Odp: Początki przygody z E-520.
Hej nowy :) ja tez nowa ;),dam Ci radę ,uwazaj bo Cie zgnębią :cry:
a sa też niektórzy co za konstruktywną krytyke uwazają słowo ,,słabo!!!,,
Cytat:
Zamieszczone przez
Damian287
Moin.
Z reguły nie klikam w linki,ale żeś nowy to...Trzecie odpada od pozostałych.Honda niczego sobie,motorek technicznie przejdzie,ciekawe ostatnie.
Wstawiaj fotki jako załączniki,będzie łatwiej.
Miło mi. No coż trzeba się przygotować na każde słowo i je przyjąć. :)
Dzień dobry! :)
Jako że jest to Twój pierwszy post to zasugeruję Ci lekturę tego wątku:
Jak wstawiać/zamieszczać zdjęcia w postach
Zdecydowanie więcej osób zobaczy i być może wspomoże Cię konstruktywną krytyką (lub po prostu wyrazi swoje uznanie dla zamieszczonych kadrów :) ) niż w przypadku gdy będziesz wstawiał linki do zewnętrznych galerii, stron itp.
Koniecznie też numeruj wstawiane zdjęcia co łatwiej pozwoli odnosić się do konkretnych fotografii.
Witamy i powodzenia życzymy!
Dzięki za poradę Mirek54. Chciałem je zamieścić jako duże zdjęcia ale nie miałem bladego pojęcia w jaki sposób.
Jak dla mnie całkiem nieźle jak na początek. Jakie masz szkła do tej 520-tki?
Myślę, że w końcu post doprowadziłem do stanu spełniającego wymagania :)
osiem1984 - szkła mam ZD 14-42, ZD 70-300, oraz Zuiko 50mm f/1,8 (stary OM z przejściówką)
przenosi na jakiegoś fotosika i nie widać zdjęć w większym rozmiarze
Cytat:
Zamieszczone przez
Damian287
Myślę, że w końcu post doprowadziłem do stanu spełniającego wymagania :)
Tak podoprowadzales edytowaniem posta,ze moj wpis wyglada tak jak by sie odnosil do calkiem czegos innego.Albo jak bym pisal majac goraczke.
Popraw post z fotkami, instrukcja wstawiania jest na forum.Masz mozliwosc podgladu posta przed opublikowaniem.
Z fotek najciekawsza wg mnie ta z Malarem:)ciężko coś więcej powiedzieć-nie otwierają się, wyskakuje stronka z reklamami zamiast fotki w większym rozmiarze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tak podoprowadzales edytowaniem posta,ze moj wpis wyglada tak jak by sie odnosil do calkiem czegos innego.Albo jak bym pisal majac goraczke.
Przepraszam, ale podczas edycji trochę się pogubiłem co mnie i tak nie usprawiedliwia. Następnym razem postaram się nie popełnić tak rażących błędów.
Od siebie dodam, że warto oddzielać zdjęcia enterem i numer dodawać nad zdjęciem.
Wtedy bardziej estetycznie to wygląda...
3 zdjęcie przykuło moją uwagę co to za miasto??
Cytat:
Zamieszczone przez
ZibiZ
3 zdjęcie przykuło moją uwagę co to za miasto??
To miasto to Gdańsk a dokładniej Ul. Mariacka.
---------- Post dodany o 19:33 ---------- Poprzedni post był o 18:19 ----------
Kolejne moje zdjęcia.
11.
12.
13.
Z pierwszej wrzutki trochę szkoda, że wszytsko przekierowuje na jakiś fotosik, ale trudno. Nr 3 wygląda całkiem fajnie. To ta ulica, gdzie jest pełno jubilerów? No i 7 jest całkiem zachęcająca :)
11 mi się podoba. Z pierwszej wrzutki to nr 3, ale obróbka jak dla mnie przesadzona (niebo).
Pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Z pierwszej wrzutki trochę szkoda, że wszytsko przekierowuje na jakiś fotosik, ale trudno. Nr 3 wygląda całkiem fajnie. To ta ulica, gdzie jest pełno jubilerów? No i 7 jest całkiem zachęcająca :)
Ano właśnie, a fotki wyglądają ciekawie, może Panie Autor, wrzuć je raz jeszcze. Tym razem jako załączniki.
tak jak Reedmooley > 12 jest ok. Podoba mi się. No ale to moje indywidualne "skrzywienie" komunikacyjne :-)
Witam z pierwszej wrzutki jak dla mnie ten RAT STYLE MALAR fajny ;) za to z drugiej 11-stka się podoba .
Mi się też bardzo podoba zdjęcie nr 12, super uchwycone. 13 też fajne.
Dobrze sobie radzisz z 520-tka. Motorek extra:grin:
Witaj;-)
11. Ruch gwiazd fajnie pokazany, ale to nie czyni jeszcze dobrego zdjęcia - rada poszukaj gwiazdy polarnej (jedna z najjaśniejszych na niebie, wokół niej całość firmamentu niebieskiego /pozornie/ się kręci i jakiegoś fajnego otoczenia np. oświetlone w nocy blokowisko czy np. drzewo lub inne stałe elementy krajobrazu np. góry czy skały dopełnią kompozycyjnie cały "wir gwiezdny"
12. Raczej próba panoramowania - tło trochę za mało rozmyte, detal w dobrej ostrości. Co mogę doradzić? - ustaw aparat na tryb S, czas ok. 1/25 lub 1/30, ostrość raczej ustaw na odległość, w której poruszany detal (tutaj motocyklista) będzie się najprawdopodobniej znajdował lub po prostu na nieskończoność (zakładam tak ponieważ e-520 to raczej szybkostrzelny nie jest) i naciskając spust migawki podążaj za pędzącym detalem wokół własnej osi /powodzenia, bo trza się trochę namęczyć zanim coś fajnego się ustrzeli/. W e-520 można również przy tej operacji ustawić stabilizację, ale tylko w jednej osi - pionowej...Podobno pomaga
13. Z fajnej perspektywy dzieciak pstryknięty przez to zdjęcie jest ciekawsze.
Pozdrowienia;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pilek
11. Bardzo ciekawa. Na jak długim czasie to zrobiłeś? Pozdrawiam
Było to moje pierwsze zdjęcie tego typu. Są to 296 zdjęć każde po 20 sec. poskładane w programie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Damian287
Było to moje pierwsze zdjęcie tego typu. Są to 296 zdjęć każde po 20 sec. poskładane w programie.
:shock: Czyli przeliczając prawie 99 min. Niesamowite. Napiszesz coś więcej jak to potem łączyłeś? Albo może masz źródło skąd zaczerpnąłeś tą technikę? Pozdrawiam
Do tego typu zdjęć myślę, że odpowiednim źródłem wiedzy będzie http://www.kaluzny.pl/wordpress/?p=459 . Program do składania zdjęć w jedno to Startrials, który można pobrać darmowo z http://www.startrails.de/html/software.html .
1 załącznik(ów)
14. Nowy nabytek a zarazem kolejne zdjęcie.
1 załącznik(ów)
15. Mój pierwszy "Mały świat". Panorama Gdańska w kierunku wschodnim.
Załącznik 81269
1 załącznik(ów)
Karolina wyszła zachęcająco - kolor włosów i make'up świetnie zabijają zimową aurę ; ) plus za kadr...
a.. wykorzystaj ją mocniej fotograficznie bo oczy duże ładne : D
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
D
Ty to potrafisz.Jaka elokwencja,ta lekkosc wrzucania zagranicznych zwrotow, te......sugestie.Och.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::m rgreen:
Zapanuj nad swiatlem i daj choc troche minimalnej obrobki.Surowka z aparatu to dopiero material wyjsciowy do dalszych prac a nie do pokazania.