-
Panasonic Lumix DMC-GH3
znamy pierwsze szczegoly:
- uszczelniony
- niby nowy sensor 16mp (iso 100-12800)
- kodowanie wideo ALL-I 72mbit/s
- opcjonalny grip pionowy
- gabarytowo duzy
- ma byc duzo akcesoriow i "portów" (pewnie na zewnetrzny mikrofon itp)
wygląda na to, że to będzie aparat dla filmowców.
premiera ponoć na photokinie.
-
Odp: Panasonic Lumix DMC-GH3
Zapomniałeś o:
- zwiększonej dynamice sensora; w szczególności w cieniach
- dużo lepszym wizjerze
- wyższej cenie
- i imho najważniejszej rzeczy: FOCUS PEAKING ;)
- osobiście liczę na normalny jack na mic i "lepszą baterię"
-
oto specyfikacja:
- 16 Megapixel “Wide dynamic range” CMOS Sensor.
- New Venus 7 engine
- electronic shutter
- ISO 100-12.800
- 6fps
- Fastest AF of any interchangeable lens system camera.
- Video Bitrate 50Mbps (72Mbps ALL-I)
- 30p/25p in MP4, MOV and AVCHD
- 3.5 inch Mic in
- built-in stereo mic
- Audio out
- Pc control
- Time Code
- 1740k OLED LVF, Touch Monitor OLED 610k.
- external battery grip
- Wifi with remote control through iOS and Android Applications
- external XLR accessory
- Focus Peaking
- Interval shooting and slow motion. Slow Movie extension (40%, 50%, 80%) Fast 160/ 200 / 300%
- Magnesium alloy body. Body is bigger than the GH2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
- Focus Peaking
No to jest nadzieja, że pojawi się w modelach G, GF, GX i w Olkach, dzięki czemu będzie można używać komfortowo szklarni 4/3, na co osobiście czekam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
oto specyfikacja:
- 16 Megapixel “Wide dynamic range” CMOS Sensor.
- New Venus 7 engine
- electronic shutter
- ISO 100-12.800
- 6fps
- Fastest AF of any interchangeable lens system camera.
- Video Bitrate 50Mbps (72Mbps ALL-I)
- 30p/25p in MP4, MOV and AVCHD
- 3.5 inch Mic in
- built-in stereo mic
- Audio out
- Pc control
- Time Code
- 1740k OLED LVF, Touch Monitor OLED 610k.
- external battery grip
- Wifi with remote control through iOS and Android Applications
- external XLR accessory
- Focus Peaking
- Interval shooting and slow motion. Slow Movie extension (40%, 50%, 80%) Fast 160/ 200 / 300%
- Magnesium alloy body. Body is bigger than the GH2.
Jeżeli te dane się potwierdzą to będzie wypas. Jak dla mnie szczególnie fajne to: elektroniczna migawka, iso 100, LVF z większą rozdzielczością niż w OM-D,sterowanie przez WiFi.
-
Skoro ma być też dodatkowy grip - to być może też ogólna stylistyka serii GH się zmieni. Byle nie było jak z OM-D, że bez zewnętrznego gripa mamy tylko jakieś zgrubienie/wypustkę. Ciekawe po ile będzie chodził zestaw GH/12-35. Raczej minimum to 8 kpln.
-
Kupuję tak z 6 miesięcy przed GH5, 3.5" nareszcie bez ***nych przelotek, XLR nie rozumiem, ale kumpel mówi, że czekają mnie wydatki :)
Focus peaking sprawia, że odważniej patrzę na Vojtka 17.5mm
-
Bardzo ciekawa specyfikacja.
Elektroniczna migawka przyda się do robienia zdjęć na ulicy, czy jakiegoś zwierza.
Cieszy mnie ISO 100, powinno to dać niskie szumy.
Patent z zdalnym sterowaniem przez Wi-Fi też kapitalny, fajnie jakby Olympus też o tym pomyślał.
-
Czyżby Słony sensor?
CMOS to nie to samo co MOS
:?:
-
O grip! :) Mniam... Teraz modlić się o dobry sensor, najlepiej >= OM-D :P
ISO 100 - nom nom om :P
jesczze byłaby migawka do 1/8000 i miodnie :)
T.
-
Tiaaaa, w koncu okaze sie, ze GH3 bedzie do kupienia tylko w Erze :-P
-
To będzie najdroższy model spośród Lumixów i Olympusów.
Wg porównywarki cen
body E-M5: 4400 zł,
nowość G5 z kitem: 4500 zł,
poprzednik GH2 body: 3000 zł,
body GH3: ? zgaduję 5500 zł?
-
może kosztować tyle ile OMD 5 na starcie, jak się pojawił
-
Z tego co pamietam to GH1 byl jeszcze relatywnie drogi na wejsciu, cos kolo 6-7 k zl z kitem 14-140...
-
A ja tam bym go nie kupił nawet przy cenie OM-D. Po prostu przestały mi sie podobac skorupy lustrzankopodobne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
To będzie najdroższy model spośród Lumixów i Olympusów.
Wg porównywarki cen
body E-M5: 4400 zł,
nowość G5 z kitem: 4500 zł,
poprzednik GH2 body: 3000 zł,
body GH3: ? zgaduję 5500 zł?
A skąd taka cena G5 ?
W pewnym dobrze tu znanym sklepie na Śląsku jest po 3299 zł. Za miesiąc będzie w promocjach pewnie poniżej 3 tys.
-
Wg. pudelka na opacznych cena GH3 ma wynosić... No dobra zacznijmy jeszcze raz, wg. serwisu plotkarskiego apetyczni.pl cena nowego super-aparatu od Panasa kształtować się będzie na poziomie... No, nie chce mi się wierzyć, nie może być aż tak dobrze...
Dobra, raz kozie śmierć. Nowy Panasonic Lumix DMC GH-3 będzie kosztował:
2800 euro !!!
HUUUURAAAA!!!
-
Produkty Panasonika zawsze były ciut droższe od konkurencji. No ale za markę się płaci :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
to chyba pomyłka :)
No chyba ze mowa o zestawie z 12-35 i 35-100 ;)
-
Dobra cena. Aparat większy to i cena musi być odpowiednio wyższa:wink:
-
Panas na ogół nie sprzedaje samego body(co też jest bez sensu) - więc to może być cena z 12-35/2.8. Ale i tak cena korpusu będzie wysoka.
-
premiera 17 września wraz z 35-100mm f/2.8 X, może ta cena dotyczy tego zestawu? 1400 body + 1400 obiektyw? (12-35 kosztuje 1100 euro)
-
A jeśli to ma "sensor z EM5" plus know how video Panasa i w perspektywie 12 miesięcy od pojawienia się w sklepach 4K@30 i 1080@120 "w haku"?To fajna cena na wejściu i raczej dotyczy zestawu z 35-100X a to że nie każdy ją kupi, GH2 naprawdę przerasta większość z nas - można dwójkę zamalować i korektorem wysmarować GH3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
A jeśli to ma "sensor z EM5" plus know how video Panasa
Bardzo wątpię żeby Panasonic zrezygnował z matrycy własnej produkcji.
Przecież byłby to cios w własną markę, to tak jakby głośno powiedzieli, że nie umieją robić matryc tak dobrych jak konkurencja.
Nie widzę sensu w zamazaniu oznaczeń swojego aparatu i udawaniu, że ma się coś innego :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Bardzo wątpię żeby Panasonic zrezygnował z matrycy własnej produkcji.
Przecież byłby to cios w własną markę, to tak jakby głośno powiedzieli, że nie umieją robić matryc tak dobrych jak konkurencja.
EM5, potem LX7 a przede wszystkim sojusz gigantów (Sony z Panasem) mający na celu zminimalizowanie strat w działach TV czytaj: walkę z Samsungiem. Cholera wie jak się dogadali, wzorem Olka wcale nie muszą potwierdzać od kogo kupili sensor. Jest jeszcze jeden myk: na 43R (FT5) admin przepisał CMOS sensor, do tej pory były LiveMOS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
, GH2 naprawdę przerasta większość z nas
A konkretnie? Pisze eseje o twórczości Edwarda Westona w kontekście eposu o Gilgameszu? A może tworzy subtelne kompozycje na fortepian preparowany głos solowy i taśmę? O może jest o krok od wynalezienia lekarstwa na AIDS albo raka? Czyżby GH2 był faktycznym projektantem Stadionu Narodowego i łazika Curiosity? Powiedz proszę(bardzo proszę!) w czym jeszcze GH2 nas przerasta - bo ja uwielbiam genialnie uzdolnione osobowości.
-
Może z tym przerastaniem chodzi o to, że praktycznie nikt nie wykorzysta wszystkich funkcji tego aparatu? Z tym bym się zgodził. Z G1 miałem to samo. Kiedyś kumpel (mało zaawansowany amator) pokazał mi w mojej G1 jakieś tryby sceny, o których nawet nie wiedziałem, że tam są ;) Ja używam praktycznie tylko trybów A i M i nie wnikam jakie wodotryski tam jeszcze są. Jak daję żonie aparat to ręki to ustawiam tryb AutoWszystko i działa to zaskakująco dobrze. Więc można przyjąć, że aparat mnie mocno przerasta, bo nawet nie wiem co tam za bajery siędzą.
Za to znalazłoby się parę miejsc, które wymagają poprawy i pewnie GH3 będzie je miał nieco poprawione, ale wątpię, żeby poprawa była jakaś kosmiczna aby uzasadnić przesiadkę w sytuacji, kiedy musiałbym się wyraźnie napiąć finansowo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Może z tym przerastaniem chodzi o to, że praktycznie nikt nie wykorzysta wszystkich funkcji tego aparatu?
Ale to dotyczy dowolnego aparatu, smartfona - a wielu przypadkach również pralki lub piekarnika. Myślę, że aparatu fotograficznego nie kupuje się po to, żeby wykorzystać jego potencjał, lecz po to - żeby wykorzystać swój potencjał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Myślę, że aparatu fotograficznego nie kupuje się po to, żeby wykorzystać jego potencjał, lecz po to - żeby wykorzystać swój potencjał.
Tak.Tylko 85-90% siega po aparat ,ktory umozliwia bardzo duza roznice potencjalu.Wtedy tworza sie na forach rozne watki z bardzo duzym napieciem.ale to normalka wszak napiecie to roznica potencjalu.:mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tak.Tylko 85-90% siega po aparat ,ktory umozliwia bardzo duza roznice potencjalu.Wtedy tworza sie na forach rozne watki z bardzo duzym napieciem.ale to normalka wszak napiecie to roznica potencjalu.:mrgreen::mrgreen:
Elektryk sie znalazł :-)
-
Niezła maszynka
http://www.youtube.com/watch?feature...=9ZFhaYuiQSs#!
LiveMos = wojenka na dynamiki z OMG; u Fatmana? ;)
-
Czy ja tam dobrze widzialem, ze jak krecili film to przepinali szklo naszego kochanego Olympusa?
pozdrowionka
-
No nie powiem, wyglada BARDZO dobrze :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PiterM
No nie powiem, wyglada BARDZO dobrze :)
Co mnie powstrzymuje? Olek "PRO".
Czekam by zobaczyć czy Voitki, SLRMagic będą stabilizowane (w EM5 podobnie nie) i na poprawę kodeka, no i cenę :)
Maszynka GH3 ma chyba najwięcej guzików z wszystkich evilków plus wciskane kółko i dwa kółka u góry. Do tego jest - wreszcie - wyższa.
/edit: Janeczek, tak, ja też widziałem dwa red bull'e Olka. Czasowo były "blisko" Blooma więc czekam na komentarz od tego przemiłego gościa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Czy ja tam dobrze widzialem, ze jak krecili film to przepinali szklo naszego kochanego Olympusa?
Chyba nie, Panas nigdy by nie pokazał swoich produktów obok produktów Olka, szczególnie w materiałach reklamowych. Na youtubie jest jeden taki gość, który kręci programy edukacyjne o fotografii. Ostatnio się chwalił, że dostał zjebkę od jakiegoś wysoko postawionego prezia z Olympusa, za to, że pokazywał aparaty Olka z podpiętymi obiektywami Panasa. Został posądzony o faworyzowanie konkurencji :)
-
Prawie jak Najnkon.
---------- Post dodany o 09:00 ---------- Poprzedni post był o 08:53 ----------
Fajna ta reklamówka trzeba przyznać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
pozdrowionka
Chyba nie spójrz na 2:37 i jasną obwódkę, żaden Zuiko tego nie ma w tym miejscu, ale guma na pierścieniu jak ZD.
Wyglądem najbliżej do Tamrona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
C+
Chyba nie spójrz na 2:37 i jasną obwódkę, żaden Zuiko tego nie ma w tym miejscu, ale guma na pierścieniu jak ZD.
A do jakich systemów przejściówki robił Panasonic? czy tylko m4/3 - 4/3 czy jeszcze jakieś inne?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A do jakich systemów przejściówki robił Panasonic? czy tylko m4/3 - 4/3 czy jeszcze jakieś inne?
Przejściówki są chyba na wszystkie bagnety.