-
Kalendarz OlympusClub 2013
Ruszamy z produkcją kalendarza OlympusClub 2013.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1349956478
Wybrane kategorie, które uzyskały największą ilość głosów w ankiecie
Głosowanie zakończone. Zobacz wyniki.
Organizacyjnie
- Zamówienie kalendarza: Formularz zapisu na kalendarz został wyłączony
Zapisy na kalendarz zakończone.
Dogrywka zakończona. Dobiliśmy do limitu 300 sztuk.
Wprowadzenie
Z pomocą Olympus Polska mamy możliwość wyprodukować trzynastostronicowy kalendarz ścienny, w układzie poziomym, w formacie A3. Wydruk będzie czterokolorowy bez lakierowania, na papierze kredowym 200 gramów. Kalendarz będzie sygnowany logiem OlympusClub. Na rewersie pierwszej strony pojawi się kilka słów o klubie.
Kalendarz w założeniu ma być wizytówką OlympusClub. Po artykule w DFV to kolejna możliwość prezentacji dokonań klubowiczów. Nakład w większości będzie dystrybuowany poza klubem przez Olympus Polska.
Kalendarz dla klubowiczów będzie bezpłatny zarówno w zamówieniu jak i dystrybucji. W tej chwili dla klubu przeznaczone jest 300 sztuk. Sposób zamawiania jak i dystrybucji zostały podane poniżej w zasadach konkursu, w punkcje 5 i 6.
Zasady konkursu
- Co trafi do kalendarza?
- Kalendarz zostanie podzielony na 4 kategorie przypisane do pór roku. W każdej kategorii zostaną wybrane 3 zdjęcia.
- Do kalendarza można zgłaszać zdjęcia wykonane przez klubowiczów.
- Zdjęcia powinny być wykonane aparatami Olympus.
- Każde ze zdjęć przesłane do konkursu powinno mieć zachowany EXIF.
- Ze względu na format kalendarza do konkursu mogą trafić wyłącznie zdjęcia w układzie horyzontalnym.
- Zgłaszane prace powinny nadawać się do druku w formacie 30x40 cm.
- Jak zgłosić zdjęcie?
- Autorzy mogą zgłosić maksymalnie 5 zdjęć w każdej z kategorii (wcześniejszy zapis: 4 zdjęcia, po jednym do każdej z kategorii).
- Dla każdej kategorii będzie przypisany osobny formularz zgłoszenia.
- Jeśli zajdzie pomyłka i zdjęcie trafi do niewłaściwej kategorii proszę o wiadomość w tej sprawie z adnotacją jakie zdjęcie (tytuł lub nick autora) do jakiej kolekcji powinno trafić.
- W trakcie trwania zbiórki zdjęć można dokonać podmiany zgłoszonego kadru na technicznie ulepszony. Treść jak i sposób wykadrowania nie mogą ulec zmianie. Muszą być identyczne z wcześniej zgłoszoną propozycją.
- Wymiana zdjęcia na zupełnie inny kadr nie będzie możliwa. Przed dodaniem proszę się dobrze zastanowić.
- Jeśli autor w danej kategorii umieści więcej niż dwa zdjęcia, wówczas zostanie wybrane losowo jedno z puli zdjęć autora w danej kategorii. Pozostałe zdjęcia autora zostaną usunięte z tej kategorii.
- Jak wybieramy?
- Głosowanie odbędzie się w otwartym głosowaniu dla wszystkich klubowiczów.
- Każda z kategorii będzie głosowana osobno.
- Zgoda na publikacje
- Każdy klubowicz, którego zdjęcie zostanie wybrane do kalendarza, wyraża zgodę na nieodpłatne przekazanie zdjęcia do publikacji w kalendarzu OlympusClub 2013.
- Zgoda na publikacje, w formie pisemnej, wraz z czytelnym podpisem powinna zostać przesłana pocztą. Adres, na który będą przyjmowane zgody na publikacje, wraz z odpowiednim formularzem zostanie przesłany do laureatów droga elektroniczną po ogłoszeniu wyników.
- Nie przesłanie zgody w podanym w treści wiadomości terminie będzie skutkować wykluczeniem z konkursu i zastąpieniem wybranego zdjęcia następnym w kolejności otrzymanych głosów.
- Chcę mieć ten kalendarz
- Kalendarz będzie dostępny bezpłatnie dla wszystkich klubowiczów, którzy dokonają rejestracji za pomocą przygotowanego formularza.
- Formularz zamówienia zostanie zamieszczony po ogłoszeniu wyników konkursu.
- Dystrybucja
- Autorzy, których prace znajdą się w kalendarzu otrzymają go bezpłatnie na wskazany przez nich adres pocztowy.
- Klubowicze, którzy zgłoszą chęć otrzymania kalendarza otrzymają go bezpłatnie. Jednak ze względu na ograniczone możliwości wysyłki dystrybucja zostanie zorganizowana w pakietach. Pakiety, wraz z przyporządkowaną do nich listą klubowiczów, trafią do osób chętnych podjęcia się odbioru i dystrybucji w regionie. W tej chwili przewiduje się utworzenie 16 pakietów, stosownie do liczby województw.
- Wysyłka poza granice Polski, zostanie zrealizowana na koszty zamawiającego.
Nie wyklucza się zmian w zasadach konkursu. Informacja o zmianach pojawi się w tej wiadomości i zostanie odpowiednio wyróżniona.
Kategorie kalendarza
Mimo, że start projektu kalendarza OlympusClub 2013 opóźnił się o tydzień, chciałbym by jego tworzenie rozpocząć od wyboru 4 kategorii. Skoro ma to być kalendarz klubowy, najlepiej by klubowicze o tym zadecydowali jakie kategorie zdjęć powinny znaleźć się w kalendarzu. Do wyboru mamy kategorie, które reprezentowane są w naszej Galerii Publicznej. Są to:
- akt,
- architektura,
- człowiek,
- makro,
- inne,
- krajobraz,
- portret,
- reportaż,
- sport,
- fauna,
- flora.
Oczywiście, nie sugeruje to, że zdjęcia, które trafią do kalendarza, powinny być wyborem z tych, które załapały się wcześniej do Galerii Publicznej. To jedynie zestaw kategorii.
Jak widzicie, kategorie trafiły do ankiety. Będzie ona dostępna do najbliższej niedzieli. W poniedziałek uruchomię galerie i formularze do zbioru zdjęć dla wybranych kategorii, które otrzymały największą ilość głosów.
Schemat dystrybucji
Ze względu na to, że schemat ma pewne "problemy" by zmieścić się w poście, podaje link do niego: https://docs.google.com/spreadsheet/...x=pne1e49csbyu
-
Odp: Kalendarz OlympusClub 2013
Pkt 1 d - "Każde ze zdjęć przesłane do konkursu powinno mieć zachowany EXIF." A co, jeśli obrabiam zdjęcie w programie, który nie zachowuje exifa? (tak ma np. Corel 9). Czy mogę w osobnym pliku przesłać gołego jpga w celu udowodnienia, że to Olympus?
-
Trochę ogólnie to opisałem. Chodzi o to by były dane typu model aparatu i obiektyw. Przewiduje, że zdjęcia będą podpisywane (rzecz jasna oprócz autora) w ten sposób. Poza tym (teraz na to wpadłem) będzie problem z obiektywami niesystemowymi, które w żaden sposób w EXIF się nie zachowają. Wystarczy wpisać w komentarz przy dodawaniu pliku wspomniane informacje. Doprecyzuje w ten sposób zapis w zasadach.
-
Jak by co to te od smieny 8M sie zapisuja.Nie wiem jak te z 9 i 10-sprawdzic moge.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Trochę ogólnie to opisałem. Chodzi o to by były dane typu model aparatu i obiektyw. Przewiduje, że zdjęcia będą podpisywane (rzecz jasna oprócz autora) w ten sposób. Poza tym (teraz na to wpadłem) będzie problem z obiektywami niesystemowymi, które w żaden sposób w EXIF się nie zachowają. Wystarczy wpisać w komentarz przy dodawaniu pliku wspomniane informacje. Doprecyzuje w ten sposób zapis w zasadach.
Proszę o podanie rozdzielczości zdjęcia do kalendarza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Proszę o podanie rozdzielczości zdjęcia do kalendarza.
Zupełnie poważnie. 5 megapixeli, tyle ma E-1. Ale może inaczej napiszę. Zdjęcie trzeba obrobić/przygotować tak by umożliwiało publikacje w formacie 40x30 cm. To orientacyjna wielkość kalendarza.
Co prawda w chwili obecnej do konkursu zgłaszamy zdjęcia w rozdzielczości nadającej się do obejrzenia w galerii, ale trzeba mieć świadomość, że zdjęcie może wygrać i trzeba będzie zmierzyć się z tematem.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jak by co to te od smieny 8M sie zapisuja.Nie wiem jak te z 9 i 10-sprawdzic moge.
9 i 10 chyba nie dają rady, ale sprawdź ;).
Dobrze Mirku, że zwróciłeś na to uwagę. W kwestii podrobionych EXIF-ów mam zaufanie do autorów i do tego co publikują. W tym wypadku bawimy się na poważnie. Proponuje by w przypadku wyjścia na jaw podróbki na konto winnego spłynął mandat 2 pkt (3 pkt to krótkotrwały ban).
-
Fantastyczny pomysł, chętnie nabędę kalendarz odpłatnie czy tez nieodpłatnie.
Swojego zdjęcia zapewne nie prześlę, bo daleko mi do artyzmu jaki tu prezentuje wielu, ale możecie mnie wpisać na listę chętnych do zakupu.
Wakacyjne pozdrowienia dla klubowiczów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Cmyk????????
Nie CMYK. Nie przesadzajmy :). Zostajemy w tej przestrzeni kolorów w jakiej damy zdjęcie do głosowania. Tu chodzi tylko o rozdzielczość by ktoś nie dawał do konkursu zdjęcia 800x600, a później okazałoby się, że nie może przygotować większej rozdzielczości bo nie posiada RAW-a albo TIFF-a, który był źródłem.
Bezpośrednie przygotowanie do publikacji weźmie na siebie firma, która będzie drukowała kalendarz. My tylko dostarczymy zdjęcia.
---------- Post dodany o 13:57 ---------- Poprzedni post był o 13:44 ----------
Ale zanim namiesza się zupełnie w tym temacie rozdzielczości i przygotowania zdjęcia.
Chodzi o to by przygotować zdjęcie w największej rozdzielczości jaka zostanie po wykadrowaniu. Przykład. Zdjęcie z E-3, rozdzielczość w RAW 3648x2736. Po lekkim wykadrowaniu, wyprostowaniu i pozostawieniu go w formacie 4x3 otrzymujemy, dajmy na to, rozdzielczość 3510x2632. I dla tej rozdzielczości dokonujemy niezbędnych korekt przed wyeksportowaniem. Ktoś chce, ktoś potrafi może spróbować zrobić większą rozdzielczość z mniejszej.
Nie przeginamy też z kadrowaniem. Jeśli po wykadrowaniu zostaje nam wspomniana rozdzielczość 800x600... to sami rozumiecie. Z tego nic większego nie powstanie.
-
Głos oddałem .
Jakie ilości będzie mógł kupić ( otrzymać ) jeden Olytalib?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Głos oddałem .
Jakie ilości będzie mógł kupić ( otrzymać ) jeden Olytalib?
Dla klubu jest przeznaczone 300 sztuk. Jeśli będzie małe zainteresowanie to niewykluczone, że jeden klubowicz będzie mógł sobie zamówić więcej niż jeden egzemplarz.
-
Głos oddałem.
Zamawiam też.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Zamawiam też.
W stosownym czasie (po głosowaniach nad wyborem zdjęć) będzie można zamówić.
-
Bardzo fajna inicjatywa. Jeśli można, to wstępnie deklaruję się do kolportażu na opolszczyznę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dao
Bardzo fajna inicjatywa. Jeśli można, to wstępnie deklaruję się do kolportażu na opolszczyznę.
Zapisałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Nie CMYK. Nie przesadzajmy :). Zostajemy w tej przestrzeni kolorów w jakiej damy zdjęcie do głosowania. Tu chodzi tylko o rozdzielczość by ktoś nie dawał do konkursu zdjęcia 800x600, a później okazałoby się, że nie może przygotować większej rozdzielczości bo nie posiada RAW-a albo TIFF-a, który był źródłem.
Bezpośrednie przygotowanie do publikacji weźmie na siebie firma, która będzie drukowała kalendarz. My tylko dostarczymy zdjęcia.
---------- Post dodany o 13:57 ---------- Poprzedni post był o 13:44 ----------
Ale zanim namiesza się zupełnie w tym temacie rozdzielczości i przygotowania zdjęcia.
Chodzi o to by przygotować zdjęcie w największej rozdzielczości jaka zostanie po wykadrowaniu. Przykład. Zdjęcie z E-3, rozdzielczość w RAW 3648x2736. Po lekkim wykadrowaniu, wyprostowaniu i pozostawieniu go w formacie 4x3 otrzymujemy, dajmy na to, rozdzielczość 3510x2632. I dla tej rozdzielczości dokonujemy niezbędnych korekt przed wyeksportowaniem. Ktoś chce, ktoś potrafi może spróbować zrobić większą rozdzielczość z mniejszej.
Nie przeginamy też z kadrowaniem. Jeśli po wykadrowaniu zostaje nam wspomniana rozdzielczość 800x600... to sami rozumiecie. Z tego nic większego nie powstanie.
Ja jak przygotowuję tej wielkości zdjęcia do publikacji to jest to: 300 DPI/cal i jednak w cmyku, ponieważ wszystkie maszyny poligraficzne drukują z CMYKa.
Oczywiście można wysłać w RGB, ale jest ryzyko , ze kolory w finalnym produkcie będą inaczej trochę wyglądały.
A tak wogóle to zdjęcie w każdym monitorze inaczej wygląda i w każdej drukarce, czy też maszynie offsetowej inaczej wyjdzie... A jak do tego dodam, że każde oko troszkę inaczej kolory widzi to już jest super... Zwłaszcza, że po dostaniu się w "łapy" i oko grafika robiącego skład , nie mamy już na to żadnego wpływu....
Mają powyższe na uwadze proponuję ujednolicić pliki już "nagrodzone" do 300 DPI TIF oraz wym 30x40cm (bo zdaje sie taki miał być..)
Powiedzmy, że cmyk byłby wskazany. Moi zaprzyjaźnieni drukarze nie chcą przyjmować plików innych niż TIFy w cmyku..
To tylko tak na marginesie, by było widać , że my znamy się na rzeczy wysyłając właściwe. I nie jesteśmy bandą amatorów......:wink:
-
Krakman, drukarnia dostanie w CMYKU od osoby, która to wypuszcza do druku. Na pewno ta osoba i tak ujednolici wszystkie foty i zadba o odpowiedni format :)
-
To jest kalendarz OlympusClub czy dziela skonczone z aparatow Olka?
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Krakman, drukarnia dostanie w CMYKU od osoby, która to wypuszcza do druku. Na pewno ta osoba i tak ujednolici wszystkie foty i zadba o odpowiedni format :)
Masz rację, oczywiście.... Tylko , że ja oglądając moje zdjęcie do wysłania (nie mówię o konkursie) będę miał większą pewność, że wyjdzie tak jak widzę wysyłając w cmyku.
Zmiana trybu to jest jeden ruch i już! Tylko , że w druku konsekwencje są różne...
Ale co tam .. mnie by było wszystko jedno czy na moim foto różowy wychodzi jak fiolet .. Cieszyłbym jak mały pies pchłami gdyby moje było w kalendarzu...:mrgreen:
---------- Post dodany o 15:44 ---------- Poprzedni post był o 15:41 ----------
A tak poważnie ...... to mam chyba skrzywienie zawodowe....:roll:
-
hmm szkoda, że tylko z olka zdjęcia....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
konradkkk
też nie wiem kto to wymyślił żeby w kalendarzy OlympusClubu zdjęcia tylko z olka były, szok po prostu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
też nie wiem kto to wymyślił żeby w kalendarzy OlympusClubu zdjęcia tylko z olka były, szok po prostu
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-
A tyle sie slyszy, sprzet nie ma znaczenia, nie wazne czym wazne, kto i jak itd. byle fota gadala ;)
:p
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A tyle sie slyszy, sprzet nie ma znaczenia, nie wazne czym wazne, kto i jak itd. byle fota gadala ;)
:p
pozdro
Dla użytkownika , czy dla sponsora? Jak Olek finansuje kalendarz, trudno się dziwić , że postawił ograniczenie sprzętowe, jak kalendarz będzie składkowy , mogą być w nim wszelakie fotografie niezależnie od użytego systemu, to takie trudne do pojęcia? A może zrobić dwa kalendarze?
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
też się dziwie :D
-
Głos oddany, na kalendarz się piszę "obyma ręcami", a to ...
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty romek1967.
znowu w pamięci...:roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
K_Puchatek
znowu w pamięci...:roll:
Zapisz sobie w notatniku, jako i ja czynię :)
-
Głos oddany już wcześniej:wink: a i chętnie łyknę przy sposobności ze 2-3 sztuki:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dla użytkownika , czy dla sponsora? Jak Olek finansuje kalendarz, trudno się dziwić , że postawił ograniczenie sprzętowe, jak kalendarz będzie składkowy , mogą być w nim wszelakie fotografie niezależnie od użytego systemu, to takie trudne do pojęcia? A może zrobić dwa kalendarze?
Pozdrawiam AP.
Nie trudne do pojecia:)
Tyle, ze wtedy sie chyba powinien nazywac "Kalendarz częsci użytkowników posiadających e-system bedacych czlonkami OlympusClub na 2013 rok" :p
pozdro
-
Głos oddałem . Też będę zamawiał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ja jak przygotowuję tej wielkości zdjęcia do publikacji to jest to: 300 DPI/cal i jednak w cmyku, ponieważ wszystkie maszyny poligraficzne drukują z CMYKa.
Technicznie, z naszej strony mamy dostarczyć zdjęcia w przyzwoitej rozdzielczości. Nikt nie wymaga od nas 300 dpi i CMYK-a. A artystycznie powinniśmy zaproponować i wybrać 12 zdjęć zrywających włosy i peruki z głowy, które każdy posiadacz kalendarza chętnie będzie oglądał w ciągu kolejnych miesięcy 2013, odkrywając kolejne detale na obrazach. Nad tym się skupmy. Mamy ten luksus, że nie martwi nas strona techniczna druku, że o finansowej nie wspomnę. Mamy okazje zrobić kolejny projekt, w którym klub będzie widoczny.
Jednak będę o pamiętał o Twoich umiejętnościach Krakman. To nie ostatni pomysł na ten rok :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Oczywiście można wysłać w RGB, ale jest ryzyko , ze kolory w finalnym produkcie będą inaczej trochę wyglądały.
Ryzyko, owszem jest. Ale.... zaryzykowaliśmy przy wizytówce klubu w DFV. Autorzy zdjęć tam zamieszczonych nie narzekali (nie doszły do mnie sygnały) na różnice w kolorach czy detalach. Można było samemu ocenić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Mają powyższe na uwadze proponuję ujednolicić pliki już "nagrodzone" do 300 DPI TIF oraz wym 30x40cm (bo zdaje sie taki miał być..)
Powiedzmy, że cmyk byłby wskazany. Moi zaprzyjaźnieni drukarze nie chcą przyjmować plików innych niż TIFy w cmyku..
Pomysł nawet ciekawy, ale nie obiecuje, że będzie potrzeba. Jak już napisałem po naszej stronie nie ma takich wymagań. Gdyby jednak dam znać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
To tylko tak na marginesie, by było widać , że my znamy się na rzeczy wysyłając właściwe. I nie jesteśmy bandą amatorów......:wink:
Będzie okazja udowodnić. Jak pisałem to nie ostatni pomysł.
---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post był o 20:46 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
To jest kalendarz OlympusClub czy dziela skonczone z aparatow Olka?
I to i to.
---------- Post dodany o 20:48 ---------- Poprzedni post był o 20:47 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
konradkkk
Niestety, ale... przy innym pomyśle, kto wie.
---------- Post dodany o 20:59 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A może zrobić dwa kalendarze?
Zróbmy jeden, do końca. Zobaczymy jak nam pójdzie. Przed nami jeszcze zbiórka zdjęć, głosowanie, zebranie papierów. Mam nadzieje, że pójdzie sprawnie. Zwłaszcza, że razem z kalendarzem muszę jeszcze jedną rzecz zrobić. Na drugi na prawdę nie ma czasu.
-
świetna inicjatywa... głos w ankiecie oddałem... szkoda że rok ma tylko 12 miesięcy bo cztery kategorie to ciut za mało... :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Nie trudne do pojecia:)
Tyle, ze wtedy sie chyba powinien nazywac "Kalendarz częsci użytkowników posiadających e-system bedacych czlonkami OlympusClub na 2013 rok" :p
Nyny, ale zdjęcia z PEN-ów też mogą wziąć udział w konkursie :).
---------- Post dodany o 21:04 ---------- Poprzedni post był o 21:03 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
świetna inicjatywa... głos w ankiecie oddałem... szkoda że rok ma tylko 12 miesięcy bo cztery kategorie to ciut za mało... :-)
Jeśli ten się uda, to będzie powód by pomyśleć co przygotować na 2014 :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Nyny, ale zdjęcia z PEN-ów też mogą wziąć udział w konkursie :).
A peny to nie e-system? :esystem:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Peny to Pen-system:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Nie przypominam sobie bym podkreślał, że zdjęcia mogą pochodzić wyłącznie z E-Systemu :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Peny to Pentagram-system...
-
No włąśnie - kompakty też mogą być :P W sumei jakiś krajobraz podwodny z kompakta nie byłby zły ;)