-
Michal_G - militarne ale nie tylko
Witam!
W końcu zdecydowałem się wrzucić parę fotek do oceny. Robione SP-620UZ.
Na początek z tegorocznego zlotu pojazdów militarnych "Gąsienice i podkowy" w Bornem - Sulinowie.
1. Rosomak
2. Zestaw przeciwlotniczy Gepard (na podwoziu Leoparda 1)
3. 2S7 Pion, na pierwszym planie lemiesz stabilizujący działo na stanowisku w trakcie strzelania
4 2S7 Pion największe wrażenie robi z podniesiona lufą. Nie szło zrobić mu zdjęcia bez "cywili" niestety...
5. Praha na podjeździe
6. Jeszcze raz Gepard, we wszechobecnym kurzu
Parę fotek jeszcze dorzucę w najbliższym czasie.
-
Odp: Michal_G - militarne ale nie tylko
Świetne foty. Tego Geparda to bym w Sejm wycelował, a lemiesz do posprzątania. Mielibyśmy własny kraj:grin:
-
Witaj,
Ciekawa foto-relacja. :grin: Dynamiczne zdjęcia 5. i 6. mają fajny klimat.
Pozdrawiam
-
Skoro dynamika podoba się to jeszcze jedna fotka
7. Amfibia PTS wychodzi na górkę
-
No to jeszcze parę fotek z Bornego, tym razem "symulacja ataku gazowego i ewakuacji poszkodowanego w wyniku nieszczelności maski przeciwgazowej" w wykonaniu kolegów rekonstruujących nie istniejący już 10 batalion desantowo-szturmowy 6 BDsz. Nikomu nic się nie stało, tylko ewakuowany oberwał rączką suwadła od Tantala i stąd szrama na czole. Obróbka zdjęć ograniczona do wykadrowania elementów cywilnych (przekleństwo fotografowania na zlotach militarnych...) i zmniejszenia rozmiaru fotek.
8.
9.
10.
-
To ten 2S7 Pion na zdjęciu 4 zrobił kuku drzewku, że na boki się rozgięło? :)
-
Tym razem fotografia modelarska. BF-109 G-6 w skali 1:72, model produkcji Hellera. Maleństwo 12.5 cm długości, rozpiętość skrzydeł 13.8 cm.
Fotki warsztatowe, model jeszcze nie skończony. Przy okazji mam pytanie. Olympus SP-620UZ nie ma trybów manualnych. W poprzednim aparacie (Konica - Minolta Z-3) miałem tryb automatyki przesłony, ustawiałem maksymalną przesłoną żeby przy użyciu macro uzyskać dużą głębię ostrości. Olek w trybie P przy zbliżeniu go blisko do modelu ustawia na 3.1, brakuje głębi ostrości. Jedyne co wykombinowałem to odsunąć nieco aparat od modelu i użyć zoom-a, co wymusza na olkowej automatyce większą przesłonę i jest lepiej. Ale nie do końca - widać na zdjęciu numer 12 (rozmyta końcówka prawego skrzydła). Jest na to inna metoda?
11
12
13
14
15
16
17
-
Fajne fotki.
Co do fotografowania modeli to popatrz może tu: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/...ic.php?t=23373 (1 część) i tu (2 część): http://www.modelarstwo.org.pl/forum/...664059cf7d24b9. Może coś znajdziesz na temat Twojego problemu.
-
ronin dziękuje za radę - te same tutoriale (oraz dwie kolejne części) są dostępne na http://www.pwm.org.pl/viewforum.php?f=48 . Przejrzałem, dokładnego rozwiązania mojego problemu nie znalazłem, ale trop jakiś - owszem. Kluczem może być lepsze (silniejsze) światło - umożliwi ustawienie przez olkową automatykę większej przesłony a tym samym pozwoli uzyskać większą głębię ostrości. Ew. podkręcenie czułości tez może pomóc - ale tu grozi z kolei zaszumienie. Użytkownicy SP-620 UZ, macie swoje obserwacje do jakiej czułości maksymalnie warto podkręcić? W fotkach z ostatniego wrzutu 11 jest na IS) 80, pozostałe na ISO 200.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal_G
No to jeszcze parę fotek z Bornego, tym razem "symulacja ataku gazowego i ewakuacji poszkodowanego w wyniku nieszczelności maski przeciwgazowej" w wykonaniu kolegów rekonstruujących nie istniejący już 10 batalion desantowo-szturmowy 6 BDsz. Nikomu nic się nie stało, tylko ewakuowany oberwał rączką suwadła od Tantala i stąd szrama na czole. Obróbka zdjęć ograniczona do wykadrowania elementów cywilnych (przekleństwo fotografowania na zlotach militarnych...) i zmniejszenia rozmiaru fotek.
8.
9.
10.
Fajne fotki okopowe, takie zadymione :-)
-
Prawie końcowe fotki modelu BF-109. Problem głębi ostrości rozwiązany poprzez robienie fotek ze sporej odległości z użyciem zoom-a i ustawieniem ISO 200, co zmusza Olkową automatykę do przyjęcie większej przesłony (w granicach 4.5 - 4.9).
18
19
20
-
Za czyste mundury, za nowe maski, ale zdjęcia zajebiste :D
-
Tym razem trochę fotografii modelarskich. Model T-34-85 w skali 1:72, firma Unimodels + moje przeróbki. Malowanie - 1 Brygada Pancerna imienia Bohaterów Westerplatte ("4 Pancerni" i okolice), Gdynia 1945. Problem głębi ostrości rozwiązany przez robienie zdjęć przy dość silnym naturalnym świetle na balkonie z pewnej odległości z zoomem, co pozwalało uzyskać większą przesłonę. Niebieskie tło (karton ułożony na fotelu) zdecydowanie poprawia jakość fotek.
20
21
22
23
24
25
26
27
28
-
29 nocna fotka radaru SA-6 KUB w Krakowskim Muzeum Lotnictwa, zrobiona na tegorocznej Nocy Muzeów
-
Szkoda że nie wiele widać. Strasznie ciemno .
-
Właśnie o uchwycenie takiego efektu mi chodziło - część pojazdu podświetlona lampą, część w ciemności. "Konwencjonalnych" zdjęć tego typu sprzętu jest każda ilość...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Szkoda że nie wiele widać. Strasznie ciemno .
Tajemnica wojskowa zobowiązuje. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Tajemnica wojskowa zobowiązuje. :-D
No tak, faktycznie. Nie pomyślałem . :oops:
-
Ooo,moja "działka" z armii, tylko Ze ciut większa, RLS Anna ;)
-
Fotki z IX Małopolskiego Pikniku Lotniczego
029
030 AN-2, kawałek historii polskiego lotnictwa
031 para rumuńskich Jaków 52
032
033 PZL-104 Wilga
034
035
036 startuje policyjna Kania
037 OV-10 Bronco
038 Jak-18
---------- Post dodany o 17:36 ---------- Poprzedni post był o 17:32 ----------
Jeszcze dwie fotki z pikniku lotniczego. Tym razem związane z GRH "Południe" Polscy Spadochroniarze Wojskowi.
039 kolega walczy z D-5
040 fotka z mojego aparatu ale robił kolega - tym razem ja walczę z ciągnącym na wietrze D-5.
http://img706.imageshack.us/img706/610/1ubz.jpg
-
2 załącznik(ów)
Cześć :)
Tak sobie pomyślałem, czy aby ciut kontrastu lokalnego nie dodać :wink:
Załącznik 92319 Załącznik 92318
-
Bodzip fajnie ci wyszło poprawianie mojego Antka. Możesz w skrócie napisać jakich opcji użyłeś w trakcie obróbki? W temacie poprawiania fotek dość zielony jestem, a mam sporo takich którym zbliżone poprawienie dobrze by zrobiło.
-
Nie wiem w czym pracujesz, ja w Gimpie.
Dołożyłem kontrastu lokalnego i wyostrzenie takie ledwo liźnięte tylko dwoma modułami wyostrzania:
Edge Mask Sharpen
i Luminocity Sharpen.
...
kwestia mocy zastosowanych modułów zależy od wagi i wielkości zdjęcia. Im większe i cięższe zdjęcie tym mocniejsze parametry trzeba stosować.
Przy malutkim, takim jak Twoje wystarczy delikatne liźnięcie.
-
Używam ACDSeee - poszperam za odpowiednikami albo zainstaluję Gimpa (darmowy program jak się nie mylę).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal_G
Używam ACDSeee - poszperam za odpowiednikami albo zainstaluję Gimpa (darmowy program jak się nie mylę).
Nie mylisz się :)
-
Fotki z Tarczy 2013 - narazie tylko 3, wrzucę więcej jak obrobię.
041 czeski BWP na pograniczu zakopania się - ale po chwili wyszedł o własnych siłach
042 WZT-2 (po prawej) zapalany "na sznurku", ciągnie go MTLB (po lewej)043 Kraz-a też można zakopać (tylko odpowiednie błoto trzeba znaleźć, co proste nie jest), niezbędna była pomoc WZT-2 (tego z fotki powyżej)
-
Obiecałem kolejne fotki to i są.
044 wyciągania Kraza z błota ciąg dalszy
045 MTLB dynamicznie wchodzi w wodę
046 koledzy rekonstruktorzy desantu w oczekiwaniu na rozpoczęcie "bitwy" (na ślepą amunicję i granaty hukowe)
-
No i diabli wzięli większość postów w które wrzucałem fotki wysłane na imageshacka (zdjęcia się nie wyświetlają) - da się to jakoś odzyskać? Same zdjęcia mam oczywiście na dysku, jak nie będzie innej metody to jeszcze raz wyślę, pewnie na imgur...
X Małopolski Piknik Lotniczy, 2014
047 An-2 "Wiedeńczyk"
048 Biało-czerwone Iskry
Święto 6 batalionu dowodzenia 6 Brygady Powietrznodesantowej
049 z ekipą z GRH "Południe" Polscy Spadochroniarze Wojskowi
050 Gaz-69 z działem bezodrzutowym B-10, GRH "Południe" Polscy Spadochroniarze Wojskowi
051 skoczek z flagą 6 BPD
-
A nie pisali Ci koledzy abyś wrzucał jako załączniki na forum, a nie plątał się po jakichś wyimaginowanych szekach -:P
-
Ano jakoś nie pisali (albo nie zauważyłem albo zapomniałem -na jedno wychodzi). Kurcze na szybko zajrzałem na forum modelarskie na które sporo fotek przez imageshack`a wrzucałem - sporą część diabli wzięli, szkoda. Imageshack był wygodny o tyle że często te same fotki modeli na kilka for wrzucałem, szło to błyskawicznie. No cóż, przestawiam się na imgur'a.
-
Fotki z Pikniku Kawaleryjskiego, 03.08.2014, Błonia Krakowskie
052 poczta węgierska czyli jazda na dwóch koniach naraz
053 coś bardziej statycznego
054 cięcie łozy - widać spadającą odciętą częś
055 skok przez stół komisji poborowej - wyglądało groźnie, ale tylne nogi konia przeszły góra bez zawadzenia
056 - i z powrotem!
057 trafienie lancą
058 i kolejne
-
Ciekawa impreza.
Na zdjęciu 058 szkoda uciętego ogona. Brak mi też ostrości na części ujęć.
-
Unikaj " śmieci " w tle ( wiem, że trudno ) i popracuj nad fotami w programie do edycji zdjęć .
-
Dziękuję za komentaże! "Śmieci" w tle to niestety przekleństwo fotografii militarno-rekonstrukcyjnej. Robert1088 - w zakresie obróbki zdjęć niestety jestem na bardzo wstępnym etapie, jakie wady "optyczne" widzisz na konkretnych fotkach i jak radził byś je usunąć?
Ogona na 058 rzeczywiście szkoda - następnym razem chyba poświęcę trochę zooma i będę robił na ciut szerszym kącie, żeby ograniczyć tego typu straty. Co do ostrości też prawda - nie zawsze mi wychodzi w przypadku szybko poruszających się obiektów i to w sporej odległości.
-
1 załącznik(ów)
Pozwoliłem sobie lekko edytować jedno zdjęcie jako przykład.
Lekko podniosłem kontrast i wyostrzyłem,
Załącznik 126581
Gdybyś miał coś przeciwko daj znać, usunę.
Oczywiście "śmieci" w reporterce uniknąć jest trudno, zawsze warto szukać najlepszego punktu obserwacyjnego.
-
nightelf - dziękuję za radę z przykładem praktycznym, zdjęcie rzeczywiście wygląd dużo lepiej, niech zostanie. Z szukaniem dobrego punktu obserwacyjnego masz 100% racji, to podstawa. I mimo tego często z kilkudziesięciu zdjęć z biedą kilka wyjdzie bez "śmieci" w tle...