-
2 załącznik(ów)
Makro - i wszystko na ten temat.
Taki ogolny temat, gdzie beda zbierane zajawki, wymiana doswiadczen etc. dotyczace tej dziedziny by nie latac po milionie watkow.
Takze zaczynamy :)
Poczynilem pewne przygotowania do sezonu, ponizej dwa zdjecia (nie patrzec na motyw, kadr, swiatlo, etc.) - sa to jpg prosto z aparatu nic nie ciete itp.
Ma to pokazac z jakimi skalami bede chcial miec w tym sezonie do czynienia.
Załącznik 79652
Załącznik 79651
Chyba wszystko w temacie duzych skal co nie;)?
pozdro
-
Odp: Makro - i wszystko na ten temat.
Na zdjęciu 2 jest element śrubki ze zdjęcia jeden ?
Żywe chcesz męczyć makrofotograficznie ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Na zdjęciu 2 jest element śrubki ze zdjęcia jeden ?
Oczywiscie.
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Żywe chcesz męczyć makrofotograficznie ?
Co sie da to tak, co sie nie da to sie bedzie trupkami posilkowac ;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Oczywiscie.
Co sie da to tak, co sie nie da to sie bedzie trupkami posilkowac ;)
pozdro
Kurcze - to czekam na efekty Kiedyś byłem na wystawie foto makro pająków gdzie człowiek fotografował wielkie ryje pająków co spoczierały na niego kiloma parami oczu
coś takie jak tu...
i tu
http://www.flickr.com/photos/opoterser/3759588861/
http://www.flickr.com/photos/opoterser/1296621547/
Było to rzeczywiście rewelacyjne !!
Nie mam pojęcia jak się ma taka pajęcza głowa rozmiarem do tego kawałka śrubki - ale podejrzewam, że już mozna takie rzeczy robić
-
Spoko loko.
To co bylo teraz w uzyciu to raz ze pozwala smialo na takie foty, dwa moglbym jeszcze podwoic skale tego co jest ale juz mi sie nie chcialo;)
Po trzecie zas, jak dotra te klamoty z usa co zamowilem tyz bedzie ciekawie;)
Jak juz to bedzie u mnie wsio, wtedy dopiero bede mogl za robienie dyfuzorow sie zabrac i opracowac sobie model blyskania.
Na samym koncu modeli szukac, ale do tego jeszcze ze 3-4 miesiace.
Pozdro
-
a napiszesz z czego korzystasz ? :) i co idzie zzagramanicy ?
Bo to pewnie nie jest ordynarny mieszek. Czy jest ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
a napiszesz z czego korzystasz ? :) i co idzie zzagramanicy ?
Bo to pewnie nie jest ordynarny mieszek. Czy jest ?
Nie uzywam mieszkow, bo srednio je lubie, kupilem wlasnie za wielka woda cos genialniejszego..
Tutaj na testy do epl3 zapialem komplet pierscieni posrednich i na odwrotce zamontowalem pochodzacego z OM systemu vivitara 28mm.
Z zagramamicy idze takumar, schneider i tuba OM.
A dokladnie:
SMC Takumar 100mm f4.0 Macro
Schneider-Kreuznach Componar-S 50mm f2.8 (nowka sztuka niesmigana)
Olympus Macro extension tube 65-116
Pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Załącznik 79652
Załącznik 79651
pozdro
Kurczątko... zostawiłeś pewien margines domysłu. Patrząc na zdjęcie pierwsze, myślę sobie nic wielkiego. Później zdjęcie drugie... myślę sobie eeee... pewnie jakaś szyjka butelki albo coś w tym rodzaju. Dopiero Dobas zwrócił uwagę że drugie zdjęcie to fragment śrubki z pierwszej foty. No i wtedy kopar mi opadł. ;-)
Zapowiada się ciekawie.
Byle do wiosny... ;-) Wtedy nadejdą potwory i spółka. ;-)
-
Lubię makro, ale nie wiem czy mam cierpliwość do focenia robaczków :) One najzwyczajniej w świecie są dla mnie za szybkie. Czasami się zastanawiałem jak Ty nyny je dopadasz? Czasami aż trudno uwierzyć, że są żywe. Kiedyś czytałem, że najlepiej wczesnym rankiem polować, bo owady są wtedy ospałe i powolne. Macie jakieś dobre rady dotyczące zmagań z różnego rodzaju robaczkami? Dysponuję Sigmą 150 i nakładką raynox ale jej nie uzywam z sigmą, bo ciężko mi wycelować i zrobić ostre zdjęcie bez raynox a co dopiero z nim. Statyw chyba odpada z racji na zbyt szybki ruch owada?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
...
Poczynilem pewne przygotowania do sezonu, ponizej dwa zdjecia (nie patrzec na motyw, kadr, swiatlo, etc.) - sa to jpg prosto z aparatu nic nie ciete itp.
pozdro
Dopiero co pisałem, że Nyny lubi ekstremalne makro, ta szczegółowość tej śrubki wygląda jak badania materiałoznawcze na częściach statku kosmicznego , taki powierzchniowy mikroskop.
Szacun z mojej strony.
AP.
-
@osiem1984: do tej pory na fotach moich goscily same zywe owady. Przy tak duzych skalach posilkowanie sie trupkami to normalna rzecz, aby to wygladalo porzadnie musisz stackowac, a do tego warunki musza byc niewaskie - w sensie w miare bezruch tak obiektu, tego na czym siedzi jak i sprzetu.
Masz S150, raz ze to szklo pozwala na duzo, dwa genialnie pracuje z raynoxem gdzie odleglosc robocza nadal pozostaje na zadowalajacym poziomie.
Ja przewaznie ide wczesnie rano na robale, wtedy nie sa az tak ruchliwe, taka S150 daje tez hendikap w postaci odleglosci minimalnego ostrzenia, ktora sprawia iz nie ploszysz robali.
Statywu rowniez nader czesto uzywam i jakos tam daje rade:)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
@osiem1984: do tej pory na fotach moich goscily same zywe owady. Przy tak duzych skalach posilkowanie sie trupkami to normalna rzecz, aby to wygladalo porzadnie musisz stackowac, a do tego warunki musza byc niewaskie - w sensie w miare bezruch tak obiektu, tego na czym siedzi jak i sprzetu.
Masz S150, raz ze to szklo pozwala na duzo, dwa genialnie pracuje z raynoxem gdzie odleglosc robocza nadal pozostaje na zadowalajacym poziomie.
Ja przewaznie ide wczesnie rano na robale, wtedy nie sa az tak ruchliwe, taka S150 daje tez hendikap w postaci odleglosci minimalnego ostrzenia, ktora sprawia iz nie ploszysz robali.
Statywu rowniez nader czesto uzywam i jakos tam daje rade:)
pozdro
No i szyna do macro też się przydaję :) Bez niej stacki są prawie nie możliwe a i ostrzy się też wygodniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
No i szyna do macro też się przydaję :) Bez niej stacki są prawie nie możliwe a i ostrzy się też wygodniej.
No i znowu wychodzi na nynego. Szynę do N i do C wyhaczyć łatwo. Do Olka to chyba spod ziemi.
-
Ja na razie kobiecie złożyłem zestaw, który pozwala na takie zabawy:
Na razie w oświetleniu naturalnym - lampa "się szuka".
GF2 + mieszek 150mm + pieścienie + Rokkor 50/3.5 macro (1:2).
W planach 100/4 Auto Bellows na MD :)
A potem będę za nią ganiał i jej sprzęt nosił :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
No i znowu wychodzi na nynego. Szynę do N i do C wyhaczyć łatwo. Do Olka to chyba spod ziemi.
Toz szyna, a tak naprawde sanki nastawcze to uniwersalne sprzety :)
Sie stosuje glownie do stackowania tak swoja droga, mam, uzywam, chwale :)
pozdro
---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post był o 16:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Ja na razie kobiecie złożyłem zestaw, który pozwala na takie zabawy:
Na razie w oświetleniu naturalnym - lampa "się szuka".
Zanim lampy poszuka, niech opanuje naturalne swiatlo, bo strasznie kontrastowo go uzywa.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Zanim lampy poszuka, niech opanuje naturalne swiatlo, bo strasznie kontrastowo go uzywa.
A to już bardziej uwaga do mnie - ja dostaję na razie RAWy do wołania... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Jak to mówią, dżizas k... ja p... Próbowałem tego kiedyś, masakra, dałem sobie spokój (choć nadal korci). Stack i zestaw błyskaczy obowiązkowy. Że odwrotne mocowanie to się można domyślić ;) Podobne numery można robić z MSN-202 czy 505. Taki łeb pająka dało się wyciągnąć z Heliosem plus zestaw pierścieni plus DCR-250. Minusem całej zabawy jest foliowa (bo papier gruby się robi) DOF, do żywych raczej bez sensu. Z kompaktem plus MSN-505 udawało mi się robić zbliżenie pyska (otworu gębowego?) larwy stonki jak wcina liście, z lustrem trzeba by sporo przymknąć. Respect.
---------- Post dodany o 19:34 ---------- Poprzedni post był o 19:31 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
A nie lepiej do takich skal jakiś Raynox plus pierścień odwrotnego mocowania jako alternatywa? Mniej do noszenia ;)
-
nyny pytanko mam, boś ty fachura macro obłąkaniec. ;) Powiedz czy a jeśli tak (pewnie tak) łączyłeś sigmę 150 z kenko 36mm i raynoxem dcr 250? Jaką to daje skalę odwzorowania bo nie mam do czego porównać. 2:1, 3:1 więcej? Podpinam takie oto foto (pomijam, że jest fatalne w każdym calu - jako próbka), czy możesz określić (na owadach też się pewnie znasz, więc wiesz jakie to małe) jakiego rzędu powiększenie daje mi ów zestaw (pomijam, że jak dla mnie wielkie)? Ciekawi mnie to ot tak dla samego siebie i własnej potrzeby wiedzy.
-
Ja dawno, dawno temu, kiedy większość z Was nawet nie słyszała o OlympusClubie publikowałem tutaj takie fotki z OLY 740UZ + soczewka z lorynetki.
Teraz mnie odrzuca od makro.
-
Dałbym plusa za ciekawie zapowiadający się wątek ale po pierwsze nie mogę bo system nie pozwala.
Po drugie obiekt na początku to WKRĘT. :p
-
@pamaru: jezeli to jest faktycznie max to mysle ze okolice wlasnie 2:1-3:1
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
A nie lepiej do takich skal jakiś Raynox plus pierścień odwrotnego mocowania jako alternatywa? Mniej do noszenia ;)
Skompletowane było pod wpływem chwili za mniej niż 300zł ;) Zawsze pierwsze próby staram się robić tak budżetowo żeby na tym nie tracić :)
W dalsze etapy będzie zabawa na wiosnę - odwrotne mocowanie to dla mnie zawsze była czarna magia - czas na naukę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
@pamaru: jezeli to jest faktycznie max to mysle ze okolice wlasnie 2:1-3:1
pozdro
Tak, max. Bardziej skręcić nie dało rady. Dzięki. :)
-
Coś czuje że przyszły sezon zapowiada się ciekawie :P
-
3 załącznik(ów)
UW
Może trochę przegnę z tematem ale trudno ;-). Zdjęcia koralowca.... o tego:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1359128014
ZD50mm + Subsee+10
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1359128024
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1359128031
poległem na AF. Nie miałem pierścienia do MF, niestety przy tak małej GO AF praktycznie nie działa nawet jeśli leży się nieruchomo na dnie. Niemniej w tym sezonie poprawię się.
-
@droplet: bo w 99% zdjecia makro to MF :)
ZD50 nie jest najszczescliwszym obiektywem do duzych skal;)
Ale rozumiem, ze tylko ten do obudowy wlazi :)
pozdro
---------- Post dodany o 17:23 ---------- Poprzedni post był o 16:45 ----------
Wiem, ze jest u nas kilku innosystemowcow.
Polecam sie zapoznac z testem nowego wydania fajnego szkla makro Tamrona:
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=283
pozdro
-
Zapoznałem się, ale po zapoznaniu z ceną nie bardzo rozumiem czemu ktoś miałby go wybrać zamiast 105/2,8 Nikona albo 100L Canona...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Zapoznałem się, ale po zapoznaniu z ceną nie bardzo rozumiem czemu ktoś miałby go wybrać zamiast 105/2,8 Nikona albo 100L Canona...
Alternatywa?
Mysle, ze cena spadnie bo to nowosc, jak bedzie oscylowac w okolicach ~2500 to sie klientela znajdzie, moze i ja sie wtedy skusze, sobie do kolekcji dokupie :)
Zawsze masz jeszcze starsza i znakomita optycznie wersje bez stabilizacji.
p.s. No i masz z difaltu 5 lat gwarancji.
pozdro
-
1 załącznik(ów)
Wczoraj sobie zrobilem prowizoryczny dyfuzor do lampy od pena.
Dzisiaj wzialem ziarnko ziela angielskiego, i tak sobie z reki pstryknalem staka, niestety nie zmiescilo mi sie cale ziarenko;)
Wlasciwie to tylko szypulka, swiatlo generuje sympatyczne, do pelni szczescia zabraklo kilku klatek (co widac mocno), ale nie o to chodzi.
W przyszlym tygodniu poszukam siakiegos robala i postaram sie lepiej;)
Załącznik 79832
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Dzisiaj wzialem ziarnko ziela angielskiego, i tak sobie z reki pstryknalem staka, niestety nie zmiescilo mi sie cale ziarenko;)
Wlasciwie to tylko szypulka;)
pozdro
Śledzę Twoje wyczyny. Sprzęt niesamowity. Zapowiada się bardzo ciekawie. Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Wlasciwie to tylko szypulka, swiatlo generuje sympatyczne, do pelni szczescia zabraklo kilku klatek (co widac mocno), ale nie o to chodzi.
Załącznik 79832
pozdro
Obłędne...! Stackowane z ręki?? Nie mam pytań..
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
pozdro
Z ręki? Uff... Ile obejmuje na szerokość? 2mm? Mniej?
Ja ze swoim arsenałem mogę zejść co najwyżej do tego (to czarne to ziarenko pieprzu 4,5mm średnicy), stacki nieudolne z ręki.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1359239305
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1359239304
Odległość przedmiotowa to makabra - około 3cm od soczewki, nie wyobrażam sobie focenia żywych robaków (chyba że rano w rosie lub podczas przepoczwarzania/wylinki).
-
1 załącznik(ów)
Dobra, dzisiaj znalazlem jakas muche na klatce schodowej :)
Szybka improwizacja, nie chcialo mi sie leciec do auta po statyw wiec posluzylem sie monopodem, jeszcze bardzo duzo brakuje do tego co chce osiagnac, przede wszystkim porozkladac musze oswietlenie coby rownomiernie bylo, jednak z dyfuzorem nie kombinuje juz bo na moje dobrze rozprasza.
Klikac do oporu po lepsza jakosc:
Załącznik 79983
pozdro
-
Chłopie ale nam apetyt robisz na te powiększenia! Zaraz sam zacznę zdechlaków jakichś szukać. :D Fotka przednia, nie przesadzaj!
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Dobra, dzisiaj znalazlem jakas muche na klatce schodowej :)
I tak skonczysz na tym,ze zaprogramujesz,wcisniesz i obejrzysz gotowe:mrgreen::mrgreen:.Tak,wiem,mowisz,ze soft za drogi,ale ja wiem,ze sie kupuje "raynoksa" bo makro szklo za drogie.To tak sie u kazdego zaczyna.
Soft na wiosne czy latem????:wink::-P:-P
-
Eee, a gdzie satysfakcja by była jak by automat za nas załatwiał sprawę? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
Eee, a gdzie satysfakcja by była jak by automat za nas załatwiał sprawę? ;)
Ona sie konczy,jak program sam wycina nieostre piksele a Ty fajeczkujesz aby nie sugerowal sie inna perspektywa przy roznej ogniskowej:-P:-P:-P:wink::wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A od czego ta strata kontrastu (?) w centrum? Miałem to przy pierścieniach pośrednich i Heliosie. Ale detal niesamowity.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
A od czego ta strata kontrastu (?) w centrum? Miałem to przy pierścieniach pośrednich i Heliosie. Ale detal niesamowity.
Nieudolnie rozstawione zapewne swiatlo, i dostalo po soczewach, pisalem ze musze sie przylozyc bo wczoraj to co innego sprawdzalem;)
pozdro
-
1 załącznik(ów)
Jak zdechlaki to zdechlaki
W sumie nie miałem okazji sprawdzić OMD+Sigma150+Raynox - sigma ustawiona na 1:1 - mały stack.
Zabrakło mi kadru może 2 ale powiększenie wg mnie całkiem całkiem.
W terenie mały sens do użycia -odległość ostrzenia kilka cm.
Załącznik 80025