-
4 załącznik(ów)
Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
No to może następny temat ku chwale ojczyzny? :)
Zapewne wiele osób z tego forum w swoich zbiorach posiada piękne zdjęcia dotyczące militariów i dużo osób lubi focić takie rzeczy, począwszy od guzików, karabinów a skończywszy na krążownikach, bunkrach i twierdzach. To może je tutaj powrzucamy, tylko umówmy się, że zdjęcia mają dotyczyć wszystkiego co zostało wyprodukowane i wybudowane do momentu zakończenia wojny w 1945 roku. Tak sobie myślę, że dzięki temu wątkowi możemy poznać nowe miejsca w które chętnie kiedyś zajrzymy :)
Ja sam prawie nic nie posiadam ale skoro zacząłem wątek to wrzucę coś z przed 5 lat z poczciwego staruszka SP 320 :). Pierwsze trzy zdjęcia są ze Świnoujścia, natomiast ostatnie z wysypy Wolin i jest to miejsce tajnej broni V3 "Adolfika wąsika". V3 było to działo bardzo dalekiego zasięgu, działające na zasadzie odpalania ładunków pośrednich wzdłuż lufy, które to dodatkowo przyśpieszały pocisk a jego zasięg wynosił 165 km .
I pamiętajcie - tak jak z hasła na czwartej fotce "DRĄŻYMY TEMAT CENTRALNIE DO KOŃCA" :D
-
Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
to gdzies na zachod od Poznania (teraznie znajde) przy bunkrach, ktorych zwiedzanie mialo trwac 2.5h i sie poddalismy ;)
-
Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
Oki doki. Głowy nie dam że z przed 1945 ale i tak fajne :)
-
@strOOs Ale widać, że bardzo silna ta dziewczyna z drugiej fotki bo przesunęła ten czołg pomimo, że się zapiera :)
@romek1967 ale większość chyba jest z przed 1945 roku :). Pretensje to można mieć do ludzi super obcykanych w takich tematach :). Ja też nie jestem pewien czy HARMATĘ, którą wstawiłem czasami nie jest powojenna :)
-
1 załącznik(ów)
Mam jeszcze coś zrobione na prawie maksymalnym zoomie z Olka 550 UZ.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Ten herr gefreiter(czy inny czort) z wermachtu w kołysce, na bank z przed 45', pamiętam go.
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
To moje na pewno są z przed 45-ego. Zrobione na Helu w okolicy baterii Schleswig-Holstein.
Załącznik 73764
Załącznik 73765
Załącznik 73763
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
To moje na pewno są z przed 45-ego. Zrobione na Helu w okolicy baterii Schleswig-Holstein.
Najlepsze jest to, że to muzeum obrony wybrzeża na Helu powstało dzięki fascynatom historii Polski a państwo prawie nic się nie dołożyło w tym temacie. Kiedyś trafiłem na ich forum i czytałem jak uruchamiają kolejkę jak kombinują podkłady i tory a nawet śruby, jak się zjeżdżają aby remontować bunkry, torowiska, oczyszczać teren. Chwała im za to bo państwo zajmuję się wydawaniem durnych książek :). Właściwie to wojsko jedynie w czymś ich wspomogło przekazując coś z demobilu.
-
Masz rację. Najbardzie zszokował mnie moment przy kolejce, bo jako tako cennika stricte nie ma, bo wszystko jest jako zrzutka na dalsze renowacje. Podobnie masz na Śląsku z tzw. Śląską linią Maginota (tu można poczytać http://www.outdoor.org.pl/podroe/pol...linia-maginota), niektóre są odrestaurowane, ale przez fascynatów-hobbystów. Jak ktoś jest zainteresowany, to można się w weekend wybrać.
-
To jest chore na maksa ale chociaż dobrze, że są tacy ludzie, którzy swoim zapałem góry przenoszą bo ja mam wrażenie, że "nasze" państwo to dba o historię innych a nie Naszą własną. Powiem Ci, że tworząc ten wątek przypomniało mi się właśnie forum Helu bo fotografie to też upamiętnianie tego co było a bez historii nie ma przyszłości więc trzeba o to dbać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
... tylko umówmy się, że zdjęcia mają dotyczyć wszystkiego co zostało wyprodukowane i wybudowane do momentu zakończenia wojny w 1945 roku.
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Mam jeszcze coś zrobione na prawie maksymalnym zoomie z Olka 550 UZ.
Chcesz powiedzieć, że te konie są takie stare? :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ooooooooo helmuth, proszę Cię przestań hehe :). Ale wiedzę, że z Ciebie to taki złośnik hehe :). Przecież wiesz o co chodzi a się czepiasz - no chyba, że mam zwątpić w Twoją inteligencję a pomimo wszystko i pomimo pierwszej, poprzedniej wymiany "nie"miłości uważam, że masz jej bardzo dużo (generalnie złośliwość to domena ludzi inteligentnych) :). Równie dobrze mógłbyś się czepić romka1967 bo na motorze to też nieoryginalni Niemcy (przepraszam faszyści bo teraz to jest poprawne politycznie) i też nie wyglądają na takich po 87 lat :)
A tak żartem to był pokaz grupy rekonstrukcyjnej w Krakowie z okazji 11.11.2008 na odkopanych koniach, które armia polska zakopała wycofując się przed wrogiem. Konie odrestaurowano, wyremontowano a brakujące części zastąpiono tymi od współczesnych koni (technika i genetyka jednak idzie do przodu) :-P :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Dobre, dobre :mrgreen: Polać mu, znaczy + dać, bo nie mogę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
... bo na motorze to też nieoryginalni Niemcy (przepraszam faszyści bo teraz to jest poprawne politycznie) i też nie wyglądają na takich po 87 lat
Dzisiejsza medycyna czyni cuda ;) A kremy to teraz takie są, że wystarczy pudełko dotknąć i już zmarszczki zaczynają znikać, powinni do nich ostrzeżania dawać, żeby stosować z umiarem, bo można się nagle w pampersie ocknąć ;)
-
Czarmax jeszcze troche i Ciebie posądzę o podążanie moimi sladami. Działo "Stonoga" lub jak kto woli V-3 poligon prototypów koło Międzyzdrojów, Muzeum obrony Helu, hehe zjechałem to wszystko rowerkiem łącznie z "Wilczym szańcem" i bunkrami generałów w Mamerkach. Ale wątek ciekawy bo i inni userzy może się dołączą, na co mam tak jak Ty nadzieję.
Pozdrówka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Czarmax jeszcze troche i Ciebie posądzę o podążanie moimi sladami. Działo "Stonoga" lub jak kto woli V-3 poligon prototypów koło Międzyzdrojów, Muzeum obrony Helu, hehe zjechałem to wszystko rowerkiem łącznie z "Wilczym szańcem" i bunkrami generałów w Mamerkach. Ale wątek ciekawy bo i inni userzy może się dołączą, na co mam tak jak Ty nadzieję.
Pozdrówka
A wiesz, że ten wątek stworzyłem dzięki Tobie bo pisałeś, że bardzo lubisz bunkry i tak mi dzisiaj w głowie zaświtało aby go wystawić na licytację :)
-
4 załącznik(ów)
Ja nie winien, a fakt bunkry lubie i to bardzo.
-
Swoją drogą nazwa "bunkier" jest tylko potoczna i niefachowa. Mój historyk w podstawówce mówił, że powinno się mówić "traditor".
-
1 załącznik(ów)
Przyznam się, że pierwszy raz słyszę taką nazwę.
Ale co do zabudowy "bunkrowatej" to coś z Westerplatte bo własnie znalazłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Ja nie winien, a fakt bunkry lubie i to bardzo.
Kto był w tej masce? :D
-
1 załącznik(ów)
Wartownia ale nie wiem która.
Wmasce to manekin 'ściągający: turystów do bunkra-muzeum.
---------- Post dodany o 17:02 ---------- Poprzedni post był o 16:57 ----------
A "ściągnął" mnie i córki.
-
1 załącznik(ów)
No to teraz coś ze starszej broni i przebrań (tylko, że sam się przebrałem) - repliki ale to też tyczy się lat z przed 45 roku :). Pewnie Helmuth wpadnie i zapyta się czy ktoś kiedyś widział woja w krótkich gatkach i w Pumach :)
-
Zajefajny objekt, pokazałem te fotki nie dla autopromocji, ale dla chetnych do odwiedzenia. Droga na Zalesie przy rondzie(rozjazd na Szczecin albo Miedzyzdroje).
---------- Post dodany o 17:12 ---------- Poprzedni post był o 17:09 ----------
Jak Asterix w Mision impasible:wink:
-
A ja pokazałem bo są też rzeczy o wiele starsze a nie mam chyba żadnych rycerzy ni szabel a takie foty z totalnymi starociami też są fajne :)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
A ja pokazałem bo są też rzeczy o wiele starsze a nie mam chyba żadnych rycerzy ni szabel a takie foty z totalnymi starociami też są fajne :)
No przepraszam - znalazłem jakąś armatę wystającą z murów zamku Drahim.
-
1 załącznik(ów)
A moja córka broniła ojczyzny działkiem szybkostrzeknym w Muzeum Obrony Wybrzeża.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Wartownia ale nie wiem która.
Wmasce to manekin 'ściągający: turystów do bunkra-muzeum.
---------- Post dodany o 17:02 ---------- Poprzedni post był o 16:57 ----------
A "ściągnął" mnie i córki.
W Świnoujściu jest kilka twierdz i muzea i tam też są takie fajne eksponaty, że można popatrzeć, "pomacać" i liznąć kawał historii :)
-
1 załącznik(ów)
No dobra, koniec Bikeromanii. Mam dodatek, orginalny transporter Wermachtu wydobyty w Pilicy. Mozna go oglądac w Skansenie rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
A moja córka broniła ojczyzny działkiem szybkostrzeknym w Muzeum Obrony Wybrzeża.
Ale wiesz co? Przy okazji tematu z zamkami i tego tutaj to zaczynam żałować, że nie focę jak jakiś Japończyk co tylko popadnie i gdzie popadnie bo potem jest co oglądać i wspominać a do tej pory wszystko w pewien sposób traktowałem wybiórczo. Teraz wiem, że gdzie nie pojadę to matryce zagrzeję na maksa :)
-
Baterie na Helu, teren nalezal do wojska, dopiero grubo 1989 roku zostal udostepiony. Bunkry zostaly rozszabrowane i tyle po nich zostalo. Bylem tam ostatnio widzialem to co pozostalo. Jest tylko jeden bunkier ktory mozna zwiedzac w calej swej okazalosci a dlatego ze pasjonaci zadbali. Dziwi mnie bardzo, ze w czerwcu w Gdyni zostalo otwarte muzeum WP a baterie na Helu przepadly...W koncu byly tam dziala 150 mm a cale umocnienia i punkty dowodzenia byly unikatem europejskim. W Swinoujsciu jest caly kompleks umocnien "Ford Zachodni" zadabany, ale nie przez mecenasa panstwowego tak to u nas wyglada.
-
I tak trzeba, bo takie foty również reporterską wartość mają. Co ja bym miał do pokazania gdyby nie rowerowe rajdy po Polsce z Olkiem na plecach:wink:.
A tak dzieciaki się wyedukowały, a i Olitalibów do odwiedzin zachecic moge:grin:
---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post był o 17:34 ----------
Niewiele lepiej jest w Mamerkach, do zwiedzania ograniczony teren z kilkoma bunkrami, reszta rozrzucona po lasach i tzeba sobie poszukać.
A na Helu to może się rozkręci, bo ci pasjonaci wszędzie szukają pamiątek, wsparcia i starają się odzyskać obecny teren wojskowy na potrzeby rozwoju muzeum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Baterie na Helu, teren nalezal do wojska, dopiero grubo 1989 roku zostal udostepiony. Bunkry zostaly rozszabrowane i tyle po nich zostalo. Bylem tam ostatnio widzialem to co pozostalo. Jest tylko jeden bunkier ktory mozna zwiedzac w calej swej okazalosci a dlatego ze pasjonaci zadbali. Dziwi mnie bardzo, ze w czerwcu w Gdyni zostalo otwarte muzeum WP a baterie na Helu przepadly...W koncu byly tam dziala 150 mm a cale umocnienia i punkty dowodzenia byly unikatem europejskim. W Swinoujsciu jest caly kompleks umocnien "Ford Zachodni" zadabany, ale nie przez mecenasa panstwowego tak to u nas wyglada.
Czytałem coś o tym u nich na forum i pomimo starań wszystko gdzieś przepadło chyba oprócz resztek jednego działa. Ja ich podziwiam bo chociaż trwa to już wiele lat od kiedy starają się to ogarnąć to praktycznie zero jakiegoś wsparcia i pomocy. Odbudowują tory i to z resztek wąskotorówek których tory są rozbierane w Polsce. Śmiali się, że szyny ułożone pod kolejkę z całej zbieraniny z Polski (bo przecież co się dało rozkradli złomiarze) mają przekrój wiekowy chyba ponad 70 lat :)
-
Skoro jesteśmy przy Helu to ja też coś mam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Skoro jesteśmy przy Helu to ja też coś mam
Fajne fotki tylko teraz dozuj je aby nie był tak jak w przypadku zamków, że jak poszedłeś to na całość :)
-
5 załącznik(ów)
-
Kurde tak myslalem,ze te konie i ta technika to jednak prawda.Poszukalem i znalazlem.Nawet Pan fotograf juz wtedy byl miejscu:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A tak na powaznie to fajny i ciekawy temat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde tak myslalem,ze te konie i ta technika to jednak prawda.Poszukalem i znalazlem.Nawet Pan fotograf juz wtedy byl miejscu:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A tak na powaznie to fajny i ciekawy temat.
Dzięki, że w gazetę moją fotkę wkleiłeś. Podoba mi się ten pomysł na prawdę - jest I klasa :)
-
Jeden bunkier dzisiaj spadł. Dosłownie.
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=v63b42KIGK0
Zdjęcia zrobię w weekend o ile nie będzie lało.
-
Na zdjęciach Muminka rozpoznaję wieżę sterowania ogniem na Helskim cyplu i schron ukryty w lesie(jest ich soro) oraz baterię przy lesnej drodze(tam wstęp jest płatny).
-
-
5 załącznik(ów)
Ooooo mój konik :) zacznę od schronu kolejowego w Konewce (część która jest trochę dalej od tej dla zwiedzających)
Załącznik 73858Załącznik 73859Załącznik 73860Załącznik 73861Załącznik 73862