Jak zrobić fotkę na czasie BULB (do 15 sekund) skoro cały czas muszę trzymać wciśnięty spust migawki, nawet ze statywu ciężko o nieporuszenie aparatem ?
Wersja do druku
Jak zrobić fotkę na czasie BULB (do 15 sekund) skoro cały czas muszę trzymać wciśnięty spust migawki, nawet ze statywu ciężko o nieporuszenie aparatem ?
wężyk lub pilot :)Cytat:
Zamieszczone przez krzysiek1902
pozdrawiam
W SP 500 nie uświadczysz tego !Cytat:
Zamieszczone przez willow32
no to pech :) innego sposobu nie znam :)Cytat:
Dzięki.Cytat:
ano uświadczysz:) jeśli często chcesz robić zdjęcia w tym trybie to polecam lekturę TEGO
przy odrobinie wyobraźni da się to zrobić dla SP500 :)
pozdrawiam
...może to mało estetyczne ale...Dzięki >piotrekp<Cytat:
Zamieszczone przez piotrekp
Robiłem tak, że trzymałem spust. Zakręcasz mocno na statywie, delikatnie naciskasz spust i trzymasz, nie ruszasz sie etc. U mnie działało. Naprawdę wychodzi źle?
Można pilotem focić w BULB?! Powaga? Nie wiedziałem.. No to elegancko: )
najlepiej nawet jak łapa lata z pilotem to nic nie przeszkadza :) najlepszy sposób zimą:) wiem bo tak robięCytat:
Zamieszczone przez PrzemQ_09
Tu jest wypisane SP-500 ale czy to nie jest przypadkiem pomyłka to nie wiem
http://www.allegro.pl/item210655298_..._d70s_d80.html
Pilot nie działa z BULB przynajmniej z E1.Cytat:
Wysłałem zapytanie do Olympus PL, zobaczymy co napiszą.Cytat:
Zamieszczone przez ziemia01
ciekawe... :| sp-500 jest tylko w opisie, który dał sprzedający, ale na skanie opakowania niektórych modeli nie ma :?:Cytat:
Zamieszczone przez ziemia01
Napewno nie obsługuje, chce zarobic. Tu jest sklep internetowy i co ? nie ma !Cytat:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=912
Zeby dzialal pilot potrzebny jest odbiornik, a w sp-xxx go nie ma. Jedyna moznilowsc to rm-uc1 albo przystosowanie wezyka mechanicznego.
kiedyś w necie natknąłem się na artykuł, który opisywał jak dokonać przeróbek w kabelku jakiegoś aparatu (niestety nie pamiętam jakiego) żeby po włożeniu go do złącza usb w aparacie wyzwalać go właśnie przez odpowiedni włącznik zamontowany na kablu - chociaż może to było trochę inaczej, ale może ktoś z Was będzie pomiętał o co chodziło, ciekawe czy dałoby się to zrobić dla innych modeli?
a propo BULBA, to czy do e-500 jest przewidziany wężyk spustowy?
Nie.Cytat:
Zamieszczone przez rodia
Dostałem odp. z Olympus Pl. Nie ma pilota do SP 500.
1. Blokujesz wcisnięty spust migawki (jak - twoja już w tym głowa - może gumą do żucia :-)) z zasłoniętym obiektywem czarną, nieprzepuszczalną kartkę.Cytat:
2. Odsłaniasz obiektyw i od tego momentu liczysz czas - na końcu zasłaniasz i zwalniasz smust migawki.
Inaczej raczej sie nie da nie poruszyć...
Ja bym raczej użył funkcji ANTISHOCK w aparacie, która polega na tym, że ustawia się czas opóźnienia migawki np. na 2 sekundy. Ty wciskasz spust, podnosi się lustro i dopiero po 2 sekundach idzie migawka. - zdecydowanie lepszy sposób niż machania przykrywką przed obiektywemCytat:
Zamieszczone przez mariush
rodia: SP-500 to kompakt :mrgreen:
Dokładna rozpiska złącza (tego małego - a'la mini-USB) tutaj
Dla odważnych - wszystko jasne ..... podobno fotograf nie boi sie lutownicy :D :twisted:
a no tak, nie doczytałem :oops:Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
...jak przetłumaczysz na PL to spróbuję.Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
niestety z tekstu raczej wynika że m.in. funkcje wyzwalania przez kabel, jesli nie są wspierane przez dany model aparatu, mogą być zignorowane - czyli, że taka przeróbka może nic nie dać bo się i tak może się nie załączyć, tak to zrozumiałem, nie wiem czy warto próbować ... ?Cytat:
Skow co prawda do E-500 nie jest przewidziany wężyk spustowy, ale pilot RM-1 działa wyśmienicie - w funkcji BULB wystarczy nacisnąć na nim przycisk "W" by otworzyć migawkę i "T" by zamknąć (proste jak drut ;-) ).
Myślę że SP-510 nie różni sie tak bardzo od SP-500. Przed wysłaniem linku sprawdziłem na złączu wężyka i sygnały się zgadzają. Ciekawe czy ktoś z serwisu zagląda na forum?Cytat:
..bulb? gdzie to znaleźć w e-510 lub jak ustawić? :oops:...znalzałem...wiem...Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey
Ustaw na kułeczku preselekcję czasu ''S'' i przejedz rolką ponad 60 sec i wyskoczy Ci BUBL ;)
Wybierz tryb M
a potem zmieniaj/ zwiększaj czas tak długo aż pojawi sie napis BULB
Albo tak jak mówi ZIBI na Mmanual... ;) Ja w E-500 nie mam w preselekcji czasu BUBL zapomniałem sobie :oops: tak więc musi byc M ;)