-
M.Zuiko Digital 15mm f/8.0 - Specyfikacja
zapowiadany przez Olympusa najtańszy obiektyw do micro 4/3 to M.Zuiko 15mm f/8.0
to będzie prawdziwe "micro", tylko 9mm grubości,
dziwne to szkło jak dla mnie, ani super szerokie, kąt widzenia ok. 70 stopni, f/8.0
tylko wymiary robią wrażenie :)
http://www.43rumors.com/ft5-an-olymp...g-really-f8-0/
grizz: Oficjalne dane i zdjęcia: https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post857402
-
Odp: M.Zuiko Digital 15mm f/8.0
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Wroze wielki sukces - jak beda dokladac jako zaslepke ... Stalka powyzej 3,5 jak dla mnie nie ma zastosowania
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
No tego się nie spodziewałem. Ale trzeba przyznac, że to prawdziwy naleśnik. Mniej niz 1 cm robi wrażenie.
-
Czyli jasnej stałki 20 - 25mm od Olka nie będzie?:(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Wroze wielki sukces - jak beda dokladac jako zaslepke ... Stalka powyzej 3,5 jak dla mnie nie ma zastosowania
Ale dla innych może mieć:) Do pstryków na ulicy jak znalazł - fajna ogniskowa, duża głębia ostrości, małe jak pieron.
-
ciekawe jeszcze co się kryje pod pojęciem "super tani"? może 9,99, albo 19,99 euro/usd/gbp? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Czyli jasnej stałki 20 - 25mm od Olka nie będzie?:(
Może będzie - przynajmniej mam taką nadzieję. W sumie to realnie patrząc nie można się jej było spodziewać w takiej cenie.
-
Pisząc tani myslałem o cenie z okolic 45mm.
-
Piaseczek - myślę, że cena którą podałeś jest realna +/- 15% ale raczej plus. Ja bym był zadowolony gdyby jasna 20ka od Olka kosztowała max 1400 zł. Tylko czy ją zrobią?
Spodziewam się, że ten naleśnik bedzie sporo tańszy (600 zł) ale to tylko gdybanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Piaseczek - myślę, że cena którą podałeś jest realna +/- 15% ale raczej plus. Ja bym był zadowolony gdyby jasna 20ka od Olka kosztowała max 1400 zł. Tylko czy ją zrobią?
Spodziewam się, że ten naleśnik bedzie sporo tańszy (600 zł) ale to tylko gdybanie.
Za 600 zl to pies z kulawa noga tego nie kupi - popatrz na ceny szkielek Sigmy. To szklo musialoby byc ostre jak zyleta zeby zrekompensowac fakt ze nadaje sie do robienia zdjec wylacznie w pelnym sloncu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Za 600 zl to pies z kulawa noga tego nie kupi - popatrz na ceny szkielek Sigmy. To szklo musialoby byc ostre jak zyleta zeby zrekompensowac fakt ze nadaje sie do robienia zdjec wylacznie w pelnym sloncu
To nie jest prawda, Ja kupię 15 mm / 8 to może być świetne , ale musi być lekkie, szkiełko zamiast lub równolegle do 14/2,5 z lekkim Penem, pod latawca do zestawu do KAP jeśli nie będzie miało aberacji jak wymieniony Panasonic..
-
Szkoda, że ma stałą przysłonę.
Gdzieś pisałem, że bardzo chętnie bym kupił obiektyw w okolicach 15 mm :)
Cenę bym widział w okolicach 400 zł.
-
hahaha pisałem o czymś takim tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post843675
trochę mi teraz wstyd
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
To nie jest prawda, Ja kupię 15 mm / 8 to może być świetne , ale musi być lekkie, szkiełko zamiast lub równolegle do 14/2,5 z lekkim Penem, pod latawca do zestawu do KAP jeśli nie będzie miało aberacji jak wymieniony Panasonic..
Sugerujesz ze tysiace ludzi robia zdjecia z latawca? :) Zeby miec szanse powodzenia to szklo musi byc idealnie optyczne i kosztowac nie wiecej niz 100$ - to jest malo uniwersalne szklo i jesli bedzie przecietnie optycznie to kit albo 14/2,5 sprawdzi sie lepiej
-
Tysiące uprawiają lomografię, czy też fotografię uliczną.
Uważam, że to szkło ma szanse na spore powodzenie. O ile nie przesadzą z ceną.
-
Olek to się chyba nudzi...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Sugerujesz ze tysiace ludzi robia zdjecia z latawca? :) Zeby miec szanse powodzenia to szklo musi byc idealnie optyczne i kosztowac nie wiecej niz 100$ - to jest malo uniwersalne szklo i jesli bedzie przecietnie optycznie to kit albo 14/2,5 sprawdzi sie lepiej
,
Nic nie sugeruję, ale może jest tańsze od kita i to może uzasadniać takie pomysły w dobie cięcia kosztów. W końcu lepszy kit był już zastąpiony kitem słabszym ale szybszym. O kompletu np Pen i mZD45 dotąd nie było...
A w marketingowej nowomowie będzie to najmniejszy zestaw do kieszeni.
-
Nie wiem co mam napisać, zatkało mnie. Ukłon w stronę krajów Sahary? Gdyby to było 9mm, ale ogniskowej...
-
Mnie toto się widzi do mojego irytka.
-
Bardzo fajne, pod warunkiem że:
1) Tanie
2) Ostre od rogu do rogu
3) Brak (widocznych) aberacji
Do streeta itp. jak znalazł. Ekwiwalent 30mm, brak AF (bo wnioskuję że po jakie licho - hiperfokalna na ok.2m, od 1m do nieskończoności ostro), stała przesłona, parę soczewek. Miałem dawniej kliszowego kompakta z ręcznym naciągiem i obiektywem bodaj 30/11. Może i był to badziewny kawałek plastiku, ale był szybki (cyfraka to zanim się włączyło i wyostrzył...) i ostry (jak oglądam czasem stare odbitki to aż mi żal że go wyrzuciłem po powodzi). I pod tym względem z takim hipotetycznym E-PM2 z matrycą z OM-D byłby fajnym zestawem.
-
Zatkało mnie. Nie potrafię skomentować.
-
Byłem ciekaw tej stałeczki ale takie info:shock:
To naprawdę nadaje się tylko do landscapów ze statywem (przynajmniej w warunkach Europejskich) ale musi być ostre i diabelsko tanie. W streecie sobie tego szkła nie mogę wyobrazić.
-
Dlaczego w streecie nie możesz sobie wyobrazić?
Poczytaj jak Rafał Czarny robi streeta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Dziękuję, postoję. :mrgreen:
-
witam
wole uzyc kita
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
wole uzyc kita
Kit nie jest żadną alternatywą dla naleśnika. 14/2.5 będzie tu lepsze, imho. Ciekawym tych rogów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Dlaczego w streecie nie możesz sobie wyobrazić?
Poczytaj jak Rafał Czarny robi streeta.
Grizz szkiełko jest po prostu za ciemne - tak moja K-7 jak i wszystkie Olki do OMD mają ISO użyteczne max 1600. Nawet przy dobrej pogodzie w węższej uliczce czasami muszę podnieść ISO. A często też zależy mi na rozmyciu tła.
-
Jak zaczną toto dawać w zestawach, to pewnie będzie spory wysyp na aukcjach w niskiej cenie. Wtedy sobie kupię, chyba że wczesniej w cenniku OJ będzie jakaś super promocja dla bractwa :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Jak zaczną toto dawać w zestawach, to pewnie będzie spory wysyp na aukcjach w niskiej cenie. Wtedy sobie kupię, chyba że wczesniej w cenniku OJ będzie jakaś super promocja dla bractwa :)
I to jest konstruktywna odpowiedź. A teraz Panowie proszę wrzućcie po tej pasjonującej dyskusji Wasze dzisiejsze foty do DITL-a. W imieniu Saboora zapraszam.
-
Pewnie do takiego E-PM będzie idealne do kompletu i do kieszeni, bo narazie to taki E-PM nawet z 20/1,7 już nie jest taki malutki. No może z krytykowanym 17/2,8 jest całkiem nieźle ale jak tak 15tka będzie jeszcze bardziej 'plackowata' to może byłby fajny komplecik.
-
A ma ten wynalazek w ogóle autofokusa?
Czy może to jest "fix fokus" - przy tej ogniskowej i przysłonie... nie zdziwił bym się :mrgreen:
-
Pomysł świetny jeśli nie zepsują go ceną :).
-
Ciekawe jeszcze jak z dyfrakcją jest bo patrząc na dotychczasowe wykresy 4/3 to optimum dla przesłony jest 4-5,6 a powyżej spadek. Chyba jednak przesadzili z tą przesłoną...
-
To chyba taka kontrolowana plota. Wypuszczą potem 15/4 i będziemy wszyscy szczęśliwi.
-
Dyfrakcja będzie, ale bez paniki. Wiekszość zdjęć i tak kończy w wielkości HD lub mniejszej. Do tego jakość spokojnie wystarczy, a szkiełko będzie "nicnieważące". 15/8, to niecałe 2mm, czyli coś jak w komórce :) Oczywiście jeśli to nie żart :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
opiotr
No może z krytykowanym 17/2,8 jest całkiem nieźle ale jak tak 15tka będzie jeszcze bardziej 'plackowata' to może byłby fajny komplecik.
No właśnie zupełnie nie rozumiem tej krytyki. Mam ten obiektyw i jest całkiem OK.
-
ok, dobrze, widzę sens takiego szkła: jeśli będzie ono faktycznie tak plaskate że będzie miało grubość zakrywki bagnetu, będzie kosztowało grosze, jeśli Olympus da w komplecie nowy E-PM2 z Wi-Fi albo jeszcze lepiej z modemem GSM/UMTS i aplikacją do wstawiania zdjęć na Facebooku to całość będzie w stanie powalczyć ze smartfonami i tabletami które podobno są obecnie najpopularniejszymi aparatami.
---------- Post dodany o 22:25 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------
.... Japanesy lubią lans a takie cóś może być lanserskie na maksa. Bardziej nawet niż kolorowe kamerki od Pentaxa....
-
Lans lansem. Ale ten e-pm2 żeby "jakotako" robić zdjęcia powinien mieć 100% użyteczne ISO 25600. To minimum. Może to jest ta tajemnica tego obiektywu. Nowe puszki z potężnym użytecznym ISO i zero zmartwień związanych z czasami.
-
Bez przesady, można ustawić ISO 400 i nadal mieć zdjęcia lepsze niż z typowych kompaktów z matrycą 1/2,3".
-
Jak to szklo wycenia na 1000 zl to juz lepiej miec panasa 14/2.5