-
Konkurs na zdjęcie miesiąca
Proponuję wprowadzenie nowej zabawy fotograficznej dla rozruszania Galerii i forumowiczów.
Wybór najlepszego zdjęcia miesiąca spośród 10 najlepszych , wytypowanych przez administrację wstawionych do Galerii, można ew. wprowadzić podział na Olka i kategorię Open otwartą dla wszystkich klubowiczów.
Nagroda to wyróżnienie honorowe przez zamieszczenie zdjęcia w specjalnej galerii na forum.
Może być np . Galeria publiczna z danego miesiąca + 10 zdjęć od administracji. Do uzgodnienia. Osobiście wolałbym wstępne filtrowanie przed plebiscytem
Zasady proste - zdjęcia zamieszczone od 1-go do 31-go, typowanie do 10-go , wybór do 25-go kolejnego miesiąca. W końcu roku - wybór zdjęcia roku - opcjonalna propozycja jak będzie cały rok od stycznia do grudnia.
-
Odp: Konkurs na zdjęcie miesiąca
A tak przy okazji to co jest z alternatywna galeria????Jest,Nie ma,Bedzie,Nie bedzie,Remont,Aktualizacja,...?????????
Tamto sito sie sprawdzalo -chyba.
-
W kwestii konkursów i zabaw program jest już przygotowany, ale zapiszę sobie.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A tak przy okazji to co jest z alternatywna galeria????Jest,Nie ma,Bedzie,Nie bedzie,Remont,Aktualizacja,...?????????
Tamto sito sie sprawdzalo -chyba.
Gdzieś, kiedyś, trafiłem na informację, że nie będzie, jeszcze przed zmianą silnika było to napisane.
-
Jakby kiedyś powstał konkurs 'Zdjęcie miesiąca' proponuję zrobić to na kształt tego co jest na cyberfoto.pl, czyli forumowicze zgłaszają zdjęcia innych.
-
Pomysł fajny. Proponowałbym jednak dwie kategorie - dla zaawansowanych i początkujących.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Pomysł fajny. Proponowałbym jednak dwie kategorie - dla zaawansowanych i początkujących.
A jak ich rozróżnisz... Są początkujący , którzy wiedzą, że są początkujący, ale są też początkujący, którzy myślą, że są zawansowani...
---------- Post dodany o 09:38 ---------- Poprzedni post był o 09:38 ----------
Że nie wspomnę, ze bywają wyjątki i początkujący mają świetne fotki...
---------- Post dodany o 09:39 ---------- Poprzedni post był o 09:38 ----------
Albo zaawansowani tacy jak ja , którzy myślą, ze są zaawansowani....:mrgreen:
---------- Post dodany o 09:40 ---------- Poprzedni post był o 09:39 ----------
Ale .... konkursy są potrzebne choćby dla tylko dla igrzysk...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Nie wiem czy pomysł znajdzie akceptację, a ponadto obawiam się, że nadmierne rozbudowanie spowoduje niemożność akceptacji pomysłu w ogóle, forum nie ma przecież etatowego sekretariatu i stałej komisji artystycznej do obsługi konkursów, kalendarzy itd itp..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
A jak ich rozróżnisz... Są początkujący , którzy wiedzą, że są początkujący, ale są też początkujący, którzy myślą, że są zawansowani...
To proste - początkujący wstawiają daty na zdjęciach :)
-
To raczej widac po zdjęciach:). Decydować mogłoby jury lub też sami zainteresowani mogliby ubiegać się w konkretnych kategoriach przy założeniu, że konkurs dla zaawansowanych ma wielokrotnie wiekszą range niz ten dla początkujących. Ale faktycznie jest to jakiś problem ale z drugiej strony Forum powinno również zachecać nowych amatorów fotografii do aktywnego działania i udzielania się na nim. Konkurs byłby dla takich osób fajna zabawą.
-
Konkursy Oly Rulez nie miały podziału na zaawansowanych i początkujących. Dla początkujących udział jest motywujący - stopniowe zbieranie coraz większej liczby głosów. Zawsze będą kontrowersje na granicy początkujących z zaawansowanymi - kto decyduje, że dana osoba przechodzi do wyżej ligi? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
kto decyduje, że dana osoba przechodzi do wyżej ligi? ;)
Reputacja :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Roba66
To proste - początkujący wstawiają daty na zdjęciach :)
A zaawansowani dodaja do daty Marry Pfchotograpchy@ com pl.onz.usa
-
Podzial na pro i nie pro - bez sensu. Motywacja dla nie pro niech bedzie jakas dzieki temu do podnoszenia swoich umiejetnosci :)
A sam pomysl na zdjecie miesiaca fajny.
T.
-
Z mojej stopki z tego linka na tamtej stronce wlasnie takie zabawy organizuja.Nieraz sie zalapie do galerii tygodniowej jak wstawie tam fotecke.
Milo sie czyta jak mailem powiadamiaja ,ze sie zalapalem.Kurde,zadnego posta tam nie napisalem,moze dlatego sie zalapuje:mrgreen:Załącznik 67424 Kolaza robia z wybranych i w galerie wciepuja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Podzial na pro i nie pro - bez sensu. Motywacja dla nie pro niech bedzie jakas dzieki temu do podnoszenia swoich umiejetnosci :)
Fakt, jakikolwiek podział to bezsens.(widzisz jaki jestem zgodny?:-P)
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
A sam pomysl na zdjecie miesiaca fajny.T.
Jest kapitalny.
-
Mi się podoba, ale brałabym tylko zdjęcia z galerii publicznej. Jeśli ktoś się nie czuje na siłach, bo też próg jest bardziej wyśrubowany niż kiedyś, to może możnaby wstawiać np 30tego każdego miesiąca "moje najlepsze zdjęcie" i do 29ego głosować wśród tych wszystkich dodanych zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Mi się podoba, ale brałabym tylko zdjęcia z galerii publicznej. Jeśli ktoś się nie czuje na siłach, bo też próg jest bardziej wyśrubowany niż kiedyś, to może możnaby wstawiać np 30tego każdego miesiąca "moje najlepsze zdjęcie" i do 29ego głosować wśród tych wszystkich dodanych zdjęć.
Tyle ze do Galerii Publicznej to trafia malo zdjec ostatnimi czasy :)
Trafienie go GP to juz jest nobilitacja swego rodzaju.
T.
-
Właśnie stąd jest pytanie, czy sama GP starczy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Właśnie stąd jest pytanie, czy sama GP starczy?
Raczej nie.
-
Uważam, że taki luzacki konkurs na foto miesiąca powinien mieć liberalne kryteria. Zatem - nie GP, gdyż są tacy, co w ogóle nie mają fot w Galerii. I nie załapałyby się osoby fotografujące innym systemem. Brakuje mi tu konkursu ponad podziałami. Za dużo ostatnio gadek o exifach i komisji śledczych ;) Luzacki konkurs na fajną fotę. Tego nam trza. Cieszmy się fotografowaniem, tak szybko odchodzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Uważam, że taki luzacki konkurs na foto miesiąca powinien mieć liberalne kryteria. Zatem - nie GP, gdyż są tacy, co w ogóle nie mają fot w Galerii. I nie załapałyby się osoby fotografujące innym systemem. Brakuje mi tu konkursu ponad podziałami. Za dużo ostatnio gadek o exifach i komisji śledczych ;) Luzacki konkurs na fajną fotę. Tego nam trza. Cieszmy się fotografowaniem, tak szybko odchodzi.
O to jest pomysl.Nazwal bym fotka,ktora mi sie najbardziej spodobala.Bo jak fajna to i jest w galerii,chyba,ze tam same niefajne:-P.A o podobaniu to tak jak z poprawka,niby gorsze a najlepsze:mrgreen::mrgreen: i wygrywa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Bardziej ponadpodziałowego niż OR nie ma. Może poza tym, że trzeba zinterpretować temat. A to jest kryterium, które ułatwia ocenę.
Ale wiem o co chodzi...
---
Odnośnie konkursu na foto miesiąca. Ja w kwestii formalnej. Jak zgłaszamy zdjęcia do konkursu? Może link?
Ps. APZ, pospisuj wszystkie uwagi, opracuj regulamin, i z początkiem września ruszamy. Można by nawet przetestować konkurs na zdjęciach z sierpnia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
APZ, pospisuj wszystkie uwagi, opracuj regulamin, i z początkiem września ruszamy. Można by nawet przetestować konkurs na zdjęciach z sierpnia.
No i widzisz Andrzej... po co Ci to było. Teraz masz na wekend zajęcie...:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
No i widzisz Andrzej... po co Ci to było. Teraz masz na wekend zajęcie...:wink:
Wcale nie żałuję i macie mi wstawiać po minimum jednym znakomitym zdjęciu co tydzień do galerii, żeby było z czego wybierać , a jak nie to to napuszczę na ociągających się Egzekutywę TWA!
A tak całkiem na serio to wolę coś zrobić dla pożytku ogółu jak jak szemrać po kątach , że nic nowego się nie dzieje.
Cieszę się , ze pomysł jednak przeszedł i zapraszam wszystkich do ogólnoforumowej i międzysystemowej zabawy.
Pozdrawiam AP.
-
A jeśli wrzucę do wątku to już nie może być? :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
A to to musimy jeszcze przenegocjować. Czemu brzydzisz się galerią? Prościej byłoby linkować z jednego miejsca.
-
Jest więcej osób niekorzystających z Galerii. Chodzi o możliwość linkowania wszystkich fajnych zdjęć, czy to na Forum, czy to w Galerii bo niektórzy wrzucają w tylko jedno miejsce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Popieram,
jak nieraz czytam komentarze pod zdjęciami w galerii to mnie obrzydzenie ogarnia. Od bardzo, bardzo dawna nie wrzucam. Gdzieś tydzień temu chciałem, ale się jeszcze nie dało - hades obiecał możliwość raportowania z galerii
-
Pomysł na konkurs- swietny:).
-
To może coś na kształt Olyrulez? Galeria w wątku i wrzucamy swoje najlepsze zdjęcie z danego miesiąca? Wtedy mogą być i te z galerii, i te z wątków. Nieanonimowo i bez podziału sprzętowego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Jest więcej osób niekorzystających z Galerii. ...
I dlatego galeria przestaje być powoli chluba naszego forum...
Nie mam nic przeciwko focie zalinkowanej z wątka, ale chciałbym powołania "komisji artystycznej", która ze wszystkich fotek zgłoszonych wybierze 5-10 fotek poprawnych technicznie i kompozycyjnie i bez prawa do komentarza i rekomendacji by nie wpływać na następujące później głosowanie ogółu forumowiczów.
-
Ciekawi mnie frekwencja, bo były czasy, że w OlyRulez było naprawdę biednie ze zdjęciami, a też raz na miesiąc
-
Andrzeju, nie krytykuję absolutnie Twojego pomysłu, ale kto miałby zasiąść w takiej komisji, by nie było "pokrzywdzonych"? Na pewno masz rację, że galeria przygasa :(
Chimol - Olyrulez jest tematyczne, może dlatego przy zdjęciu miesiąca będzie lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
To może coś na kształt Olyrulez? Galeria w wątku i wrzucamy swoje najlepsze zdjęcie z danego miesiąca? Wtedy mogą być i te z galerii, i te z wątków. Nieanonimowo i bez podziału sprzętowego.
Nie my wrzucamy , wspołforumowicze zgłaszają foty ale nie swoje, polecają ... zaliczałne by były do kolejnych edycji wg. daty publikacji na forum
-
Aha, w ten sposób. :) Byleby tylko dostrzeżono foty "świeżaków".
-
Popieram. Taki konkurs by się przydał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Aha, w ten sposób. :) Byleby tylko dostrzeżono foty "świeżaków".
no właśnie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Andrzeju, nie krytykuję absolutnie Twojego pomysłu, ale kto miałby zasiąść w takiej komisji, by nie było "pokrzywdzonych"? Na pewno masz rację, że galeria przygasa :(
...
Myślę że ze trzy osoby, które nie mają parcia na nagrody i posiadają odpowiednią wiedzę i praktykę da się na forum znaleźć. Musiałyby one same nie uczestniczyć w ocenianym wydaniu konkursu, można by mam nadzieję, uda się wprowadzić rotację w komisji. Chciałbym dobrych fotografii jako laureatów kolejnych edycji, tak by można było je z przyjemnością potem w galerii oglądać.
---------- Post dodany o 21:43 ---------- Poprzedni post był o 21:33 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
no właśnie...
Bodzip miałbyś prawo do polecenia, tak jak ja i Mysikrólik,i każdy z klubowiczów. Zawsze możesz polecić zdjęcie, ktore Ci się spodobało. Nie ograniczałbym ilości poleceń na klubowicza. Filtr jest potrzebny tylko po to by fotografie spośród których wybieramy były po prostu technicznie poprawne, by było przyjemnie na nie patrzeć i by 40-stu na przykład klubowiczów nie głosowało na 30 fotek.
Poza tym każdy z nas popełnił fotkę, która wydawała się świetna autorowi, wszak to nasze dziecko, za to nie została dobrze oceniona, bo czegoś tam niedopatrzyliśmy - na pewno też wiesz o czym piszę.