Witam
Na początek 3 zdjęcia z jednej serii robione już jakiś czas temu.
Załącznik 76333Załącznik 76334Załącznik 76335
Wersja do druku
Witam
Na początek 3 zdjęcia z jednej serii robione już jakiś czas temu.
Załącznik 76333Załącznik 76334Załącznik 76335
Moim zdaniem światło na tych zdjęciach jest nieodpowiednie.
Zdjęcia robiłaś/łeś zapewne przy zastanym świetle. Moim zdaniem powinieneś użyć lampy błyskowej od tyłu, wtedy nie będziesz miał ty "kłaczków" w miąższu. Miąższ będzie jaśniejszy. Z drugim to samo. Masz w nich dobre kadry. Trzecie moim zdaniem nie pasuje do dwóch pierwszych.
Próbuj dalej i nie zniechęcaj się. :)
jakieś takie... byle jakie. czekam na lepsze :)
Dziękuję za ocenę. Rzeczywiście jakieś takie nieostre się wydają chociaż przy edycji wyglądało to lepiej. Z tego co pamiętam zdjęcia były robione pod światło lampki biurkowej, ale mogę się mylić bo to było dość dawno. Absolutnie nie zamierzam się zniechęcać, zamierzam za to pracować nad sobą :) Uczę się teraz w szkole policealnej na kierunku fotografia, więc mam już sporo więcej wiedzy niż miałam wtedy robiąc te zdjęcia. Na razie będę pokazywać starsze zdjęcia, później coraz nowsze.
Dzisiaj kilka pstryków z Irlandii robionych niecałe 3 lata temu.
4Załącznik 76696 5Załącznik 76697 6Załącznik 76698 7Załącznik 76699 8Załącznik 76700 9Załącznik 76701
Witaj! Irlandzkie ciekawe. Mnie spodobała się szczególnie 5. A w 7 i 9 przydało by się wyprostowac kadry. Możeż to zrobic np w OV2.
Powodzenia!
10 Załącznik 77000 11 Załącznik 77001 12 Załącznik 77002 13 Załącznik 77004
14 Załącznik 77005 15 Załącznik 77006
Roślinki, cztli temat w którym najlepiej się czuję i którego mam najwięcej
O ziele ,hmmmm,poczekamy na wiecej,moze inne jakies.Na kwiatkach to ja nie bardzo tak.
Zdjęcie nr 5 - ta powierzchnia w Irlandii pod światło - powiem że przyjemne :)
4. i 5. mi nie pasują i nie będę się o nich wypowiadał.
6. ma potencjał i to spory. Fajnie byłoby, gdyby struktura cegieł w okół drzwi frontowych wyła zachowana (trochę więcej po lewej stronie). Cegły są cięte na krawędzi a (moim zdaniem) powinny być cięte troszkę przed. Nawet zbyt ciepła barwa temu zdjęciu nie odejmuje uroku.
7. Fajne. Moim zdaniem to zdjęcie jest "proste" i oddaje urok Irlandii w jakimś stopniu. Kto był ten wie. Rysiek_O spójrz na poziomy. Parapet pod oknem jest poziomy. Dlaczego więc sugerujesz wyprostowanie prostego zdjęcia? (po zdjęciu Molly Mallone w oknie poznałem, że to Irlandia).
8. Podoba mi się. Robiona na północnym-zachodzi wyspy?
9. Winieta przeszkadza w odbiorze tego zdjęcia.
Na makro się nie znam, to i wypowiadać się nie będę.
Te z Irlandii podobają się, z kwiatków pierwsze czyli 10 zwróciło moją uwagę.
Ciekawym tych nowszych. Trzeba będzie pewnie trochę poczekać:)
Z kwiatków zwraca uwagę nr 10, ze względu na oryginalną formę roślinną i kolorystykę. 11, 13 i 15 nie oczarowują ciasnotą i pewną... hmm... pospolitością ujęcia. W 12 badyl w kadrze razi. Mam wrażenie, że wszystkim roślinkom trochę brakuje oddechu, tj. przestrzeni w kadrach i może pomysłu na wkomponowanie roślinki w tę przestrzeń.
Oczywiście to tylko mój ogląd. Ale widzę potencjał, więc nie zniechęcaj się. Pomocne może być oglądanie prac bardziej doświadczonych "kwiatkologów". Polecam np. aktualną wystawę :)
Niedawno mialem taki temat do dyskusji.To wlasnie takie ujecie okna jest typowm przykladem.Jeden mowi krzywo drugi prosto.a jak jest naprawde?.Mozna rzec -kazdy widzi.
Co powiecie na taki argument.Jesli juz stiomy przed oknem nie dokladnie pod katem prostym ,a raczej powiedzmy duzo nie pod katem prostym,to mur i to okno jest w perpektywie.Mz wystarczy jak pionowe linie beda pionowe a poziome niech sie ukladaja w forme trapezu z bocznym zbiegiem,juz nie wymagam,zeby on byl dokladnie w osi tego zbiegu(wtedy raczej drabina,albo wysoki statyw potrzebny).Tu mamy sytuacje odwrotna.Mz Diabel Ryska-o jest tu starszy i chodzilo jemu wlasnie o pionowe linie.
Ale warto przegadac temat.
Wywołano mnie do głosu więc jestem :-) Mirek już opisał to co miałem na myśli... piony uciekły. Ja bym wyprostował, a dla innych to może jest kwestia nieistotną.
Mirku54 co do przegadania tematu, to poczyniłem pewne przygotowania i zobacz sam:
Prosty na mój gust jest tylko parapet. Sądzę, że ulica schodziła z pagórka w prawo na wybrzeże. Zobaczcie na ułożenie "białego otynkowania".
Tylko parapet jest poziomy (nawet framuga okna jest krzywa), bo w domu trzyma się na nim różne rzeczy i fajnie byłoby gdyby się nie turlały do morza lub oceanu. :)
Rozumiecie teraz dlaczego uważam że zdjęcie jest proste? To dom jest zwyczajnie nachylony (krzywizną pagórka) i czy powinno się go w ym wypadku prostować?
To i ja pozwole sobie na przedstawienie Czy tam byl z gorki czy pod,pojecia nie mam,Ale nie znam nikogo kto w oknie nie ma pionu(chodzi mi o wstawiajacych okna)
Moja wersja jest mi smaczniejsza w odbiorzeZałącznik 77018
Rysiek_O - właśnie o to mi chodziło. Krzywa wieża jest krzywa z założenia. W Irlandii domy są krzywe i "prostowanie" kadru wydaje mi się bezzasadne. Co innego na przykład na Mazowszu, gdzie Mazowsze w 90% swojego ukształtowania terenu jest płaskie.
Mirek54 - zobacz na dolną framugę okna... jest krzywa i zwęża się w prawo. Idę o zakład, że po prawej stronie jest zejście w dolinę / do zatoki.
Nie wszystko złoto co się świeci i nie każdy kadr walnięty w pionie jest krzywy. :D
Ps. Twój kadr z kolei leci w lewo według mnie. :) Co moim skromnym zdaniem udowadnia to, że jednak ja mam rację. :)
Ps2. Moim zdaniem nie ma tutaj kąt prostego (90 stopni). :)
Nie przekonasz mnie,ze szyba w oknie z prostokata zmieniala sie w romb.No nie dam sie przekonac.Nie bylem tam,nie widzialem jak jest w naturze,jednak miliony podobnych fotek mialem przed oczami.Zawsze rama,w ktora oprawiona jest szyba,jest miernikiem do wyznaczania prostosci fotki,jak nie ma innych punktow .Tu rama szyby jest trapezem z lekkim zbiegiem z prawej strony.
Zostaje okopany w okopie.
Edit.Tak mocno przerysowane i pokazane to o czym pisze.Załącznik 77020
Można tak
Załącznik 77019
Wszystko proste, ale mi się nie podoba. Mirkowe lepsiejsze :D
Mirek54.. nie będę (jako szklarz) Ciebie przekonywał. :)
W zleceniach szklarskich (obecnie) musisz podać każdy wymiar boku w milimetrach... i zaznaczyć jeden kąt prosty.
Jako zadanie z matematyki wymierz boki dolnej szyby w oknie i zaznacz jeden kąt prosty (na oko widzę, że nie ma żadnego ale powodzenia). :D
Czy najlepsze... pytanie brzmi czy zgodne z rzeczywistością?
W komputerze możemy wszystko wyprostować (nawet krzywą wieżę w Pizie)... tylko czy będzie to słuszne?
To tak jak z balansem bieli. Idąc ulicą gdzie świecą pomarańczowe latarnie na śnieg... Czy powinniśmy korygować balans bieli czy może powinniśmy zostawić tak jak widzi nasze (ludzkie) oko?
Mirku, urzekła mnie twoja irionia tutaj :)
Na kwiatki na pewno :) Aż do przebiśniegów..
tzn że muszę poćwiczyć kadrowanie i aparatem i w programach :) Co do 12 to jest niestety jedyne ujęcie tego dzikiego storczyka, gdzieś kiedyś chyba po powrocie z lasu, więc i zmęczenie było i braka czasu, ale bardzo żałuję że nie mam więcej. Absolutnie nie zamierzam się zniechęcać, wręcz przeciwnie jestem nastawiona na konstruktywną krytykę :) Jestem też na 1 semestrze fotografii więc uczę się też pod okiem osób dosyć obytych w fachu :)
Dyskusja odnośnie prostowania jest bardzo pouczająca, ale nadal nie wiem które ze zdjęć jest dla mnie najlepsze w odbiorze.
Kurde.Toz pisalem,ze tam nie bylem.Napisalem,ze moje wydaje mi sie najsmaczniejsze.czyt.przyjemne w odbiorze.Nigdzie nie napisalem,ze prawidlowe.Tu mowimy o estetyce teraz a nie o fotce z miejsca zbrodni czy innej jakies sprawy,gdzie wymiary,katy nalezy zachowac.
No ale dobra-masz racje ma byc tak jak mowisz.Po co ja nieszczesny zaczynalem temat.
Tylko czy estetyka zdjęcia powinna być głównym motywem przewodnim?
Moim zdaniem - każde zdjęcie jest z miejsca zbrodni i tak powinniśmy je traktować. Pod każdym względem.
Widzisz obrazek i możesz jedynie domyślać się co jest poza kadrem. Ale czy powinieneś korygować to co widzisz i fotografujesz w rzeczywistości? Moim zdaniem nie.
Pytanie co tutaj jest nie tak?
Panowie nie kłócić się, proszę! Tak naprawdę każdy z was ma rację, jeden z moich nauczycieli powiedział mi coś mądrego: "Należy trzymać się zasad i kanonów! A teraz zapomnijcie co powiedziałem. Zasady są po to żeby je łamać, ale należy łamać je z głową, tak aby zdjęcie kanony łamiące można było obronić argumentując, bądź aby zdjęcie broniło się samo" - ja nie mam nic na swoją obronę więc w tym momencie powinnam trzymać się zasad.
OK! kończę temat estetyki, każdy oczywiście ma prawo przedstawiać świat jak mu się podoba.
Uświadom mnie - zdjęcia z Irlandii - pagórek schodzi w dół w prawą stronę...?
Mirek54 - masz wspaniałą wiedzę w dziedzinie fotografii... i nie piszę tego z przekorą, szyderczym uśmiechem itp. Z wielką chęcią przedyskutuję ten i inne tematy fotografii w rzeczywistości. :)
1.Nie tak,bo to autorski watek i dyskutujemy w oparciu o fotki autora.
2.Nie tak.fotka nieostra,poruszona,krzywa,,praktycznie do niczego.
3.Chyba sie powtorze.Pstryk od fotografi rozni sie tym co orf od gotowego jpg.Rozni sie to tak jak kobieta ,ktora wstanie po nieprzespanej nocy(ORF) i jak ja zobaczysz jak trzasnie dzwiami od klatki na zewnatrz(Gotowy.jpg)
Teraz sobie odpowiedz o estetyce o kadrze,rzeczywistosci i jej naginaniu.Nie ma fotografii bez retuszu,a kazda ingerencja w plik,czy z Twoja wiedza czy bez niej to naginanie tej rzeczywistosci.
Jeśli chodzi o kwiatki to dla mnie zbyt centralnie i w większości ciasno. Ale widzę, że kombinujesz a to dobrze, kombinuj dalej - na początek spróbuj znacznie szerszych kadrów, różnych ujęć, z różną głębią ostrości powycinaj z tego kilka mniejszych, porównaj (także ze zdjęciami innych autorów) i na pewno będzie lepiej. Jeżeli masz lampę błyskową sróbuj także z nią i dyfuzorem.
Moim zdaniem dyskusja o krzywiźnie okna jest bezprzedmiotowa. Nie było pagórka, nie było przekrzywionego aparatu. Zdjęcie jest przekoszone, czyli zrobione nieco z boku a nie na wprost. Czyli tak jak to Mirek pokazał tutaj.
Tego się nie da wyprostować nie zakrzywiając rzeczywistości :)
Irku to nie jest dorabianie filozofii. Natomiast bardzo słuszna jest Twoja uwaga o punkcie odniesienia krzywego domu do otoczenia.
---
Z tą "filozofią" przesadziłem ... Po prostu zgadzam się Mirkiem i tymi co piszą, że na zdjęciu ważne jest to co widać ... Perspektywa liniowa to bardzo ważna sprawa (i niełatwa) kompozycyjnie... Czasem ważne są linie poziome , czasem pionowe, a gdy nie można łapać pionu to decyduje estetyka subiektywnie co prawdopodobnie miał na myśli Mirek --pozdrawiam
Bardzo ciekawa dyskusja ale jednego nie rozumiem. Tomasz_St - w Irlandii budowlańcy nie mają poziomic? Jak jest spadek terenu to wszystko leci w jedną strone? A myslałem, że tam pracuje sporo naszych rodaków i to głównie w budowlance ;-)