Witajcie, potrzebuję szybkiej rady :) Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć Simę 150 mm pod z mocowaniem do Olympusa. Cena obiektywu jako towaru ekspozycyjnego z 12- miesięczną gwarancją to 2350 zł. Co o tym sądzicie? Czy to dobra cena?
Wersja do druku
Witajcie, potrzebuję szybkiej rady :) Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć Simę 150 mm pod z mocowaniem do Olympusa. Cena obiektywu jako towaru ekspozycyjnego z 12- miesięczną gwarancją to 2350 zł. Co o tym sądzicie? Czy to dobra cena?
W dobrych czasach kiedy 4/3 był rozwijany cena oscylowała koło 2500 - 2600 zł, to tak btw. Na allegro znalazłeś ten egzemplarz? Z tego co pamietam był tam jeden egzemplarz przez dłuższy czas za 2250 zł ale było z nim coś nie tak ....
Jak wszystko z nia OK i gwarancja to cena OK.
Tyle, ze warto spytac czemu taka krootka ta gwarancja, bo sigma daje 3 lata tak swoja droga:)
pozdro
Gwarancja podobno tylko 12 miesięcy z racji na fakt, że jest to produkty powystawowy.
No to jest to produkt uzywany, a nie powystawowy.
Powystawowce maja pelna gwarancje, no chyba ze ktos wczesniej to kupil i data leci od dnia sprzedazy, wiec taka z tego wysawowka jak z koziej d.. traba.
Jak na sprzet uzywany to ponegocjowalbym cene.
Jak na powystawowke na pelnej gwarancji (pelnej a nie 1/3) to cena jak juz pisalem OK.
pozdro
No właśnie też mnie to trochę zdziwiło. Na obudowie podobno widoczne są niewielkie zabrudzenia, optyka bez zastrzeżeń. Dość mocno się napaliłem na ten obiektyw (co jest po części Twoją namową:) - o ile pamiętasz kiedyś Cię o niego pytałem), ale generalnie jeśli rzeczywiście jest to sprzęt używany to nie wiem czy cena nie jest zbyt wysoka..
Z ceny niestety już nic nie zejdą, więc albo pozostaje brać, albo szukać innego :/
Tak.. Jak napisałem, że musi być używany a nie jedynie powystawowy, to mi Pan napisał, że siłą rzeczy jest mniej lub bardziej używany :/
U Olka podstawą gwarancji jest dowód sprzedaży, karty gwarancyjnej może nie być. Czy przypadkiem w Sigmie nie jest tak samo? Wtedy 3 lata się należy jak psu buda.
NO niby się należą, ale gość sam przyznał, że używany jest ten obiektyw :/
Ro temu kupiłem ten obiektyw jako powystawowy/gablotowy:) w Sigma pro Centrum za 2K na trzy letniej gwarancji, jeszcze filterek dostałem.
Niech Ci poda nr seryjny.Z tym numerem w sigmie dowiesz sie jakie szklo mialo przezycia,jesli mialo.
Oby sie nie okazalo,ze sigma nie ma w rejestrze takiego numeru.Dmuchaj na zimne-to Twoje ciezko zapracowane pieniadze.
Juz nie bede pisac,ze klepia podruby,bo juz raz to fale smiechu wywolalo.
Kupiłem takie jesienią z wypożyczalni Sigmy wycofywali ze stanu- 2200PLN , 1 rok gwarancji , działa jak należy.
Wielkie dzięki za pomoc i radę. Postaram się rozsądnie podejść do tego tematu. Może z numerkiem seryjnym też pokombinuję. Pozdrawiam.
A ja powiem tak - mając już ten obiektyw i znając jego wady i zalety (bo wady też ma) :) to cena którą Ci zaproponowano jest akceptowalna. Oczywiście obiektyw musi być sprawny i bez BF / FF
powolna :-P
pająk mi uciekł
Nie, oczywiście że wydziwiam - obiektyw jest perfekt
Wy mnei tu do samego obiektywu nie zniechęcajcie ;) Napisałem do sprzedawcy. Sprzedawca twierdzi, że z tego co wie obiektyw nie był np wypożyczany klientom, lub stosowany w zastępstwie za sprzęt oddany do serwisu ale już na jakieś "pokazówki" (cokolwiek miał na myśli), mógł być zabierany.
"pokazówki" tzn warsztaty i każdy, kto chciał go używał ile się dało...
To on nie wie co sprzedaje?
To jakas firma/sklep czy osoba prywatna?
pozdro
Sklep z obiektywami: http://www.sigma-sklep.pl/kontakt,sp.html . Zarezerwowałem ten obiektyw do jutra, jutro będę musiał podjąć jakąś decyzję.
Jeśli to sklep, oprócz gwarancji jest również rękojmia.
Na niezgodność towaru z umową masz chyba dwa lata.
Spece od prawa cywilnego mogli by więcej powiedzieć.
<br>Yyyy jak to nie działa ? ;) To chyba jakaś wada fabryczna jeśli już..
---------- Post dodany o 21:38 ---------- Poprzedni post był o 21:36 ----------
Podskoczymy jutro z kondradkkk z puszką do sklepu i zobaczymy co wart jest ten konkretny egzemplarz. Nyny, masz jakąś galerię, gdzie masz zdjęcia tylko tą 150 robione?
W mojej nie działa AF :(
Masz kilka, nie tylko makro
O dzięki :) Rewelacyjne fotki i pomyśleć, że TY się moimi zachwycałeś ;)
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------
Tak na marginesie zawsze zostaje jeszcze w obwodzie ewentualnie Sigma 105, którą w tym samym sklepie z 3-letnią gwarancją mogę mieć o 350 zł taniej.
Ja to macałem, nyny pewnie też. To jest ersatz w porównaniu ze 150
Sigma 105 - znakomity obiektyw. Z moim E30 pracuje pierwszoklaśnie. Jedyna Sigma do olka jaka mi się spodobała.
Poza tym dużo mniejsza i lżejsza od 150.
NO i zdania jak widać podzielone :) i jak tu wybrać..
Nie wybieraj.Kup po prostu 150.105 tez jest znakomity,jednak ogniskowa 150 daje wiekszy zakres i mozliwosci w macro.
IMHO: jakby roznica byla ~800-1kpln to warto rozwazyc 105.
W kazdym innym wypadku to nie ma sensu.
150 jest pod kazdym wzgledem klase jak nie dwie lepsza od 105.
Najwazniejsze piec cech: wewnetrzne ogniskowanie, minimalna odlegosc ostrzenia, dobra praca z konwerterami, cicha praca, ogniskowa.
105 to etap przejsciowy dla kogos kto bawi sie makro, jak mozna ten etap pominac to 150 i nie ma gadania.
pozdro