-
1 załącznik(ów)
nad petreq'iem lincz...
Witajcie,
często zadrza mi się ciasno kadrować, ucinając przy tym przeważnie "coś" ;). W tym przypadku doszedł jeszcze problem ze zbyt małą GO. Czy takie kadrowanie w jakiś sposób jest do obrony?
Załącznik 77228
-
Odp: nad petreq'iem lincz...
Kazde kadrowanie mozna obronic.To ty widza prowadzisz po kadrze wykorzystujac podzial,mocne punkty i glebie ostrosci.Jednak jesli obrobka niweczy wszystko to niestety juz kadr sie nie obroni.Koty to zwierzaki do glaskania,przytulania(nie cierpie kotow)miekkie,delikatne,gibkie.Pokaz je tak zeby on na fotce byl takim pluszakiem do przytulenia.Tu pokazales jak by jeszcze jego siersc calkiem nie wyschla,Brak jej tego co powinna miec na fotce kota,tej miekkosci.A ten czerwony trojkat w LD to to to ...no nie wiem po co.
-
-
Czy ktoś jeszcze ma jakieś uwagi odnośnie zamieszczonego zdjęcia? Przyjmę krytykę źle, ale przeżyję :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Czy ktoś jeszcze ma jakieś uwagi odnośnie zamieszczonego zdjęcia? Przyjmę krytykę źle, ale przeżyję :)
Jak źle przyjmujesz krytykę nie wiem czy pisać:)
Łobcięte ucho rzuca się w oczy, a pro po oczy powinny być obydwa ostre, a nie są
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jak źle przyjmujesz krytykę nie wiem czy pisać:)
Łobcięte ucho rzuca się w oczy, a pro po oczy powinny być obydwa ostre, a nie są
Pisz, pisz... Właśnie o tym pisałem w pierwszym poście (ucięte uszko, mała GO). Czyli takie kadrowanie jest do bani?
-
ucho to jedno a dwa to otoczenie kota, te maziaje w tle przeszkadzają, oczy nie maja przyciągającej ostrości i nie bardzo plastyczne światło, sympatyczna kicia ale nic więcej, mz pzdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dziama0
ucho to jedno a dwa to otoczenie kota, te maziaje w tle przeszkadzają, oczy nie maja przyciągającej ostrości i nie bardzo plastyczne światło, sympatyczna kicia ale nic więcej, mz pzdr
Dziękuję za uwagi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Czyli takie kadrowanie jest do bani?
Oj tam, całkiem do bani nie jest. Zwracaj uwagę też na szczegóły, które tu były wspomniane.
Jak ciąć to zdecydowanie co by wyglądało na zamierzone, a nie przypadkowe (skrawek ucha)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Koty to zwierzaki do glaskania,przytulania(nie cierpie kotow)miekkie,delikatne,gibkie.Pokaz je tak zeby on na fotce byl takim pluszakiem do przytulenia.
A dlaczego kot ma się kojarzyć z czymś milutkim? Przecież to zwierzę, które jak wiadomo "chodzi własnymi drogami", czyli zlewa wszystko i wszystkich, czyli niezależne jest na swój zwierzęcy sposób. Kot potrafi też zabijać dla przyjemności. Na wsi też się kiedyś koty trzymało, żeby zabijały(tylko myszy - ale zawsze). Koty potrafią znacznie doskonalej ewoluować jako drapieżcy niż np. wszelkie psowate.
Jasne, teraz jest moda na trzymanie zwierząt w małych mieszkaniach i okaleczanie ich pierwszorzędnych cech płciowych - więc może i zaczynają ewoluować w stronę gatunku pluszaków na baterię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
A dlaczego kot ma się kojarzyć z czymś milutkim? Przecież to zwierzę, które jak wiadomo "chodzi własnymi drogami", czyli zlewa wszystko i wszystkich, czyli niezależne jest na swój zwierzęcy sposób. Kot potrafi też zabijać dla przyjemności.
A dlaczego nie?.Wole dziecku tlumaczyc,ze kotek jest do glaskania jak to,ze zabija tez dla przyjemnosci i olewa wszystko.To tylko kwestia wychowania.Jeden wychowa tak kota,psa ze bedzie rozumiec kazde slowo,iny tak ze olewac bedzie kazde.Wtedy jako wytlumaczenie wlasnej szkoly,odwolania do dziadkow i wsi jest celowe,naprawde.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
A dlaczego kot ma się kojarzyć z czymś milutkim? Przecież to zwierzę, które jak wiadomo "chodzi własnymi drogami", czyli zlewa wszystko i wszystkich, czyli niezależne jest na swój zwierzęcy sposób. Kot potrafi też zabijać dla przyjemności.
Aleś pojechał :-) kot, lew, tygrys czy inna cholera, nigdy nie zabija "dla przyjemności" jest po prostu drapieżcą i przez całe swoje życie doskonali sztukę
łowiecką. Czasem wygląda to jak "zabawa" ale to po prostu "trening". W naturze od tych umiejętności zależy jego życie.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
. Koty potrafią znacznie doskonalej ewoluować jako drapieżcy niż np. wszelkie psowate.
Tu bym się zastanowił, Zobacz kot nawet "udomowiony" ciągle poluje, a pies ... pies nie bo nie musi.
Tak się skurkowany ustawił, że człowiek za niego sprawę pokarmu załatwia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Tu bym się zastanowił, Zobacz kot nawet "udomowiony" ciągle poluje, a pies ... pies nie bo nie musi.
Tak się skurkowany ustawił, że człowiek za niego sprawę pokarmu załatwia.
Nawet te koty w zoo juz polowanko maja gdzies,a te sliczne nasze domowe pieski raczej nie
PopatrzZałącznik 77281Załącznik 77282Ciekawe,ktore to drapiezne a ktore nie
-
Portret,to portret i naczelna zasada jest prosta: bliższe oko ma być ostre, chyba, że temat WYRAŹNIE jest inny (np. kobieta paląca papierosa > ostrość na dłoni z papierosem, ale to dopiero powód do dyskusji, a nie usprawiedliwienie). Przy ostrości ustawionej na nos kota rozważania o kadrze nie mają sensu.
-
No niestety tak jak wyżej, zdjęcie leży bo ostrość nie tu gdzie trzeba...a kociak ciekawy
-
Panowie, dziękuję za opinię, jednakże pytałem (wiedząc o problemach z GO) o kadr. Potraktowałem to zdjęcie jako szkic/draft. Nie chodziło mi o ogólną ocenę zdjęcia. Mimo wszystko dziękuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Panowie, dziękuję za opinię, jednakże pytałem (wiedząc o problemach z GO) o kadr. Potraktowałem to zdjęcie jako szkic/draft. Nie chodziło mi o ogólną ocenę zdjęcia. Mimo wszystko dziękuję.
Problem nie jest w GO, tylko w ustawieniu ostrości. Jeśli szukasz opinii, to nastaw się na odbiór, a nie na nadawanie :) Im mniejsza GO, tym ważniejszy jest wybór punktu ostrości. Dobór GO jest drugorzędny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Problem nie jest w GO, tylko w ustawieniu ostrości. Jeśli szukasz opinii, to nastaw się na odbiór, a nie na nadawanie :) Im mniejsza GO, tym ważniejszy jest wybór punktu ostrości. Dobór GO jest drugorzędny.
Nastawiam się na odbiór. Jednakże:
- ostrość "obiektu" zależy od dobrania odpowiedniej GO
- nawet jeżeli "trafiłbym" w oko, to nos będzie "w nieostrości"
Tak więc w tym przypadku, zbyt mała GO jest problemem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
No to napiszę inaczej. Jeśli tematem jest nos, to kadr się nie broni. Jesli tematem są uszy, to kadr też się nie broni. Jesli tematem są oczy, to kadr się broni. Temat wskazujesz ostrością. Dużą GO możesz najwyżej pokazać, żę sam nie wiesz co jest tematem :) (i to jest często zaletą dużej GO, że każdy jakiś temat sobie znajdzie, mała GO wymaga więcej od fotografa).
Fotograf musi wskazać odbiorcy temat i ma do tego trzy narzędzia: kompozycję, ostrość i światło. Jak jest wszystko równo oświetlone, równo ostre i bez wyraźnej komozycji, to jest fotograficzny bełkot i kadr nie ma nic do rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
W takim kadrze, ujęciu, jak pokazałeś kota to moim zdaniem ostre powinny być oczy, nosem bym się już nie przejmował.
-
Ja stawiam tu wlasnie na cala glowe ostra(w GO)jednak ta czerwien zabija wszystko w LD.Jeszcze jakies bananowe zolcie w tle.Robi sie wesole miasteczko ze smutnym spokojnym kotem w srodku
-
A nie spotkaliście się Panowie z uwagami (np. na innych forach), że na portrecie jak oko jest ostre to i nos też musi? Chyba, że do pokaznia są tylko oczy jako moty przedwodni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
A nie spotkaliście się Panowie z uwagami (np. na innych forach), że na portrecie jak oko jest ostre to i nos też musi? Chyba, że do pokaznia są tylko oczy jako moty przedwodni.
Portret to pokazanie charakteru,sytuacji.Nie ma takiego czegos jak to to i to.To zalezy co chcesz przekazac w tym portrecie.Motyw przewodni oczy w portrecie to chyba jakis nowy trend.Kurde,chyba jestem zacofany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
A nie spotkaliście się Panowie z uwagami (np. na innych forach), że na portrecie jak oko jest ostre to i nos też musi?
Przyznam, że nie spotkałem się z taką tezą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja stawiam tu wlasnie na cala glowe ostra(w GO)jednak ta czerwien zabija wszystko w LD.Jeszcze jakies bananowe zolcie w tle.Robi sie wesole miasteczko ze smutnym spokojnym kotem w srodku
Na forach można spotkać różne opinie. Zasada jest prosta. GO wybiera fotograf. Jeśli mieści się tylko jedno oko, to ostre ma być oko bliższe. Jeśli oba, to oba. Teraz dopiero przychodzi kolej na nos. Jeśli w ciasnym kadrze ostre są oczy i nos, to najczściej oznacza fotę z imprezy u cioci na imieninach, czyli fotę robioną tanim kompaktem na automacie :) Fotograf musi umieć podejmować decyzję i świadomie kierować uwagę widza. GO jest jednym z narzędzi. Nie mylić z dokumentacja muzealną, tam faktycznie wszystko powinno być ostre.
-
Mała wrzutka do oceny. Luźne zdjęcia, taki 'street foto' z Sanoka.
-
Eee, tam, od razu lincz... ;) Fotki ostatnie utrzymane w jednolitym stylu i klimacie, podobają mi sie, może dlatego, że takie "niedoskonałe": ziarno, jasności na pograniczu przepału, ostre kontrasty. Pasują do miejscówek :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Eee, tam, od razu lincz... ;) Fotki ostatnie utrzymane w jednolitym stylu i klimacie, podobają mi sie, może dlatego, że takie "niedoskonałe": ziarno, jasności na pograniczu przepału, ostre kontrasty. Pasują do miejscówek :)
Miło mi :)
-
Zapraszam do oceny kolejnego setu fotek z Sanoka. Wszelkie komentarze mile widziane.
-
Fajne drzewa wynalazłeś i fotki też dzięki temu niczego sobie :). Szczególnie dwójka przypadła mi do gustu a później jedynka. Dla mnie w jedynce chyba powinno być ciut wyżej a na pewno w trójce no i trójka chyba lepiej by jeszcze wyglądałaby gdyby bardziej w lewo poszła. I co do wszystkich to chyba przydałoby się deko więcej kontrastu i lekkiego podkręcenia kolorów. Bardzo mnie też ciekawi jakby jedynka w lekkim HDR'ku wypadła ale takim robionym z kilku kadrów a nie z jednego :)
P.S.
Przyniosę Ci szczęście bo ten mój post mam trzy siódemki hihi :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Fajne drzewa wynalazłeś i fotki też dzięki temu niczego sobie :). Szczególnie dwójka przypadła mi do gustu a później jedynka. Dla mnie w jedynce chyba powinno być ciut wyżej a na pewno w trójce no i trójka chyba lepiejby jeszcze wyglądałaby gdyby bardziej w lewo poszła. I co do wszystkich to chyba przydałoby się deko więcej kontrastu. Bardzo mnie też ciekawi jakby jedynka w lekkim HDR'ku wypadła ale takim robionym z kilku kadrów a nie z jednego :)
Dzięki wielkie za uwagi. Też mi się te drzewa bardzo się podobają. Niestety d..a jestem i ciasno fociłem, więc taki tego efekt... Nad kolorystyką popracuję.
Zdjęcia wykonywałem w zeszłym roku, przy okazji wyjazdu służbowego. Zdecydowanie będę chciał powtórzyć wyjazd i "sesję" :).
-
Nie jesteś żadna d....a bo Ci się chyba coś między nogami majta hihi :). To są tylko takie moje subiektywne odczucia bo wiesz wpadnie tu zaraz 10000 innych i zjedzie CzaRmaX'a bo się jedynie na foceniu głupot zna i dadzą Ci 4356789345356 innych rad hihi :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Nie jesteś żadna d....a bo Ci się chyba coś między nogami majta hihi :).
Podobno coś tam mam ;)
---------- Post dodany o 00:56 ---------- Poprzedni post był o 00:54 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
To są tylko takie moje subiektywne odczucia bo wiesz wpadnie tu zaraz 10000 innych i zjedzie CzaRmaX'a bo się jedynie na foceniu głupot zna i dadzą Ci 4356789345356 innych rad hihi :)
Nie bądź taki skromny! Focisz zacnie!
Inni niech swoje 3 grosze również wrzucają. Posłucham, pomyślę a może czasem i się odezwę...
Wszystkie uwagi mile widziane!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Podobno coś tam mam ;)
I juz temat na nastepne fotki :-Pa nie schody jakies,mury niczyje,drzewa krzywe.:mrgreen:
Ale robta co chceta.Czesto obraz warto dla samej ramy kupic jak i fote dla samego komenta obejrzec zeby przeczytac:-P:-P:-P:mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
I juz temat na nastepne fotki :-Pa nie schody jakies,mury niczyje,drzewa krzywe.:mrgreen:
Ale robta co chceta.Czesto obraz warto dla samej ramy kupic jak i fote dla samego komenta obejrzec zeby przeczytac:-P:-P:-P:mrgreen::mrgreen:
Dobre, dobre :)
-
Ostatnie cz-b i drugie z drzew. To najmocniejsze dla mnie kadry tutaj.
-
a mnie ten drugi kadr z drzewami najmniej pasuje. Zdominowany przez pnie na pierwszym planie nie pokazuje faktycznego potencjału tego miejsca. Większość zdjęcia zajmuje nieciekawa kora. Za to 1 i 3 pokazują wszystko w pełnej krasie. Dla mnie trójka najbardziej urokliwa, jedynka najciekawsza. Pozdrawiam :)
-
Dziękuję za kolejną ocenę wrzutek. Cieszę się, że w moich amatorskich pstrykach dostrzegacie też "coś".
-
Odświeżam swój wątek...
Dziś Babia Góra nas (mnie i moją małżonkę) pokonała :|. Drobna wrzutka z punktu widokowego na Sokolicy.
Drama Tonacja jest adekwatna do mojego nastroju :wink:.
-
W jaki sposób pokonała? Bo jak widze ze zdjeć, to nie pogodą...