-
E-500 na E-3 czy E-30
Witam.
Posiadam E500 z ob. 14-54 + 40-150 +Metza 44. Robię różne zdjęcia. Zastanawiam się nad zmianą body na E-3/30. Czy może lepiej całość sprzedać i zmniecić system na Nikona.np. D300 + jakiś obiektyw i metza czy cóś. Chciałbym coś z szybszym af i lepszą jakością zdjęc.
-
Odp: E-500 na E-3 czy E-30
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Witam.
Posiadam E500 z ob. 14-54 + 40-150 +Metza 44. Robię różne zdjęcia. Zastanawiam się nad zmianą body na E-3/30. Czy może lepiej całość sprzedać i zmniecić system na Nikona.np. D300 + jakiś obiektyw i metza czy cóś. Chciałbym coś z szybszym af i lepszą jakością zdjęc.
Już czuję siarkę i trotyl w powietrzu :P
-
widze ze ludzie maja podobne dylematy:wink:, w moim przypadku zostaje przy Oly, za duzo zainwestowałem w szkiełka i inne gadżety a przychylam sie w twoim dylemacie do E-3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Witam.
To czego szukasz, ogólnie mówiąc, ma każdy nowszy aparat od E-500. Faktycznie tematy uciekają z kadru, że ten AF jest niezbędny?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Witam.
Teraz chyba najmniej odczujesz po kieszeni zmiane na inny system.
W olku jak chcesz uszczelnienia i pancernosc to E3, jak na nich nie zalezy to E30 bedzie tyz dobre.
pozdro
-
E3 mają świetne ceny ostatnio. Musisz się najlepiej przymierzyć u kogoś czy chcesz targać E3/5 czy wolisz delikatniejsze E30.
Przejście na inny system nie jest takie kosztowne - jednak trzeba się liczyć z tym, że trzeba wpierw się "wysprzedać", a potem znaleźć i kupić. Zajmuje to trochę czasu.
-
Miałem ten sam zestaw co Ty i podobny dylemat zmieniłem na E-30, jestem zadowolony, na moje umiejętności w 100% wystarcza to co ma w stajni Olek. Szum mógłby być mniejszy.
-
Jeśli szum drapie w oczy a nie jesteś przywiązany do marki to może D90 + jakiś spacerowy VR. To nie jest kosztowne przejście a body chyba lepsze niż E-3/E-30
-
EDIT:
Wykasowałem swój post, bo głupoty popisałem. Pomyliłem D80 z D90.
-
Też swojego czasu miałem podobny dylemat. Zamieniłem E-500 na E-30 i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony. Podczas targów fotograficznych miałem okazję "pomacać" E-3 i - powiem szczerze - wydał mi się zbyt skomplikowany na przesiadkę z puszki typowo amatorskiej (E-500). E-30 jest - przynajmniej moim zdaniem - tzw. "złotym środkiem". Dokup sobie jeszcze ZD 9-18 i będziesz miał prawie kompletną "szklarnię" do codziennego focenia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ziootek1971
Też swojego czasu miałem podobny dylemat. Zamieniłem E-500 na E-30 i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony. Podczas targów fotograficznych miałem okazję "pomacać" E-3 i - powiem szczerze - wydał mi się zbyt skomplikowany na przesiadkę z puszki typowo amatorskiej (E-500). E-30 jest - przynajmniej moim zdaniem - tzw. "złotym środkiem". Dokup sobie jeszcze ZD 9-18 i będziesz miał prawie kompletną "szklarnię" do codziennego focenia
To tylko pierwsze wrażenie - ja przeszedłem właśnie z E-500 i jedyne co do tej pory mnie irytuje to podwójna funkcjonalność przycisków po lewej stronie wizjera - szczególnie upierdliwa jeżeli zmienia się parametry bez odrywania oka od wizjera. No i ten nieszczęsny grip ...
Ale za to za wizjer można dać się zabić ;) No i pancerność obudowy idealnie uzupełnia funkcje scyzoryka szwajcarskiego o młotek ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
To tylko pierwsze wrażenie - ja przeszedłem właśnie z E-500 i jedyne co do tej pory mnie irytuje to podwójna funkcjonalność przycisków po lewej stronie wizjera - szczególnie upierdliwa jeżeli zmienia się parametry bez odrywania oka od wizjera. No i ten nieszczęsny grip ...
Ale za to za wizjer można dać się zabić ;) No i pancerność obudowy idealnie uzupełnia funkcje scyzoryka szwajcarskiego o młotek ;)
Pewnie teraz miałbym inne odczucia i byłoby mi łatwiej "przesiąść się" na "jednocyfrowy" korpus. Trzydziestkę obsługuję już bez odrywania oka od wizjera. A jakie masz zastrzeżenia do gripa? Jeżeli to ten sam, którego używam w E-30, to jest całkiem OK
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ziootek1971
Pewnie teraz miałbym inne odczucia i byłoby mi łatwiej "przesiąść się" na "jednocyfrowy" korpus. Trzydziestkę obsługuję już bez odrywania oka od wizjera. A jakie masz zastrzeżenia do gripa? Jeżeli to ten sam, którego używam w E-30, to jest całkiem OK
Przez to, że w E-5 przeprojektowano tył by wsadzić większy ekran, to nie da się wygodnie ulokować kciuka - zostaje mała szczelina pomiędzy wgłębieniem na gripie a totalnie płaską podstawą aparatu. Jest on też jak na obecne standardy mało ergonomiczny i przestarzały - brakuje mu przycisków z górnej częście korpusu - ISO, EV, WB, wybieraka (trzeba odrywać prawą rękę by zmienić parametry, przesunąć zoom po zdjęciu). Jakość plastyków też mogłaby być lepsza i przydałaby się guma od spodu i z tyłu na klapce - strasznie niepewnie się go trzyma z cięższymi szkłami - tylko czekam na chwilę wolnego by załatwić sobie gumy i go "udoskonalić".
Jak dla mnie to do E-5 powinni go całkowicie przeprojektować.
-
Mam podobny dylemat z moim wysłużonym E-500.
Przyjmując kryterium wagi skłaniam sie ku E-30. Czy w w tym przedziale cenowym (E-30) znajdę coś interesującego u konkurencji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
brjs
Przyjmując kryterium wagi skłaniam sie ku E-30. Czy w w tym przedziale cenowym (E-30) znajdę coś interesującego u konkurencji?
Oczywiscie :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
brjs
Jeśli obiektywy z podpisu wystarczają do Twojego fotografowania kup E 30. Jeśli chcesz budować system, planujesz dużą szklarnię to zmień system na N. lub C.
-
Właśnie, wszystko zależy od tego co Ty chcesz fotografować..
E-30 sam w sobie jest całkiem niezły (mam) - duży, ze szkłem 12-60 wygląda baaardzo poważnie...
Staje się aparatem niszowym. W sklepach jest trochę małych olympusów, natomiast żadnych lustrzanek. Wszędzie pełno nikonów, canonów , sony i innych...
Większość zwykłych użytkowników "opatrzonych" tymi nazwami, mojego dużego olympusa postrzegają jak bardzo profesjonalny aparat (co mnie niezmiernie cieszy:wink:)
Więc jeśli Cię to rajcuje, będziesz focił krajobrazy, dzieci to E-30 jest dobrym wyborem....:grin:
-
Dzięki za odpowiedzi. Rozterka zostaje nadal. powiększyła się bo myślałem nad E-3 a tu z większości komentarzy wypadałoby że E-30 jest lepszym rozwiązaniem. Po deszczu biegał nie będę i raczej rzucać aparatami nie rzucam :-P Kombinuję jeszcze żeby może wyprzedać się jak to kolega określił ładnie i kupić może nikona D300 bo widzę że cena podobna jak E-30 lub E-3 używki tylko w przypadku N. muszę jakieś szkło kupić na początek choć VR jakiegoś 18-108 czy jak oni tam mają. Wiem że będzie ciemniejszy ale cena jego w miarę. no i plus lampa, czyli troszkę popłynę finansowo. Do 500 mam sentyment i za bardzo nie chcę sprzedawać. I co tu począć.??
-
Do tego portretówka ZD 50/2 (w zasadzie to obiektyw makro) i masz zestaw w zasadzie do wszystkiego, prócz sytuacji, gdzie potrzebna jest bardzo długa lufa.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Do 500 mam sentyment i za bardzo nie chcę sprzedawać. I co tu począć.??
Kup E3/30, pińcetkę zostaw do ciorania. Z Twojego postu wynika, że nie zamierzasz inwestować w system, więc wchodzenie w Nikona jest IMHO bez sensu. Nic Ci to nie da, a tylko wydasz pieniądze. Za różnicę kup coś ładnego żonie. ;) Oszczędzisz sobie kłopotu ze sprzedawaniem olkowych klamotów i kupowaniem używek na Allegro, co zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
brjs
W okolicach 1900 zł coś się znajdzie - jakiś Nikon D90 lub Canon 550D. Na Allegro jest tego całkiem sporo, tylko jeszcze jakieś dobre szkiełko by się przydało. Coś na mare ZD 14-54
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Właśnie, wszystko zależy od tego co Ty chcesz fotografować..
E-30 sam w sobie jest całkiem niezły (mam) - duży, ze szkłem 12-60 wygląda baaardzo poważnie...
Staje się aparatem niszowym. W sklepach jest trochę małych olympusów, natomiast żadnych lustrzanek. Wszędzie pełno nikonów, canonów , sony i innych...
Większość zwykłych użytkowników "opatrzonych" tymi nazwami, mojego dużego olympusa postrzegają jak bardzo profesjonalny aparat (co mnie niezmiernie cieszy:wink:)
Więc jeśli Cię to rajcuje, będziesz focił krajobrazy, dzieci to E-30 jest dobrym wyborem....:grin:
Do krajobrazów jest lepszy EPL-1 i późniejsze.
Wiem co mówię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
...tylko jeszcze jakieś dobre szkiełko by się przydało. Coś na mare ZD 14-54
Nie ma odpowiednika tego szkła w N. i C. Albo ciemniejsze, albo jaśniejsze za duuuużo większe pieniądze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Kombinuję jeszcze żeby może wyprzedać się jak to kolega określił ładnie i kupić może nikona D300 bo widzę że cena podobna jak E-30 lub E-3 używki tylko w przypadku N.
Tylko znajdź nie-kotleciarskiego D300 z realnym przebiegiem poniżej 100K ... z Olkami najczęściej nie ma tego problemu. Jeżeli szkła chodzą ok i wystarczają, to poszukaj sobie E-3 - czasami trafiają się egzemplarze za pół darmo w rewelacyjnym stanie - wystarczy pośledzić forumową giełdę i alledrogo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Nie ma odpowiednika tego szkła w N. i C. Albo ciemniejsze, albo jaśniejsze za duuuużo większe pieniądze.
T17-50 i wszystko w temacie - i jasne, i cenowo konkurencyjne.
S17-70 i rowniez pozamiatane.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
T17-50 i wszystko w temacie - i jasne, i cenowo konkurencyjne.
S17-70 i rowniez pozamiatane.
pozdro
Racja. Zapomniałem o kundlach. Nie każdy lubi, ja nie bardzo.
-
Dziękuję wszystkim. Jednak zostanę raczej przy olku. Obiektywy mi wystarczą no może jakąś stałkę dokupię, A jak rozpatrywać E-3 vs E-30. Profesjonalizm z "nowoczesnością"- jeśli 4 lata to nowoczesność. Ok. rozdzielczość większa jakieś rozwiązania technologiczne również??
Dodam że E-500 kupiłem po namowach pana z Fotojokra, który powiedział mi x lat temu że jeśli sprzęt do 2000zł. to tylko olek bo ma dużo lepsze kity. I to była prawda. kupiłem go wtedy za 1700 w Auchanie jako wyprzedaż bo wchodziły 510 i 410 :) W maju będzie miał 4 albo i 5 lat u mnie. i działa :)
-
Jeśli nie potrzebujesz uszczelnień to bierz E30.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Tylko znajdź nie-kotleciarskiego D300 z realnym przebiegiem poniżej 100K ... z Olkami najczęściej nie ma tego problemu. Jeżeli szkła chodzą ok i wystarczają, to poszukaj sobie E-3 - czasami trafiają się egzemplarze za pół darmo w rewelacyjnym stanie - wystarczy pośledzić forumową giełdę i alledrogo.
A swistak siedzi i zawija..
Zeby jeszcze bardziej wytknac Twoja nieswiadomosc w tym temacie:
Przejzalem znany polski serwis aukcyjny:
aparat: D300/D300s || E3/E5
sztuk: 62 || 4
najnizszy przebieg: ~6000 || ~11000
ceny: od 2kpln (aukcje juz od 1.700pln) || aukcja od 1.700pln/E3, 6000pln/E5
No i gdzie te zajechane kloce, a nie sledzilem jeszcze forum nikona gdzie rowniez trafiaja sie pewne niezajechane egzemplarze...
Takze na drugi raz jak takie brednie chcesz wyglaszac prosze rozeznaj temat...
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
zwłaszcza , że tańszy, większa matryca i oprogramowanie nowsze, lepsze (podobno):grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Racja. Zapomniałem o kundlach. Nie każdy lubi, ja nie bardzo.
Co akurat w tych kundlach przeszkadza bo niebardzo potrafie wykminic?
Moge jeszcze powymieniac Nikkory, ale po co?
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Jeżeli dobrze pamiętam, to E-3 też ma większy wizjer - tak czy inaczej przeskok będziesz miał niezły :) Jeżeli brakowało Tobie gripa, to przejście na E-3/30 rozwiąże też ten problem.
---------- Post dodany o 11:12 ---------- Poprzedni post był o 11:09 ----------
nyny - a Ty znowu swoje? Znów starasz się wykazać wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą? Każdy powód jest dobry? Dżizas ..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Co akurat w tych kundlach przeszkadza bo niebardzo potrafie wykminic?
Nie lubię i już. Podobnie jak zupy szczawiowej i kobiet bez biustu, choć wiem, że zupa szczawiowa jest zdrowa, a w kobiecie najważniejsze jest wnętrze (cokolwiek to znaczy). Nie poprę tego żadnym racjonalnym argumentem, bo nie tym się kieruję w niechęci do kundli.
To Cię przekonało mam nadzieję. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
nyny - a Ty znowu swoje? Znów starasz się wykazać wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą? Każdy powód jest dobry? Dżizas ..
Probuje wykazac Twoja nieudolne porownania, pozbawione merytoryki.
Obalilem Twoje mity w ciagu 5 minut., bys nie pisal ciagle tych samych sloganow i herezji przy kazdej okazji.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Nie lubię i już. Podobnie jak zupy szczawiowej i kobiet bez biustu, choć Wiem, że zupa szczawiowa jest zdrowa, a w kobiecie najważniejsze jest wnętrze (cokolwiek to znaczy). Nie poprę tego żadnym racjonalnym argumentem, bo nie tym się kieruję w niechęci do kundli.
To Cię mam nadzieję przekonało. :)
Trzeba tylko sprawdzić w sklepie ja szczekają i jest ok :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Probuje wykazac Twoja nieudolne porownania, pozbawione merytoryki.
Obalilem Twoje mity w ciagu 5 minut., bys nie pisal ciagle tych samych sloganow i herezji przy kazdej okazji.
pozdro
Widzę, że Ty masz największy problem z popularnością Olków z cąłego forum. Jeżeli tak Ci strasznie przeszkadza to, że mniej jest Olków na allegro, to kup gdzieś ze 100 sztuk i wrzuć. Dla mnie to nie jest problemem. Od początku wchodziłem w ten system ze świadomością, że nie jest najbardziej popularny i jakoś mnie to nie boli. Za to Ciebie strasznie ...
EOT
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Dziękuję wszystkim. Jednak zostanę raczej przy olku. Obiektywy mi wystarczą no może jakąś stałkę dokupię, A jak rozpatrywać E-3 vs E-30. Profesjonalizm z "nowoczesnością"- jeśli 4 lata to nowoczesność. Ok. rozdzielczość większa jakieś rozwiązania technologiczne również??
E-30 jest troszkę nowszy, ale nie jest uszczelniony, ma delikatnie mniejszy wizjer, nie jest pancerny a więc jest troszkę lżejszy i mniejszy. Poczytaj sobie ten test: http://www.fotografuj.pl/Article/TES...us_E_30/id/206
---------- Post dodany o 11:44 ---------- Poprzedni post był o 11:43 ----------
Ciagle go tam porównują do E-510 i E-3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Widzę, że Ty masz największy problem z popularnością Olków z cąłego forum. Jeżeli tak Ci strasznie przeszkadza to, że mniej jest Olków na allegro, to kup gdzieś ze 100 sztuk i wrzuć. Dla mnie to nie jest problemem. Od początku wchodziłem w ten system ze świadomością, że nie jest najbardziej popularny i jakoś mnie to nie boli. Za to Ciebie strasznie ...
EOT
Nie odwracaj kota, nie chodzi o popularnosc.
Chodzi o fakt, przytaczania przez Ciebie notorycznie uwag o zajechanych puszkach z niewiadomo jakimi przebiegami, z ktorych niemal kazda strzelala notorycznie na "slubach".
Pokazalem dobitnie, ze nie masz absolutnie racji, pomijam fakt dostepnosci, konkurencji cenowej, perspektywicznosci, czy systemu jako calosc.
Po prostu pisales banialuki argumentujac wybor Olka i tyle w temacie...
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
(...)Jest on też jak na obecne standardy mało ergonomiczny i przestarzały - brakuje mu przycisków z górnej częście korpusu - ISO, EV, WB, wybieraka (trzeba odrywać prawą rękę by zmienić parametry, przesunąć zoom po zdjęciu).
Z tym się w 100% zgadzam. Też mi tego brakuje.
-
to ja dorzucę jeszcze jedno pytanie, pasujące w tym wątku. Chcąc zostać z pełną premedytacją w 4/3, mając e500 i niezłe szkła, plany dokupienia jeszcze innych w tym systemie, czy jest rozsądnym kupić e5 korzystając z OJ??
-
A kupowanie sprzętu foto ma cokolwiek wspólnego z rozsądkiem???