne odczucia mam ogladajac i czytajac.Pomagasz mi zapomniec o zlych dla mnie sprawach,Kolko,mlodziez,ciemnia,czuje sie 20 lat mlodszy.Wypada podziekowac i tak jak pisalem,prenumerata sie oplacala.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Bardzo pozytywne odczucia mam ogladajac i czytajac.Pomagasz mi zapomniec o zlych dla mnie sprawach,Kolko,mlodziez,ciemnia,czuje sie 20 lat mlodszy.Wypada podziekowac i tak jak pisalem,prenumerata sie oplacala.
Zapomniałem adresu podać:
www.kliszaki.pl
http://www.facebook.com/kliszaki
-
Będę tu czesto zaglądał!Pozdrawiam :-)
-
Moje widoki - zima c.d.
47
48
49
50
51
52
53
-
Prze-cu-do-wnie tutaj!! Foty pierwsza klasa! Wybornie mi podchodzą. A fakt, że piękne, klasyczne i analogowe dodatkowo tylko wyzwala ciepłe wspomnienia. Będę tu zaglądał bo wyjątkowo warto!
Inna sprawa, że po tym wątku jedyne co mi przychodzi do głowy to oddać swoje graty bezdomnym i iść się upić.. :mrgreen:
-
@pamaru nie przesadzaj :)
fajnie że założyłeś wątek, bo jest u Ciebie co oglądać. Wiele widziałem w analog wiecznie żywy. Nie będę wypisywał które zdjęcie naj bo w sumie wszystkie są smaczne :)
pozdrawiam
-
-
Warto tu zagladac, odczucia bardzo pozytywne. Piekne foty krajobrazowe a portowe z La‘ Havre bliskie mi bardzo, bo znany mi jest ten port :)
-
Rewelacyjny wątek i zdjęcia! Napewno będę tu zaglądać :grin:
-
-
-
Dziękuję wszystkim za to że zajrzeliście i za miłe słowa...
54
55
56
-
Pięknie. Niektóre przypominają mi Jana Bułhaka.... no trochę :grin:
-
Dla mnie od dawna rządzi 14'stka już od momentu kiedy ją pokazałeś w analogu :)
-
Kolejna seria tym razem "Z tęsknoty za kolorem". kolory C41 od niedawna moze roku wołam sam. Slajdy daje do wywołania ze wzgledu na dośc droga chemię i mały przerób... Oczywiście czasem wywołam slajd w w chemii negatywowej tak zwany cross żeby uzyskać odjechane kolory przykład na ostatniej focie...
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
-
Wszystkie sliczne, 59 urzeka
pozdrowionka
-
"Łodzie i żagłówki" cz.1 jednego z moich ulubionych tematów fotograficznych.
69
70
71
72
73
-
przyjemne kadry, 72 jest super, normalnie na ścianę się nadaje, brawo :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
przyjemne kadry, 72 jest super, normalnie na ścianę się nadaje, brawo :)
Dzięki 72 jest dość specyficzna. Wykonana wielkim formacie na filmie technicznym do kopiowania stykowego. Czułość tylko ASA 2 i długi czas. Efekt uzyskany dzięki pochyłowi
-
Niekiedy nachodzi mnie chęć na minimal i abstrakcje. Zwykle jest tak kiedy coś ciekawego zobaczę całkowicie przypadkowo. Nigdy nie układam ani nie szukam takich kadrów a sytuacja jest całkowicie zastana.
74
75
76
-
-
Moje klimaty...., 72 swietna.
-
Dopiero teraz wątek namierzyłem. Bardzo przyjemnie się ogląda. Najbardziej podeszły mi jednak fotki z pierwszych dwóch stron wątku. Zaciekawiło mnie 74, bo u mnie w sypialce na suficie też to to wisi :D
PS.
waruga, było nie cytować z kupą zdjęć :p
-
[QUOTE=ahutta;935795] Zaciekawiło mnie 74, bo u mnie w sypialce na suficie też to to wisi
:D
Ja to wole miec delikatne swiatlo w sypialni a nie taka latarnie....:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Ja to wole miec delikatne swiatlo w sypialni a nie taka latarnie....:mrgreen:
A kto Ci każe 100W żarówki wkręcać ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Dopiero teraz wątek namierzyłem. Bardzo przyjemnie się ogląda. Najbardziej podeszły mi jednak fotki z pierwszych dwóch stron wątku.
Dzięki. Staram się nie wrzucać fotek zbyt jednostaajnych tematycznie ale obiecuję że krajobrazy będą jeszcze... Tym razem walka z filmem technicznym Rollei ATP 1.1. Żeby zapanować nad ogromnym kontrastem ( film nie jest przeznaczony do fotografii obrazowej) naświetlałem na ASA 3 i wywoływałem w rodinalu w rozcieńczeniu 1:300 15 minut.
77
78
79