-
3 załącznik(ów)
szafirowym szkłem
Witam,
Na początku chciałbym się niejako przedstawić - napisać kilka słów o mojej przygodzie z fotografią. Pierwsze zdjęcia zdobiłem aparatem Smiena, który dostałem na komunię. Pamiętam, jak z ojcem wywoływaliśmy je w domowej ciemni, czyli łazience oświetlonej czerwoną żarówką. Powiększalnik, odczynniki, wywoływanie, suszenie - dla małego dziecka to była prawdziwa magia.
Potem już czasy zdjęć kolorowych, automatycznego Kodaka i oddawania klisz do fotolabów. Zdjęcia są, ale przyjemność z ich robienia niewielka. Gdzieś około 2003 roku kupiłem swój pierwszy aparat cyfrowy z oszałamiającym 1Mpx. Oglądając dzisiaj zdjęcia z tego aparatu można docenić, jak rozwinęła się w tak krótkim czasie fotografia cyfrowa :)
Ostatnie fotografie robione cyfrowymi kompaktami to głównie uroczystości rodzinne, wakacje czy różne wycieczki. Chciałbym spróbować też trochę innej fotografii, pokazać świat moimi oczami, zatrzymać niektóre chwile i przedmioty na dłużej. Zdaję sobie sprawę, że moje umiejętności w fotografii są bliskie zeru. Wiem, co to GO, przesłona, ogniskowa itp, ale to póki co raczej nie przekłada się na umiejętność robienia dobrych zdjęć.
Czytam książki, które były tu polecane na forum, robię zdjęcia i próbuje je analizować pod kątem poprawności.
Tu prośba do bardziej doświadczonych w temacie fotografii o pomoc i krytyczną ocenę moich obrazków. Za każde słowa (te ciepłe i te krytyczne) bardzo dziękuję.
Na początek zdjęcia z ostatniego spaceru, na który postanowiłem zabrać aparat. Ładna pogoda, sypiący śnieg, miałem nadzieję na zrobienie kilku pstryków w zimowej scenerii. Po wyjściu okazało się jednak, że śnieg zastąpił deszcz ze śniegiem, niebo "przygasło" i zrobiło się buro-ponuro, co wpłynęło negatywnie na mój nastrój. Stąd pewnie takie a nie inne zdjęcia.
Pierwsze zdjęcie to huśtawka. Była otoczona przez wrony, jednak gdy podszedłem wrony rozpierzchły się na wszystkie strony. Dobrze, że huśtawka została:
1.
Załącznik 78596
Scena bez czarnych ptaszorów wydała mi się nieco zbyt statyczna, więc spróbowałem rozhuśtać nieco obrazek:
2.
Załącznik 78597
Trzecie zdjęcie miało oddać surowość scenerii. Betonowy mur, drut kolczasty, szare niebo i szary, topniejący śnieg:
3.
Załącznik 78593
To na razie tyle. W miarę możliwości i czasu będę dorzucał kolejne zdjęcia, mam nadzieję, że coraz lepsze.
PS. Na zdjęciu nr 2 chciałem użyć długiego czasu naświetlania. Na najniższym ISO i największej przesłonie (F16) przy czasach 1/4, 1/2 miałem mocno prześwietlone zdjęcia (powyżej +3EV). Jak rozumiem, gdybym chciał mieć mniej naświetlone (+1EV) to musiałbym zastosować filtr szary? Mam obecnie obiektywy Panasonic 20/1.7, Panasonic 14-42. W przyszłości chciałbym dokupić m.Zuiko 45/1.8. Wszystkie one mają inną średnicę mocowania filtrów. Czy jest jakiś sposób, żeby używać jednego filtru do wszystkich obiektywów (jakieś redukcje, itp)???
Dodam linki do plików źródłowych RAW, jeżeli ktoś chciałby pokazać te zdjęcia "po swojemu" to proszę bardzo, nie mam nic przeciwko
http://szafiro.dyndns.org/RAW/P1050257.RW2
http://szafiro.dyndns.org/RAW/P1050297.RW2
http://szafiro.dyndns.org/RAW/P1050309.RW2
-
Odp: Moje boje z fotopstryczkiem, czyli zdjęcia początkującego amatora
Taaaaa drugie jest w moim stylu bo zakręcone :D
-
Gustuje w podobnym klimacie zdjęć, masz dobre pomysły. Będę czekał na kolejną wstawkę:grin:
-
No Panie Szafir idź na kolejny spacer i wrzucaj coś ciekawego :wink:
-
Ten plot-to pokaz go prosto,zaakcentuj przy pomocy GO te kolce w tych drutach,wyciagnij kolor i szczegoly mchu i bedzie nawet fajna fotka.I nie kadruj kadru,ktory jako caly jest MZ lepszy niz ten crop co go tu wstawiles.
-
2 załącznik(ów)
Dzięki Mirku za wskazówki. Zdjęcie bez kadrowania wygląda tak:
4.
Załącznik 78960
niestety nie zauważyłem płatka śniegu, który "siadł" mi na obiektywie. A może stety? :) Co miałeś na myśli pisząc, żebym pokazał go prosto?
A tymczasem moja pierwsza panorama. Zimno jak diabli i wszędzie biało, bielusieńko:
5.
Załącznik 78959
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Co miałeś na myśli pisząc, żebym pokazał go prosto?
Tak mi sie jakos wydalo,ze krzywo jest,jak zerkalem w rawa.Pokombinowal bym z zielenia tych mchow w strone ciemniejsza bardziej.
-
15 załącznik(ów)
Dawno nie miałem okazji na złapanie jakiś ciekawych kadrów. Pogoda pod psem, dzień krótki a na dodatek cierpię na chroniczny brak czasu. W poniedziałek nadarzyła się taka okazja uczestniczenia w wizji lokalnej obiektu przy Wrocławskiej Wytwórni Filmowej - Pawilonu Czterech Kopuł.
Zespół budynków został wybudowany w 1913 roku jako część kompleksu, na który składa się Hala Ludowa (obecnie Hala Stulecia), Iglica, Pergola i właśnie Pawilon. W latach 50-tych ubiegłego wieku stał się częścią Wrocławskiej Wytwórni Filmowej. Po zakończeniu w 2011 roku działalności WWF i przekształceniu jej w Centrum Technologii Audiowizualnych budynki stały opustoszałe i niszczały. Obecnie planowany jest ich remont i przekazanie Muzeum Narodowemu we Wrocławiu.
Przez niewielkie nieporozumienie na miejsce przybyłem zbyt wcześnie, co postanowiłem wykorzystać na mały spacer po Pergoli
5.
Załącznik 80737
6.
Załącznik 80738
Tak wygląda wejście frontowe do Pawilonu:
7.
Załącznik 80739
Przy wejściu wita nas, oprócz sterty pustych butelek - pamiątkowa tablica:
8.
Załącznik 80743
Pierwsza z oglądanych kopuł:
9.
Załącznik 80740
Po wejściu do środka ukazuje się smutny obraz niszczejących budynków
10.
Załącznik 80741
i jeszcze mała panorama
11.
Załącznik 80742
Wyjście z budynku z groźnie wyglądającymi napisami w nie naszym języku:
12.
Załącznik 80744
Kolejna z kopuł mieściła do niedawna magazyny i pokoje biurowe pracowników WWF:
13.
Załącznik 80745
Pełno tam dziwnych pomieszczeń z różnego rodzaju szpargałami, regałami, pozostałościami po poprzednich lokatorach. Mi najbardziej spodobał się Czerwony Telefon. Czyżby bezpośrednia łączność z towarzyszami zza wschodniej granicy :)
14.
Załącznik 80746
momentami czułem się tam jako bohater filmu Kingsajz, który wchodzi przez zapomniane archiwalne pomieszczenia do Szuflandii. Kolejna kopuła mieściła w środku ogromne, metalowe coś, które wypełniało niemal całe, dość duże pomieszczenie. Tak jakby gigantyczny stalowy kosz na śmieci. Nie mam pojęcia, co to było więc zdjęcie tylko z zewnątrz:
14.
Załącznik 80747
Ostatnia z kopuł służyła jako bar oraz zaplecze kuchenne. Tutaj najbardziej było widać jak budynki popadają w ruinę
15.
Załącznik 80748
16.
Załącznik 80749
W budynkach pełno było różnych dziwnych pomieszczeń, przeznaczenia których nie sposób się było domyśleć:
17.
Załącznik 80750
18.
Załącznik 80751
-
7 załącznik(ów)
19.
Załącznik 80752
20.
Załącznik 80753
21.
Załącznik 80754
Miejscami niszczejące ściany kontrastowały z pozostawionymi dekoracjami
22.
Załącznik 80755
albo różnymi, czasami śmiesznymi napisami:
23.
Załącznik 80756
24.
Załącznik 80757
Na koniec zdjęcie z sali filmowej
24.
Załącznik 80758
Miejsce bardzo fajne do porobienia ciekawych zdjęć, ładna architektura, nieco dołujące klimaty i kawał historii, którą aż ociekają mury. Szkoda, że czasu miałem niewiele, do tego co chwilę ktoś kręcił się robiąc zdjęcia tego czy owego. Niestety zabrałem ze sobą tylko jeden obiektyw, w dodatku stałoogniskowy - brakowało mi jakiegoś szerokiego kąta. Z tego powodu z części zdjęć we wnętrzach zrezygnowałem - był zbyt ciasno.
Czekam na krytyczne uwagi do co zamieszczonych zdjęć - mam nadzieję, że następne będą lepsze :)
-
24. fajnie skadrowane z obciętymi nóżkami prócz tego intrygujące zestawienie kolorów : )
Hala ludowa (chyba zawsze zostanie pod tą nazwą dla mojego pokolenia) to wdzięczny temat i teraz kwitnie z racji m.in. multimedium fotanny i ze zdwojoną siłą jest obowiązkowym miejscem dla turystów i na niedzielne spacery - a u Ciebie wyszła trochę zaniedbana : D
Pozdrawiam
-
Ostatnie dwie wrzutki trochę nierówne, świetne zdjęcia obok średnio udanych. Ciekawe są ujęcia 5-7. Najbardziej przemawiają do mnie - 17 i 20. Rasowy urbex.
-
swietne miejesce, duze mozliwosci, fajne kadry, jednak masz tendencje do podcinania:)
pozdrawiam
-
Przejrzałem Twoje ostatnie zdjęcia, masz naprawdę wiele ciekawych kadrów w tych wpisach.
Świetne miejsce, bardzo mi się spodobało. Uważaj na to aby obiektyw był na wprost głównego tematu.
To że miałeś tam obiektyw stałoogniskowy to chyba lepiej...nie musiałeś prostować krzywizn ;)
-
Dzięki za opinie. Z większości zdjęć nie jestem zadowolony, pocieszam się tym, że warunki były takie jakie były i następnym razem będzie lepiej. Zresztą po to ten wątek. Część zdjęć wrzuciłem żeby pokazać klimat tego miejsca, które dzisiaj zapomniane - za 2-3 lata znów zostanie przywrócone do świetności.
Chciałbym tam kiedyś wrócić ze statywem i jakimś szerokokątnym obiektywem, ale raczej nie ma na to szans.
-
4 załącznik(ów)
Wrzucam kolejne zdjęcia w nadziei, że pokażecie mi błędy, których później nie powtórzę:
25.
Załącznik 90599
26.
Załącznik 90600
27.
Załącznik 90601
28.
Załącznik 90602
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Jak rozumiem, gdybym chciał mieć mniej naświetlone (+1EV) to musiałbym zastosować filtr szary? Mam obecnie obiektywy Panasonic 20/1.7, Panasonic 14-42. W przyszłości chciałbym dokupić m.Zuiko 45/1.8. Wszystkie one mają inną średnicę mocowania filtrów. Czy jest jakiś sposób, żeby używać jednego filtru do wszystkich obiektywów (jakieś redukcje, itp)???
Tak, filtr szary.
Tak, są takie adaptery (redukcje filtrowe), ale z 20/1.7 bym nie szalał z redukcją, bo ten obiektyw ma układ optyczny, który potrafi się trochę "schować" do wewnątrz obudowy - jak założysz filtr większy niż 46mm to można uszkodzić silnik obiektywu.
Ale do 45/1.8 bardzo fajnie pasuje redukcja na 46mm, mieści się w "średnicy" obiektywu i wygląda natualnie. Używam do 14/20/45 filtrów 46mm z powodzeniem.
-
Jeszcze RAWy do tych zdjęć powyżej:
26. http://szafiro.dyndns.org/RAW/P1080801.RW2
27. http://szafiro.dyndns.org/RAW/P1080815.RW2
28. http://szafiro.dyndns.org/RAW/P1080841.RW2
może komuś będzie się chciało zrobić te zdjęcia po swojemu i pokazać, czy da się z nich coś więcej wycisnąć :)
Co do filtrów to brakowało mi filtra szarego na torze wyścigów konnych. Chciałem pobawić się w panoramowanie biegnących koni z czasami 1/45, 1/30. Przy ISO 160 i F22 niestety nie zawsze udawało się ustawić takie czasy.
Nie za bardzo rozumiem jak z tymi średnicami - do 20/1.7 musiałbym kupić filtr o średnicy 46 mm i ewentualnie do 45/1.8 redukcje 37-->46 mm, żeby móc zastosować ten sam filtr?
A co z 14-42 i 40-150, które mają rozmiar filtra 52mm? Też jakaś redukcja, czy już osobne filtry?
-
ostatnia wrzuta podoba mi się zwłaszcza zdjęcie z rękoma, tylko chyba jakaś kompresja podczas wrzucania zadziałała bo widać kurde nie wiem jak to się nazywa na palcach takie rozmazy..
-
2 załącznik(ów)
marcinsk
to prawdopodobnie wina wyostrzania zdjęcia przed zmniejszeniem i potem ponownego wyostrzania. Muszę tego w przyszłości pilnować.
A tymczasem...
29.
Załącznik 90950
30.
Załącznik 90949
-
i znów bardzo mi się podoba zwłaszcza 29..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinsk
ostatnia wrzuta podoba mi się zwłaszcza zdjęcie z rękoma, tylko chyba jakaś kompresja podczas wrzucania zadziałała bo widać kurde nie wiem jak to się nazywa na palcach takie rozmazy..
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
marcinsk
to prawdopodobnie wina wyostrzania zdjęcia przed zmniejszeniem i potem ponownego wyostrzania.
Problemem w odbiorze tego zdjęcia może być też przeglądarka internetowa. Ja tu wiedzę przepaść w tym co pokazuje Internet Explorer i Firefox. Jakiś czas temu zauważyłem że Firefox potrafi czasem (?) straszne zmasakrować zdjęcie głównie w zakresie przejść tonalnych, w ciemnych fragmentach mogą pojawić się brzydkie plamy. Podobnie robi standardowa przeglądarka Windows. Na Windows Explorerze (choć za nim nie przepadam) widzę to co w Lightroomie. Próbowałem kombinować z ustawieniami programów ale bezskutecznie niestety.
Problem przeglądarki umieściłem w osobnym wątku https://forum.olympusclub.pl/threads...311#post961311
A zdjęcie mi się bardzo podoba:)
------
Uwaga co do różnic w przeglądarkach raczej nieaktualna - problem, który u mnie wystąpował na poglądzie wynikał ze złej współpracy drivera monitora z Firefoxem.
-
3 załącznik(ów)
no to następne
z kamerą wśród zwierząt:
Spotkana w ogrodzie botanicznym wrona siwa Corvus cornix (podziękowania dla Ronin75 za identyfikację ptaszora) wydawała się kompletnie niezainteresowana tym, co działo się pod gałęzią, na której siedziała. Kiedy robiłem jej zdjęcia obdarzyła mnie takim spojrzeniem jakby chciała powiedzieć "co ty, wrony nie widziałeś?"
31.
Załącznik 91319
Podobnie wygrzewający się w słońcu, rozleniwiony żółw zdawał się nie reagować na przechodzących ludzi. Dopiero po kilku zdjęciach podniósł łeb i spojrzał mi prosto w obiektyw. Chyba uznał, że już dość :)
32.
Załącznik 91320
Kaczce udało się ewakuować. W podjęciu decyzji pomógł jej mój synek wymachując dziarsko znalezionym patykiem
33.
Załącznik 91321
-
3 załącznik(ów)
Dorzucam kolejne zdjęcia:
34. Skrzat
Załącznik 92218
35. Banalny wodospadzik
Załącznik 92219
36. Esy-floresy
Załącznik 92220
-
Kaczka z poziomu tafli wody pomysłowa - wygląda ponadprzeciętnie ; )
-
Esikifloresiki są fajne. Osobiście lubię zdjęcia takie jakby trochę techniczne/futurystyczne/dziwnych rzeczy :)
-
36, Te esy floresy rzeczywiście mają coś w sobie...
Czym to jest? :)
-
2 załącznik(ów)
Tajemnica esów-floresów rozwiązana:
37:
Załącznik 92228
38.
Załącznik 92227
Taka rzeźba(?) we wrocławskim ogrodzie botanicznym. W sumie mało ciekawa z daleka, okazała się dużo wdzięczniejszym obiektem z bliska.
-
faktycznie z bliska dużo fajniejsze ;)
-
4 załącznik(ów)
Z wczorajszego wypadu na wrocławskie Partynice:
39.
Załącznik 95307
40.
Załącznik 95308
41.
Załącznik 95309
oraz mały bonus - każdy wie, że po ciężkiej bitwie trzeba odpocząć. Najlepiej w cieniu drzew na ławeczce :)
42.
Załącznik 95310
Fotografowanie koni podczas wyścigu to nie taka łatwa sprawa. Próbowałem panoramowania i wiele zdjęć wyszło koszmarnie rozmazanych. Kombinowałem ze zwiększeniem głębi ostrości, ustawianiem krótszych czasów, zdjęciami seryjnymi oraz ustawieniem manualnym ostrości na punkt, w którym będę wykonywał zdjęcie. W większości przypadków moje zabiegi niewiele dawały.
Zdjęcia na krótkich czasach wcale łatwiejsze - ciężko dobrać ogniskową, trafić z AF itp. Ale będę próbował dalej, sezon się jeszcze nie kończy :)
-
41 nawet przyjemnie wyszło a z 42 wnioskuję, ża bardzo nudna ta bitwa była :)
-
1 załącznik(ów)
-
43 mi się podoba i to bardzo.
-
Trzeba przyznać, że 43 pod względem sceny wyszło Ci rewelacyjnie :). Ja osobiście nie do końca lubię taką obróbkę C-B gdyż lubię bardziej taką kontrastową ale i tak jest bardzo fajnie ;)
-
Bardzo, ale to bardzo podoba mi się 43. Domyslam się że ta scena to przypadek ale to w niczym nie umniejsza efektu końcowego, wszak wiele rewelacyjnych ujęc to dzieło przypadku:grin:.
-
dziękuję bardzo za pozytywne komentarze. Zdjęcie jest trochę dziełem przypadku. Zauważyłem wcześniej to urocze dziewczę jak przygląda się mewie a potem zaczyna powoli skradać. Efekt mógł być tylko jeden. Po prostu poczekałem i przycisnąłem spust migawki w odpowiednim momencie :)
-
hahaha, a ja myslalem ze to watek o walce z fotoradarami ;D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
eFiX
hahaha, a ja myslalem ze to watek o walce z fotoradarami ;D
hehe, uśmiałem się setnie :) Czesio czuwa a Min-Fin grozi palcem.
-
-
jakbyś miał zacięcie i odmalował w siakimś gimpie brakujący kawałek ptaka i trochę pokadrował to spokojnie wyrywasz podia w konkursach : )
-
1 załącznik(ów)
Hehe, żeby startować ze swoimi zdjęciami w konkursach to musiałbym być bardzo bezczelny albo ślepy ;) Nawet jeżeli uda mi się zrobić dobre zdjęcie, to ślepej kurze też się ziarno trafia, hehe
Tym razem na kolorowo:
44.
Załącznik 95541