-
4 załącznik(ów)
(Pod)różne i przeróżne by RobertW3D
Witajcie,
W związku z tym, że ostatnimi czasy znacznie częściej aparat gości w mojej ręce, dlatego też chciałbym się z Wami podzielić co z tego wychodzi z prośba o opinie - wszelkie mile widziane :)
Na początek kilka szybkich fotek z mojego biegu przez Manchester - miałem dosłownie parę godzin by coś tam uchwycić.
1. Katedra
Załącznik 72214
2. Detalik z wnętrza katedry
Załącznik 72216
3. Archietektura
Załącznik 72215
4. Wnętrze ratusza
Załącznik 72218
-
Odp: (Pod)różne i przeróżne by RobertW3D
Interesująca wrzutka! Dla mnie najfajniejsza 4. Czy w 1 stosowałes jakies filtry artystyczne lub głębszą obróbkę? Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Interesująca wrzutka! Dla mnie najfajniejsza 4. Czy w 1 stosowałes jakies filtry artystyczne lub głębszą obróbkę? Pozdrawiam
Dzięki :) Dla testu i z ciekawości użyłem dramatycznej tonacji - od niedawna mam E-5 i jeszcze nie mam obeznania i wyczucia jaki efekt dają różne "filtry" w zależności od charakteru zdjęcia.
-
A dla mnie 3. :D
Uwielbiam zestawienie architektury nowoczesnej z tą ... wiekową :))
Powodzenia
-
2 załącznik(ów)
Ciekawe. Nr 1 i 3 warte zatrzymania oka :)
Jeśli się nie obrazisz to z nr 2 się troszkę pobawiłem z balansem i zafarbem. Nie wiem jak było wewnątrz, większość obiektów sakralnych poprzez witraże daje takie zakolorowanie.
Załącznik 72253 Załącznik 72252
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Uwielbiam zestawienie architektury nowoczesnej z tą ... wiekową :))
Nie tylko Ty :-)
---------- Post dodany o 10:58 ---------- Poprzedni post był o 10:57 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ciekawe. Nr 1 i 3 warte zatrzymania oka :)
Jeśli się nie obrazisz to z nr 2 się troszkę pobawiłem z balansem i zafarbem. Nie wiem jak było wewnątrz, większość obiektów sakralnych poprzez witraże daje takie zakolorowanie.
Załącznik 72253 Załącznik 72252
Też fajny efekt, ale E-5 oddał kolory bardziej realne - ten fragment katedry był wewnątrz z ciemnego drewna stąd tak ciepłe światło :)
Zresztą trudno mówić o świetle w tamtym miejscu - to był prawie jak kamienno - drewniany grobowiec ;)
-
5 załącznik(ów)
To teraz dla odmiany coś z nocnego spaceru po Krakowie :)
5. Dawno temu pod Wawelem
Załącznik 72293
6. Na koncercie w kościele św. Piotra i Pawła
Załącznik 72294
7. Mniam mniam :)
Załącznik 72295
8. Takie tam
Załącznik 72296
9. Klasyka gatunku - jak Shoarma w Sphinksie :)
Załącznik 72297
-
Robert ciekawe te fotki , napisz jak Ci się użytkuje E-5 , próbowałeś na wysokim iso focić , jak szumy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robm28
Robert ciekawe te fotki , napisz jak Ci się użytkuje E-5 , próbowałeś na wysokim iso focić , jak szumy ?
Dzięki :)
Jak dla mnie E-5 to genialny i bardzo niedoceniony sprzęt, który niestety ukazał się w fatalnym momencie i przeszedł niemal bez echa przez rynek.
Szumofobem nie jestem, więc te drobinki co się pojawiają na ISO1600 jakoś niespecjalnie mi przeszkadzają. Tym bardziej, że wyglądają jak ziarno na analogu a nie kolorowa papka jak w starych korpusach. W ostateczności mechanizmy odszumiające w aparacie potrafią zrobić fotkę gładziutką niczym z Canona :) ISO 3200 i więcej nie używam - ani nie widzę szczególnie potrzeby (stopniowo wymieniam szklarnię na jaśniejszą) ani jakość nie specjalnie mnie przekonuje (wyraźnie spada liczba detali i wzrasta szum). Na chwilę obecną największą wadą jaką widzę to jego cena - ja mojego kupiłem na Alledrogo ale jest w takim stanie, że nikt by nie powiedział, że to używka :) Zrobiłem skok z E-500 i zdecydowanie się opłacało :) Jedynie do focenia muszę używać nieco więcej siły - razem z gripem i 12-60 waży swoje :)
-
Fotki z Manchesteru i Krakowa bardzo ciekawe. Gratuluję zakupu, będziesz miał pociechę.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Dzięki :)
Jak dla mnie E-5 to genialny i bardzo niedoceniony sprzęt, który niestety ukazał się w fatalnym momencie i przeszedł niemal bez echa przez rynek.
Szumofobem nie jestem, więc te drobinki co się pojawiają na ISO1600 jakoś niespecjalnie mi przeszkadzają. Tym bardziej, że wyglądają jak ziarno na analogu a nie kolorowa papka jak w starych korpusach. W ostateczności mechanizmy odszumiające w aparacie potrafią zrobić fotkę gładziutką niczym z Canona :) ISO 3200 i więcej nie używam - ani nie widzę szczególnie potrzeby (stopniowo wymieniam szklarnię na jaśniejszą) ani jakość nie specjalnie mnie przekonuje (wyraźnie spada liczba detali i wzrasta szum). Na chwilę obecną największą wadą jaką widzę to jego cena - ja mojego kupiłem na Alledrogo ale jest w takim stanie, że nikt by nie powiedział, że to używka :) Zrobiłem skok z E-500 i zdecydowanie się opłacało :) Jedynie do focenia muszę używać nieco więcej siły - razem z gripem i 12-60 waży swoje :)
Wielkie dzięki za odpowiedz , tez się zastanawiałem przez chwilę nad E-5 - ale ta cena i waga . Chyba się zdecyduje kiedyś na OMD E-M5
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robm28
Wielkie dzięki za odpowiedz , tez się zastanawiałem przez chwilę nad E-5 - ale ta cena i waga . Chyba się zdecyduje kiedyś na OMD E-M5
OMD też strasznie mi się podoba i pewnie bym go kupił, ale to jeszcze nie jest ten moment kiedy mógłbym porzucić lustro:
- mały EVF zamiast kawałka konkretnego pryzmatu
- mało przycisków na obudowie - zbyt często musiałbym wchodzić do menu
- wymiary - aczkolwiek z gripem jeszcze da się to trzymać
Dla mnie to ciągle rozwinięcie idei aparatu dla entuzjasty ubrane w solidny uszczelniony korpus a nie realny następca dużych E.
Poza tym ja się rozmijam z modą ... a OM-D tak samo jak i PENy to takie ładne, "modne" aparaty skierowane do tego samego odbiorcy co kiedyś zaawansowane mega-zoomy. Dla mnie istotniejsza jest niezawodność sprzętu i świadomość, że jeżeli na coś wydałem ileś tyś PLN, to będę tego używał przez wiele lat - nie daję sobie wciskać tego co chce mi sprzedać marketing tylko szukam tego co mi najbardziej odpowiada. Wiem, dziwny jestem :)
EDIT:
A co do ceny - no cóż - jest jaka jest :(
Waga - każdy facet z łapami jak grabie nie będzie miał problemów ;) A tak na poważnie - sprawę niesamowicie ułatwia pasek boczny (GS-3 jeżeli się nie mylę) - jak przez niego trzymam korpus, to waga naprawdę nie jest problemem.
-
Pierwsza wrzutka ciekawsza - choć też za dużo poprawności. Druga kompletnie nieciekawa. Ja bym chętniej zobaczył Twoje miejsca i jakiś Twój punkt widzenia. Inaczej to każda kolejna wrzutka może kończyć się konkluzją że E-5, D-9, XZ-736B-SE i coś tam jeszcze to fajne aparaty. I co z tego?
Ja bym wolał zobaczyć jakieś ciekawe Twoje spojrzenie na Twój świat, niezależne od modelu aparatu.
-
dzarro - szczerze mówiąc nie do końca Ciebie rozumiem. Gdy wrzucam zdjęcia, to absolutnie nie skupiam się na tym by pokazać możliwości sprzętu - dyskusja o E-5 wyniknęła z pytania kolegi. A zdjęcia w jakiś sposób zawsze pokazują moje spojrzenie na świat - mój tryb życia i podróży jest taki a nie inny - najczęściej będąc w jakimś miejscu mam co najwyżej parę godzin by coś zobaczyć i biegam za aparatem jak szalony :) jeżeli coś potem z tego co zrobię wydaje mi się chociaż cokolwiek ciekawe, to wrzucam - jak nie to kasuję albo zostawiam na dysku "dla potomnych" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
dzarro - szczerze mówiąc nie do końca Ciebie rozumiem. Gdy wrzucam zdjęcia, to absolutnie nie skupiam się na tym by pokazać możliwości sprzętu - dyskusja o E-5 wyniknęła z pytania kolegi. A zdjęcia w jakiś sposób zawsze pokazują moje spojrzenie na świat - mój tryb życia i podróży jest taki a nie inny - najczęściej będąc w jakimś miejscu mam co najwyżej parę godzin by coś zobaczyć i biegam za aparatem jak szalony :) jeżeli coś potem z tego co zrobię wydaje mi się chociaż cokolwiek ciekawe, to wrzucam - jak nie to kasuję albo zostawiam na dysku "dla potomnych" :)
Myślę, ze trzeba poczekać, by kolega pokazał nam swoje miejsca, tak jak lubi. Tych zdjęć na razie wciąż jest mało.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
dzarro - szczerze mówiąc nie do końca Ciebie rozumiem.
Chodzi mi o taki mechanizm: jestem w Krakowie pstrykam Sukiennice, jestem w Warszawie pstrykam Pekin, Stadion Narodowy i tak dalej i tak dalej... W skrajnych przypadkach to rodowici Warszawiacy pstrykają wyłącznie Zamek Królewski albo Kolumnę Zygmunta, a rodowici Łodzianie nie wyściubiają obiektywu poza ulicę Piotrkowską.
PS. - Bieganie z aparatem jest pewnie dobre dla kondycji(zwłaszcza bieganie "jak szalony") ale może sprawiać, że zdjęcia wyjdą poruszone :wink:. Ja proponuję taki kompromis - stateczne dreptanie z aparatem w zamian za próbę dodania do kadrów czynnika "jak szalony". :wink:
Życzę powodzenia i tak dalej.
-
hej, dzarro - jako rodowity łodzianin mam zamiar się obruszyć :)
tak naprawdę chyba się z Tobą zgadzam - zdjęcia Sukiennic czy Piotrkowskiej (klasyczne) wolę oglądać na pocztówkach. Takie obiekty częśto jednak korcą, coby pstryknąć i mieć "klasyczne" ujęcie. Ciężej jest jednak zrobić coś zupełnie innego, odkrywczego w miejscu, które ma za sobą już miliony klatek zrobionych przez turystó z Japonii...
Pozdr
-
Zauważyłem że zakup E-5 podziałał na Ciebie bardzo pozytywnie. Jesteś aktywny w dziale "giełda" i to jako kupujący. Życzę Tobie aby ten zapał do fotografii trwał jak najdłużej choć mam do Ciebie "mały żal". Prawdopodobnie upolowałeś moją E piątkę i z braku cierpliwości zakupiłem nową co z kolei ograniczyło mój budżet do zakupu lampy FL-35R.
-
Hej orzeszku zwany dzarro:wink:, Łódź to nie tylko Piotrkowska, choć ostatnio robi się sporo by tam ciągle publika przychodziła. Ja np. focę całą Łódź, bo sporo w niej miejsc ciekawych.
Pozdrówka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krisder
Zauważyłem że zakup E-5 podziałał na Ciebie bardzo pozytywnie. Jesteś aktywny w dziale "giełda" i to jako kupujący. Życzę Tobie aby ten zapał do fotografii trwał jak najdłużej choć mam do Ciebie "mały żal". Prawdopodobnie upolowałeś moją E piątkę i z braku cierpliwości zakupiłem nową co z kolei ograniczyło mój budżet do zakupu lampy FL-35R.
Tak naprawdę, to moja miłość do fotografii jedynie nieco przygasła w ostatnich dwóch latach - ale to przez pracę zawodową i życie rodzinne - mimo wszystko przez ostatnich 5 lat nieudzielania się na forum co jakiś czas brałem aparat do ręki. Ale faktycznie - nowy sprzęt (a w szczególności szkła) miały na mnie bardzo pozytywny wpływ. Ale nieco Ciebie zasmucę - to nie ja mam Twoją starą E-5. Mój egzemplarz kupiłem osobiści od osoby z Wawy, która przesiadła się na D700.
A skoro kupiłeś kolejne E-5, to znaczy, że nadal coś czujesz do Olka - a to jest pozytywne! :)
-
Muszę się przyznać że chodziły mi po głowie pomysły ze zmianą systemu na jeden ze "słusznych". Na szczęście przeważył zdrowy rozsądek oraz fakt że parę miesięcy wcześniej zakupiłem używany ZD 14-54 oraz nowy ZD 35 macro. Zmiana na podstawowy model Nikona czy Canona i dokupienie paru odpowiednich szkieł, a tylko to z powodu budżetu wchodziło w rachubę, nie miała najmniejszego sensu.
Oczywiście podejrzenia co do tego że to Ty sprzątnąłeś mi z przed nosa używaną E-5 to był żart, a gdyby nawet to przynajmniej miał bym pocieszenie że jak widzę trafiła w godne ręce.
Już nie zaśmiecam Twojego wątku i czekam na więcej wrzutek. Oceniać się nie odważę ale chętnie sobie polukam.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
krisder
Już nie zaśmiecam Twojego wątku i czekam na więcej wrzutek. Oceniać się nie odważę ale chętnie sobie polukam.
Oceniaj, oceniaj - każda konstruktywną uwagę sobie cenię.
A skoro jest w narodzie chęć do oglądania kolejnych fotek, to proszę bardzo - z "biegu" po Krakowie:
10. Nocna zmiana kwiatów
Załącznik 72374
-
Ostatnia wrzutka też mi się podoba i problem w tym że nie potrafię konstruktywnie napisać dlaczego. Jestem prostym "naturszczykiem" i to co uda się zrobić na etapie pstryknięcia aparatem to już pozostaje. Prosta obróbka w Picassie i zdjęcie gotowe. Nie posiadam i nie potrafię obrabiać photoshopem ani innym podobnym programem graficznym a wiem że większość prac prezentowanych na tym forum to efekt działania tych że. Nie jest to oczywiście zarzut z mojej strony a wręcz lekka zazdrość. Nie jestem w stanie stwierdzić czym obrabiasz swoje prace, ale efekt jak dla mnie jest ok.
Gdybyś miał coś ciekawego w macro (posiadasz ten sam obiektyw) to chętnie obejrzę.
-
Krisder - właśnie w tym problem, że ja też nie obrabiam :) też preferuję zdjęcia prosto z aparatu. Co najwyżej później je prostuję, kadruję i z rzadka koryguje ev tudzież wb :) to zdjęcie tylko lekko wyprostowalem :)
-
Jeszcze bardziej mi się podobają Twoje zdjęcia i nadal czekam na macro.:grin:
-
2 załącznik(ów)
To teraz coś zimowego:
11. Takie sobie tam igiełki ;)
Załącznik 76321
12. A może już pójdziemy do domu - nos mi zamarza :)
Załącznik 76322
-
Psia morda przecudna :mrgreen:
-
3 załącznik(ów)
Znowu mnie naszło na błąkanie się po Krakowie nocą :)
13.Załącznik 78056
14.Załącznik 78057
15.Załącznik 78058
-
Zaczarowana dorożka, czyli 13 wydaje mi się najbardziej fascynująca.
Pozdrawiam
-
Zgadzam się. 13 najfajniejsza.
-
Dzięki :) Ale sukiennice coś takiego mają w sobie, że nie mogę się powstrzymać by im nie strzelić jakiejś kiczowatej / pocztówkowej fotki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robm28
też byłem pewien obaw ale z gripem oraz 12-60 idzie się przyzwyczaić, baaa..nawet nie czuje się tego ciężaru tak mocno :)
-
Tak, ja też głosuje na nr 13scie. Podoba mi sie klimat na tym zdjeciu, który powoduje, że jest takie trochę oderwane od rzeczywistosci w pozytywnym sensie oczywiscie ;-)
-
2 załącznik(ów)
Znalezione przy okazji robienia porządków:
16. Ostatni rowerek tej jesieni
Załącznik 78132
Załącznik 78130
Tylko nie mogłem sie zdecydować, która wersja lepiej oddaje klimat :)
-
W kolorze sterta liści mnie zbytnio rozprasza, dlatego wybieram cz-b.
Pozdr
-
Fotki z Krakowa b.ładne, a dorożka świetna:grin:.
-
-
3 załącznik(ów)
Dzięki bardzo za komentarze :)
To teraz coś świeżego - dosłownie jeszcze ciepłego z sesji dla znajomego, który prowadzi usługi przewozowe limuzynami
17.
Załącznik 78263
18.
Załącznik 78264
19.
Załącznik 78265
-
1 załącznik(ów)
Strzelone przy okazji sesji merca.
20.
Załącznik 78534
Zapraszam do komentowania :)
-
Kurde, jakieś duchy po Starówce chadzają ;)
Fota fajna ;)