-
M.Zuiko Digital 17mm f1,8
Jeśli to prawda , to zapowiada się nam jasna 17 od wujka Olka. AF, szybkie ostrzenie i mam nadzieje jakość Olympusa i Olympusowe powoki ZERO:
-
Odp: M.Zuiko Digital 17mm f1,8
Bardzo dobrze. Szkoda tylko, że Olek od razu nie słucha klientów i najpierw wypuszcza nieszczęsne 17 f/2,8, a dopiero po latach idzie po rozum do głowy i naprawia błędy. Ale lepiej późno, niż wcale.
-
A to jest pewne, że bagnet ma być m43 a nie 4/3?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
4/3??? Bez żartów... ;)
Abo takie mocowanie bedzie:mrgreen::mrgreen::mrgreen: http://neuerdings.com/2012/08/16/mob...s-kickstarter/
-
no to 20tka poleci w dol, oj poleci...
-
Parametry to jeszcze nie wszystko. Zobaczymy jak szkiełko będzie się prezentować pod różnymi względami i no i jaka będzie jego cena. A co do losów 20 mm Panasia to nie ma obaw . Nadal będzie jednym z lepszych szkieł w m43 i bedzie trzymało cene bo nie ma ich za duzo na rynku.
-
kąt widzenia 17stki: 62 stopnie, 20stki 57 stopni, niewielka różnica,
jeżeli optycznie i cenowo będzie podobnie + szybki AF to zamięnię Panasa na Olympusa, tak trochę z próżności,
20mm nie używam za często, w przeciwieństwie do 12mm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
kąt widzenia 17stki: 62 stopnie, 20stki 57 stopni, niewielka różnica,
jeżeli optycznie i cenowo będzie podobnie + szybki AF to zamięnię Panasa na Olympusa, tak trochę z próżności,
20mm nie używam za często
Też za częśto nie używam , ale jak chcę ją użyć to wolę mieć, jak nie mieć ze sobą...
-
na 43rumors podaja, że to tylko prototyp i jego budowa bedzie podobna do tej z 12/2. Tak więc naleśnik panasonica może spać spokojnie.
-
Jednak lipa, obiektyw jest jeszcze w fazie rozwoju.
Konstrukcja ma nawiązywać do 12mm f/2.0
-
Dlaczego lipa?
Po prostu trzeba dłużej poczekać :)
Prawdopodobnie kupię jak tylko wyjdzie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Dlaczego lipa?
Po prostu trzeba dłużej poczekać :)
Prawdopodobnie kupię jak tylko wyjdzie :)
Spodziewam się szkiełka wielkości 12 czy 45 mm i tak będzie wtedy krótsze od świetnego skądinąd Voitka , za to z autofokusem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Spodziewam się szkiełka wielkości 12 czy 45 mm i tak będzie wtedy krótsze od świetnego skądinąd Voitka , za to z autofokusem.
Zobaczymy :)
W każdym razie jestem bardzo pozytywnie nastawiony do tego obiektywu.
Pewnie cenę też będzie miał "premium" za tą metalową obudowę.
Chociaż osłonę przeciw słoneczną mogli by dać w zestawie :wink:
-
I już w stu procentach wiadomo dlaczego wciąż nie ma dobrego, jasnego zooma. Taki model biznesowy :(
-
Model biznesowy może się zmienić pod wpływem konkurencji (oby jak najszybciej) - wtedy pojawi się dobry spacer-zoom, a ceny stałek spadną.
Firma zarobi dużo więcej niż by od razu zaproponowała dobrego zooma. Może przynajmniej nikt nie będzie żałował, że wszedł w upadający system ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
I już w stu procentach wiadomo dlaczego wciąż nie ma dobrego, jasnego zooma. Taki model biznesowy :(
Nauczył się Olympus na swoich błędach. ZD 35-100mm sprzedawało się raz i koniec ... a można było sprzedać kilka razy: 35mm/2.0, 50mm/2.0, 75mm/2.0 i 100mm/2.0 i zamiast 10000zł można by z rynku ściągnąć 20000zł.
---------- Post dodany o 12:13 ---------- Poprzedni post był o 12:11 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Harnas
Model biznesowy może się zmienić pod wpływem konkurencji (oby jak najszybciej) - wtedy pojawi się dobry spacer-zoom, a ceny stałek spadną.
Firma zarobi dużo więcej niż by od razu zaproponowała dobrego zooma. Może przynajmniej nikt nie będzie żałował, że wszedł w upadający system ;)
Normalne deja vu, w upadającym systemie mieli jasne zoomy, a system upadł z powodu braku jasnych stałek.... ale jaja.
A wystarczyło tak jak Sony zrobić LA-EA1 i LA-EA2 ... wszyscy byliby happy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Nauczył się Olympus na swoich błędach. ZD 35-100mm sprzedawało się raz i koniec ... a można było sprzedać kilka razy: 35mm/2.0, 50mm/2.0, 75mm/2.0 i 100mm/2.0 i zamiast 10000zł można by z rynku ściągnąć 20000zł.
---------- Post dodany o 12:13 ---------- Poprzedni post był o 12:11 ----------
Normalne deja vu, w upadającym systemie mieli jasne zoomy, a system upadł z powodu braku jasnych stałek.... ale jaja.
A wystarczyło tak jak Sony zrobić LA-EA1 i LA-EA2 ... wszyscy byliby happy.
Powiem więcej używam średnio-jasnych zoomów ze starego systemu , z przejściówką i nowymi deklami , a dokupuję jasne stalki i nic mi więcej nie potrzeba.
Jak idę na spacer wolę stalkę nawet od ciemno-zooma z nowego systemu. A ZD 35-100 wciąż mi chodzi po głowie i jakoś ciężko mi go skreśli z listy przyszłych zakupów.
Niezależnie od zakupu przyszłej hybrydowej E-puszki.
-
Ojojoj super szklany system mamy, nie zwracam uwagi, że dla tego za drogo, dla mnie bez sensu (12 i PL25DG; wolałbym Voitkowe .95) a dla tamtego będzie za duży a jeszcze dla innych zbyt srebrny. Ważne jest, że jest niesamowity wybór. Njius o tym, że 17 będzie siostrą 12-tki traktuję jako zapowiedź kolejnej, srebrnej siostrzyczki - 25/1.8.
43R (piszę bo przeszło bez echa) kilka dni temu doniosło, że SLRMagic puści video szkiełko anamorficzne, teraz BigPhoto (Niemcy) zrobi 15mm TS (PCE) i jeszcze Zeiss. Mniam mniam. Jestem w lekkim szoku jak Oly odstawił Panasa w szkłach. I jeszcze KM 43/1.4 :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jak idę na spacer wolę stalkę nawet od ciemno-zooma z nowego systemu.
Ja mam odwrotnie, szkoda spaceru na zabawę w przykręcanie słoików, nie mówiąc już o tym, jak cierpią przy takich ''prawdziwych fotografach'' przypadkowi współspacerowicze.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ojojoj super szklany system mamy, nie zwracam uwagi, że dla tego za drogo, dla mnie bez sensu (12 i PL25DG; wolałbym Voitkowe .95) a dla tamtego będzie za duży a jeszcze dla innych zbyt srebrny. Ważne jest, że jest niesamowity wybór. Njius o tym, że 17 będzie siostrą 12-tki traktuję jako zapowiedź kolejnej, srebrnej siostrzyczki - 25/1.8.
Taaak, super szklany zestaw na półeczkę mamy, możemy sobie przekładać, układać i w ogóle. Tylko w tym zestawie brak jakiegokolwiek dobrego zooma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tak, na rynek tylko i wyłącznie niemiecki. :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Taaak, super szklany zestaw na półeczkę mamy, możemy sobie przekładać, układać i w ogóle. Tylko w tym zestawie brak jakiegokolwiek dobrego zooma.
Ała, ztcp miałeś wdepnąć w 12-60.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ała, ztcp miałeś wdepnąć w 12-60.
Ale nie popstrykam tym ludzi więc wciąż ciągnę Canonem.
-
FYI: pierwszy wyciek czy nowy zum dla Janka?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Dużo tam widać :)
Proszę
-
Pięknie. Mniam! Srebrna (tylko?) seria C. D. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
Pięknie. Mniam! Srebrna (tylko?) seria C. D. ;)
Niewielkie, ciekawie zapowiadające się kolejne jasne szkiełko.
-
Nie wierzę, że Olympus robi małe jasne stałki.
12mm - 17mm - 45mm
-
Średnica filtra 46 mm i dobrze, Olympus nie poszedł na kompromis tak jak z m.Z 45mm f/1.8, gdzie jest 37mm.
-
Zapowiada się kolejne piękne szkiełko. Miejmy nadzieję , że tak samo udane jak poprzednie stałeczki.
-
A uchwyt rewolwerowy, jak we wczesnych kamerach telewizyjnych, będzie? Żeby sobie z tych stałeczek robić zooma :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
A uchwyt rewolwerowy, jak we wczesnych kamerach telewizyjnych, będzie? Żeby sobie z tych stałeczek robić zooma :)
Zoma też będzie, ale jak już się obkupimy we stałki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wiem. ObkubiCIE :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dżizas, mi - na siłę - jeszcze przydałaby się szeroka, długa, jasna stałka macro. Zero nie tylko w powłokach, ale i astygmatyźmie, komie i transmisji.
Na 150/2 nie liczę, choć przyznaję chciałbym się miło rozczarować :)
Teraz Janko i to na gwałt: 12-60, 60-200, 50-200/4. I żegnamy Panasa (nie daruję im multi aspect ratio :sad:).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dżizas, mi - na siłę - jeszcze przydałaby się szeroka, długa, jasna stałka macro. Zero nie tylko w powłokach, ale i astygmatyźmie, komie i transmisji.
....
Zero w transmisji mogę Ci załatwić, po 150$ od sztuki, tuning - ręczna robota, wszystkie obiektywy w ofercie :)
-
Zero powłok też da się zrobić.
-
Piękna ta nowa 17/1.8
Kupię sobie, jak wyjdzie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
12-60, 60-200, 50-200/4. I żegnamy Panasa (nie daruję im multi aspect ratio :sad:).
Wystarczy pierwszy, w tele i tak bez statywu zwykle super jakości się raczej nie wyciągnie. Choć to ostatnie, ze stałym cztery - mogłoby być fajne i małe.
A tak na marginesie, czy multiaspect obowiązuje w rawach? Bo tak to bez sensu.
-
ciesze się że Olympus poważnie potraktował tak ważna ogniskową jak 35mm (licząć wg FF)
w połączeniu z OM-D może to być fajny zestaw...
PS.
pozostaje tylko smutek, że w dużym 4/3 nie ma takiego obiektywu...
ale OM-D jako drugi aparat... ta idea wydaje mi się coraz bardziej interesująca ;-)