-
4 załącznik(ów)
Fotografie ze szlaków i nie tylko
Fotografuje czysto amatorsko i od niedawna przesiadłem się na Olympusa E-M5. Zaważyła wielkość i waga systemu oraz jakość zdjęć tego aparatu. Ostatnimi czasy 95% zdjęć to zdjęcia z gór a szczególnie Tatr. Trafiają się też inne. Liczę na pozytywną krytykę, czyli wszelkie błędy jakie popełniłem można spokojnie mi wytknąć, na pewno nie będe się za to obrażał. Wychodzę z założenia że dzięki temu więcej się nauczę. Na początek 4 fotografie z tegorocznego urlopu.
1.Załącznik 69217 2.Załącznik 69218 3.Załącznik 69219 4.Załącznik 69220
-
Odp: Moje boje i nie tylko :)
Mnie każde zdjęcie z gór się podoba.
W górach mieszkam, góry mi się podobają i na płaskie nigdy się nie przeprowadzę :)
-
Boguś górale tak mają i bardzo dobrze:wink::grin:
-
Drugie z lewej ma śliczne światło..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotomic
Drugie z lewej ma śliczne światło..
dzięki za wpisy :)
kolejne fotki wstawię jeśli będziecie chętni je ogladać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
dzięki za wpisy :)
kolejne fotki wstawię jeśli będziecie chętni je ogladać.
Takie ja dwa zawsze ;)
-
dajesz, dajesz, dajesz...
tylko numeruj zdjęcia :) ułatwisz życie forumowym krytykantom (to jest żart jakby kto nie zrozumiał)
-
Drugie fajne, czwarte było by fajne bez ludzików i gdybyś się cofnął trochę do tyłu.
-
MBSZ czwóreczka byłaby najlepsza właśnie z ludzikiem, ale na ścieżce, w odległości tak około 30% od prawej krawędzi. Takie zdjęcie by mówiło - "ludziska idą i idą i nawet nie widzą jakie pięknie kwiatuszki obok sobie kwitną"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Drugie fajne, czwarte było by fajne bez ludzików i gdybyś się cofnął trochę do tyłu.
Ten bliższy ludzik to moja "lepsza połowa" dlatego znalazła się na zdjęciu... z cofnięciem się nie dało rady i tak na leżąco robiłem a za wrzosami były głazy których nie chciałem uchwycić by nie zabrały pierwszeństwa na planie :)
---------- Post dodany o 14:17 ---------- Poprzedni post był o 14:14 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
dajesz, dajesz, dajesz...
tylko numeruj zdjęcia :) ułatwisz życie forumowym krytykantom (to jest żart jakby kto nie zrozumiał)
OK! obiecuje poprawę :)
-
3 załącznik(ów)
Ok. Jeszcze coś i na dziś koniec ;) Tym razem panoramicznie.
5. zrobione z starym analogowym Porst-em 135 f2.8 przymkniętym do f8, ISO 320, z ręki
5.Załącznik 69226 6.Załącznik 69227 7.Załącznik 69228
-
Ładnie
5 i 7 mi podeszło. Piękne światło na 5
-
Faktycznie 5 jest bajka, niesamowicie pomalowane, 7 bardzo mi bliskie ze względu na pogodę jaką miałem niedawno w górach ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotomic
Faktycznie 5 jest bajka, niesamowicie pomalowane, 7 bardzo mi bliskie ze względu na pogodę jaką miałem niedawno w górach ;)
co do 5. szczerze mówiąc światło było tego poranka super, niewiele od siebie trzeba było dodawać. Pogoda w górach (Tatrach) zmienną jest a ja nawet lubię kiedy chmury czasem schodzą na szczyty byle całkiem ich nie zasłaniały.
-
A mnie dla odróżnienia od kolegów 5 i 7 podeszło :)
-
Zdjęcie numer 5 jest swietne, do galerii z nim. Z jakiego miejsca zostało zrobione?
-
Faktycznie, 5 bardzo fajne jest, takie trochę Mordor-like. Mi rzuciły się w oczy tylko te rzeczy w prawym dolnym rogu, kawałek lasu i jakiś drut, ale chyba tylko mi jak widzę ;) Gdyby jeszcze było trochę wyżej (chociaż nie wiadomo, jakie tam chmurki były, czy też takie malownicze) to by się schowała ciemniejsza centralna część bliższych gór, wtedy już pełny Mordor ;) Tylko nie bierz tego do siebie, ja się nie znam, ot, po prostu pierwsze, co mi się rzuciło w oczy.
-
Piatka i siodemka jak dla mnie :-)
-
Ciekawie się zapowiada, na 2. i 7. bardzo ładne światło, takie lubię najbardziej, 5. też bardzo klimatyczna, zobaczymy co nam jeszcze pokażesz, czekam na kolejne.
-
Dla mnie 2 i 5 godne uwagi, inne niż typowe górskie landszafciki.
Czekam na więcej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
co do 5. szczerze mówiąc światło było tego poranka super, niewiele od siebie trzeba było dodawać. Pogoda w górach (Tatrach) zmienną jest a ja nawet lubię kiedy chmury czasem schodzą na szczyty byle całkiem ich nie zasłaniały.
Mam podobne zdanie, chmury często nadają takiego specyficznego charakteru, przetaczając się jak "śmietana" przez szczyty i wciskając tu i tam, dzięki czemu mamy dużo więcej dogodnych sytuacji do ciekawych zdjęć - a jeżeli raz po raz towarzyszy gdzieś obok słońce, to już w ogóle klasa. Lampa z nieba gra na niekorzyść, aczkolwiek czasami da się coś fajnego wyczarować :)
Podczas mojej wyprawy, wyciągałem aparat głównie w okolicach wczesnego poranka i wieczorem, czasem na trasie, ale nie mam jeszcze patentu jak aparat mieć pod ręką i to bardziej irytowało niż sprawiało radoche.
-
-
1 załącznik(ów)
fakt na 5 jest kawałek linii elektrycznej, zostawiłem może i niepotrzebnie, poprawiłem się i teraz chyba jest lepiej
-
Dobre masz oko, dostrzegasz ciekawe scenerie. Zazdroszczę, bo ja w górach to jak Japończyk ;)
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
fotomic
Mam podobne zdanie, chmury często nadają takiego specyficznego charakteru, przetaczając się jak "śmietana" przez szczyty i wciskając tu i tam, dzięki czemu mamy dużo więcej dogodnych sytuacji do ciekawych zdjęć - a jeżeli raz po raz towarzyszy gdzieś obok słońce, to już w ogóle klasa. Lampa z nieba gra na niekorzyść, aczkolwiek czasami da się coś fajnego wyczarować :)
Podczas mojej wyprawy, wyciągałem aparat głównie w okolicach wczesnego poranka i wieczorem, czasem na trasie, ale nie mam jeszcze patentu jak aparat mieć pod ręką i to bardziej irytowało niż sprawiało radoche.
W górach zawsze aparat mam pod ręką, kiedyś zanim zmieniłem system nawet tak nie było dla mnie przeszkodą:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
W górach zawsze aparat mam pod ręką, kiedyś zanim zmieniłem system nawet tak nie było dla mnie przeszkodą:
Nie no dla mnie hardcore :) - pociskałeś ze statywem, a w kieszeni jakieś jeszcze tele? Dla mnie to była pierwsza poważna wyprawa ostatnio, wszędzie targałem cały 25kg dobytek, dlatego okrutnie mnie irytowało wyciąganie aparatu z plecaka, noszenie na szyi to żaden komfort - kark dociska. Ale jak to na wyprawie na następną wiem bez czego ani rusz, a czego już nigdy w życiu :) - na aparat też jakiś chyba będę miał patent..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotomic
Jeśli masz Pena lub OM-D, to polecam małe torby biodrowe, ale noszone na brzuchu, aparat przewieszony przez głowę i ramię. Na łagodniejszych momentach tak właśnie noszę sprzęt, wszystko jest pod ręką. Na łańcuchach torba leci do plecaka, a aparat w miękki pokrowiec do pena (~25 zł w OJ).
Jeśli masz większy sprzęt, to polecam do pasa biodrowego plecaka dorobić oczko, podobne do 'szpejarek' z uprzęży wspinaczkowych, wówczas aparat obiektywem w dół wsadzasz do tej fotograficznej sprzejarki, a pasek dla pewności montujesz do paska piersiowego. (tak nosiłem przez kilka lat lustra nikona)
Wariant 3 - nightelf bodajże wczoraj chwalił się ciekawym patentem mocowania aparatu do paska od spodni lub szelek plecaka. Zabawka najdroższa z proponowanych, ale warto rozważenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotomic
Nie no dla mnie hardcore :) - pociskałeś ze statywem, a w kieszeni jakieś jeszcze tele? Dla mnie to była pierwsza poważna wyprawa ostatnio, wszędzie targałem cały 25kg dobytek, dlatego okrutnie mnie irytowało wyciąganie aparatu z plecaka, noszenie na szyi to żaden komfort - kark dociska. Ale jak to na wyprawie na następną wiem bez czego ani rusz, a czego już nigdy w życiu :) - na aparat też jakiś chyba będę miał patent..
dlatego po którymś razie sprzedałem co miałem i zamieniłem na E-M5, teraz to nawet na szyi nie jest najgorzej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dao
Jeśli masz Pena lub OM-D, to polecam małe torby biodrowe, ale noszone na brzuchu, aparat przewieszony przez głowę i ramię. Na łagodniejszych momentach tak właśnie noszę sprzęt, wszystko jest pod ręką. Na łańcuchach torba leci do plecaka, a aparat w miękki pokrowiec do pena (~25 zł w OJ).
Jeśli masz większy sprzęt, to polecam do pasa biodrowego plecaka dorobić oczko, podobne do 'szpejarek' z uprzęży wspinaczkowych, wówczas aparat obiektywem w dół wsadzasz do tej fotograficznej sprzejarki, a pasek dla pewności montujesz do paska piersiowego. (tak nosiłem przez kilka lat lustra nikona)
Wariant 3 - nightelf bodajże wczoraj chwalił się ciekawym patentem mocowania aparatu do paska od spodni lub szelek plecaka. Zabawka najdroższa z proponowanych, ale warto rozważenia.
Wariant 3 widziałem po słowackiej stronie, nawet miałem okazje dokładnie obejrzeć, nie wiem czy dla mnie aparat nie byłby za wysoko - to było gdzieś na wysokości mostka przyklejone do szelek, jednak chyba ta opcja nie dla mnie.
Wariant 1 - jakoś próbowałem praktykować, ale to przy dobrej pogodzie, jak zaczyna się robić kiepsko to trzeba go przewiesić przez szyję i po zabawie i komforcie (wiem, że można go schować, ale pogoda kapryśna, raz słońce, raz deszcz, raz wilgoć)
Osobiście chyba doczepie torbę (taką ładowaną z góry - tylko na body i szkło) do pasa biodrowego od plecaka, to tak z pierwszych spostrzeżeń. Mam jeszcze trochę czasu ;)
---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post był o 20:34 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
dlatego po którymś razie sprzedałem co miałem i zamieniłem na E-M5, teraz to nawet na szyi nie jest najgorzej :)
Ja mam Ep-1 a do tego leice 25mm tą od 4/3, body małe, ale szkło ciągnęło, mimo wszystko uwielbiam je, wąsko nie wąsko, ale te zdjęcia coś mają :)
-
1 załącznik(ów)
Może kiedyś skuszę się na dobre szerokie szkło, np 12 Olympusa, póki co kasa poszła na nową zabawkę E-M5 która tania niestety nie jest. Póki co 12-50 musi starczyć.
Na dobranoc jeszcze jedna panorama z Giewontem w roli głównej. Troszkę nie wyszła ale co tam.
8.
-
No paskudna jakaś, trochę nie wysznięta jak piszesz, ale ja mam spaczony gust więc mi się podoba :)
-
Bardzo ładne zdjęcia z gór. Będę tu zaglądał :-)
-
Kurcze, nie spodziewałem się że fotki ze szlaków jak ja je nazywam będą się podobały. Jednym słowem podczas kolejnych wypadów będzie się trza jeszcze bardziej postarać :). Jest mi bardzo miło, że są ludzie prócz tych którzy ze mną po owych szlakach się włóczą, którym moje zdjęcia się podobają.
-
-
Te panoramki są świetne,
Gratuluję i pozdrawiam.
-
2 załącznik(ów)
Odp: Moje boje i nie tylko :) czyli fotografie ze szlaków i nie tylko
Dzień dobry!
Obydwa widoczki zrobione z miejscowości Bańska Niżna, do Tatr ok 30km
10-tka to widok na Beskid Wyspowy.
9. O-MD + Porst 135 10. O-MD + kit 12-50
9.Załącznik 69258 10.Załącznik 69259
-
-
Jak na pierwsze próby bardzo dobrze. Gratuluję Yamada.
Zastanów się czy nie warto notować pozycji GPS w miejscu zrobienia fotki
i kąt kompasowy który panorama przedstawia.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Jak na pierwsze próby bardzo dobrze. Gratuluję Yamada.
Zastanów się czy nie warto notować pozycji GPS w miejscu zrobienia fotki
i kąt kompasowy który panorama przedstawia.
Pozdrawiam
gdyby body miało geolokalizację to bym używał, a tak to na razie w szkiełka jakieś muszę zainwestować, inne sprzęty mniej ważne są.
-
Fajnie wykorzystujesz światło, mam tylko wrażenie, że na pierwszych zdjęciach przeceniłeś GO i np. na pierwszym tło wydaje się ostrzejsze od pierwszego planu. Wszystkiego to nawet Olek w GO nie zmieści :)
Ok, porcja krytyki poszła, a teraz siadam wygodnie w fotelu i dawaj następne, bo świetnie się ogląda :)
---------- Post dodany o 20:21 ---------- Poprzedni post był o 20:19 ----------
Po co ta lokalizacja? Żeby tłumy zadeptywaczy potraktowały miejscówkę jako punkt widokowy?