-
3 załącznik(ów)
Militaria wszelakie
Witam!
Postanowiłem założyć wątek dotyczący rzadkiego i niezbyt znanego uzbrojenia (w szerokim rozumieniu tego słowa). Mam na myśli najróżniejszy sprzęt związany z wojskowością, a więc np. broń pancerną, wszelkiego typu pojazdy wojskowe, okręty itp. Celowo nie wymieniłem lotnictwa gdyż wątek mu poświęcony jest już na forum - "Zdjęcia lotnicze". Jeżeli ktoś zdecyduje się coś wrzucić prosiłbym w miarę możliwości podać nazwę danego obiektu oraz miejsca gdzie były robione fotografie.
Na początek ode mnie : HMS Belfast - na Tamizie w Londynie Załącznik 69682 S-200 w Muzeum Techniki Wojskowej w Lešanach Załącznik 69681 oraz NSU Kettenkrad - na salonie IDEB w Bratysławie Załącznik 69683
-
Odp: Rzadkie lub mało znane militaria
Ciekawe rzeczy, S-200 wygląda groźnie. Mam nadzieje ze wątek się rozwinie.
-
Miom zdaniem pomysł na wątek jest ciekawy. HMS Belfast robi wrażenie. :grin:
-
Tylko co konkretnie słowo "rzadkie"? Bo militariów fotkowych trochę mam, zapewne co najmniej kilka osób na forum również, ale nie wiem czy się kwalifikują.
-
Jasne że wątek się rozwinie. Poniżej parę moich - co prawda nie wszystkie robione "olkiem"
Platforma zrzutowa P-7 z UAZ-em na niej (Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie)
Reszta fotek na https://picasaweb.google.com/michal....5/Platforma_P7
Wyrzutnia WP-8z (fotki z tegorocznego zlotu w Bornem - Sulinowie)
2S7 Pion - robi wrażenie, 203 mm solidny kaliber (też tegoroczne Borne - Sulinowo)
Jak by ktoś chciał więcej fotek z Bornego to wrzuciłem na https://picasaweb.google.com/michal....neSulinowo2012
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Tylko co konkretnie słowo "rzadkie"? Bo militariów fotkowych trochę mam, zapewne co najmniej kilka osób na forum również, ale nie wiem czy się kwalifikują.
"Rzadkie" militaria - czyli mam na myśli takie których nie zachowało się do naszych czasów zbyt wiele (mimo że kiedyś mogły być produkowane w dużych ilościach) lub też sprzęt produkowany masowo ale niezbyt znany, albo broń wytworzona w niewielkiej ilości, czy wręcz pojedyncze egzemplarze np. broni białej. Oczywiście nowości też się kwalifikują. Mam nadzieję że choć trochę wyjaśniłem o co mi chodzi.
Pozdrawiam!
-
1 załącznik(ów)
-
2 załącznik(ów)
Militarno-fotograficzno-ornitologiczne:
Gołębie szpiegowskie z czasów I Wojny Światowej do fotografowania pozycji przeciwnika - muzeum w twierdzy Koenigstein, niedaleko Drezna. Goliatha też tam mają.
-
-
watek bardzo ciekawy, może i ja coś znajdę.
-
3 załącznik(ów)
Tym razem wrzutka "pancerna" : Merkava Mk.1 w Muzeum Techniki Wojskowej w Lešanach Załącznik 69729 M5 Stuart na tegorocznej "Operacji Południe" w Bielsku-Białej Załącznik 69730 oraz Humber Mk.IIIA w Muzeum RAF-u w Londynie Załącznik 69731
-
3 załącznik(ów)
Po dłuższej przerwie odświeżam wątek wrzutką z tegorocznego i ubiegłorocznego MSPO w Kielcach ; Anders / CV 9035 / Oshkosh M-ATVZałącznik 77207
Załącznik 77206Załącznik 77210
-
Bardzo ciekawe sprzęcicho:grin:
-
co tu taka posucha, taki watek ciekawy...
-
1 załącznik(ów)
wątek zaiste bardzo ciekawy, ale pewnie zapas fotek na wyczerpaniu. To może ja coś z archiwum przedstawię i zapytam:
co to jest i czy znacie coś z historii tego pojazdu:?::grin:
-
2 załącznik(ów)
-
Czołg Renault oczywiście. Czyżby ten odzyskany w Afganistanie?
-
3 załącznik(ów)
Niestety filmowy z bitwy warszawskiej
Załącznik 77319Załącznik 77320Załącznik 77321
1 Porównanie wielkości
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
wątek zaiste bardzo ciekawy, ale pewnie zapas fotek na wyczerpaniu. To może ja coś z archiwum przedstawię i zapytam:
Aby pytanie nie pozostało bez odpowiedzi podaję za Wikipedią - Sd.Kfz.251/3 Ausf. D "Rossi", numer taktyczny "29", numer rejestracyjny "WH - 1743549", pojazd zatonął w rzece Pilicy na terenie wsi Brzustówka dnia 18 stycznia 1945r. Należał do 2 kompanii wydzielonego oddziału łączności 19 Dolnosaksońskiej Dywizji Pancernej Wehrmachtu.
-
Brawo kol. brillowski:grin: oto mi chodziło. Dodam tylko, że został wydobyty z Pilicy, odremontowany i sprawny technicznie jest eksponatem w Skansenie rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim. Okazyjnie bierze również udział w filmach lub inscenizacjach historycznych:grin:.
-
To pewno będzie łatwe, co to i skąd to?
-
Messerschmitt BF-109, chyba wersja G (tzw. Gustaw) - akurat model takowego kleję w 1:72, w takim kamuflażu jak na fotce powyżej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal_G
Messerschmitt BF-109, chyba wersja G (tzw. Gustaw) - akurat model takowego kleję w 1:72, w takim kamuflażu jak na fotce powyżej.
Tak, to była prościzna, teraz druga część pytania :) Podpowiem że to dosyć głośny egzemplarz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Tak, to była prościzna, teraz druga część pytania :) Podpowiem że to dosyć głośny egzemplarz.
Trudne pytanie bo kilka samolotów udało się przywrócić do życia.
Rok temu wykopano Meserszmita ze świetnie zachowanym silnikiem ale nie wierze aby przez tak krótki okres czasu udało się dokonać rekonstrukcji.
-
Oprócz Stukasa, druga zmora polskiego nieba we wrześniu 1939 r. W symbolach ta mam za małą wiedzę:grin:. Ale może pograsuję trochę po skansenach i muzeach i się podszkolę:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Rok temu wykopano Meserszmita ze świetnie zachowanym silnikiem ale nie wierze aby przez tak krótki okres czasu udało się dokonać rekonstrukcji.
Rok to faktycznie za mało na rekonstrukcję, ten model to pewnie ten wyjęty z jeziora 13 lat temu, ma chyba najwięcej oryginalnych części z wszystkich Gustav-ów, niestety "nielot".
---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post był o 16:42 ----------
Nakleiłem się kiedyś sporo takich modeli, to były czasy:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Rok to faktycznie za mało na rekonstrukcję, ten model to pewnie ten wyjęty z jeziora 13 lat temu, ma chyba najwięcej oryginalnych części z wszystkich Gustav-ów, niestety "nielot".
---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post był o 16:42 ----------
Nakleiłem się kiedyś sporo takich modeli, to były czasy:grin:
No dobra, to nielot z Góraszki, podobno ok. 80% oryginału, resztę dorobili. Fotka z 2010, z ostatniej Góraszki. Trochę więcej o nim TUTAJ
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
No dobra, to nielot z Góraszki, podobno ok. 80% oryginału, resztę dorobili. Fotka z 2010, z ostatniej Góraszki. Trochę więcej o nim
TUTAJ
Świetna strona o pokazach lotniczych, dziękuję za link, świetne opisy różnych maszyn latających.
-
No to jeszcze jeden z Góraszki 2010
-
-
5 załącznik(ów)
Cześć,
Bardzo piękne i ładnie ujęte sprzęty wojenne.
Chciałbym się podzielić tym co kiedyś znalazłem w domu. Mieszkam we Wrocławiu i na dodatek w tej części miasta, która nie była uszkodzona przez działania wojenne. To tylko kilka fotek, autor jest dla mnie nie znany. Pewnie on lub jego rodzina mieszkała wtedy, gdzie ja teraz mieszkam.
Może ktoś z forumowiczów rozpozna co za smiercionośne urzadzenia przedstawiają.
Załącznik 77337Załącznik 77338Załącznik 77339Załącznik 77340Załącznik 77341
Pozdrawiam,
Paweł
-
Na 2ce osławiona 88-mka FLAK, w jej przeciwpancerną wersję uzbrojono Tygrysy. Bardzo dobre, skuteczne działo, zarówno jako FLAK czyli przeciwlotnicze jak i przeciwpancerne. Czołgów nie rozpoznaję niestety :(
-
Ten pierwszy czołg to chyba czeska produkcja przejeta po aneksji Czechosłowacji.
-
Pierwszy czołg to będzie PzKpfw 38(t) Ausf.G SdKfz140, drugie zdjęcie to oczywiście niemieckie działo przeciwlotnicze Flak 18.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Ten pierwszy czołg to chyba czeska produkcja przejeta po aneksji Czechosłowacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
slaszysz
Pierwszy czołg to będzie PzKpfw 38(t) Ausf.G SdKfz140,
Brawo Panowie, Lehky Tank vz. 38 czyli PzKpfw 38(t).
-
Jestem pod wrażeniem, bardzo dziękuję.
Może jeszcze ktos rozpozna ten drugi czołg (choć armatę ma dość małą).
Pozdrawiam.
-
Drugi czołg trochę podobny do radzieckiego T-28, ale coś mi wieża nie pasuje. Może jakaś nietypowa odmiana.
-
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Witaj BIKER!
Mogę Cię uspokoić - mój zapas fotografii dotyczący tego tematu jest bardzo bogaty, ale zgodnie z tytułem wątku postanowiłem wrzucać tylko rzeczy stosunkowo mało znane i według mnie warte pokazania. Postaram się wrzucać coś częściej.
Jeżeli zaś chodzi o pytanie dotyczące Twojej fotki wygląda mi to na Sd.Kfz.251, lub jego czeską wersję OT-810 taką jak ta:Załącznik 77442 zdjęcie robiłem na tegorocznej ''Operacji Południe'' w Bielsku-Białej.
-
3 załącznik(ów)
Tym razem wrzutka z tegorocznego IDEB-u w Bratysławie: ZUZANA / TATRAPAN / S-300PM-1