-
Turcja moim okiem...{arch bez zdjęc}
Znaczna część ziem Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego obecnie należy do Turcji, położona jest na styku Europy i Azji oraz na szlakach łączących morza - Czarne, Marmara, Egejskie i Śródziemne, to wyjątkowo ciekawy kraj, którego wybrzeże ma ponad 7 tys. km, co sprawia, że chętnie przyjeżdżają tu turyści zwabieni ciepłem Morza Śródziemnego, nad którym przez 300 dni w roku świeci słońce. Stolica- Ankara, pow. 780 tys. km kw. Ludność 72 mln. Religia Islam 99,64 %. Turcy są bardzo przychylni Polakom, można się czuć bezpiecznym. Odnalezione budowle są nawet z okresu 12000 lat p.n.e. Zdjęcia są z okresu 29.04- 7.05.2012roku, temperatura 27 do 42 stopni Celsjusza.
1
2
3
-
Odp: Turcja moim okiem...
Będzie fajny wątek :mrgreen:
-
Zapowiada się ciekawie. Po sukcesie wietnamskiego wątku Muminka fajnie, że pojawiają się inne wątki podróżnicze. :grin:
-
-
Taak, będzie co obejrzeć i poczytać! Więcej!!
-
Ciekawe,
jak patrzę na ostatnie zdjęcie to mam ochotę wymordować wszystkich turystów, aby zrobić czyste sterylne zdjęcie obiektu.:oops:
Tylko, że inni dokładnie tak samo na mnie patrzą.
Dziwny jest mózg ludzia :roll:
-
Nr 3 to biblioteka fotografowana z domu publicznego :-)
-
Super fotki, :)aż się cieplutko robi
-
-
Foty fajne i opisy ciekawe. Brawo Ajan
-
Szewc to sandalami sie zajmowal :-)
-
Super:) Czekam na kolejne.
-
-
Następny ciekawy kraj i wątek.
Choć Turcja sąsiaduję z moim krajem ojaczystym nigdy tam nie byłam, więc z ciekawością będę wątek śledzić :roll:
-
widać, że słonce nie żałuje mocy :)
-
Klozety w tamtych czasach.. ale teraz ciezko zalatwic sprawe by bylo :-)
-
Lola i nie tylko - się sama nie wybieraj. Oni fajne kobitki porywją i później sprzedają jak towar. Wiem coś o tym :-( Chyba, że z wycieczką, a to inna inszość...
-
Fajna wycieczka rzymskim traktem po Turcji. Pozdrawiam.
-
Jest bardzo ciekawie :-) +
-
Ciekawa wycieczka i opis - pooglądam i poczytam. Pozdrawiam
-
Ajan nie bylem nigdy w Turcji i mysle, ze sie wybiore.
-
Bardzo ciekawa relacja - jestem pod wrażeniem. :grin:
Dziękuję i czekam na więcej. :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
Lola i nie tylko - się sama nie wybieraj.
Się nie wybieram ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Lolita w Bitez Han Beach masz przecież swój stolik sekretarski TWA, czeka na Ciebie ...
:shock::roll::lol:
-
Stolik jak widac zarezerwowany juz..:-)
-
-
Bardzo fajne foteczki kobiet. Jak one słuchały fotografa, jak grzecznie się ustawiały, jak ani jednego mężczyzny przy nich!
Turcja, to chyba po Libanie najbardziej "zsekularyzowany" kraj muzułmański, a kobiety wyemancypowane (na tamtejsze warunki). Mimo to, gdzie im tam do europejskiej, a chociażby polskiej emancypacji i szarogęszenia się białogłów po wsiach i miasteczkach.. To są posłuszne, w większości pokorne, poddane rygorom społecznie wyznawanego modelu wychowania, kształtowania kobiecości istoty. Gdzież by tam która sobie pozwoliła na jakąś wyzywającą pozę, lub zachowanie nienormowane lub samodzielnie wymyśloną odzywkę do mężczyzny, a spojrzenie pani posłanki Renaty można spotkać tylko w oddalonych zakątkach dużych miast i po znajomości.
Co się rzuca w oczy w Turcji, jak w każdym kraju muzułmańskim - szalony przyrost naturalny. Rodziny wielodzietne, to tam norma i kobiety maja co robić. Całkiem niedawno, jeszcze w połowie 20 wieku Turcja była krajem, ludnościowo mniejszym od Polski. Dziś, dobije niedługo do 100 mln luda.
Podobno Turcy (wykształceni) mają silne poczucie wspólnoty etnicznej z licznymi tureckimi narodami w Azji – od Azerbejdżanu, przez Kazachstan do Chin (Ujgurzy).Podobno mieszkańcy tych krain mogą się porozumieć ze sobą (z niejaką trudnością).
Bardzo udane połączenie foto i narracji.
Pzdr, TJ
-
Bardzo ciekawa relacja, czekam na kolejne zdjęcia:)
-
Po raz kolejny: bardzo przyjemnie się do Ciebie Ajan zagląda!
-
Zakładam, że pewne lapsusy pojawiły się niechcący ....
Cytat:
Turcja dawniej należąca do Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego ...
Turcja nigdy nie należała do Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego ... można jedynie powiedzieć, ze znaczna część ziem Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego obecnie należy do Turcji.
Przodkowie obecnej ludności Turcji napływali na obecne ziemie tureckie od około XI wieku naszej ery, wypierając inne ludy.
W 1453 roku Turcy zdobyli Konstantynopol kładąc kres Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego.
Od roku 1923 "Turcja" nazywa się Turcja (a właściwie Republika Turcji), wcześniej było to Imperium Osmańskie.
Cytat:
położona na styku Europy i Azji oraz na szlakach łączących morza - Czarne, Marmara, Egejskie i Śródziemne ....
Tu zapomniałeś o całej wschodniej części Turcji
Cytat:
Kobiet nie zauważa sie w hotelach, gastronomi, sklepikach, biurach podróży, no chyba że zatrudnienie w charakterze sprzątaczek czy pokojówek. W meczecie stoją za mężczyznami (za kotarą) przy wejściu. Od dawna dziewczęta były są zmuszane do porzucania szkoły po piątej klasie, ponieważ społeczne oczekiwania wobec nich i presja otoczenia nakazywały przede wszystkim pozostać czystą i gotową do zamążpójścia, niekoniecznie zaś wykształconą…
Ło matko! Skąd to wygrzebałeś?
Co do informacji o kobietach to też raczej są to obiegowe wyobrażenia i wrażenia z obserwacji "życia" w pobliżu kurortów turystycznych czyli z terenów wiejskich ...
W dużych aglomeracjach typu Istambul, Ankara to raczej kobiety ubrane na sposób muzułmański są w mniejszości ... jak będę miał czas to pogrzebię w swoim foto archiwum i zaprezentuję młode, nowoczesne turczynki :wink:
Na podstawie moich zawodowych kontaktów mogę powiedzieć, że w biurach, firmach pracuje dużo kobiet, często na ważnych stanowiskach.
Fotki fajne i zielone bo z okresu wiosennego, im później tym więcej koloru spalonej trawy ...
PS
Co do Efezu, to jest tam jedno takie miejsce, że obiektywem można objąć prawie 2000 lat historii:
Świątynia Artemidy (ruiny) 560 pne,
Bazylika św. Jana z VI wieku,
Meczet z XIV wieku,
Twierdza sledżucka (dawniej bizantyjska cytadela).
PPS
"Porządek" damsko-męski w meczecie ma podłoże religijno-historyczne. W Judaizmie kobiety wcale nie mają wstępu do synagogi ... a w Polsce jeszcze nie tak dawno kobiety i mężczyźni też nie stali obok siebie w kościele :wink: Widać Islam i Judaizm są bardziej tradycyjne i mniej podatne na zmiany kulturowe, a takie narzekania na "moher".
-
tymczasowy_ dzięki za poprawkę. Pisząc że "Turcja należała do Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego", miałem na myśli że wcześniej było Wsch. Ces. Rzym.
O kobietach to są moje obserwacje gdy byłem tam tydzień Bitez w maju b.r. Nie byłem w aglomeracjach typu Istambul, Ankara.Są to moje obserwacje z pozycji turysty a nie przewodnika albo historyka.Ale zgadzam się z Tobą.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Zakładam, że pewne lapsusy pojawiły się niechcący ....
Turcja nigdy nie należała do Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego ... można jedynie powiedzieć, ze znaczna część ziem Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego obecnie należy do Turcji.
Przodkowie obecnej ludności Turcji napływali na obecne ziemie tureckie od około XI wieku naszej ery, wypierając inne ludy.
W 1453 roku Turcy zdobyli Konstantynopol kładąc kres Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego.
Od roku 1923 "Turcja" nazywa się Turcja (a właściwie Republika Turcji), wcześniej było to Imperium Osmańskie.
Tu zapomniałeś o całej wschodniej części Turcji
Ło matko! Skąd to wygrzebałeś?
Co do informacji o kobietach to też raczej są to obiegowe wyobrażenia i wrażenia z obserwacji "życia" w pobliżu kurortów turystycznych czyli z terenów wiejskich ...
W dużych aglomeracjach typu Istambul, Ankara to raczej kobiety ubrane na sposób muzułmański są w mniejszości ... jak będę miał czas to pogrzebię w swoim foto archiwum i zaprezentuję młode, nowoczesne turczynki :wink:
Na podstawie moich zawodowych kontaktów mogę powiedzieć, że w biurach, firmach pracuje dużo kobiet, często na ważnych stanowiskach.
Fotki fajne i zielone bo z okresu wiosennego, im później tym więcej koloru spalonej trawy ...
PS
Co do Efezu, to jest tam jedno takie miejsce, że obiektywem można objąć prawie 2000 lat historii:
Świątynia Artemidy (ruiny) 560 pne,
Bazylika św. Jana z VI wieku,
Meczet z XIV wieku,
Twierdza sledżucka (dawniej bizantyjska cytadela).
PPS
"Porządek" damsko-męski w meczecie ma podłoże religijno-historyczne. W Judaizmie kobiety wcale nie mają wstępu do synagogi ... a w Polsce jeszcze nie tak dawno kobiety i mężczyźni też nie stali obok siebie w kościele :wink: Widać Islam i Judaizm są bardziej tradycyjne i mniej podatne na zmiany kulturowe, a takie narzekania na "moher".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
O kobietach to są moje obserwacje gdy byłem tam tydzień Bitez w maju b.r. Nie byłem w aglomeracjach typu Istambul, Ankara.Są to moje obserwacje z pozycji turysty a nie przewodnika albo historyka.Ale zgadzam się z Tobą.
Chciałem tylko zaznaczyć, że nie wolno robić uogólnień na podstawie obserwacji z okolic kurortów turystycznych. Gdybym nie był świadkiem "zwykłego" życia w Turcji (nie turystycznego), też pewnie miałbym wyobrażenie podobnego do Twojego.
W normalnych miejscach w Turcji kobiety pracują w sklepach (ekspedientki, kasjerki), w ochronie mienia i policji (bardzo rozbudowane struktury), w muzeach, hotelach, bankach itp.
Jest takie fajne miasto niedaleko Ankary, nazywa się Beypazari - kobiety są tam wszędzie - coś na kształt matriarchatu z polskich Wilkowyj .... Odpowiedniczki Solejukowej są w każdym miejscu.
Turystyka w Turcji to przemysł, więc specjalnie na sezon ściąga się z innych regionów np. sprzedawców (znających swoje rzemiosło) - z kilkoma miałem okazję porozmawiać przy okazji robienia zakupów, z reguły są to mężczyźni (czasami nawet atrakcyjni) - bo wiadomo największe zakupy robią panie turystki ...
Jeśli natomiast chodzi o gastronomię, to kelnerami są w 99,99% panowie, taka tradycja. Tak nawiasem mówiąc obsługa w Turcji jest na poziomie 6+, obsługa natychmiastowa i na poziomie ... acha nie mylić z zaciąganiem na siłę do lokalu w kurortach turystycznych :wink: to typowa dewiacja dla regionów turystycznych. W normalnych miejscach nie ma takiej nachalności.
PS
A tak w ogóle to radzę, o ile jest taka możliwość, zejść ze szlaków turystycznych i spróbować zobaczyć nieco zwykłego życia ... czasami toczy się ono dwie ulice dalej od głównego traktu (dotyczy to jednak większych miejscowości).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Chciałem tylko zaznaczyć, że nie wolno robić uogólnień na podstawie obserwacji z okolic kurortów turystycznych.
PS.
A tak w ogóle to radzę, o ile jest taka możliwość, zejść ze szlaków turystycznych i spróbować zobaczyć nieco zwykłego życia ... czasami toczy się ono dwie ulice dalej od głównego traktu (dotyczy to jednak większych miejscowości).
W moim wątku są moje fota i jest opisane tam gdzie ja byłem ( Bitez, Bodrum, Efez, Zatoka Egejska), Nie miałem możliwości być gdzie indziej i nie wiem czy nawet tam pojadę. Jest to przewodnik tych miejsc i okolic. Zamierzam jeszcze wrzucić fota i opisać wieś turecką, meczety, policję.
Chyba że watek staje się nudny i nieprawdziwy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
W moim wątku są moje fota i jest opisane tam gdzie ja byłem ( Bitez, Bodrum, Efez, Zatoka Egejska), Nie miałem możliwości być gdzie indziej i nie wiem czy nawet tam pojadę. Jest to przewodnik tych miejsc i okolic. Zamierzam jeszcze wrzucić fota i opisać wieś turecką, meczety, policję.
Chyba że watek staje się nudny i nieprawdziwy.
Nawet się nie wygłupiaj tylko dawaj :)
-
Ciekawie to wszystko wyglada...:-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Ciekawie to wszystko wyglada...:-)
i smacznie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
i smacznie :mrgreen:
Bodzip ja to jestem miesny chlopak... zaczynajac od kotletow itd. itd:-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Bodzip ja to jestem miesny chlopak... zaczynajac od kotletow itd. itd:-)
Ja też. Cukinii w szczególności nie lubię, ale twarożek - mniam :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
pasta z ikry z dorsza ...
Czy aby na pewno chodzi o dorsza?
-
Hej, bardzo fajny wątek:)
Za pół roku wyjeżdżam na 8 miesięczne stypendium do Izmiru, tez postaram się wrzucić jakieś foty :wink: