-
exif - co nam po nim
Po co zmieniac cos co dziala??
Co Wy z tymi exifami??Patrzcie na obraz a nie na parametry.Czy to wazne w jakich garnkach i na jakiej kuchence pomidorowa gotuje jak i tak nadaje sie do wylania w kibel.
-
Odp: [Burza mózgów] uwagi na temat funkcjonalności galerii, portalu i forum
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Po co zmieniac cos co dziala??
dla postępu ? ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Co Wy z tymi exifami??Patrzcie na obraz a nie na parametry.Czy to wazne w jakich garnkach i na jakiej kuchence pomidorowa gotuje jak i tak nadaje sie do wylania w kibel.
a co w przypadku kiedy zupka jest nadzwyczaj smakowita ? ;-)
być może rodzaj użytego garnka ma jakiś mały wpływ na smaczek zupki ;-)
PS.
Mirek - fajne porównanie z tą zupą ;-)
-
Odp: [Burza mózgów] uwagi na temat funkcjonalności galerii, portalu i forum
Juz mnie kiedys ktos pytal,gdzie w exifie jest pozycja o ustawianiu swiatel we fotkach studyjnych.:mrgreen::mrgreen:
Smakowitosc zdjecia to obraz,obrobka i swiatlo,a nie przyslona,czas i rodzaj puszki.
-
Odp: exif - co nam po nim
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Co Wy z tymi exifami??Patrzcie na obraz a nie na parametry.
EXIF powie jakie parametry ustawić, żeby uzyskać podobne efekty. Tego z obrazu nie wyczytasz.
Jeżeli ktoś zupełnie początkujący, pyta Cię co poprawić w zdjęciu, które właśnie zrobił? EXIF dużo powie o tym jak zdjęcie było zrobione. Całkiem bez sensu będą rady typu "ustaw inaczej światło" albo "zmień przesłonę" jeżeli EXIF pokazuje, że zdjęcie było zrobione w trybie AUTO ;)
-
EXIF powie np. że fajną fotkę można zrobić plastykowym kitem, niekoniecznie Leicą za pierdylion zł.
-
Przeklejam cytat z innego wątku:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Dla FF jest
FxIF
Poszedłbym dalej- zablokować możliwość wstawienia zdjęcia bez EXIF-u :roll:
Zdjęcia obrabiam w starym Corelu 9. On NIE ZAPISUJE EXIFA. Strasznie więc irytują mnie obostrzenia nakazujące zachowanie danych exif (np. w DITL-u).
Nie jestem oszustem i nie muszę nieczego udowadniać, ewentualnie mogę przesyłać gołego jpga lub rawa. Upierdliwe to i nie potrzebne.
Podsumowując - EXIF-SREXIF :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
EXIF powie jakie parametry ustawić, żeby uzyskać podobne efekty. Tego z obrazu nie wyczytasz.
Jeżeli ktoś zupełnie początkujący, pyta Cię co poprawić w zdjęciu, które właśnie zrobił? EXIF dużo powie o tym jak zdjęcie było zrobione. Całkiem bez sensu będą rady typu "ustaw inaczej światło" albo "zmień przesłonę" jeżeli EXIF pokazuje, że zdjęcie było zrobione w trybie AUTO ;)
Zgadzam się. Jeśli jakaś fotka robi na mnie wrażenie - sprawdzam EXIF. Jakie to daje mi informacje i jak wpływa na mój warsztat - nie muszę chyba tłumaczyć.
Nowa funkcjonalnośc na forum jest jak nabardziej cacy.
-
często zerkam w Exify.
Powodem głównie jest ogniskowa - gdy widzę jakieś fajne zdjęcie zastanawia mnie ogniskowa użytego obiektywu.
szukam informacji o lampie czy zdjęcie było doświetlane i jak
gdy zdjęcie jest robione w jakiś niecodzienny sposób zerkam w parametry ekspozycji
Czasem szperam za opisem w zdjęciu czy to słownym czy Geotagami żeby wiedzieć gdzie zdjęcie było zrobione jeśli taka informacja jest zaszyta
Nie wyobrażam sobie przeglądarki bez możliwości podglądania exifów.
Garnek ma małe znaczenie :) choć zerkam z ciekawości na aparaty. Namiętnie podglądam exify innych zdjęć na serwerach redakcyjnych :)
Ot w celach czysto statystycznych. Kto czym robi i czy jakoś to się przekłada na zdjęcia czy na coś widocznego przez odbiorcę
co do porównania :
Cytat:
Na drugi dzień po sesji modelka zaprosiła fotografa na obiad. Przed obiadem fotograf zaprezentował zdjęcia, modelka ogląda i mówi:
- Musi pan mieć bardzo dobry aparat.
Fotograf nie zareagował. Po obiedzie kobieta pyta czy smakowało, fotograf odpowiada:
- tak bardzo, musi pani mieć bardzo dobre garnki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Zdjęcia obrabiam w starym Corelu 9. On NIE ZAPISUJE EXIFA. Strasznie więc irytują mnie obostrzenia nakazujące zachowanie danych exif (np. w DITL-u).
Sam też mam pewnie w Galerii zdjęcia bez EXIF-a ale jeżeli program do obróbki daje wybór- nie wycinam. Nie widzę potrzeby ukrycia czym, kiedy i jak było zrobione zdjęcie.
Jest w Galerii okienko informacji o zdjęciu i można tam wpisać podstawowe info. Taka propozycja do rozważenia ;)
-
Nie mówię o celowym ukrywaniu, ino wymogu posiadania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Sam też mam pewnie w Galerii zdjęcia bez EXIF-a ale jeżeli program do obróbki daje wybór- nie wycinam. Nie widzę potrzeby ukrycia czym, kiedy i jak było zrobione zdjęcie.
Jest w Galerii okienko informacji o zdjęciu i można tam wpisać podstawowe info. Taka propozycja do rozważenia ;)
a ja czasem wycinam geotagi :) głównie jeśli dotyczy to zwierzaków i ochrony ich spokoju przed zadeptaniem... :) resztę zostawiam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Nie mówię o celowym ukrywaniu, ino wymogu posiadania.
Ja myślę tylko o galerii. Tam taki wymóg można rozważyć.
W innych przypadkach nie widzę takiej potrzeby.
-
Galeria to jedno, wątki oceny zdjęć to drugie. W obu przypadkach byłbym za pozostawieniem EXIFów.
A obowiązek? Hmm, gdyby GIMP nie pozostawiał EXIFów, byłoby mi trudno zmienić program, bo go lubię i dość długo z niego korzystam. :-)
-----
Inaczej mówiąc - nie tyle wymóg, co sugestia pozostawiania danych EXIF. Kto nie chce, nie korzysta, ale wielu ludziom się przydaje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ja myślę tylko o galerii. Tam taki wymóg można rozważyć.
W innych przypadkach nie widzę takiej potrzeby.
Jesli juz to nazwal bym to inaczej jak wymóg.Ja nigdy nie zwracam uwagi na to czy jest exif czy nie.Po prostu mnie on nie interesuje.Tak jak ogladajac fotki na papierze nie patrze na wydruk marki papieru na odwrocie.Moze to zostalo mi z tego ,ze jak kiedys ogladalo sie widokowki to nie odwracalo sie i nie czytalo tekstu na odwrocie.
Wielu moze przestac wstawiac zdjecia,jesli to bedzie wymogiem.A jesli chodzi o publiczna to jedno PW wystarczy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Przeklejam cytat z innego wątku:
Nie jestem oszustem i nie muszę nieczego udowadniać, ewentualnie mogę przesyłać gołego jpga lub rawa. Upierdliwe to i nie potrzebne.
Podsumowując - EXIF-SREXIF :P
Wiesz ... jak się jeszcze oszołomy(nie bójmy się tego słowa) trafiają, co to do zabawy wcisać potrafiają foty z innego dnia, tylko po to
żeby zaistnieć? Czy co? Bo się pogubiłem - to pilnować trza. Tyle o DITL, co do reszty: exif jest po to, żeby wiedzieć na ile obraz jest plastyczny,
zgodnie z teorią jednego z nas:
Cytat:
Zamieszczone przez jakże błyskotliwy Karakman
plastyka obrazu jest zależna od zawartości plastiku w obiektywie. No!
edit: zadosć uczyniam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja nigdy nie zwracam uwagi na to czy jest exif czy nie.Po prostu mnie on nie interesuje.
Przyznasz jednak, że dla wielu jest to źródło cennych informacji- jaki aparat (matryca, czyli zakres dynamiki, oddanie kolorów itp) czy obiektyw (ostrość, oddanie szczegółów na całej powiechni kadry, zniekształcenia itp). Szczególnie dla kogoś, kto zastanawia się nad zakupem nowego sprzętu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Wielu moze przestac wstawiac zdjecia,jesli to bedzie wymogiem.
Tylko takie dyskusje pozwolą dokładnie poznać opinie za i przeciw wprowadzenia takiego wymogu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
.....
Helmut-taki to i tak bedzie patrzyl na cene i za ile toto pozniej sprzedac moze,zeby jak najmniej stracic.Fotografia to nie matematyka.Jest przepasc nie do przeskoczenia pomiedzy sztuka a matematyka i ekonomia.Chociaz moze z geometria bym polaczyl,ale tylko troche
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
... taki to i tak bedzie patrzyl na cene i za ile toto pozniej sprzedac moze,zeby jak najmniej stracic.
Nie uogólniaj :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Fotografia to nie matematyka.Jest przepasc nie do przeskoczenia pomiedzy sztuka a matematyka i ekonomia.
Przyznasz jednak, że bez aparatu nie da się zrobić zdjęcia. Kiepskim aparatem, tylko dobry fotograf zrobi więcej niż jedno zdjęcie. ;)
Jedno zdjęcie, kiepskiemu fotografowi (jak ślepej kusze ziarno) zawsze może się trafić ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
do reszty: exif jest po to, żeby wiedzieć na ile obraz jest plastyczny,
zgodnie z teorią jednego z nas: plastyka obrazu jest zależna od zawartości plastiku w obiektywie. No!
Oooooo!!!!! to było moje jakże błyskotliwe spostrzeżenie i udokumentowane w jednym z wątków.
Żądam za dość uczynienia.! Jęśli cytujesz , to proszę pisać czyj tak błyskotliwy i trafny cycat :wink:
---------- Post dodany o 20:24 ---------- Poprzedni post był o 20:11 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Oooooo!!!!! to było moje jakże błyskotliwe spostrzeżenie i udokumentowane w jednym z wątków.
Żądam za dość uczynienia.! Jęśli cytujesz , to proszę pisać czyj tak błyskotliwy i trafny cycat :wink:
Czy ktoś mi może powiedzieć jak można to świetne i dogłębnie przemyślane spostrzeżenie opatentować:
Cytuję: "Plastyka obrazu zależy od ilości plastyku w obiektywie"
Koniec cycatu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
---------- Post dodany o 20:24 ---------- Poprzedni post był o 20:11 ----------
Czy ktoś mi może powiedzieć jak można to świetne i dogłębnie przemyślane spostrzeżenie opatentować:
Cytuję: "Plastyka obrazu zależy od ilości plastyku w obiektywie"
Koniec cycatu.
ZaDośćUczyniłem
-
Po cytacie wpisz taką małą literkę "R" w kółeczku.
Oznacza to cytat prawnie chroniony. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Po cytacie wpisz taką małą literkę "R" w kółeczku.
Oznacza to cytat prawnie chroniony. :-D
Kombimowałem właśnie jak to tu na forum zrobić ale nie wyszło.....
---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:49 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
ZaDośćUczyniłem
Noo, pojechałeś.....:shock:
-
Obecnie głównie zaglądam w EXIF z tego powodu o którym pisał helmuth
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Często bywa, jednak, ze początkujący wstawia bez EXIF i sam sobie "szkodzi" w ten sposób. Sam ostatnio usuwam exif. Pstrykając manualnym obiektywem te informacje są uszczuplone (np. brak ogniskowej) czy wręcz nieprawdziwe (przysłona podawana przez FxIF ma wartość 0.0)
-
Ja napiszę tak. Wymóg EXIFu tylko w konkretnych przypadkach, np. DITL (wiadomo), czy jakis konkretny konkurs, czy zabawa, która wymusza trzymanie się reguł, ot choćby wybór zdjęć do kalendarza olkowego.
W innych przypadkach, istnienie takiego (EXIF) nie powinno być wymogiem. I tyle. Zdjęcie to zdjęcie.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tylko takie dyskusje pozwolą dokładnie poznać opinie za i przeciw wprowadzenia takiego wymogu :)
W pełni się zgadzam. Ja jak widzę ciekawą fotkę, to jak jest taka możliwość, zazwyczaj zaglądam do exifa.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ja napiszę tak. Wymóg EXIFu tylko w konkretnych przypadkach, np. DITL (wiadomo), czy jakis konkretny konkurs, czy zabawa, która wymusza trzymanie się reguł, ot choćby wybór zdjęć do kalendarza olkowego.
W innych przypadkach, istnienie takiego (EXIF) nie powinno być wymogiem. I tyle. Zdjęcie to zdjęcie.
T.
W pełni podzielam powyższą opinię.
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Ja jak widzę ciekawą fotkę, to jak jest taka możliwość, zazwyczaj zaglądam do exifa.
Pozdrawiam
Jak ja widzę ciekawą fotkę np. orła bielika, super makro oka ważki, czy podwodne rafy koralowej, zaglądanie w exif nic mi nie da i tak nie posiadam sprzętu, obiektywów aby takie zdjęcie wykonać. Nie przeczę całkowicie. W pewnych sytuacjach informacje z exif mogą być przydatne choć pewnie bardziej dla początkujących.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
W pewnych sytuacjach informacje z exif mogą być przydatne choć pewnie bardziej dla początkujących.
Fotografuję ho,ho a może i dłużej i dalej się staram rozwijać.
Chylę czoła przed Tobą Mistrzu. Przepraszam za sarkazm.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jak ja widzę ciekawą fotkę np. orła bielika, super makro oka ważki, czy podwodne rafy koralowej, zaglądanie w exif nic mi nie da i tak nie posiadam sprzętu, obiektywów aby takie zdjęcie wykonać.
A skąd wiesz czym było robione, nie zaglądając do EXIF-a? :-P
-
Sakrazm był zbędny, nie jestem żadnym mistrzem. Pstrykam (fotografuje to za duże słowo) klilka lat. Nie musisz przepraszać, się nie gniewam. Co do przydatności exif to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o 22:21 ---------- Poprzedni post był o 22:16 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
A skąd wiesz czym było robione, nie zaglądając do EXIF-a? :-P
Raczej takie zdjęcia nie robi się obiektywem kitowym. Przecież to od razu widać (po jakości), że był użyty teleobiektyw i to raczej z tych droższych, czy obiektyw makro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Pstrykam (fotografuje to za duże słowo) klilka lat. Co do przydatności exif to tylko moje zdanie.----
Do pstrykania -zgadzam się z Tobą. Natomiast jeżeli zaczniesz pogłębiać swoją wiedzę i umiejętności to przekonasz
się jak bardzo to jest potrzebne.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Wymóg exifa w konkursach itp. jest kretyństwem, ale to inny temat. Natomiast jako źródło informacji jest przede wszystkim niesłychanie mylący i to wam stary praktyk mówi. Nie chodzi nawet o treść, którą początkujący (i nie tylko) próbują naśladować myśląc, że zrobią takie samo zdjęcie, ale przede wszystkim nakręca mnóstwo ludzi na myślenie, że czegoś tam się nie da nie mając sprzętu tego czy owego. Zwłaszcza, gdy ogląda się zdjęcie w 800x600, gdzie nie raz nie da się odróżnić obiektywu za 20 tysięcy od komórki za złotówkę.
Zamiast studiowania exifów polecam dobrą książkę albo dobrego nauczyciela.
-
Hadan, z całym szacunkiem, dla kogoś może być bardziej potrzebne dla kogoś mniej. Pozostanę przy swoim zdaniu.
-
A co to jest ten cały EFIX? :-P
-
EXIF na forum czasami jest przydatny. Np. żeby sprawdzić jaki aparat zdjęcie zrobił, by następnie kliknąć kategorie Galerii Publicznej do jakiej ma trafić zdjęcie. A tak poza tym to dobry wynalazek do celów statystycznych. Reszta zastosowań wedle uznania. Chcą gdzieś zdjęcie z EXIF-em, niech mają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Wymóg EXIFu tylko w konkretnych przypadkach, np. DITL (wiadomo), czy jakis konkretny konkurs, czy zabawa, która wymusza trzymanie się reguł, ot choćby wybór zdjęć do kalendarza olkowego.
T.
Ale dopóki aparaty nie będą miały w firmware jakiś elementów kryptograficznych (klucz prywatny/publiczny, podpis cyfrowy itp)
to taki wymóg dla nawet DITL jest o kant d. potłuc skoro praktycznie każdą wartość z EXIF można dowolnie edytować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Ale dopóki aparaty nie będą miały w firmware jakiś elementów kryptograficznych (klucz prywatny/publiczny, podpis cyfrowy itp)
to taki wymóg dla nawet DITL jest o kant d. potłuc skoro praktycznie każdą wartość z EXIF można dowolnie edytować.
Dokładnie, EXIF nie jest żadnym elementem zabezpieczenia. Ale też nie popadajmy w skrajności.
EXIF jest przede wszystkim narzędziem. Sprawdza się jako notes. Łatwiej w nim umieścić notatkę opisującą zdjęcie, temacie, geolokalizacje, tagi, autora, kontakt z nim. Informacje o aparacie czy parametrach w trakcie wyzwolenia migawki to dziś niewielka część tego do czego można wykorzystać EXIF. I przy tym pozostańmy.
Konkursy, akcje, itp. w których organizatorzy wymagają EXIF-u właśnie po to by wszystko, łącznie z imieniem i nazwiskiem autora było w jednym miejscu. Kto będzie chciał oszukiwać, to i tak oszuka, ale wprawne oko to wyłapie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Fajne :-D Coś jak: po co zamykać drzwi, i tak każdy zamek się otworzy :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Wymóg exifa w konkursach itp. jest kretyństwem, ale to inny temat. Natomiast jako źródło informacji jest przede wszystkim niesłychanie mylący i to wam stary praktyk mówi. Nie chodzi nawet o treść, którą początkujący (i nie tylko) próbują naśladować myśląc, że zrobią takie samo zdjęcie, ale przede wszystkim nakręca mnóstwo ludzi na myślenie, że czegoś tam się nie da nie mając sprzętu tego czy owego. Zwłaszcza, gdy ogląda się zdjęcie w 800x600, gdzie nie raz nie da się odróżnić obiektywu za 20 tysięcy od komórki za złotówkę.
Zamiast studiowania exifów polecam dobrą książkę albo dobrego nauczyciela.
I to wszystko na ten temat.Popieram w 150% albo i wiecej.
-
Nikt nie każe nikomu umieszczać zdjęć z EXIFem czy w formacie RAW. Wogóle można nie wrzucać jak się komuś zasady na darmowym forum nie podobają.
Jak gdzieś tu na forum pisał Mirek54, "w sieci są miliony podobnych i pewnie lepszych"....ja dodam, że prawdopodobnie z EXIFami.
Jak ktoś nie lubi niech w nie nie zagląda, wtedy informacja go nie zmyli.
Pozazdrościć że nie macie poważniejszych zmartwień.
Z doświadczenia zawodowego i życiowego wiem (większość z Was pewnie też), że lepiej mieć do dyspozycji więcej informacji niż mniej.
Nigdy nie wiadomo kiedy, komu i do czego taka z pozoru zbędna informacja może się przydać.
Ostatnia wypowiedź Hadesa, (moim zdaniem) wyjaśnia to co chcieliście w tym wątku do bicia piany wyjaśnić.
Janko, po co to pisanie o "kretyństwach"? Więcej życzliwości i mniej "napinki" życzę.
Jak mam z pierdyliarda fotek w sieci znaleźć wykonaną konkretnym sprzętem, którego np. akurat nie chcę kupić?
Kupowanie książki uczącej fotografii czy kursy u mistrzów to też droga do naśladownictwa. Na tym polega nauka, już od nauki mówienia.
-
Podpisuję się ręcyma i nogomi ;)