Nowy Olympus chyba już jest pewny.
Według plotek cena na starcie taka sama jak za poprzednika.
Ma posiadać 16MP matrycę z E-M5 i poprawioną ergonomię użytkownika.
Wersja do druku
Nowy Olympus chyba już jest pewny.
Według plotek cena na starcie taka sama jak za poprzednika.
Ma posiadać 16MP matrycę z E-M5 i poprawioną ergonomię użytkownika.
wygląda i brzmi bardzo dobrze;)
rynek robi się coraz ciekawszy
Zaraz, to przeskoczyli numercję, a gdzie czwórka?
Paradoks -przodują w technologii a nadal zabobonni
Bardzo dobre wieści. W końcu Pen ma lepsze matryce - teraz od SONY. OMD pokazał przeskok jakościowy. Jak wsadzą ją do tańszych modeli grono PEN-owców się powiększy.
Nie mogę się doczekać kiedy będę mógł wymienić body PL1 na PL5 :)
jak już rozpoczynamy koncert życzeń dla mnie mogliby matrycę z OMD opakować w pudełko z panasa GX1 + gibany ekranik
dla mnie mniód :)
a ja bym chciał zobaczyć zdjęcia EPL5 :)
dziwne... impreSSSka tuż tuż a nic nie wyciekło(?)
buda od G2 z bebechami OM-D i pisze do Pani Joanny.
Super, nowe body z jeszcze szybszym AF...a żeby mieć jasne szkła z małą GO trzeba kupować manualne Noktony.
Hahaha, to dołożę swoje do tego koncertu życzeń - coby mi ktoś zrobił modernizację (upgrade jakby kto nie zrozumiał) mojego PENa pierwszego i starą matrycę wymienił na tę z OMD. Na tym pomyśle to można by nawet trochę kasy zbić
Elektroniczna, albo przynajmniej z jakimś trybem cichym, migawka, please...
Stawiałem orzeszki przed wakacjami na omd w wersji tanio, lepiej i lekko no i się doczekałem. To ja poproszę pierwszy egzemplarz, proszę szanownego O., gdzie wysłać pieniążki? :)
Jeszcze obiektywik poproszę, 12-60/2,8 w wersji mikro.
może być nawet 12-60/3,5-4
albo 14-54/3,5-4
JA poproszę matrycę z czwartą "nie filtrowaną" komórką dla poprawy DR ;) ....
Miło by było, gdyby dali ekran o proporcjach boków 4:3, a nie 16:9. Z korzystania z E-PL3 najbardziej pamiętam irytujące czarne pasy po bokach ekranu i malutki obszar, na którym wyświetlany jest kadr.
nowa matryca i ekran , to wsio co chcę
Ja bym widział nowego olka w jakosci i wielkości nikona 1v1, ten aparat zrobił na mnie bardzo pozytywne wrazenie , jest nie za mały, stylistycznie elegancki, świetnie wykonany, i gdyby nie cx format.
Nowy pen powinien ,mieć też opcjonalny ,dokręcany grip.
Dodatkowo olympus powinien wydać przejściówkę z lustrem i pryzmatem(ala leicaflex) do obsługi szkieł 4/3 i zakończyć problem z e-systemem.
A ta dźwinienka to do Morse'a?
Tak, dla radiotelegrafisty to coś w rodzaju cywilnej : "Witaj królowo... " :-)
Kolejna garść info na temat PENa E-PL5:
http://www.43rumors.com/e-pl5-front-...like-the-e-p3/
z przodu aparat ma wyglądać jak E-P3, tył ma być podobny do E-PL3. Dla mnie super. Wg mnie taki aparat może powalczyć w marketach o klienta jak równy z równym z Sony NEX 5N.
Mnie zdecydowanie bardziej podoba sie wyglad E-pl3. W marketach raczej nie powalczy bo E-P3 przynajmniej moim zdaniem nie jest marketowy - to raczej produkt dla kogos kto wie co chce i kto docenia bardziej ergonomie od wyglądu. Ja jako laik na poczatku odrzuciłem E-P3 właśnie ze wzgledu na jego wygląd. Teraz mam inne spojrzenie ale przecietny marketowy klient moim zdaniem nawet nie zatrzyma się obok niego. Za produktami Sony stoi wielki korporacyjny marketing i trudno bedzie Olympusowi z nim walczyć przynajmniej o tak zwanych marketowych klientów.
sony nex 5 wygląda jak komórka z doklejonym gripem i i bagnetem . przez ktory mógłby się przecisnąć, mógłby mieć nawet złotą matrycę i tak bym go nie brał, nie ma nic gorszego jak robić zdjęcia aparatem ,na którego człowiek patrzeć nie może
Gusta są różne, dla mnie E-P3 pod względem wizualnym jest świetny i od początku mi się podobał. Jak go wziąłem pierwszy raz do ręki wiedziałem, że to jest to:D Podoba mi się też nutka vintage obecna w tym modelu.
Byle mógł mieć wymienny grip, albo doczepiany jakoś, bo ten standardowy płytki nie jest zbyt wygodny w trzymaniu.
Pierwsza fotka:
Specyfikacja:
Olympus E-M5 sensor with TruPic VI image processing engine and touch screen. Price: 599 Euro for the E-PL5 with 14-42mm kit lens.
W końcu wrócili do jakiegoś gripa
ale jest przykręcany
Ale brzydale ten E-PL5 i E-PM2 :)
Bardziej mnie interesuje tylna ścianka. Szkoda, że nie poszli w stronę G5 i wygodniejszego gripa.