1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
Wersja do druku
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
Duży szacun. Szczególnie przypadł mi do gustu nr3 ale wszystkie mają w sobie "coś".
A mnie ciekawi co ci ludzie mówili na błyskanie fleszem po oczach?
Nie mówię, że źle wygląda, bo wygląda fajnie i mi się podoba ... ale tak dzień dobry ... i sru z flesza?
I niech zgadnę, czy to było robione jakimś smartfonem?
Fajnie wygląda jako seria. Ciekawe twarze.
Mnie również zastanawia reakcja ludzi - nie burzą się? Co mówisz "po"? A może uciekasz? ;)
Reakcje są rózne. Niektorzy sie umiechaja, niektorzy krzycza, czasami ida za mna i chca skasowania zdjecia. Raz grozono mi pobiciem i zniszczeniem aparatu. Zdjecia robie bardzo szybko po czym staram rozmyc sie w tlumie, wiec zazwyczaj ludzie nie maja szansy "wyrazic swojej opinii". Anyway, pomimo tego, ze czasami zdarzaja sie zgrzyty - ludzie czesciej usmiechaja sie, niz krzycza.
Czuje nawiązanie do Bruce'a Gildena.
Nie wszystko mi się podoba. Szkoda, że zdjęciom nie towarzyszy żaden tekst wprowadzający (wrzuciłbym na portal, ale tak bez tekstu ;) ). Czy to jest jakiś projekt, czy od takie wyjście w teren. Mimo wszystko obejrzę następne.
Sorry, że pytam, ale masz moze ciężki dzień w pracy? I nie wymagaj od innych czegoś czego sam jesteś pozbawiony, OK.
Do jakiego charakteru zaliczymy taki wpisik?Cytat:
Zamieszczone przez dzarro
hellbike, jeśli większość akceptuje fotki, to jaki problem, aby na życzenie niezadowolonych usunąć fotkę z aparatu? Dwa to aspekt prawny, w zasadzie bez zgody "modeli" nie powinieneś upublicznić żadnej z ww zamieszczonych fotek. Nie oburzam się, ale zdrowy rozsądek by tego wymagał. Dlaczego? Warto pomyśleć.
PS
Wrzuć fotkę tych co Cię gonili :wink:
Może się przyda: http://www.youtube.com/watch?v=IRBAR...eature=related.
---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post był o 14:01 ----------
Przywitanie się nie jest najlepszą metodą na zrobienie zdjęcia z zaskoczenia. Przywitać się można po ;).
w UK prawo jest inne - moge publikowac te zdjecia bez ich zgody (pisze to jedynie w celach informacyjnych - nie zamierzam wchodzic w dyskusje nt. moralnosci moich zdjec).
Ale gdzie na tych fotkach jest zaskoczenie, przecież wszyscy się gapią prosto w obiektyw?
A jakie są ich prawa jak zaczniesz czerpać profity z tych fotek?
Pytam się, bo kiedyś czytałem porady jakiegoś anglosaskiego fotografa, co to radził aby robiąc fotki dzieciom w afryce, czy azji podpisywać z nimi stosowną umowę i wręczyć zapłatę w postaci symbolicznego 1$.
PS
Co do moralności to każdy w swoim czasie odbierze stosowną zapłatę, więc ja się do tego nie mieszam, niech każdy robi co chce, byle nie łamał obowiązujących praw.
jeslii chodzi o cel zdjec - forma buntu przeciwko sztucznym usmiechom, ktore przybieramy w zyciu codziennym, w stosunku do innych ludzi. Po czesci jest to autoportret. Drugim celem jest zrobienie teczki na opave, na ktora musze miec 15 zdjec.
Wrzuce teraz druga serie zdjec, co do ktorych mam mniej pewnosci - i licze tutaj na wasza pomoc - ktore z tych zdjec (jesli w ogole jakies) nadawaly by sie do serii?
1a. 2a. 3a. 4a. 5a. 6a. 7a. 8a. 9a. (w tym zdjeciu Pan celowo zrobil taka mine)
10a. 11a. 12a. 13a.
dla mnie całość wygląda bardzo spójnie jako tematyczna galeria : ) - twarze są w większości nietuzinkowe i mocno wyraziste - w naszych warunkach ciężko by było zdobyć się na podobną odwagę - przynajmniej mi :cool:
Dylematy etyczne czy prawne są oczywiste w takich sytuacjach. Z drugiej strony każda z tych osób pokazana jest jako ktoś co najmniej interesujący, noszący w sobie tajemnicę - w tym sensie takie portrety są nobilitujące dla ich bohaterów(nienawidzę słowa "model"). Oglądając takie zdjęcia mam świadomość dwuznaczności etycznej, ale jest to niejako świadomość teoretyczna. Większy dyskomfort odczuwam oglądając różne glamury, gdzie wartość estetyczna - w mojej opinii - jest żadna, a osoby na zdjęciach są sprowadzone do postaci przedmiotów czy wręcz produktów. Nie wiem też, czy napięcie wynikające z nieco konfliktowej sytuacji między fotografującym a fotografowanym nie jest składnikiem koniecznym w tego rodzaju fotografii.
---------- Post dodany o 14:28 ---------- Poprzedni post był o 14:25 ----------
I w między czasie jeszcze lepsze rzeczy. 2a - odlot! :grin:
Teczka? Po selekcji z mojej strony zostawiłbym: 1, 3, 4, 5, 7, 9, 2a, 6a, 7a.
A 2a faktycznie pasuje do tego jak to nazwałeś "buntu przeciwko sztucznym uśmiechom". To zdjęcie powinno zaczynać portfolio z wybitym dużą czcionką wspomnianym mottem.
Pierwsza seria jest bardziej klasycznie kadrowana - druga jest bardziej abstrakcyjna, ludzie wydają się czasem jedynie elementem dominującej i nieco sformalizowanej kompozycji(dla mnie to zaleta). Do pierwszego rzutu to chyba najbardziej pasują te, które skupiają się na pojedynczej osobie - np. 1a, 4a, 12a, 13 a. To ostatnie jest super - ten chłód bijący od dziewczyny...
Obie serie fajne . Gratuluję.
Tak myśl mnie naszła teraz, że chciałbym zobaczyć "bekstejdż" tych wypadów na miasto ;).
Obie wstawki b.ciekawe w drugiej jest nawet wiecej emocji - zostaw je sobie.
Też próbuje streeta i bardzo mi się to podoba - mam juz własną technikę do fotografowania ludzi ale na podejście centralnie z fleszem bym się chyba nie odważył.
Obrobilem kilka zdjec i nie wiem, czy nie przesadzilem, szczegolnie z twarzami na 2 i 3:
1b.2b.3b.4b.
dla porownania tutaj te zdjecia przed obrobka: http://imgur.com/a/9u9kN
Troche bym ze swiatlem inaczej sie pobawil.Dodal bym male kierunkowe za postacia zeby tlo troche oswiecila mocniej.
Porownaj-Twoje przed obrobka i moje z sugestia o tym swietle.Załącznik 69662Załącznik 69663
Podobają mi się te uliczne portreciki.
Gratuluję refleksu i "oka".
Pozdrawiam.
Podoba mi się - coraz lepiej. Solidna selekcja i masz porządną serię. Ja bym chciał zobaczyć wersje kolorowe z pomysłem. Był taki fotograf, który zrobił sesję z psami - ludzie szli z nimi na wystawy, psy były np poubierane w różowe ubranka. Nie mogę sobie przypomnieć! Może na Magnum Photos? A może to był Alex Webb? Jak znajdę na pewno napiszę.
Zastanawiam się dlaczego wszystkie fotą są błyskane. Nie zawsze to dobrze wygląda.
być może to kwestia typologii, wszystkie zdjęcia mają być zrobione w takich samych lub mocno zbliżonych warunkach oświetleniowych, podobne kadry i proporcje w kadrach, a wspólnym mianownikiem mają być twarze mieszkańców Londynu
ale to tylko domysły, nie znamy wszak intencji autora
zawezilem wybor do 18 zdjec, ktore tym razem obrobilem:
http://hellbike.daportfolio.com/gallery/743896
musze usunac jeszcze 3.
Podobaja mi sie fotki :-)
zdjęcia 1 i 5 znakomite
hellbike, no muszę to powiedzieć. Zdjęcia fajne, ale sposób ich robienia nie podoba mi się.to już nie jest fotografia tylko polowanie i to beszczelne.Street i owszem ale wyskakiwanie ludziskom przed paszczę i strzał światłem - eee nie.Po pierwsze - bo to nie grzeczne.Po drugie - niebezpieczne - dla tych biednych starszych, zestresowanych ludzi.ot