-
M.Zuiko Digital 17mm f/1.8 - spekulacje
Kilka zdjęć zapowiadanego obiektywu:
http://www.photographyblog.com/news/...nds-on_photos/
Wygląda świetnie. Tylko czemu ten napis China na osłonie :wink:
-
Odp: M.Zuiko Digital 17mm f/1.8 - spekulacje
Zapowiada się świetne szkło, a napis China zupełnie mi nie przeszkadza. Myslę, że większość europejskich fabryk mogłaby pozazdrościć tym chińskim zarówno zaplecza technologicznego jak i pracowników.
-
Mamy pierwsze przecieki nt ceny: $16,900 NTD (Taiwan), co daje ~ $550 USD.
-
i naprawdę nie dało się zrobić tego obiektywu ze światłem 1,4?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Otóż to. Skoro nie zrobili naleśnika jak Panas 20 mm F/1.7, tylko bardziej coś wielkości 45 mm F/1.8 (a nawet większe), to mogli chociaż pójść w światło.
Choć może jest jednak tak bajecznie ostry od brzegu do brzegu, że jest na co czekać. W 12 mm F/2.0 aż tak idealnie z ostrością nie jest.
-
Ten obiektyw już w ogóle gdzieś jest, czy tylko na papierze? Jakieś sample, może chociaż zdjęcia produktu?
---------- Post dodany o 13:56 ---------- Poprzedni post był o 13:56 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Nie no, cyfrowy Olympus i f/1,4? Nie oczekujemy za wiele ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ten obiektyw już w ogóle gdzieś jest, czy tylko na papierze? Jakieś sample, może chociaż zdjęcia produktu?
zdjęcia produktu masz w poście #1
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LuiN
Otóż to. Skoro nie zrobili naleśnika jak Panas 20 mm F/1.7, tylko bardziej coś wielkości 45 mm F/1.8 (a nawet większe), to mogli chociaż pójść w światło.
Pewnie - jak zawsze - postawili na jakość?
Cytat:
Zamieszczone przez
LuiN
Choć może jest jednak tak bajecznie ostry od brzegu do brzegu, że jest na co czekać. W 12 mm F/2.0 aż tak idealnie z ostrością nie jest.
Zdefiniuj proszę idealnie, bo chyba mamy dwa różne szkła.
-
Czyli na polskie ceny będzie tak gdzieś do 2000 zł?
Myślę, że jakość będzie wysoka, podobna do tego co mamy w przypadku reszty stałek (z wyjątkiem poprzedniej 17).
-
Czy z 1.4 czy z 1.8, jeśli komuś nie chodzi o GO tylko o robienie zdjęć w (bardzo)słabym świetle to w połączeniu ze stabilizacją OM-D ta nowa stalka może wypadać jednak lepiej od Fuji-X z planowanym 23/1.4 - może tez być sporo taniej, zwłaszcza w OJ.
-
Łatwo uzyskać małą GO w portretach obiektywem 85 mm lub dłuższym. Trudniej o małą GO w reporterce na szerokim kącie. Dlatego właśnie jasne 35-tki są tak pożądane. A w przypadku m4/3 ważne jest, aby "jasne" oznaczało "naprawdę jasne", a nie tylko "zaledwie jasne" ;)
-
Reporterka i mała GO.. Ciężka sprawa z trafieniem..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
Reporterka i mała GO.. Ciężka sprawa z trafieniem..
Zawsze można przymknąć o działkę lub dwie.
Zobacz sobie zdjęcia z Voitka 17.5, podobna ogniskowa.
-
Ja to wiem, bo mi w repo to mała GO wisi, ustawiam program S - jeśli światła dość, jeśli nie to Manul i auto iso. Dlatego nie rozumiem; "Trudniej o małą GO w reporterce na szerokim kącie. Dlatego właśnie jasne 35-tki są tak pożądane" dlaczego miałyby być tak bardzo pożądane, przecież 1.8 to i tak za dużo.. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
Ja to wiem, bo mi w repo to mała GO wisi, ustawiam program S - jeśli światła dość, jeśli nie to Manul i auto iso. Dlatego nie rozumiem; "Trudniej o małą GO w reporterce na szerokim kącie. Dlatego właśnie jasne 35-tki są tak pożądane" dlaczego miałyby być tak bardzo pożądane, przecież 1.8 to i tak za dużo.. :mrgreen:
No co Ty - przeciez zdjecia z ostrym okiem i uchem jednoczesnie (nie wspomniawszy o innych czesciach ciala) sa przeciez takie nie profi ....
;)
-
Wiem o tym i dobrze mi z tym.. :mrgreen:
;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
A jakim obiektywem i przy jakiej przysłonie zrobiłeś te zdjęcia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A jakim obiektywem i przy jakiej przysłonie zrobiłeś te zdjęcia?
Hehe.. tak myślałem, że możesz o te zaczepić. :D Akurat te to z luźnego spaceru rodzinnego, na którym miałem tylko 85tke i jako pseudoportret zrobiłem tak a nie inaczej.. Więc, tak tu mnie masz. ;) Ale na ogół jest to albo 35 albo 50, czasem zoom i wtedy to średnio albo S, albo f5.6. ;)
-
@epicure
Tyle, że te foty nijak mają się do "reporterki".
Fajne zdjęcia portretowo-sytuacyjne. Nie reportaż. W reportażu właśnie duża GO często jest niezbędna aby zawrzeć wieloplanowość, zamiast "budyniu" typowego w portrecie;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
@epicure
Fajne zdjęcia portretowo-sytuacyjne. Nie reportaż. W reportażu właśnie duża GO często jest niezbędna aby zawrzeć wieloplanowość, zamiast "budyniu" typowego w portrecie;)
O to to, lepiej bym tego nie ujął. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Dla mnie to zwyczajna reporterka uliczna. Podobnie wyglądałaby reporterka ślubna czy koncertowa. Duża GO to powinna być tam, gdzie akcja dzieje się na różnych planach i trzeba wszystko uchwycić. W tym przypadku zaszkodziłaby ona tym zdjęciom.
Nie zgadzam się z tym, że reportaż to styl fotografii. To jej funkcja: pokazanie światu jakiegoś wydarzenia. Obowiązują te same zasady, co w fotografii portretowej, krajobrazowej, dokumentalnej itp. Nie przemawia do mnie argument, że trzeba w niej stosować dużą GO, bo taki obowiązuje kanon.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Zdefiniuj proszę idealnie, bo chyba mamy dwa różne szkła.
Na Optycznych aż tak bezkrytyczni nie byli i w skrócie spodziewali się więcej od nie-naleśnika.
-
Jakie wydarzenie zostało tu pokazane?
W moim odczuciu w tzw reportażach ślubnych często właśnie jest zbyt dużo portretów, a za mało reportażu. Podobnie z koncertowymi fotami - zamiast pokazywać relację z wydarzenia widuje się zazwyczaj serie portretów muzyków na scenie, niestety. Nawet nie wiadomo, czy publiczność tam w ogóle była...;)
No ale wiem, ta mała GO jest taka śliczna;), tak kusząca;), a dla wielu stała się kryterium oceny zdjęcia jako całości;)
-
Pomineliscie jedna bardzo wazna kwestie, miec i nie musiec uzyc, a nie miec i musiec...
Czyli lopatologicznie, jasne mozesz sobie przymknac ile chcesz by uzyskac odpowiednia GO, ciemnicy chocbys ciosal nie otworzysz, a to czasami determinuje, ze masz jakiekolwiek zdjecie z budyniem w tle, czy wogole go nie masz, albo ciemno jak w tylku u ... (wstawic dowolne bo nie chcialem nikogo urazic) :)
pozdro
-
Masz rację - lepsze jest wrogiem dobrego!
Co więcej - uderzasz w sedno sprawy - zaletą jasnego obiektywu zawsze było to, że dawał większe szanse na nieporuszone fotki, nie zaś jego zdolność do generowania małej GO.
Dziś się o tym zapomina, bo mało kto dziś rozważa fotografowanie z iso max 400:cool:
Tyle, że my tu ostatnio bardziej o samych zdjęciach niż o narzędziu gawędzimy;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Pewnie - jak zawsze - postawili na jakość?
...
Chyba na jakość marketingu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Tyle, że my tu ostatnio bardziej o samych zdjęciach niż o narzędziu gawędzimy;)
Zdjec by nie bylo gdyby nie ow sprzet, a chyba logiczne jest ze lepiej miec lepszy niz gorszy do tego ficzer :)
No i raczej tytul watku rowniez traktuje o sprawy sprzetowe...
pozdro
-
Kto by patrzył na tytuł, skoro się odgałęzia co chwilę;);)
-
No więc wracając do nowej 17tki olka to jest jak DLA MNIE bardziej niż fajna, a 1.8 to też bdb. i więcej mi nie potrzeba. Szkiełko na co dzień idealne. DLA MNIE idealne.. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Dziś się o tym zapomina, bo mało kto dziś rozważa fotografowanie z iso max 400:cool:
Wygenerowałem ostatnio statystykę wszystkich moich obrobionych zdjęć. Ponad 75% z nich było zrobionych na ISO 100.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Kto by patrzył na tytuł, skoro się odgałęzia co chwilę;);)
Fakt niezaprzeczalny :)
pozdro
-
Czy będzie również dostępny czarny limited z osłoną p-s w komplecie ? :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Wygenerowałem ostatnio statystykę wszystkich moich obrobionych zdjęć. Ponad 75% z nich było zrobionych na ISO 100.
Ja jestem lepszy bo u mnie to z 85%, ale gorszy bo już iso 200.. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Pytanie jakie było to najwyższe iso?;)
PS Jak się robi taką statystykę?
-
Możesz sobie to sprawdzić programem Exposure Plot, ale czyta tylko jpgi.
Najwyższe, to bodajże 1600, ale teraz nie pamiętam dokładnie :wink:
-
Kiedy ma być w sprzedaży? Przed BN?
-
Tak, przed BN 2013 ;) A tak na poważnie to ma być dostępny w pierwszym półroczu 2013.
-
-
Ciekawe kiedy będzie w sprzedaży ?