Jakie body do zestawu od E-300
Witam
Mam ogromną prośbę o porady dotyczącej zakupu body do zestawu od E-300. Niestety pożyczyłem aparat szwagrowi, który jak się wydało w stanie wskazującym próbował do niego załadować na siłę kartę pamięci w zły sposób i uszkodził płytę główną. Oddał nam 280zł twierdząc, że to body nie było więcej warte i stwierdził, że tym zakańcza temat. Aparat służył mnie i żonie przez bardzo wiele lat, byliśmy z niego zadowoleni i w zupełności wystarczał do naszych potrzeb. Pozostał nam obiektyw Zuiko Digital 14-45 3,5-5,6 oraz drugi Sigma 70-210 (do "zabawy") wraz z adapterem, do tego cały zestaw w postaci dwóch kart pamięci, ładowarki, baterii torby itp. Jakie body polecilibyście nam kupić do tego wszystkiego? E-300 czy może jest coś lepszego a z niewielką różnicą w cenie? Na fotografii a tym bardziej sprzęcie nie znamy się zbyt dobrze, aparatu używamy w celach czysto amatorskich.
Pozdrawiam
Szymon Gołuchowski
Odp: Jakie body do zestawu od E-300
Jak nie chcesz się pakować w koszty, to E-500 - może nie jest tak pancerny jak 300ka, ale daje podobny obrazek :)
Czy prócz obudowy/rozmiaru jest jeszcze pomiędzy nimi jakaś różnica? Czytam o jednym i drugim i żadnej nie widzę. W zbyt wielkie koszta nie chcę sie pakowa w tym roku - może za jakieś 2 lata. Myślałem o jakichś 600-700zł
Popatrz na Allegro jest tam trochę sprzetu, w różnym zakresie cenowym.
Może coś trafisz ciekawego.
Odtworzenie stanu wyjściowego (kupno e300) będzie najtańszą opcją, ale za 280 może być trudno znaleźć warty uwagi egzemplarz.
Na All... stoi jakiś podobno idealny za 375,00
Warto zajrzeć też na forumową giełdę...
Poza tym jeśli to nie problem to warto zastanowić się nad dołożeniem ok. 200 zł i kupnem jakiejś nowszej konstrukcji z jak e420 z Live View czy e500.
Opisy znajdziesz choćby na fotopolis.pl czy dpreview.com
Różnicy w fotkach raczej nie zobaczysz (na minus) a kilka rzeczy zmienisz na plus. Choćby LCD czy ww. Live View
ps
E300 fajny był, sam go jeszcze trzymam, ale to już trochę dziadek choć zwarty i krzepki taki "przedwojenny" :)
Pa
Tak jak pisałem - chcielibyśmy wydać na ten cel maksymalnie 700 zł - trochę się rozglądam lecz problemem jest to, że nie mam pojęcia, do jakich modeli będą pasowały te obiektywy. Najbardziej zależy mi na jakości zdjęć, to czy wygląda mniej lub bardziej ciekawie, ma podgląd na wyświetlaczu itp są mniej ważne. Jakość zdjęć na E-300 była dla nas wystarczająca lecz do niższej nie chciałbym schodzić. Używany głównie do zdjęć podczas wycieczek - głównie góry, lasy.
Pomysl o np E400.
Tu wokolo siebie patrzylem ale po 200-250 chodza w Ojro.
Cytat:
Zamieszczone przez
sion2002
Tak jak pisałem - chcielibyśmy wydać na ten cel maksymalnie 700 zł - trochę się rozglądam lecz problemem jest to, że nie mam pojęcia, do jakich modeli będą pasowały te obiektywy. Najbardziej zależy mi na jakości zdjęć, to czy wygląda mniej lub bardziej ciekawie, ma podgląd na wyświetlaczu itp są mniej ważne. Jakość zdjęć na E-300 była dla nas wystarczająca lecz do niższej nie chciałbym schodzić. Używany głównie do zdjęć podczas wycieczek - głównie góry, lasy.
Popatrz wtedy na e-510 lub e-520.
Obrazek nie będzie gorszy, Live View w pakiecie (przyda się zobaczysz :)) 10 Mpx i stabilizacja matrycy - z kitami będzie użyteczna...
Sampli jest sporo nawet na ww. dpreview.com włącznie z porównaniami do innych konstrukcji na różnych ISO
Na znanym portalu aukcyjnym znajdziesz oba w cenie o której mówisz
ps.
I przebieg puszki zawsze można sprawdzić sekretnym sposobem jak się ma aparat w dłoni...
pa
Dziękuje za odpowiedzi. Jestem bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Szymon
Cytat:
Zamieszczone przez
sion2002
Dziękuje za odpowiedzi. Jestem bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Szymon
Jak kupisz 510 to bedziesz miec takie fotki jak u mnie w profilu.Ona takie fotki robi ta E510.Na wycieczki tez sie sprawdzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jak kupisz 510 to bedziesz miec takie fotki jak u mnie w profilu....
Nie sądzę i będę odmiennego zdania. Będziesz mógł mieć takie fotki ewentualnie...
Po co wprowadzać w błąd osobę pytającą...
Jak to mówią nie aparat, a fotograf robi zdjęcia, czy coś w tym stylu:)
Mirek54, miałem cię za rozsądniejszego.
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Mirek54, miałem cię za rozsądniejszego.
Jaki jest powod,ze stawiacie mnie na innym poziomie niz pytajacego.Przeciez nawet nie widzieliscie jego zdjec.A to ze jest skromny i sie nie wywyzsza to chyba nie jest miara jakosci wykonywanych fotek.
Sam juz sie niejednokrotnie przekonalem,ze po wymianie kilku konkretnych PW fotki adwersarza niczym sie nie roznia.Czesto Ci co duzo i gornolotnie pisza nie maja odzwierciedlenia tego co napisali w swoich fotkach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Czesto Ci co duzo i gornolotnie pisza nie maja odzwierciedlenia tego co napisali w swoich fotkach.
Jeśli masz mnie na myśli to nietrafione. Masz 7 tyś. postów ja 700-set.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jaki jest powod,ze stawiacie mnie na innym poziomie niz pytajacego
Jak dla mnie jednym z powodów jest to, że fotografia była (jest) Twoim zawodem wyuczonym, albo coś nie tak doczytałem w Twoich wypowiedziach. Miałeś (masz) jakieś "papiery" na fotografię zawodową, profesjonalną i dla mnie to jest wystarczający powód.
Nie .Nie mam Ciebie na mysli.Ogolnie napisalem.Widzisz.Siedze nie gadam to pisze.Czasem nie majac nic do napisania.I tak sie uzbieralo.
Papier mialem,juz nie przedluzalem,nie widzialem sensu.Jeszcze rok i jestem normalny amator.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
.Jeszcze rok i jestem normalny amator.
Mirku OK. To na pytanie amatora odpowiadaj odpowiednio, nie w tym stylu "tym aparatem zrobisz zdjęcia jak Ja" bo to jest bez sensu i w niczym nie pomoże osobie pytającej. Takie jest moje zdanie. Zgadzam się z Tobą pod tym względem, że można zrobić bardzo dobre zdjecia obiektywem "kitowym" (nawet lepsze) niż stalką z światłem 1.8. Podobnie można zrobić lepsze zdjęcie aparatem z matrycą o rozpiętości tonalnej 10EV niż aparatem o rozpiętosci tonalnej 14EV.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mirku OK. To na pytanie amatora odpowiadaj odpowiednio, nie w tym stylu
Nie przeginasz z nauczaniem? Odpowiednio to znaczy tak jak Ty uwazasz?? Czy mozna troche inaczej.Na ile inaczej juz bedzie nieodpowiednio??
Pomysl,ze inni moga miec inne zdanie na temat jakosci,umiejetnosci.To ze Ty zaliczasz jakies foto do dziel wybitnych nie znaczy wcale,ze inni nie moga uwazac je za zwykly pstryk.
Przed dwoma laty pokusilem sie o przygotowanie kilkudziesieciu fotek do oceny.Oceniala kobieta i facet,ktorzy maprawde maja pojecie i sa cenieni w srodowisku(nazwisk nie podam)Na 15 moich i 35 cudzych (portret,studio,fauna,krajobraz) wybrali do dalszego zastanawiania sie jedno moje i trzy cudze.Reszte oceniali jako zwykle pstryki bez zadnej wartosci.Fotki byly i sa w naszej publicznej.
Wiec moze o wartosciach nie szafujmy czy jest bardzo czy jeszcze bardziej dobre.Pozniej kubel zimnej wody moze zabolec.Mowmy raczej o tym,ze nam sie podoba a nie ze jest wartosciowe ponadczasowe,chyba,ze dodamy,ze to nasze zdanie.
Witam
Przepraszam, że po takim czasie odkopuję lecz nie chcę zaśmiecać nowym wątkiem - zakup się przesunął z powodu sporych wydatków związanych z przeprowadzką do domku. Mam tylko pewne pytanie. Który z tych trzech aparatów najlepiej kupić?
http://allegro.pl/olympus-e-500-17-5...946668147.html
http://allegro.pl/olympus-e-500-zadb...937625085.html
http://allegro.pl/olympus-e-520-i3940343357.html
Mam dylemat pomiędzy 500 a 520 - lepsza kolorystyka vs większa rozdzielczość ale z gorszymi kolorami oraz stabilizacja i LV.
Dodatkowo, jeśli pieniądze pozwolą w przyszłym miesiącu chciałbym dokupić obiektyw 40-150
Wreszcie warunki sprzyjają temu, bym zaczął więcej interesować się fotografi.
Panie Mirku - bardzo dziękuję za "obronę" mej osoby lecz wydaje mi się, że niektórzy koledzy maja racje i do tego typu zdjęć jeszcze u mnie daleka droga.
Z góry dziękuję za pomoc - jutro chciałbym dokonać zakupu.
Pozdrawiam
Szymon Gołuchowski
Z tych dwóch to E-500, tylko w dobrym stanie. E-500 da Ci lepszy kolor no i dynamikę tonalną natomiast E-520, jak zauważyłeś stabilizację i LV. Generalnie CCD z E-500 da lepszą jakość zdjęć na IS0 100-400. Ale jeśli ten pierwszy to zwracaj baczną uwagę na stan techniczny, bo podobno to najdelikatniejsze z luster Olka.
Cały czas jednak się nastawiam na e-500. Dziękuję za utwierdzenie mnie w przekonaniu. Teraz jeszcze tylko musze dokonać wyboru pomiędzy tymi dwoma aukcjami i z głowy.
Pozdrawiam
Szymon