Chciałem sprawdzić jak ewaluuje m4/3 na forum fanów marki Olympus.
Uzupełnijcie ankietę a jak będziecie mieli ochotę to opiszcie wasze odczucia i oczekiwania dot sprzętu i optyki.
Wersja do druku
Chciałem sprawdzić jak ewaluuje m4/3 na forum fanów marki Olympus.
Uzupełnijcie ankietę a jak będziecie mieli ochotę to opiszcie wasze odczucia i oczekiwania dot sprzętu i optyki.
Mam m4/3 i APSC Nikona.
Gdyby nie mikro, nie zrobiłbym sporej ilości zdjęć podczas ostatniego pobytu w Tatrach.
Szklarnia jest ciekawa, zwłaszcza 7,5/3.5, 20/1.7, 45/1.8 z tych co posiadam.
Brakuje mi tylko jasnego zooma w okolicach 2.8 i cenie niższej od tego co oferuje Panas. Wolałbym też szerszy zakres ogniskowej, nawet kosztem szerokiego kąta.
Brakuje opcji "miałem, ale się pozbyłem" :)
za dużo pytań by się cisnęło na usta :)
Rozumiem, że po zakończeniu ankiety wyniki idą prosto do centrali Olympusa i tam ruszą prace nad obiektywami i puszkami do m4/3 lub 4/3, zależnie co wygra ?
Trzeba zrobić ankietę, na jakie produkty Olkowe czekasz. Jasny zoooooom do m4/3 i nowe body do 4/3 zdobędą pierwsze miejsca.
a co można wygrać?
Ozdobny dekielek na wybrany obiektyw i kolorową skórkę na Pena :wink:
Brak opcji: posiadm M43 i XZ-1 ;)
Oczekiwania:
- UWA naleśnik z dobrą optyką (po korekcji) czyli 9mm f/2.8 lub f/4
- synchro lampy tak z 1/250-1/300
- najwyższych lotów optyka 12-60/2.8-4 i 60-200/4 od Olka
- dobry artykuł nt. pracy lampy błyskowej w mikro; jak zrobić, co ustawić by było tak łatwo jak w Canonowskim trybie M (z lampą)
- poprawa opóźnienia migawki podczas pracy z lampą
- najwyższych lotów długie macro jeśli od Panasa to z ekstremalnie skutecznym OIS w 1:1
- korygowanie aberracji chromatycznej wszystkich szkieł M43 przez wszystkie korpusy M43; dzięki temu odżyje sprzedaż i 14-150 i 17/2.8
- jak najszybciej uwalenie srebrnych tradycji i powrót do czarnych szkieł i korpusów
- wspieranie pionerów czyli GF1 i E-PL1 <- tu się rozmarzyłem :)
Odczucia:
E-M5 - what took you so long ;)
20/1.7 i 45/1.8 - przez te szkła każdy musi przejść
Sa 7.5/3.5 - obowiązkowy bieda szeroki kąt (po profilach, które linkowałem we właściwym wątku)
Większości osób wystarczy najtańszy korpus i 20/1.7 lub 14-150; kupując z głową można kupić b. tanio super zestaw/y.
Romku lateksową obudowę podwodną na aparat m4/3 znanej firmy :D
Brak opcji - nie posiadam ale planuje :-)
ja nie tylko mam wyłącznie duże 4/3 ale nawet (nieudolnie) chciałem je rozbudować
Robię zbyt badziewne zdjęcia żebym mógł cokolwiek zyskać kupując jakieś nowoczesne aparaty.
4x4:
4 lata olewania 4/3
4 lata braku kompatybilności szkieł z m4/3
4 lata drożyzny i kitowania marketingowych głupot
4 lata szklanej ciemności (gdzie jest odpowiednik 14-54 2.8/3,5 - ooooo kolejne 4-ki)
Poważnie rozważam rozwód z 4/3 (mam 4 szkła)
Dokladnie, tez mi brakuje opcji "zastanawiam sie nad przesiadka" w ankiecie ;-)
---------- Post dodany o 16:31 ---------- Poprzedni post był o 16:25 ----------
Hehe, daje rade, choc Pentax sie ugial ze swoimi Ltd na FF, ktore w wersji czarnej byly do kupienia tylko w Japonii, dopiero po ladnych kilku latach zawitaly do reszty swiata.
Ale poza tym - bez przesady, tj. jakos sa systemy, gdzie ludzie zapinaja BIALE szkla i chyba im to nie przeszkadza :-P
Do ankiety proponuję dodać bardzo powszechną opcje "nie wiem"
Nie ma opcji posiadam 4/3 i inny system.
Dlaczego brak odpowiedzi "posiadam e system i inny duży system", jestem w takiej sytuacji dlatego zaznaczyłem posiadam e4/3. Dla osób które pozbyły się gratów olka dużego lub małego pozostaje opcja posiadam inny system. W sierpniu mija 4 lata od pojawienia się plotek o penach, premiera była parę miechów później. Wiem że na forum olka wyniki mogą być przerysowane ale widać że wśród fanów marki, micro mimo pewnych niedoskonałości okazał się strzałem w 10.
U mnie zdecydowały: praca AF, GF1 rozumiane jako całość, 20/1.7 rozumiane jako całość (wraz z minusami typu bzyczenie podczas filmików).
Żeby było śmieszniej teraz bardziej obserwuję plotki nt. Olka, szczególnie podobno nadchodzącego modelu pro (w zasadzie liczę na EM5 plus od nowa przebudowane wideo).
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem. Uważasz, że wideo w OMD jest złe? Bo szczerze gdy patrzyłam na wideo z Pena to mocno się zawiodłem. Oglądałem na stronie Huff'a jego test wideo na 12/2 i chyba 45/1.8 i uważam, że OMD wypadło bardzo dobrze, żeby nie napisać rewelacyjnie, zwłasza w porównaniu z innymi aparatami. Oczywiście byc może moje oczekiwania i przede wszystkim potrzeby są mniejsze od Twoich i stąd to zdziwienie.
Jest na forum test E-M5 autorstwa Fatmana, wszystko tam widać, fajnie opisane.
https://forum.olympusclub.pl/threads/81867-Forumowy-test-OM-D-E-M5-autorstwa-fatmana?highlight=forumowy+test+fatmana
Od aparatu za tyle kasy oczekuję zer0 problemów. Nie wiem czy i kiedy to Oly poprawi, czekam na następny model z "tą" matrycą, z "tym" IBIS i uważnie będę obserwował jak sobie radzi w wideo.
Strona Huff'a żyje z reklam, tam wszystko wypada dobrze. JEDYNY wyjątek to ostatnie - imho - przegięcie Pana z ceną/jakością 12-35X, które w bardzo delikatny sposób Huff skomentował w stylu: nie kupuję.
Moje oczekiwania? Brak kaca moralnego i maksymalny fun po zakupie tak drogiej zabawki. Co do jakości wideo, bardzo bym chciał dostać w następcy "maksa" avchd 2 i ekranik odchylany i przekręcany jak w GH2, to wszystko. Niech zapłacą Sony opłatę licencyjną i zrobią tak, żeby wszystko grało. Jeśli chodzi o wideo, test Fatmana mnie uczulił na tą kwestię, bardzo często lecę/biegnę za dzieciakami i ostatnią rzeczą jaką chciałbym widzieć na filmiku są te artefakty makro cośtam.
Jeśli to poprawią to poproszę p. Joannę o pdf'a :)
/edit: i czekam z nadzieją na wypożyczalnie OMD. Sam sprawdzę co i jak z tymi scenami dynamicznymi.
dobrze napisane, ja na razie na takim kacu jestem. Jakość obrazu nie powala, wideo w scenach dynamicznych to porażka, jak dla mnie za mało guzików. Taki niesmak i obawa, że za chwile producent przestanie rozwijać system... oby myśli i kac minął - w sumie sam sobie TO zafundowałem.
Bardziej bym się martwił tym, że producent niedługo wypuści lepszą wersję aparatu i będziesz żałować, że nie poczekałeś.
Ja np tak miałem po zakupie E-P1 i premierze jego następcy.
Do tego to niestety trzeba sie przyzwyczaić. Nowe modele sa wypuszczane 1-2 razy do roku czyli dany sprzet jest aktualny przez gora jeden rok. Takie czasy. Dotyczy to wszystkich produktow. Potem producenci czuja sie zobowiazani przynajmniej obudowe "przeklepać" no i dać na wejściu "nowego" modelu wyższą cenę. Patrz Panasonic GF5.
Topowe modele trochę rzadziej. Im bardziej sprzęt "for fun" tym szybsze zmiany :)
Kiedyś (lata siedemdziesiąte - osiemdziesiąte) wymiana modeli samochodów osobowych następowała co 5-7 lat ( nie dotyczyło to krajów socjalistycznych). Po 2-3 latach model zyskiwał drobne poprawki i był na miarę danej marki/klasy pojazdu, dopracowany i niezawodny. Teraz powoli się gubię w generacjach co niektórych modeli :grin: Co się człowiek przyzwyczai do widoku np. takiego golfa to już wchodzi nowy model na następny jest już zapowiadany.
Lepsze i nowsze mnie nie martwią - zawsze jest na co zbierać. Gorsze, gdy producent opatrzy sobie inną drogę jak w 4/3. Trochę strach inwestować, w szale nabyłem już dwie stałki no i znów żonglerka...
W samochodach niewiele się zmieniło, w aparatach więcej. Kiedyś wystarczyła Olkowi numeracja od OM1 do OM4 + OM10 na całą epokę manualnych luster, Teraz chyba w ciągu roku, a najwyżej dwóch, wiecej nowości wypuszcza :)
W mikro brakuje mi "konkretnego" aparatu, takiego jak np. E-30 lub E-5. A sądząc po dzisiejszych wypowiedziach to może i się doczekam.
Zamysłem w powstawaniu systemu mikro 4/3 było głównie stworzenie właśnie małego aparatu z wymienną optyką i matrycą wielkości 4/3 , i jednocześnie zmniejszenie wielkości optyki . Więc po jaką cholerę mieli by robić puszkę mikro wielkości E-5 ? OM-D jest tu akurat świetnym rozwinięciem tego systemu , i oby nie powstawały większe. Problemem może być brak kontynuacji linii 4/3
Po taka cholerę, że wywalenie lustra pozwala robić małe obiektywy szerokokątne, w przypadku 75/1,8 wywalenie lustra nic już nie daje, a jeśli system ma być alternatywą dla lustrzanek, to potrzebne będą jeszcze dłuższe w miarę jasne szkła. Zdecydowanie przyda się wtedy większy korpus z wygodnym uchwytem. Przyda się tez tym, którzy korzystają z zewnętrznych lamp.
No to ty oczekujesz po prostu korpusu 4/3 z matrycą jakościową z O-MD. System micro (jak sama jego nazwa wskazuje) zostawmy w takiej wielkości jak teraz.
Ale taki jak teraz nie zastąpi dużego 4/3 :)
No właśnie, a w pierwotnej koncepcji miał zastąpić. Zresztą pozbycie się lustra wcale nie determinuje rozmiaru aparatu i opiektywu zmniejsza tylko odległość między bagnetem a matrycą.
Myślę, że powstanie i jakiś większy korpus.
Ewentualnie zrobią takiego transformera, jak teraz OM-D, z doczepianymi dodatkowymi gripami (tylko jeszcze trochę większy).