-
Wątki oceny zdjęć. Czy to ma sens?
Tak mnie jakoś naszło poniedziałkowo.
Śledzę wątki oceny zdjęć różnych osob i tak się zastanawiam. Czy liczenie się z komentarzami, oczekiwanie ich od innych forumowiczów ma sens?
Chodzi mi głównie o foty z wątku zaawansowanych użytkowników. Spotykamy się tam z tekstami, że ktoś coś by tam zmienił w focie danego autora, kolory, czy kadrowal inaczej, komentujemy że nam się modelka/model nie podoba, że poza dziwna, że ręce nie tak, że coś z włosami, że światło "jakieś takie". Czasami nawet poprawiamy wersję autora wg. swego widzi-mi-się.
Czy dobrze robimy? Czy nie zapędzamy się czasem? W końcu autor wstawia tam skończone dzieło, wg. swej wizji, pomyślunku itp. itd.
Czy zatem zasadne jest proponowanie zrobienia tego inaczej??? Czaicie temat? :)
Ja rozumiem w wąku dla początkujących, gdzie faktycznie czasem uwagi o podstawach kadrowania, czy obróbki są zasadne i poczatkującym fotografom mogą pomóc.
Ostatnio przyznam się, że czasem mnie drażni (wybaczcie szczerość) jak mi ktoś pisze, że coś by tam kadrował inaczej, albo obrobkę inna podaje, że niby lepiej :P
Tylko, że.. z całym szacunkiem... dzieło zaprezentowane jest dziełem skończonym wg. mojej wizji (mniemam, że i u innych tak jest). Owszem czytam wszystkie komenty, ale traktuję je już raczej jako coś poszerzającego, pokazującego podejście innych, może też jako swoisty barometr oczekiwań, mody..
I nie dotyczy to tylko tego forum. Na innych fotograficznych mam podobne odczucia. I widzę jak reagują inne osoby na komenty w stosunku do swoich zdjęć. O ile autor nie jest początkującym :)
Dlatego ostatnio tak mało komentuję w wątkach innych osób tutaj. Zakładam, że przedstawione prace są takie jakie chciał autor, są ostatecznie skończone i poza tym czy mi się podobają, czy niekoniecznie, już nie czuję się na tyle autorytetem, żeby komuś proponować zmiany, czy nie daj Boże wytykać jakieś błędy (w moim mniemaniu). Postanowiłem też, że biorąc pod uwagę dewaluację ocen z galerii jeśli będę oceniał to będę stosował tylko 2 oceny. 5 dla tych które mi się bardzo podobają i 3 dla tych po prostu dobrych, fajnych.
Taki rancik poniedziałkowo. :)
Mr. T.
-
Odp: Wątki oceny zdjęć. Czy to ma sens?
A wiesz, że ładnie to napisałeś? Miałem się nie logować, bo ostatnio po prostu mi się nie chce i nie bardzo mam po co, ale swoją wypowiedzią mnie sprowokowałeś.
Przyznam szczerze, że mnie osobiście również drażni trochę jak po wrzuceniu zdjęcia pojawia się kilka wersji "a ja bym zrobił tak". Wiadomo, inaczej sprawa wygląda, gdy coś autor skopał. Na przykład, bardzo podobało mi się wskazanie przez Mirka sposobu na wyrównanie tonacji pomiędzy różnie oświetlonymi rękoma.
Myślę, że jest sens wypowiadać się w wątkach autorów prezentujących swoje prace. Jednak w przypadku ludzi, o których wiemy, że już coś potrafią, powinny to być raczej komentarze oceniające i uzasadniające taką ocenę.
Kurde, aż sobie zdjęcie do wątku wrzucę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Tak mnie jakoś naszło poniedziałkowo.
Śledzę wątki oceny zdjęć różnych osob i tak się zastanawiam. ...
Mr. T.
Nie mam problemu z oceną , sugestią i poprawką . Szczerze mówiąc nie czuję się się artystą , nie czuję się nawet fotografem. A porozmawiać o obrazku moim zdaniem zawsze można . Ciekawą koncepcję wyprowadziłeś z ocenami, za chwilę dojdziesz do poziomu ocen z galerii alternatywnej - jestem na tak i jestem na nie. Ja tam używam wszystkich ocen i nie mam problemu z ich mnogością
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Dawaj! Obiecuję, że nie będę wytykal błędów. Conajwyżej napiszę, jak mi się spodoba :)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
A wiesz, że ładnie to napisałeś? Miałem się nie logować, bo ostatnio po prostu mi się nie chce i nie bardzo mam po co, ale swoją wypowiedzią mnie sprowokowałeś.
Przyznam szczerze, że mnie osobiście również drażni trochę jak po wrzuceniu zdjęcia pojawia się kilka wersji "a ja bym zrobił tak". Wiadomo, inaczej sprawa wygląda, gdy coś autor skopał. Na przykład, bardzo podobało mi się wskazanie przez Mirka sposobu na wyrównanie tonacji pomiędzy różnie oświetlonymi rękoma.
Myślę, że jest sens wypowiadać się w wątkach autorów prezentujących swoje prace. Jednak w przypadku ludzi, o których wiemy, że już coś potrafią, powinny to być raczej komentarze oceniające i uzasadniające taką ocenę.
Sam się prosisz , żeby na Twoje zdjęcia nie reagować , ciekawe jak długo będzie wrzucać , jak nie będzie tam wpisów...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Dawaj! Obiecuję, że nie będę wytykal błędów. Conajwyżej napiszę, jak mi się spodoba :)
T.
Jedziesz! Krew, pot i łzy, nie bierzemy jeńców ;)
---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post był o 12:32 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Sam się prosisz , żeby na Twoje zdjęcia nie reagować , ciekawe jak długo będzie wrzucać , jak nie będzie tam wpisów...
Przedostatnie zdanie, APZ, przedostatnie zdanie...
-
Pytanie pomocnicze, kto to jest początkujący ?
Ten kto krótko jest na forum? (ja mam wątek w dziale dla początkujących a fotografuje dość długo za to krótko jestem na forum ale wszystko mi jedno, w którym dziale się te zdjęcia pokazują)
Jeżeli kryterium jest ilość lat fotografowania, to też trudno to ocenić. Można 50 lat fotografować i nigdy nie robić dobrych zdjęć pod względem ich kompozycji.
A jak ktoś jest zaawansowany i zacznie wstawiać gnioty, to dlaczego mu o tym nie napisać? Zawsze można wstawiać do galerii bez możliwości dopisywania komentarzy, tylko po co?
Ja skorzystałem z kilku rad i zdjęcia zyskały, jak się nie zgadzam, to pozostawiam zdjęcie tak jak jest i po problemie.
Tak mi się przypomniało- ostatnio oglądałem całkiem porządnie wydany album ze zdjęciami zrobionymi na terenie jednej z podbydgoskich gmin przez znanego i doświadczonego reportera jednej z gazet. Sporo zdjęć jest po prostu kiepskich technicznie i jeżeli chodzi o ich treść.
Mam powiedzieć, że album jest dobry bo zrobił go pan X ?
-
Też mnie wkurza publikowanie bez pytania "poprawionych" zdjęć. Co do pozostałych kwestii, czyli gadka-szmatka, że coś bym zrobił tak, a coś inaczej, to ok - po to są takie wątki.
-
wszystko zalezy od poziomu i kultury rozmowcow , pamietajcie ze rozmawiajac z kims madrym mozna sie wiele nauczyc i to wzajemnie , a rozmawiajac z glupcem co najwyzej w blocie umorusac
dotyczy to kazdej tematyki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie mam problemu z oceną , sugestią i poprawką . Szczerze mówiąc nie czuję się się artystą , nie czuję się nawet fotografem. A porozmawiać o obrazku moim zdaniem zawsze można . Ciekawą koncepcję wyprowadziłeś z ocenami, za chwilę dojdziesz do poziomu ocen z galerii alternatywnej - jestem na tak i jestem na nie. Ja tam używam wszystkich ocen i nie mam problemu z ich mnogością
Pozdrawiam AP.
Jestes fotografem i to jeszcze jak! Już nie poczatkujący i to widać na Twoich pejzażach. Przeszedłeś sporą drogę, wykreowałeś taki czy inny, nazwijmy to, styl.
Nie czuję się właściwą osobą, by wytykać ci jakieś błędy kadrowania, czy obróbki. Prezentujesz już skończone dzieła, obrobione i tak je odbieram już.
Mogę conajwyżej napisać czy mi się podoba, czy nie. I tyle...
Co do galerii.. 80% to oceny 4, czasem 5, reszty jakoś nie widuję za często, więc rozwiązanie z galeri ALT jest calkiem niegłupie.
Inna sprawa, że te oceny w świetle tego co napisałem troche tak nie maja racji bytu, ale to już inna kestia :)
T.
-
Będzie tyle zdań, ilu dyskutujących ... .
Dla mnie sprawa jest prosta: jeżeli autor wątku sobie nie życzy, "poprawiania" prac - nie "poprawiamy"
Ja nie mam nic przeciw "poprawkom", ale mnie się spytano czy ... a może ... ale nie przeszkadza? :-D i tak wg mnie
należy do tej kwestii podejść. Po prostu: pytać czy można.
P.S.
Nawet ze skopanej poprawki można wyciągnąć wnioski.
P.S.'
nie ma geniuszy fotografii na żadnym forum i każdemu zapytanie o detal, czy wskazanie błędu powinno pomóc.
Tak, według autora praca jest skończona, ale często po pytaniu: dlaczego tak, a nie tak?
Spojrzy raz jeszcze na pracę i dostrzeże jej "nie doskonałość"
-
Dla porządku. Przeniosłem temat do niedawno utworzonego działu na forum "Fotograficznego Hyde Parku".
-
Skoro ktoś zakłada wątek by dyskutować o jego fotkach to sądzę, że pokazanie własnej wizji jest jak najbardziej na miejscu.
Jeden obraz mówi więcej niż 1000 słów.
Wcale nie musi zaraz poprawiać swojego zdjęcia ale przy tworzeniu następnych przydadzą się ciekawe sugestie i eliminacja podstawowych błędów.
"Skończone" dzieła są umieszczane w galerii i tam pozostają niezmienione.
Forum to nie galeria sztuki, tylko właśnie miejsce do dyskusji a częścią dyskusji jest przykład, który tu można zamieścić.
Jeżeli nie masz nic do powiedzenia to też nic nie pisz, jeżeli jednak czujesz, że możez Autorowi coś przekazać, to pisz, maluj, poprawiaj.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
/.../
"Skończone" dzieła są umieszczane w galerii i tam pozostają niezmienione.
I tu Jasiu poruszasz baardzo istotną sprawę: Komentarzy w galerii.
Jak tak przejrzeć galeryjkę, to przy niektórych fotach ... po prostu odrzuca.
Przez komentarze, na prawdę jak już ktoś coś schrzani wg opinii oglądającego -
Napisać w wątku właściciela foty:" to nie tak, to do kitu etc." ale nie w galerii.
Tam sobie oceniajmy, oglądajmy - komenty w wątkach, po to one są!
I apel do początkujących/nowych userów: najpierw wątek, potem galeria w sumie mniej przykrości.
-
Wszystko jest wzgledne. Co do oceny. To jeszcze rozumiem jak sa poruszane kwestie... np kadrowania, przyciecia tak czy inaczej foty, czy np. zwrocenia uwagi przy portrecie, ze mamy jakis kosmyk wlosow niesforny, czy cos wlazlo w kadr i nam zakloca tlo. Bo sa to kwestie w pewien sposob.. mocno sformalizowane, sa pewne wytyczne ogolne.
Problemy mam natomiast z tzw. obrobka zdjecia - kontrasty, jasnosc, kolorystyka, tonacje itp. To juz jest tak osobnicza kwestia, ze ciezko mi to komentowac.
Zakladam jednak, ze autor mial wizje i tak ja zaprezentowal. Trudnioz tym dyskutowac.
Co do kwesti kto jest zaawansowany, kto nie - proste.. mamy dwa dzialy. Dla poczatkujacych i dla zaawansowanych. Zdjecia w dziale zaawansowanym traktowac nalezaloby jako skonczone wizje autorow, bo zakladam, ze nie sa tam wrzucane jakies tam pstryki.
Nooo zamieszalem, ale moze zalapiecie o co mi chodzilo.. :)
Po prostu czuje, ze czasem niektore komentarze i propozycje sa bezzasadne i jedyny pozytek dla autora i innych to jako swoisty barometr oczekiwan i gustow innych uzytkownikow.
T.
PS. Coraz czesciej tez nie czuje sie uprawniony, by cos tam innym uzytkownikom proponowac, czy oceniac. Paskudne kadrowanie, czy jakis babol, ktory przez nieuwage znalazl sie w kadrze (a zostal niezauwazony przez fotografa) moge wytknac. Co do reszty.. o gustach sie nie dyskutuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Po prostu czuje, ze czasem niektore komentarze i propozycje sa bezzasadne i jedyny pozytek dla autora i innych to jako swoisty barometr oczekiwan i gustow innych uzytkownikow.
T.
Tak, są i bezzasadne i xxxxx ale już w momencie decyzji o publikacji zdjęcia, zdajesz sobie sprawę, że zdjęcie przestaje być twoje w sensie "mi się podoba"
a staje się zdjęciem, które "im ma się podobać" prawda?
Galeria czy forum to nie album rodzinny i po to ten barometr.
-
Thomasso, nie do końca rozumiem Twoje wywody.
Przypominają mi uczestników zebrań, którzy owszem przyjdą, będą bili brawo, podpiszą listę obecności ale broń Boże się nie odezwą z różnych zresztą względów.
Ze strachu przed kompromitacją, przed pokazaniem swojej małostkowości, by się nie narazić przełożonym, sąsiadom czy księdzu.
Oczywiście po skończonym zebraniu buzia im się nie zamyka.
Dla mnie Forum jest miejscem dyskusji i wymiany poglądów.
Tu odkrywamy również nasze umiejętności, dzielimy się nimi i próbujemy wpływać na Autora sugerując mu nasze pomysły ale nie próbujmy zmuszać Go by się zmienił, by zaczął nas naśladować lub pracował pod nasze dyktando.
Jeżeli już chcemy coś lansować, to proszę bardzo, róbmy to pod własnym nickiem i pokazujmy innym jacy jesteśmy wielcy czy szlachetni.
Sytuacja jest podobna jak w wielu małżeństwach. Małżonkowie próbują na siłę współmałżonka zmienić zamiast zaakceptować a rezultaty tego widzimy po rozwodach :)
Natomiast Galeria, tak jak prawdziwa galeria jest miejscem wystawienia, jest sposobem znalezienia widza i przedstawienia się publiczności.
Jako taka nie powinna być wykorzystywana na pyskówki, docinki czy osobiste porachunki z Autorem.
Możemy w niej fotografie podziwiać lub też nie, poznajemy twórczość Autora, jego umiejętności i kierunki rozwoju.
Ale nie mamy na to żadnego wpływu, nie będziemy się w żaden sposób starali go zmienić, nawrócić na naszą modłę czy wyklinać bo jest inny niż my.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Tak, są i bezzasadne i xxxxx ale już w momencie decyzji o publikacji zdjęcia, zdajesz sobie sprawę, że zdjęcie przestaje być twoje w sensie "mi się podoba"
a staje się zdjęciem, które "im ma się podobać" prawda?
Galeria czy forum to nie album rodzinny i po to ten barometr.
Nie wiem.. moze ten watek to tez i wynik tego, ze coraz czesciej zdarza mi sie jednak robic cos (amatorsko dalej po prawdzie) dla kogos. Pod konkretne hmmm.. zamowienie/zlecenie. I z reguly ma sie podobac zleceniodawcy, a nie forumowiczom (bez urazy prosze Was). Ewentualnie jesli nie zleceniodawcy to jest to projekt taki a nie inny i efekt przeze mnie zamierzony.
Rozumiecie? Prosto. Robisz cos konkretnego z zamyslem, a ktos pisze ze on by to zrobil inaczej i w ogole kolorystyka do kitu i obrobka. No ja rozumiem.. ale ja to ja i moje najmojsze :) Moze sie podobac, albo nie - to doceniam. Nawet jak sie nie podoba. Tez doceniam - szczerosc.
Moze sie myle, ale wydaje mi sie ze na pewnym poziomie kazdy tak ma ;-) Realizuje swoje wizje i proponowanie mu innych jest conajmniej nieuprzejme. Ocenianie - Tak. Zmienianie na swoja modle - Nie.
Dalej pewnie pozostane niezrozumialy, a dodatkowo pomyslice, ze "wyzej sra, niz d*** ma".. coz.. kazdy ma czasem humory :)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Nie wiem.. moze ten watek to tez i wynik tego, ze coraz czesciej zdarza mi sie jednak robic cos (amatorsko dalej po prawdzie) dla kogos. Pod konkretne hmmm.. zamowienie/zlecenie. I z reguly ma sie podobac zleceniodawcy, a nie forumowiczom (bez urazy prosze Was). Ewentualnie jesli nie zleceniodawcy to jest to projekt taki a nie inny i efekt przeze mnie zamierzony.
Rozumiecie? Prosto. Robisz cos konkretnego z zamyslem, a ktos pisze ze on by to zrobil inaczej i w ogole kolorystyka do kitu i obrobka. No ja rozumiem.. ale ja to ja i moje najmojsze :) Moze sie podobac, albo nie - to doceniam. Nawet jak sie nie podoba. Tez doceniam - szczerosc.
Moze sie myle, ale wydaje mi sie ze na pewnym poziomie kazdy tak ma ;-) Realizuje swoje wizje i proponowanie mu innych jest conajmniej nieuprzejme. Ocenianie - Tak. Zmienianie na swoja modle - Nie.
Jak dla mnie - zrozumiałe, ot ten typ tak ma, a inny inaczej to norma. Jeden toleruje bezsensy, inny nie. No i oczywiście masz rację,
co do próby zmieniania czyjejś wizji, choć czasem takie "po łapkach" się przydaje(tylko na PW) działa jak kubeł zimnej wody,
gdy fotograf przesadnie brnie w dolinę złego smaku. Bo tak ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Dalej pewnie pozostane niezrozumialy, a dodatkowo pomyslice, ze "wyzej sra, niz d*** ma".. coz.. kazdy ma czasem humory :)
T.
Dokończ coś zaczął: "wyzej sra, niz d*** ma".. i w końcu g***o mu na łeb spadnie" :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Czy liczenie się z komentarzami, oczekiwanie ich od innych forumowiczów ma sens?
Chodzi mi głównie o foty z wątku zaawansowanych użytkowników.
Coś mi się widzi, że Twoje wątpliwości wynikają z błędnego założenia. Na jakiej podstawie oceniasz zaawansowanie?
Dział (Ocena zdjęć/ Zdjęcia początkujących), staż, wiek czy Twoja własna (a więc subiektywna) opinia?
MZ, miejsce umieszczania zdjęć nie świadczy o zaawansowaniu. Kompletnie zielony posiadacz kompaktu, może założyć swój wątek w dziale Ocena zdjęć (co myślicie o MOICH zdjęciach, proszę o konstruktywną krytykę). Może też, zaawansowany amator, zaczynając na naszym forum, zacząć w dziale Zdjęcia dla początkujących.
Uważasz, że zdjęcia zaawansowanego użytkownika za skończone, i to MZ jest błąd.
Jeżeli użytkownik uważa swoje zdjęcie za skończone, niech je umieści w galerii. Tam jest miejsce dla skończonych dzieł. Nie powinno tam być miejsca na komentarze (a tym bardziej dyskusje) tylko na oceny.
Na komentarze i dyskusje o zdjęciach, powinno być miejsce w autorskim wątku a nazwa działu powinna być zmieniona z Ocena zdjęć na Porozmawiajmy o naszych zdjęciach (lub jakoś podobnie).
Ja przynajmniej, nie mam nic przeciwko pokazywaniu innych wersji moich zdjęć ani sugerowaniu innych rozwiązań. Może dostrzegę coś, czego przedtem nie widziałem? :roll:
edit:
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Dlatego ostatnio tak mało komentuję w wątkach innych osób tutaj. Zakładam, że przedstawione prace są takie jakie chciał autor, są ostatecznie skończone i poza tym czy mi się podobają, czy niekoniecznie, już nie czuję się na tyle autorytetem, żeby komuś proponować zmiany, czy nie daj Boże wytykać jakieś błędy (w moim mniemaniu).
I tak trzymaj- nie ma obowiązku oceniania czy komentowania ;)
-
Podział na dział dla początkujących i "normalną" ocenę zdjęć nastąpił dość późno. Kiedyś wszystko było w jednym worze. Do dziś jest lekki miszmasz bo trudno to okiełzać - przeważnie ktoś wchodzi na forum i w zależności od trafu zakłada wątek tu lub tam. Rzadko się zdarza aby modzi kogoś zdegradowali, rzadko również aby kogoś awansowali (przeważnie odbywa się to po interwencji forumowiczów).
Poruszyliście istotną kwestię komentowania zdjęć w Galerii. To wcale nie jest usystematyzowane że w wątku dyskutujemy, w Galerii zaś TYLKO oceniamy lub klaszczemy. Niby dlaczego mamy nie komentować? A jeśli komentować to tylko "nieoceniająco"? Jeśli ktoś wstawi gniota do Galerii, nie widzę powodu aby mu o tym nie napisać. Sporo ludzi nie ma swoich wątków (kapitalnasprawa, bikeart, FridaM) więc galeria jest jedynym miejscem aby coś skrobnąć. I odwrotnie, są wśród nas tacy, którzy nie mają zdjęć w Galerii.
Niefajna jest cisza pod zdjęciami. Równie dobrze można by było je trzymać w szufladzie. Często autorowi brak dystansu lub ma problem z wyborem - dobrze wówczas jak dobra dusza spojrzy świeżym okiem i powie - "takie se", "brak klimatu", "nieciekawe", "inaczej bym skadrował".
Inna sprawa to przeróbki. Każdy z nas inaczej do tego podchodzi, Jak napisał Thomasso - często są to dzieła skończone. U mnie też przeważnie tak jest i rzadko pod wpływem komentarzy wracam do rawa aby go inaczej obrobić. Nie lubię miętolić jednego zdjęcia kilka razy, lub jak w innych wątkach widzę mini popRAWkę - kilkanaście przeróbek tej samej foty :mrgreen:
Komentarzy potrzebuję do ewentualnej eliminacji, lub jako kopa do większego przyłożenia się ;)
Mój wątek uwielbiam gdy zaczyna żyć własnym życiem za sprawą offtopów lub fajnych gadek, dla których częstym punktem wyjścia jest jakaś fota.
Nie dojdziemy tu chyba do porozumienia bo każdy ma inne podejście do komentarzy i ocen.
Ewentualnym wyjściem byłaby dodatkowa "Galeria skończona" gdzie nikt by nie komentował, swego rodzaju portfolio, tam moglibyście wrzucać swoje skończone foty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Podział na dział dla początkujących i "normalną" ocenę zdjęć nastąpił dość późno. Kiedyś wszystko było w jednym worze. Do dziś jest lekki miszmasz bo trudno to okiełzać - przeważnie ktoś wchodzi na forum i w zależności od trafu zakłada wątek tu lub tam. Rzadko się zdarza aby modzi kogoś zdegradowali, rzadko również aby kogoś awansowali (przeważnie odbywa się to po interwencji forumowiczów).
Poruszyliście istotną kwestię komentowania zdjęć w Galerii. To wcale nie jest usystematyzowane że w wątku dyskutujemy, w Galerii zaś TYLKO oceniamy lub klaszczemy. Niby dlaczego mamy nie komentować? A jeśli komentować to tylko "nieoceniająco"? Jeśli ktoś wstawi gniota do Galerii, nie widzę powodu aby mu o tym nie napisać. Sporo ludzi nie ma swoich wątków (kapitalnasprawa, bikeart, FridaM) więc galeria jest jedynym miejscem aby coś skrobnąć. I odwrotnie, są wśród nas tacy, którzy nie mają zdjęć w Galerii.
Niefajna jest cisza pod zdjęciami. Równie dobrze można by było je trzymać w szufladzie. Często autorowi brak dystansu lub ma problem z wyborem - dobrze wówczas jak dobra dusza spojrzy świeżym okiem i powie - "takie se", "brak klimatu", "nieciekawe", "inaczej bym skadrował".
Inna sprawa to przeróbki. Każdy z nas inaczej do tego podchodzi,...
Każdy ma inne podejście do swoich prac - ja na ten przykład nie traktuję moich obrazków jako skończonych, tym bardziej nie traktuje ich jako dzieła, to są moje wizje, próby interpretacji aparatowego pliku cyfrowego...
Mało tego -mini popRAWka mi nie przeszkadza , wręcz przeciwnie - czasami pomaga zobaczyć inne możliwości interpretacji tego samego obrazu. A wątek traktuję jako naszą wspólną rozmowę o fotografii i okolofotograficznych sprawach. Przy okazji sonduję Wasze poglądy o swoich zdjęciach i selekcjonuję te , które czasem potem wstawiam do swojej galerii.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Owszem- niefajna :|
Jeżeli po kilku zdjęciach, wciąż będzie cisza, może autor założy wątek i spyta dlaczego, co w jego zdjęciach jest nie tak. Galeria to nie miejsce na naukę podstaw.
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Ewentualnym wyjściem byłaby dodatkowa "Galeria skończona" gdzie nikt by nie komentował, swego rodzaju portfolio, tam moglibyście wrzucać swoje skończone foty.
A jeżeli autor zdjęcia dostanie na PW opinię, że można było wyostrzyć i podciągnąć kontrast to nie będzie wersji 2 tegoż zdjęcia? Ja nie wierzę :-P.
MZ, ktoś, kto świadomie nie zakłada wątku a wkleja zdjęcia tylko w galerii, sam pozbawia się (może celowo? :roll:) możliwości porozmawiania o swoich zdjęciach.
Napisałaś, że uwielbiasz, gdy wątek zaczyna żyć swoim życiem. Galeria tego nie da.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
MZ, ktoś, kto świadomie nie zakłada wątku a wkleja zdjęcia tylko w galerii, sam pozbawia się (może celowo? :roll:) możliwości porozmawiania o swoich zdjęciach.
To jedno a drugie, jak ktoś zaczyna przygodę z fotografią, loguje się na forumie i srru fotkę-gniotkę do galerii i co? Ano 0 albo 1 i przykrość.
A jak założy wątek, po opiniach w wątku będzie wiedział, czy fota nadaje się do galerii czy nie.
No i edukejszyn uzyska bezcenną.
-
Niektórzy po prostu chcą mieć galerię i np. wrzucać tam foty rodzinne lub wycieczkowe. Nie każdemu zależy na lekcjach. Albo nie każdy nabożnie podchodzi do Galerii i nie robi mu, że ma w niej komentarze typu "popracuj nad kompozycją". Tak jest również na typowych portalach - jedni pielęgnują PF ze starannie wyselekcjonowanymi zdjęciami, inni po prostu wrzucają wszystko.
Forum jest wielkie, dla wszystkich znajdzie się miejsce ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Niektórzy po prostu chcą mieć galerię i np. wrzucać tam foty rodzinne lub wycieczkowe. Nie każdemu zależy na lekcjach.
To po co jest na tym forum?
Żeby wstawiać do internetu foty, wystarczy założyć fotobloga lub założyć konto na fotosiku.
Można też założyć sobie konto na NK ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
I rośnie :-D, ale ... opcja wątek->galeria jest najzdrowsza. Chce ktoś się edukować czy nie, po co "się podkładać"
Tu zgadzam się z helmuth'em: na takie sobie wrzuty, są bezstrasowe portale społecznościowe nk i reszta, ale
to tylko Moje Nieskromne Zdanie :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Niektórzy po prostu chcą mieć galerię i np. wrzucać tam foty rodzinne lub wycieczkowe. Nie każdemu zależy na lekcjach. Albo nie każdy nabożnie podchodzi do Galerii i nie robi mu, że ma w niej komentarze typu "popracuj nad kompozycją". Tak jest również na typowych portalach - jedni pielęgnują PF ze starannie wyselekcjonowanymi zdjęciami, inni po prostu wrzucają wszystko.
Jest jak jest , a co do galerii jak mi kiedyś odpisał Radio, galeria prywatna jest prywatna i user sam decyduje co do niej włożyć. Sadzę , że pogląd na zawartość galerii się od tego czasu nie zmienił.
A swoją drogą może nowy user mógłby dostawać krótką informację , gdzie się może przedstawić , gdzie założyć wątek ze zdjęciami , i jak używać galerię , tak łopatologicznie w punktach. może byłoby troszkę więcej porządku w działach.
Pozdrawiam AP.
-
Założyłem swój wątek w "Ocenie zdjęć" i jakoś mi nie przeszkadza, że ktoś "dłubnie" przy pokazanym zdjęciu, albo powie: "ja to bym zrobił tak". Jak mi taka "ocena i poprawka" nie pasuje, to ją życzliwie ignoruję, a jak ktoś powie coś ciekawego - to ma wartość edukacyjną, bo mogę kiedyś w przyszłości użyć krytycznej oceny do poprawienia czegoś tam w swoich zdjęciach.
Moim zdaniem, każdy użyszkodnik, zakładając wątek w "Ocenie", powinien mieć świadomość tego, że jaki drugi inny może skrobnąć mu pod zdjęciem, "to i to spaprałeś", "ja to bym zrobił tak i tak" i poprze to poprawką na publikowanym zdjęciu, albo "ale zaje..ste". Termin "Ocena" jest oczywisty, a na dodatek termin "Forum" upoważnia do wypowiadania własnego zdania (oczywiście w sposób regulaminowy) i służy własnie po to, by każdy, mający taką odwagę, oddał sie pod osąd innych, licząc się, że nie wszystkie uwagi będą pochlebne i pozytywne.
Czyli trzymam stronę Bufetowej i Saboora. A Galeria Zdjęć Gotowych (portfolio autora) może funkcjonować na zewnątrz - przecież wiele naszych koleżanek i kolegów klubowych, właśnie takowe posiadają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
To po co jest na tym forum?
Żeby wstawiać do internetu foty, wystarczy założyć fotobloga lub założyć konto na fotosiku.
Można też założyć sobie konto na NK
To powiedz to ludziom, którzy nie udzielają się na forum ale mają piękne galerie (trzy osoby wymieniłam wcześniej, jest ich jednak więcej).
Co Wam tak przeszkadza ta różnorodność? Za duże forum na ujednolicanie i schematyzowanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A swoją drogą może nowy user mógłby dostawać krótką informację , gdzie się może przedstawić , gdzie założyć wątek ze zdjęciami , i jak używać galerię , tak łopatologicznie w punktach. może byłoby troszkę więcej porządku w działach.
Pozdrawiam AP.
Jeden przeczyta, drugi nie. Mamy na forum pieczołowicie opracowane Obszerne FAQ Forum, w dziale dla początkujących jest poprzypinanych kilka tematów z różnymi "pigułkami", a i tak zawsze znajdą się tacy, co nie przeczytają, nie zauważą.
-
Piękno i potęga Internetu polega na tym że to ludzie decydują o tym jak ma wyglądać. Dotyczy to także jego drobnego fragmentu jakim jest to nasze Forum. Życzył bym sobie żeby tak pozostało.
-
Rozumiem, że Thomasso ma awersję do poprawiania/komentowania zdjęć - przynajmniej tak wnioskuję z tego co przeczytałem w wątku. Pytanie tylko po co w takim razie forum fotograficzne? Zaczynając publikować swoje prace na forum, w gazecie, na wystawie czy nawet wśród znajomych w albumie, zawsze musimy się liczyć z komentarzami. Umieszczając je w sieci niestety mamy do czynienia z pseudoanonimowością (aczkolwiek tu wiele osób już zna się osobiście) i prawie każdy może założyć konto i napisać, że mu się podoba lub nie, dodać przeróbkę. Nie mamy na to wpływu - moderatorzy nie nadążyli by z kasowaniem postów.
Idąc dalej tym tropem, zawsze można wrzucić zdjęcie i każdemu w komentarzu odpisać, że nie ma racji bo kompozycja miała taka być, GO jest zamierzona, a kolory specjalnie dobrane etc., a po wrzuconej modyfikacji dodać, że sobie "nie życzymy". Raz, drugi, trzeci i w najlepszym wypadku wychodzimy na mruka, do którego wątku nikt nie zagląda - czyli efekt zamierzony. Brak komentarzy i prób poprawek.
Osobiście zdjęcia wrzucam rzadko, bardzo rzadko. Parę razy też przeczytałem, że muszę się bardziej postarać. I racja, fotografem nie jestem, ale zdjęcia innych oglądam z przyjemnością. A głupio by było, trzymać gębę na kłódkę i nie "dodać swoich 3 groszy". Gdyby z tymi zdjęciami przyjść na urodziny i pokazać rodzinie, to wszyscy obejrzą, powiedzą, że ładne i tyle. Jak te same zdjęcia pokazać w gronie zapaleńców, to nie ma zmiłuj się, dyskusja musi się rozpocząć.
-
Myślę, że Thomassowi i Eddiemu nie chodziło o to aby nie komentować.
Cały czas obstaję przy tym, abyśmy się wzajemnie poznawali, wówczas wiadomo kogo czym się je ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Będzie tyle zdań, ilu dyskutujących ... .
Czyż nie jestem geniuszem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Czyż nie jestem geniuszem?
W sumie to trochę dziwne, bo część osób powinno przemawiać głosem prezesa ;)
---------- Post dodany o 23:04 ---------- Poprzedni post był o 23:02 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Myślę, że Thomassowi i Eddiemu nie chodziło o to aby nie komentować.
Cały czas obstaję przy tym, abyśmy się wzajemnie poznawali, wówczas wiadomo kogo czym się je ;)
Może błędnie, ale odebrałem to tak, że prezentowane zdjęcie to "skończone dzieło" i dyskusja w takim przypadku nie ma sensu, bo autor uznaje, że takie miało być i koniec.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
/.../
Cały czas obstaję przy tym,
No ja też obstaję przy swoim
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
abyśmy się wzajemnie poznawali, wówczas wiadomo kogo czym się je ;)
i też jestem za wyżej opisanym.
Znaczy: zgadzamy się?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Może błędnie, ale odebrałem to tak, że prezentowane zdjęcie to "skończone dzieło" i dyskusja w takim przypadku nie ma sensu, bo autor uznaje, że takie miało być i koniec.
A ja odebrałam tak - moje zdjęcie jest skończone, więc nie przycinajcie ani nie dodawajcie niebieskiego i nie wstawiajcie swojej wersji. Chętnie jednak poznam Wasze opinie - czy się podoba, a jeśli nie to dlaczego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
No ja też obstaję przy swoim i też jestem za wyżej opisanym.
Znaczy: zgadzamy się?
Jak się zgadzamy to mamy na forum skończonych artystów , których mogą poprawiać tylko Mirek, czasami Saboor i może z rzadka np.Helmuth i Bodzip i wolno im tylko kadzić.
Dalej artystów niedokończonych którym można poprawiać prace , może się trochę obruszą ale przełkną,
Luzaków jak np. ja , którzy są za wszelkim poprawianiem i oceną i komentarzami.
I wielkie grono nieświadomych swej przyszłej wartości userów, którzy potrzebują życzliwej pomocy i ani myślą się obruszać.
I uważam, że każdemu nowemu należy wskazać drogę przez wątek do galerii.
Nie wiem , czy moja klasyfikacja jest pełna , proszę ew. o uzupełnienie.
Proponuję też pierwsze dwie grupy ostęplować odpowiednimi orderami , by było od razu wiadomo kto zacz...
-
Mr.Ti namąciłeś! Teraz się tłumacz: co miałeś na myśli. Bo zaczęła się interpretacja dowolna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie wiem , czy moja klasyfikacja jest pełna , proszę ew. o uzupełnienie.
Elementy Twojej klasyfikacji mogą się przenikać. To jest chyba kombinatoryka, dawno już nie obcuję z matmą, nie pamiętam czy wariacje z powtórzeniami, czy bez (pewnie gulasz może pomóc ;)).