Pomózcie wybrać odpowiednie zestawienie.
Witam
Pomóżcie mi wybrać.
Mam zamiar kupić sobie lustrzankę cyfrową Olka.
Posiadam SP-500UZ
Nie wiem co wybrać. Napaliłem się na E-500, ale może mnie od tej decyzji odciągniecie i pomożecie wybrać inny model z serii E :)
Mam także problem z obiektywem bo z tego co się orientuje (nie dużo) to podstawowe obiektywy oferowane w sieciach handlowych mają mały zoom.
Już piszę do czego mi będzie służył aparat:
- zdjęcia okolicznościowe (czasem w pomieszczeniach)
- plener
- mecze piłki nożnej (do tego potrzebny mi dobry zoom - tylko nie "luneta" - jakiś średniaczek może być max x10)
Tylko prosiłbym o wybieranie takich "niezadrogich obiektywów" :)
Czy taniej wyjdzie gdy kupie sam korpus a do niedo dobiorę obiektyw ? Czy lepiej nabyć zestaw korpus+obiektyw i do tego dołozyć nowy obiektyw?
Podsumowując: Kupić E-500 czy inny model z serii E ? Jaki wybrać obiektyw? Lepiej nabyć sam korpus a potem obiektyw czy kupić zestaw?
Pomóżcie :)
Pozdrawiam.
Re: Pomózcie wybrać odpowiednie zestawienie.
Cytat:
Zamieszczone przez spogi
- plener
- mecze piłki nożnej (do tego potrzebny mi dobry zoom - tylko nie "luneta" - jakiś średniaczek może być max x10)
W takim razie proponuję E-500 z obiektywem zuiko 18-180 (ekw. 36-360), można kupić taki zestaw za około 2500 zł.
Obiektyw jak na hiperzooma jest całkiem niezły optycznie.
Pozdrawiam
2EV
Re: Pomózcie wybrać odpowiednie zestawienie.
Cytat:
Zamieszczone przez spogi
Mam także problem z obiektywem bo z tego co się orientuje (nie dużo) to podstawowe obiektywy oferowane w sieciach handlowych mają mały zoom.
- plener
W lustrzankach nie ma pojecia krotnosci zoomu, tylko jest ogniskowa ;) Bo np. 18-180 to jest x10, a 135-400 tylko x3. Widzisz, ze jest to nieporownywalne z ogniskowa.
Ja mecze bralabym albo 18-180 albo 40-150. Zalezy, bo w sumie to 150mm to krotko jest... Ale dosc jasno.
Plener, czyli? Zalezy, co w tym plenerze robisz...
Zdjecia w pomieszczeniach mozesz robic kitem, jest dosc uniwersalny, ale.. zalezy, jak ze swiatem. Ja robie w pomieszczeniach staleczka 50mm i jest wtedy dopiero pieknie :) Tylko niestety to juz dosc wasko, wiec moze 14-54?
Nie-za-drogie, czyli? ;)
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/filtr
Cytat:
Zamieszczone przez spogi
Czy taniej wyjdzie gdy kupie sam korpus a do niedo dobiorę obiektyw ? Czy lepiej nabyć zestaw korpus+obiektyw i do tego dołozyć nowy obiektyw?
Sprawdz na np. skapiec.pl czy tez ceneo.pl - zazwyczaj zestawy lepiej sie oplacaja, ale zalezy, jaki obiektyw chcesz [czy bedzie taki zestaw, bo np. e500 +14-54 nigdy nie widzialam ;]]