-
4 załącznik(ów)
[Tutki Saboora] Adaptacyjny szeroki kąt
Adaptacyjny szeroki kąt...
...co to za licho, i czym to się je? Otóż jest to wspaniałe narzędzie, do prostowania wszelkiej maści krzywizn i wypaczeń, oraz deformacji spowodowanych przez obiektyw; od drobnych beczek, po rybie oko.
Jak toto działa Zobaczycie na filmie.
Przedstawiam tam tylko prostowanie perspektywy i krzywizn, ale postaram się przy następnym tutorialu, zająć się
rybim okiem i bardziej skomplikowanymi fotkami, które wcale nie muszą trafić do kosza.
To zdjęcia jak zwykle przed i po
przed RemizaZałącznik 80616po remizaZałącznik 80618przed oknoZałącznik 80615po oknoZałącznik 80617
A tu, jak to było zrobione, zapraszam:
Życzę Wszystkim fajnych eksperymentów z ASK
Pozdrawiam
Saboor
-
Odp: [Tutki Saboora] Adaptacyjny szeroki kąt
Dzięki Piotrze - pewnikiem przyda się nie raz.
Pozdrawiam.
-
W Gimpie też się da. Chyba nawet prościej :-P
Zresztą helmuth pokazuje to na co dzień :)
Dwa podstawowe narzędzia:
- narzędzie perspektywa do prostowania pionów i poziomów
- filtr "zniekształcenie soczewki" - którym można regulować małe i większe beczki, tak na plus, jak i na minus
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Zresztą helmuth pokazuje to na co dzień :)
- filtr "zniekształcenie soczewki" - którym można regulować małe i większe beczki, tak na plus, jak i na minus
W PS też to o czym Pisałeś jest, ASK to dużo bardziej zaawansowane narzędzie, ze względu na możliwość manewru
niezależnie od siebie, na nieskończonej ilości płaszczyzn.
-
Okno wyszło bardzo dobrze, co do Remizy to miałbym zastrzeżenia. Teren przed budynkiem się "wybrzuszył". Troszkę beczka wyszła. Głównie chodnik na pierwszym planie. Nie wątpię, że umiesz lepiej:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jasne, że się da ale chyba jednak nie jest prościej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Teoretycznie wystarcza, gorzej gdy wygięta linia wypada w środku kadru. Wtedy już to prawdziwa dłubanina :-P
-
2 załącznik(ów)
Wziąłem na tapetę obiekt skręcony w trzech płaszczyznach i z beczką na dokładkę i winietą.
Wyniki:
Przed Załącznik 80631 Po Załącznik 80630
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie wątpię, że umiesz lepiej:)
No nie wiem, nie wiem... :oops: postaram się i obiecuję poprawę:oops:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Wziąłem na tapetę obiekt skręcony w trzech płaszczyznach i z beczką na dokładkę i winietą.
Wyniki:
.....
Da się, da się, ale trzeba to oddać wyższość PSa na GIMPem. Automatyzacja jest masakryczna. Możliwe, że ktoś już się pokusił o dorobienie jakiegoś plug-inu do GIMPa, który to automatyzuje.
-
1 załącznik(ów)
Jeśli nie masz nic przeciwko to pokażę moją próbę.
3 min w LR4 suwakami Lens Correction. Nie twierdzę, że idealnie, ale lepiej mz.
Załącznik 80633
Edit.
Po obejrzeniu filmiku zauważyłem, że tam masz całkiem ładnie poprostowane. Lepiej niż ja to zrobiłem.
Zdjątko miniatura "po remiza" (po powiększeniu) już tak nie wygląda jak na filmiku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jeśli nie masz nic przeciwko to pokażę moją próbę.
3 min w LR4 suwakami Lens Correction. Nie twierdzę, że idealnie, ale lepiej mz.
Bardzo proszę!
Im więcej, takich prostowanych tym lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Edit.
Po obejrzeniu filmiku zauważyłem, że tam masz całkiem ładnie po prostowane. Lepiej niż ja to zrobiłem.
Zdjątko miniatura "po remiza" (po powiększeniu) już tak nie wygląda jak na filmiku.
Tak, to fakt zmienię fotkę na tę nie przedobrzoną. :-) to któraś z rzędu wersja, co i rusz coś przeszkadza. :-D
Ale nic to! Będziem walczyć dalej, nie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Tak, to fakt zmienię fotkę na tę nie przedobrzoną. :-) to któraś z rzędu wersja, co i rusz coś przeszkadza. :-D
Ale nic to! Będziem walczyć dalej, nie?
Coś tam przedobrzyłeś bo nawet ten murek po lewej jest taki przekrzywiony. Wstaw, ale tamtą może zostaw bo moje komentarze takie bez sensu się zrobią:) Będziem "walczyć" ale na zdjęcia, obróbkę:) I tak masz przewagę, nie mam PS-a:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Możliwe, że ktoś już się pokusił o dorobienie jakiegoś plug-inu do GIMPa, który to automatyzuje.
Szukam od rana i ...nic :|
-
Ale tu w tym tutku to chyba nie chodzi o to ,ze tak mozna najlepiej i najprosciej,tylko,ze tez mozna.
Najlepiej to Linhofem na prowadnicach z dobra optyka.:idea::idea:
To tak jak bedzie tutek na malowanie oka a ktos napisze,ze najlepiej to malowac oko przed foceniem:mrgreen:
-
w GIMPie - od czego trzeba by zacząć by tak selektywnie linie prostować? używam GIMPa od dawna ale takich korekt nigdy nie korzystałem a przydałby się :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Okno wyszło bardzo dobrze ...
Ale z jednym zastrzeżeniem- okno po prostowaniu jet większe niż przed :-P
Automat wszystko ładnie wyprostował ale zachować wymiarów nie potrafi :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Szukam od rana i ...nic :|
Próbowałeś stosować "zniekształcenie klatki" ? wiem że łuków nie naprostuje... ale popracuję jeszcze nad tym.
-
A taki automat??Załącznik 80640
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
w GIMPie - od czego trzeba by zacząć by tak selektywnie linie prostować? używam GIMPa od dawna ale takich korekt nigdy nie korzystałem a przydałby się :)
Tez bym skorzystał, szczególnie, gdy wygięta linia leży w środku kadru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ale z jednym zastrzeżeniem- okno po prostowaniu jet większe niż przed :-P
Automat wszystko ładnie wyprostował ale zachować wymiarów nie potrafi :grin:
Ale wstawiając takie wyprostowane kto tam będzie wiedział jakie te okno było w rzeczywistości. Na krzywe, proste od razu zwraca się uwagę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ale tu w tym tutku to chyba nie chodzi o to ,ze tak mozna najlepiej i najprosciej,tylko,ze tez mozna.
Najlepiej to Linhofem na prowadnicach z dobra optyka.:idea::idea:
To tak jak bedzie tutek na malowanie oka a ktos napisze,ze najlepiej to malowac oko przed foceniem:mrgreen:
Dysponujemy niestety takim sprzętem z ograniczeniami co do perspektywy. Trzeba się czasem wspomóc programem:)
Oko podmalować jednak prościej. Robiąc z odpowiedniej wysokości też można uniknąć krzywizn, ale najczęściej nie jest to możliwe:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dysponujemy niestety takim sprzętem z ograniczeniami co do perspektywy. Trzeba się czasem wspomóc programem:)
Oczywiscie,ze trzeba sie wspomoc.Saboor podal jedna z mozliwosci.Wiadomo,ze mozna inaczej w innych programach.Tylko,ze to temat na nowego tutka-innego,a nie sciganie sie z tym tutkiem Saboora.
Metod wyostrzania w PS znam i stosuje okolo 20 Jesli bedzie(byl) tutek na ostrzenie filtrem GP to nie bede pod tym tutkiem pisal,ze inaczej mozna lepiej tylko poprosze Saboora zeby zrobil,nastepnego tutka z inna metoda.Tylko o to mi chodzi.
Dobra juz koncze,bo znowu zaczna sie teksty o zlosliwosci.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Oczywiscie,ze trzeba sie wspomoc.Saboor podal jedna z mozliwosci.Wiadomo,ze mozna inaczej w innych programach.Tylko,ze to temat na nowego tutka-innego,a nie sciganie sie z tym tutkiem Saboora.
Metod wyostrzania w PS znam i stosuje okolo 20 Jesli bedzie(byl) tutek na ostrzenie filtrem GP to nie bede pod tym tutkiem pisal,ze inaczej mozna lepiej tylko poprosze Saboora zeby zrobil,nastepnego tutka z inna metoda.Tylko o to mi chodzi.
Dobra juz koncze,bo znowu zaczna sie teksty o zlosliwosci.
Rzeknij tylko słowo, Napisz i jedziemy!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No dobrze, niepotrzebnie wstawiałem swoją wersję. Ale jeśli tutek dotyczy prostowania to chyba można zwrócić uwagę, że coś jest nie tak w wynikowej wersji. Z racji, że nie mam PS-a filmik obejrzałem później i pobieżnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
No dobrze, niepotrzebnie wstawiałem swoją wersję. Ale jeśli tutek dotyczy prostowania to chyba można zwrócić uwagę, że coś jest nie tak w wynikowej wersji. Z racji, że nie mam PS-a filmik obejrzałem później i pobieżnie.
No andtor2, ty mi tu nie Marudź!
Pytałeś? Pytałeś. Zgodziłem się? Zgodziłem(ale pewnie knuję jakąś podłą intrygę :-D )
I tak ma być.
---------- Post dodany o 21:45 ---------- Poprzedni post był o 21:43 ----------
Jak Macie pomysły ad. PS proszę o info z instrukcją i jedziemy z tutkiem, tylko... za jakieś 2 tygodnie dobrze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Kurde,ja ogolnie.Nawet Twojej wersji nie ogladalem i nie ona jest powodem mojego postu.
-
To że dyskutujemy to dobrze. Saboor pokazał pewną ciekawą funkcjonalność. A moje dywagacje, i uwagi Henia i Mirka nad problemem - czy ta funkcjonalność jest w innych popularnych programach, to tylko plus dla nas.
-
Mireczku odpowiedz Ty mi dostojniku forumowy???:grin:
Zainstalowałem sobie ten ShiftN i rzeczywiście fajnie on zwłaszcza moje krzywizny prostuje. Tylko się tak zastanawiam jak zdjęcie w jpeg pzed prostowaniem ma np. 4,50 MB, on prostuje czyli trochę ścina i zdjęcie po prostowaniu ma....5,80 MB. Czy on też dodatkowo poprawia zdjęcie???
Sorry Saboorkuże mam takie pytanie tutaj, jak co można do mojego przenieśc. Tylko bardzo bym chiał, aby mi Mirek odpowiedział:grin:
-
Raczej z jaką kompresją zapisuje. JPG to format plików z algorytmem kompresji. Im większy stopień kompresji ustawisz, tym mniejszy plik. Pewnie to Mirkowe cudo ma domyślnie ustawioną małą kompresję, to i plik Ci się zwiększył.
-
Ahutta przeanalizujesz mi to na moim wątku, to wrzucę przykład i się stąd wyniosę. Nie chcę przeszkadzać???
-
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A moje dywagacje, i uwagi Henia i Mirka nad problemem - czy ta funkcjonalność jest w innych popularnych programach, to tylko plus dla nas.
"Musisz rozdać ..." :mrgreen:
Znalazłem w Gimpie: Filtry > Zniekształcenia > Wyginanie krzywych
Nie jest to, to samo o czym pisze Saboor ale udało mi się wyprostować wypukłość terenu przed remiza:
Załącznik 80644Załącznik 80645
Muszę się dokładniej przyjrzeć temu filtrowi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Tylko bardzo bym chiał, aby mi Mirek odpowiedział:grin:
Opcjon-Type of output-tam se poustawiaj co i jak chcesz.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Znalazłem w Gimpie:
Filtry >
Zniekształcenia >
Wyginanie krzywych
Nie jest to, to samo o czym pisze Saboor ale udało mi się wyprostować wypukłość terenu przed remiza:
Owszem, tylko jest to o niebo bardziej czasochłonne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Znalazłem w Gimpie:
Filtry >
Zniekształcenia >
Wyginanie krzywych
Też nie mogę :) ale dziękuję serdecznie. Człek się cały czas uczy. Szacunek :mrgreen:
-
Kurde,trzeba rozdac by moc dac.Pozniej nie wiesz czy dales czy rozdales.:mrgreen::mrgreen:
I jak tu pozniej,jak podpiszesz, odpowiadac na podziekowanie.Dalem czy rozdalem,oto jest pytanie:mrgreen:
-
Na dobranoc: Przy ASK do prostowania łuków, półkoli itd. służy opcja "rybie oko", ustawiamy wierzchołki i ściany w trybie: "perspektywa",
wygięcia prostujemy w trybie: "rybie oko".
Dokręcę "erratę" do tutka.
Idę spać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Owszem, tylko jest to o niebo bardziej czasochłonne.
Albo jeszcze bardziej. :mrgreen:
PS-owa wtyczka jest świetna.
-
Fajna sprawa, nie cierpię za dużo babrać się obrabianiem, tu jest to łatwe, lekkie i przyjemne, do prostej, podstawowej obróbki w sam raz. Nadal nie mogę dać Ci plusa, rozdaję już na prawo i lewo a Tym którym się by nalezało nie mogę, zróbcie z tym coś bo drażni troszku. Ode mnie podziękowanie masz i + w banku...:)
-
też już Saboor'owi dać plusa nie mogę a należałoby mu się, oj należało...