-
Olympus E-5 - opinia ;)
Witam,
w sobotę miałem okazję, za sprawą pomocy m.in. Hadesa - używania E-5 + 12-60 + FL-50R na ślubie.
Wykonywałem reportaż z przygotowań, ceremonii oraz wesela.
Moim osobistym zdaniem - sprzęt sprawił się rewelacyjnie ;) Szczerze, miałem okazję dawniej używać aparatów chyba wszystkich firm - poza Pentaxem.
Bardzo dużo czasu spędziłem wtedy na E-3 - E-5 to naprawdę, spory przeskok, przynajmniej w moim mniemaniu ;)
Korpus, jak i szkło, oglądając to co wypluwają, oraz mając na względzie wygodę użytkowania - biją wszystko, z czym miałem do czynienia.
Postaram się do końca tygodnia wrzucić przykładowe zdjęcia z ceremonii.
Jedyne co mogę powiedzieć na chwilę obecną, to ze wiem już na co będę odkładał pieniążki ;)
P.S. Oby była kiedyś okazja przetestowania 14-35 i 35-100 :)
-
Odp: Olympus E-5 - opinia ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
borowik23
...Jedyne co mogę powiedzieć na chwilę obecną, to ze wiem już na co będę odkładał pieniążki ;) ...
Eeeee, to tylko E-piątka:wink: (o ile ją masz na myśli).
Cytat:
Zamieszczone przez
borowik23
...P.S. Oby była kiedyś okazja przetestowania 14-35 i 35-100 :smile:
Pewnikiem będzie:-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Eeeee, to tylko E-piątka:wink: (o ile ją masz na myśli).
Pewnie będzie coś lepszego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Pewnikiem będzie:-)
-
C+ to już jest manipulacja z wypowiedzi ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
C+ to już jest manipulacja z wypowiedzi ;)
Myśl kreuje świat.
Swoją drogą, dobrze by było, gdyby naprawdę tak było ;-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
borowik23
... wiem już na co będę odkładał pieniążki ;)
eee tam,
aparat jak aparat, mądrzy ludzie mówią że, liczy się ten co trzyma aparat w ręce...
PS.
chociaż sam trafiłem niedawno plecak pełen klamotów Olympusa, ten co mi go dał, mówił że to dobry sprzęt,
gdzieś mi świta w pamięci E-3 czy coś podobnego, 12-60 też tam było...
no i jeszcze jakieś inne wieksze i jedno malutkie, no i lampka do błyskania... kiedy ciemno jest
całe szczęście że z instrukcjami to dostałem... będę miał co czytać w długie jesienne wieczory...
-
Jak niewiele do szczescia ludziom potrzeba :)
Strach sie bac co by bylo jakby na "konkurencyjnym" forum sie pozyczkobiorca na czas znalazl ;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Jak niewiele do szczescia ludziom potrzeba :)
bo całą sztuką jest, cieszyć się z małych rzeczy
PS.
a w drugim plecaku mieć... drugi aparat ;-)
-
-
No nie znalazł sie - a przynajmniej nie jako pierwszy :) jednak Olympusclub to Olympusclub :) a sprzęt - zobaczymy ile uda sie odłożyć - e-5 tak czy tak, kocham :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
borowik23
No nie znalazł sie - a przynajmniej nie jako pierwszy :) jednak Olympusclub to Olympusclub :) a sprzęt - zobaczymy ile uda sie odłożyć - e-5 tak czy tak, kocham :)
nie spiesz się z tym odkładaniem, dłużej poczekasz... taniej kupisz, używkę oczywiście
-
Jak coś, prawdopodobnie i tak z OlyJedi bym korzystał - jednak co 2 lata gwarancji na sprzęt, to dwa lata gwarancji ;)
A odkładanie, i tak zbyt szybkie nie będzie - myśle że bite 3-4 miesiące, na cały zestaw ;0
-
a u mnie widzialem takiego za 995:)
sprzedam rower i se kupie:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
borowik23
Jak coś, prawdopodobnie i tak z OlyJedi bym korzystał - jednak co 2 lata gwarancji na sprzęt, to dwa lata gwarancji ;)
A odkładanie, i tak zbyt szybkie nie będzie - myśle że bite 3-4 miesiące, na cały zestaw ;0
hmmm...
można i nowy, tylko że wtedy stosunek: możliwości - cena, troszke inny jest...
PS.
Olki się nie psują ;-)
-
hehe, zobaczymy jak to wyjdzie finalnie ;) a akurat możliwości e-5 mi się baaardzo podobają ;) jeszcze aby do tego stesować 14-35 będe musiał kiedyś jakos - oraz 35-100 ;) za dużo pochlebnych opinii się naczytałem, od dawien dawna chorowałem na pofocenie takim sprzętem czysto for fun w ramach testu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
borowik23
w sobotę miałem okazję, za sprawą pomocy m.in. Hadesa - używania E-5 + 12-60 + FL-50R na ślubie.
Tak po prawdzie to podziękowania należą się Jackowi za to, że znalazł czas na wypożyczenie w iście ekspresowym tempie, choć wypożyczalnia OlympusClub nie została jeszcze oficjalnie uruchomiona. Poza tym podziękowania należą się Saboorowi, który też miał tu swój udział.
Uprzedzając temat wypożyczalni... jeszcze tydzień, dwa poczekamy.
-
To naprawdę kapitalny pomysł, szacun i brawa dla pomysłodawców i realizatorów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
borowik23
P.S. Oby była kiedyś okazja przetestowania 14-35 i 35-100 :)
Przyjedź na zlot do Nowicy - pomacasz 14-35.
-
Kiedy ten zlot? Daleko odrobinę, ale będzie trzeba chyba ruszyć w takim wypadku ;0
-
Cytat:
Zamieszczone przez
borowik23
Kiedy ten zlot? Daleko odrobinę, ale będzie trzeba chyba ruszyć w takim wypadku ;0
tu masz duuużo czytania :mrgreen:
-
mam E5 i używam go między innymi z 12-60 i FL50... kapitalna zabawa i nie żałuję zakupu... pozdrawiam serdecznie :-)
-
za to ja żałuję, że go sprzedałem :-(
No cóż, czasem narwany jestem ...
-
No ja jak kupie, to już prędko nie oddam ;) oby tylko pieniążki się znalazły na niego ;)
-
jeśli E-7 nie ujrzy światła dziennego to E-5, w momencie przekroczenia 100tyś. przez moje E-3, zakupie - już dziś trafiają się oferty po 4tyś a czuje że może być w tym względzie tylko lepiej : )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
jeśli E-7 nie ujrzy światła dziennego to E-5, w momencie przekroczenia 100tyś. przez moje E-3, zakupie - już dziś trafiają się oferty po 4tyś a czuje że może być w tym względzie tylko lepiej : )
... moze byc odwrotnie, ceny wzrosna bo bedzie wiecej podobnie myslacych a przeciez podaz juz sie nie zwiekszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Buzz
... moze byc odwrotnie, ceny wzrosna bo bedzie wiecej podobnie myslacych a przeciez podaz juz sie nie zwiekszy.
W sumie racja ... miałem tak z Fuji S5 Pro kiedyś - póki jeszcze były, ceny spadły dość mocno - w momencie jak zniknęły ze sklepów na amen, ceny zadbanych egzemplarzy poleciały i po 30% w górę nawet o_O
-
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
Nawet taniej http://allegro.pl/olympus-e-5-gratisy-i2616947400.html
-
No właśnie - trzeba kupić póki można go dostać :) bo podaż w sumie tak czy tak najwyższa nie jest ...
Sent from my Lumia 710 using Board Express
-
E-3 moge juz za 400 eur kupic e-5 widzialem za 1000, warto dokladac az tyle, za 12-60 musze zaplacic okolo 500 eurten wiec troche poczeka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Crowley
E-3 moge juz za 400 eur kupic e-5 widzialem za 1000, warto dokladac az tyle, za 12-60 musze zaplacic okolo 500 eurten wiec troche poczeka
Powiem w ten sposób - używałem E-3, ostatnio miałem okazję robić całą impreze E-5 - przynajmniej moim osobistym zdaniem - sprzęt jest wart takiej dopłaty :) działa idealnie, z 12-60 - bajka totalna ;)
-
moze mi sie uda zbic do 800eur i bede uzywal z 14-54, inne opcje to e-3+12-60 800-900, nikon d300 lub z s ewentualnie canon 7D.
pozyjemy zobaczymy...
-
Poszukaj kogos z E-5 ;) żeby się pobawić itd. Do tego też, konkretnie co jest Ci potrzebne? do czego sprzęt?
Dla mnie Olympus punktuje obsługą itd - tak dobrze mi się pracowało tylko na E-3 i na Canonie 1D MII/Nikonie D2hs - czyli puszkach dość wysoko pozycjonowanych (pomijając ich jakość oraz cenę w dzisiejszych czasach :)).
Dlatego, to już kompletnie twój wybór - za te pieniądze na 100% nie dostaniesz ani do D300(s) ani do 7D szkieł jakości 14-54, a już tym bardziej 12-60 - i jeśli masz kupić do nich jakieś szroty, to lepiej odłożyć kaski więcej, i kupić e-5, z wymianą później na 12-60 ;)
-
Ja prawdopodobnie na dniach zrobię upgrade z mocno leciwej E-500 (kupiona tuż po premierze w 2005 roku) na E-5 i już się nie mogę doczekać :) Z tym, że absolutnie nie kupuję nowego - skoro przez 7 lat w mocno eksploatowanym E-500 jedyne co się działo, to raz czy dwa zaczęła się odklejać guma na gripie, to nie sądzę by dwuletni E-5 z kilkoma tyś przebiegu zaczął się zaraz sypać :) Tak naprawdę to w serwisie przez te lata był tylko 14-45 gdy zacięła mu się przysłona :)
-
W sumie to racja ;) w moim D2hs było coś koło 200-250 tys przebiegu na jednej migawce - i działał jak szalony ;) ale to jednak zawsze ryzyko jakieś :/ a z serwisem spotkałem sie w wypadku S5 Pro (niby puszka oparta na Nikonie D200 - a słabo sie spisała) - przy 15 tys przebiegu padł af, było już po gwarancji, ponad 8 stówek nie moje o_O
-
Cytat:
Zamieszczone przez
borowik23
Dlatego, to już kompletnie twój wybór - za te pieniądze na 100% nie dostaniesz ani do D300(s) ani do 7D szkieł jakości 14-54, a już tym bardziej 12-60 - i jeśli masz kupić do nich jakieś szroty, to lepiej odłożyć kaski więcej, i kupić e-5, z wymianą później na 12-60 ;)
Kupi zestaw niezgorszy, a imho lepszy wiele:
D7000+N17-55 ~ 8800
D300s+N17-55 ~10000
I dla porownania:
E5+ZD12-60 ~ 10500
Ceny nowych z jednego z bardziej znanych sklepow.
pozdro
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
17-50 czy 17-55 ?
55, literowka nie majaca wiekszego znaczenia w wyliczance bo wszyscy zainteresowani wiedza o jakiego nikkora chodzi :)
Ale dziekuje za czujnosc.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Kupi zestaw niezgorszy, a imho lepszy wiele:
D7000+N17-55 ~ 8800
D300s+N17-55 ~10000
I dla porownania:
E5+ZD12-60 ~ 10500
Ceny nowych z jednego z bardziej znanych sklepow.
pozdro
W sumie może i racja - zapomiałem ze mowa o kompletnie nowym sprzęcie - cóż, pozostaje decyzja zainteresowanemu ;)
-
Okazja? http://allegro.pl/olympus-e-5-body-p...638038918.html
Trochę dziwne że przez ponad 2lata i przebieg tylko 6tyś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
Dla mnie to szokujące nie jest - jeżeli ktoś nie strzela bez sensu na lewo i prawo (wystarczy nie używać bracketingu AE ;) ), to jest to całkiem realna wartość.
Mój ma prawie 50K, ale przez tych 7 lat zaliczył mnóstwo podróży i różnych imprez - nie raz bywało że jeden wyjazd = 1-2K fotek :)
O ile mi wiadomo, to w domowych warunkach nie da się samemu zmodyfikować tych wartości - nawet uprade FW nie wpływa na nie, więc tym bardziej powinny być realne.