ponoć jest planowany na drugą połowę 2013:
http://www.43rumors.com/ft4-olympus-...ond-half-2013/
Wersja do druku
ponoć jest planowany na drugą połowę 2013:
http://www.43rumors.com/ft4-olympus-...ond-half-2013/
To się niektórzy ucieszą o ile będzie to prawda, choć moim zdaniem lepszy byłby model dwu lub trzy cyfrowy za rozsądne pieniądze.
Żaden profesjonalista nie wejdzie już raczej w ten system a cena modelu jednocyfrowego będzie pewnie porażająca.
Nie za szybko, jeszcze mi się piątka nie zepsuła. :-(
Dobrze, że Olympus nie porzucił dużego systemu.
Posiadacze szklarni tego systemu się ucieszą.
Ciekawe czy będzie miał tą samą matrycę co OM-D.
A piszą coś o nowych szkłach?
bo to nie jest po to zeby pozyskac nowych klientow, to bedzie dla dotychczasowych wiernych klientow ktorzy zainwestowali w szkla 43.
najwiecej pewniezainwestowali profesjonalisci i dlatego ma to byc model z najwyzszej linii.
Wiadomość cieszy :) Gdyby jednak E-5 posiadała w swoim sercu lepszą matryce, E-7 prawdopodobnie ukazał by się nieco później. Jestem ciekaw ile osób przesiądzie się z E-5 na E-7. Szczerze mówiąc ciekawi mnie specyfikacja E-7 i to co wypluje w RAW-ie. Z nowego szkła 4/3 też bym się ucieszył :D.
Ilu z Was kupiło E-5?
Czy oczekujecie, że E-7 będzie tańszy od E-5?
Zawsze jak pojawiają się informacje o nowym produkcie Olympusa (nawet jak tutaj gdy ma być najwcześniej za rok) to zaraz zaczynają się spekulacje, czy porzucą 4/3 aby zrobić fullfrejma, najlepiej jeszcze aby rozdawali go za darmo.
Ja bym wolał aby wypuścili E-50 w tym roku bo mi w końcu migawka wybuchnie w E-30.
No widzisz, a w starym Nikosiu nie wybucha. Jednak boisz się Olka...
Twoja logika jak zwykle dorównuje tylko Twoim zdjęciom.
W żadnym aparacie nie padła mi jeszcze migawka, ale zakładam, że przy moim używaniu aparatu po 3 latach w końcu padnie.
Niech sie wypchaja z E-7 w polowie 2013 roku kiedy znow ich konkurencja wyprzedzi, bo wsadza do niego lekko znow podrasowana matryce z OM-D. Oj Olympus, Olympus.. wy to tam nie myslicie w ogole.
Dobre posuniecie to byloby E-50 z wypasiona matryca z OM-D teraz.. no niech bedzie na wrzesien. A nie za rok odgrzewany kotlet.
T.
Nigdzie się nie "chwalę" czego używam. Aparaty są dla mnie narzędziami do robienia zdjęć, a nie religią.
Nie umiem robić dobrze zdjęć, dlatego na sesji robię ich duzo i moje E-30 ma na koncie raczej dużo więcej niż ktokolwiek deklaruje, dlatego podejrzewam, że w końcu padnie.
nie kumam czemu na sile robia E-x, slabo sie toto sprzedaje bo drogie w stosunku do jakosci produkowanych obrazkow
gdyby wypuscili E-xx/xxx sprzedaz by byla na przyzwoitym poziomi, cos u skosnych braci z pomyslunkiem nie teges (takie moje przemysleni)
osobiscie bym kupil nowa puszke z kreceniem filmow, mam kilka szkielek do duzego systemu
cena E-5 jest z kosmosu jak dla mnie
OMD natomiast uwazam za chwyt marketingowy, Olek odpuscil sobie 4/3 to na sile wciska m4/3,
teraz sie obudzili bo ludziska zaczynaja ujadac I maja racje jak wrzucili w system pare groszy
pozdr
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
Ale oni właśnie NIE robią E-x, to ludzie się tego domagają (mimo, że nie kupią) i stąd tego typu newsy, przecież news jest o tym, że w tym roku nie będzie.
Ja to za tym wszystkim nie nadążam chyba.Miałem E-1 byłem zadowolony teraz mam E-3 i jest dla mnie wystarczający- wychodzą świetne zdjęcia.Za czym wy gonicie o co tu chodzi?Najlepsze jest to jak ktoś rzuca tekst-przydały by się jakiś nowe obiektywy,wówczas odrazu widać że nie używał obiektywów SHG Olympusa.
Na Photokine napewno coś nowego wystawią ,skoro E-7 zapowiadają na 2013 to we wrzesniu przypuszczam że pokażą Exx,następce E-30.
jako właściciel E-3 nie czuje potrzeby posiadania E-5 - wszyscy zainteresowani znają subtelne różnice i jedyne co przemawia na tak to film i o wiele lepszy lcd : )
E-7 może być godny - jest co włożyć w starą obudowę - rozwiązania z omd plus coś więcej co się urodzi inżynierom w najbliższym czasie : ) - jeśli utrzyma cenę E-5 może liczyć na całkiem niezłą sprzedaż (przecież omd bije rekordy) - może to mój następny korpus ; )
Pozdrawiam
Ja nie mam zamiaru go nabyć, a się martwię, bo jeśli pogłoski o śmierci E-Systemu okażą się przesadzone, to niestety deprecjacja cen obiektywów (na których z kolei mi zależy) zwolni, jeśli nawet się nie odwróci w niektórych przypadkach. Z drugiej strony, gdyby powstało jeszcze coś z serii E-xx lub lepiej E-xxx (bo E-x to nie mój target a i kwoty nieosiągalne dla mnie), to za te kilka lat też będzie mnie interesować, bo może wymienię obecne body.
Gdyby był on w odpowiednim dla mnie czasie, tj. wiosną 2012r. dołożyłbym nieco i zakupiłbym duża puszkę w miejsce małej. W przyszłym roku? Nie wiem jakie będę miał szkła i i czy moje nowe body będzie wciąż dla mnie wystarczającym. Bo może będę już w czasie żeglugi do żółtego lub czerwonego, kto to dziś może wiedzieć?
ja miałem E30 dwa tygodnie i strzeliła mi migawka... :-) szybko naprawili i działa już trzeci rok... posiadam też E5, z którego jestem cholernie zadowolony, mam prawie codziennie radochę a to na łące strzelając robaczki, a to w miejskich bramach szukając wspomnień sprzed lat... nie używam filtrów artystycznych i tym bardziej możliwości filmowania, moim zdaniem kompletnie nie potrzebny bajer w tej klasy sprzęcie... E7 pod koniec 2013? świetnie jestem jak najbardziej za!... dla mnie wstrzelą się idealnie...
a ludziom niestety nigdy się nie dogodzi.... będzie to źle, nie będzie to jeszcze gorzej... ja czekam i spokojnie odkładam... :-)
a cóż to jeszcze E-7 się nie ukazał, a już jest zły? Tosz to jakaś świecka tradycja czy co?
Każden, który będzie źle mówił o E-7 przed jego się ukazaniem i podaniem specyfikacji powinien być skazany na banicje i wydalony z Unii Europejskiej :-)
No dobra jak nie banicja to przynajmniej palec wskazujący prawej ręki w gips powinien mieć obsadzony aż do chwili ukazania się w/w modelu :-)
trzeba wierzyć w szczęśliwą siódemkę... :grin:
Na razie narzekanie lub chwalenie to takie dzielenie skóry na żywym niedźwiedziu.
Moje spostrzeżenia:
użytkownicy (nie producenci) podśmiechiwali się trochę z Olympusa że z matrycy wielkości paznokcia nie można zrobić dobrego zdjęcia i jeszcze ma czelność (Olympus) aspirować do grona profesjonalistów.
Na początku pewnie to była prawda. Dużo nadrobiono świetnymi szkłami i softem.
Myślę, że naprawdę z tego kawałka krzemu wyciśnięto ostatnie soki - przykładem PEN-y trzecie i E-5.
Jeśli w OMD nie ma nowej matrycy to inżynierowie Olympusa wznieśli się na wyżyny swoich możliwości, jeśli nie - czyli w OMD jest matryca innego producenta niż dotychczas, to przy tym poziomie programowania osiągi nowego E-7 mogą być zaskakująco wysokie.
Wyciśnięcie wszystkiego z matryc Panasa, i zastosowanie tej samej technologii dla matryc Sonego ? - powinno dać zadziwiające wyniki.
A że mam sporą szklarnię do dużego 4/3, więc czekam spokojnie.
tutaj nie chodzi o to , ze E-7 bedzie , albo nie ?
tylko o polityke firmy OLYMPUS !!
najnormalniej w swiecie olewa uzytkowników puszek E-xx/xxx
jak masz szkła i nie chcesz stracić na odsprzedazy to kup E-X, zapłac górę pieniędzy - albo spadaj
mnie nie jest potrzebne "duze" body , na dodatek uszczelniane !!
ja jestem zainteresowany małym/srednim body z nowszą matrycą i mozliwościa filmowania , czy to takie duże oczekiwania w roku 2012 ?
nie jestem zainteresowany wymiana szklarni , ani uzywaniem protez w postaci korpusu m4/3 + szkła 4/3
wizjer elektroniczny w OMD moim zdaniem to poracha !! panowie inzynierowie z O mogli sobie kupić Sony A77 i zobaczyć jak powinien wygladać
meczy mnie juz puszczanie newsa bedzie E ,z potwierdzonego źródła FT2 , albo FT4
wszyscy juz mają mikrusy, nawet Camoń, chwila moment i Olek zostanie z tyłu z m4/3 i co wtedy ?
N, C nie beda czekali i nie sa chetni do podziału tortu, mam wrazenie ze O nie rozumie tego wszystkiego, a szkoda !!
Naprawdę nie rozumiem Twojej logiki.
Piszesz, że masz szkła 4/3, więc pewnie i puszkę też masz. Zepsuła się ? Powiedz po co kupować nowe, jeśli jest dobra.
Czy robi gorsze obrazki ? - przecież wtedy gdy ją kupowałeś to była genialna, bo inaczej nie wydał byś tyle kasy.
Chcesz się rozwijać i robić lepsze zdjęcia, a nie chcesz jak to jeden z naszych kolegów nazwał "kastratów" - to sprzedajemy swoje zabawki i nie jęczymy.
I jeszcze na koniec - co znaczy słowo "poracha" ?
Nie wiem jak to ogolnie wyglada, ale chyba jestem w tej grupie mniejszosci, ktora puszki super pro a la E-7 (jednocyfrowej) nie potrzebuje, nie kreci mnie tez OM-D (bo.. za male toto i ma pare minusow jednak). Za to z wielka radoscia przywitalbym teraz juz nastepce semi pro w segmencie E-XX - nazwijmy go E-50, z podrasowana matryca z OM-D. Moze jestem osamotniony w tym marzeniu.. jak sie nie spelni to w polowie roku 2013 na 100% nie bede juz uzywal Olympusa jako glownej puszki.. i tyle w temacie.
T.
moja logika jest taka, ze wszystko sie kiedys moze zepsuć i co wtedy ?
moge sobie zanabyć E-620 takie jak teraz mam , albo E-5 za góre pieniedzy
gdybyś czytał dokładnie to co napisałem
jestem zainteresowany trybem filmowania , niestety body O E-xx/xxx nie maja tej funkcji
nie interesuje mnie duza puszka , ani OMD i jego pochodne
moze jestem jakis "inny" , ale jak wydaję własne pieniadze , to chce kupic cos co mnie sie podoba , a nie co jest !!
poracha = porazka
E-620 nie jest genialny , ma duzo lepszy AF od 510/520/410/420 , i na dodatek jest "mały"
poniewż miałem kilka szkiełek 4/3 i na dodatek miałem wybór w puszkach , po analizie i testach wybor padł na e-620 , czego mozna tutaj nie rozumieć ?
nic skomplikowanego
teraz takiego wyboru nie mam !!
wydalem parę groszy na szkła i oczekuje od O ze bedzie mnie raczył co jakiś czas czyms do czego te szkła bede mógł podpiąć , cos co da mni wyższe uzyteczne ISO ( bez szaleństwa , ale), trybem filmowania , moze jeszcze szybszym AF ? i nie bedzie chciał worka pieniedzy
o takie moje myslenie
Ja dlatego mam E-1 jako backup. Ale liczę na to, że E-50 jednak się pojawi.
Nie bedzie ani E7 ani E50.Punkt.Chyba,ze o beemce gadamy.
strasznie w zęby włażą :)
mam sentyment do O !!
mój pierwszy "prawdziwy" aparat był O
dlatego wbiłem w 4/3 pomimo ujadania kolegów "fotografów" ze stajni C, N
mała matryca , wolny AF, kiepsko z ISO itp itd
620 jak dla mnie jest ok , szkła są ok, tylko ....
chce dusza do raju i to tanio :)
dlatego nie pisze ze sprzet O jest do du......
tylko dziwi mnie strasznie polityka firmy O, która odpuszcza serie E-xxx/xx
ale widać takie życie , nie mozna mieć wszystkiego :)