-
3 załącznik(ów)
majeczek78- moje pstryki różne
Witam. Jako że od niedawna próbuje swych sił w fotografii tradycyjnej zamieszczam kilka fotek do oceny i komentarza.
Fotki te także zamieszczam w galerii.
Zdjęcia zrobione Zenitem 11 z obiektywem Helios 44M-4 na filmie Kodak T-max 400
Co o nich sądzicie?
-
Odp: Moje analogowe
Trzecia fotka z iskierkami fajna :-)
-
Ciutke za mieki papier i za cieply wolacz.To w ciemni.W koreksie chyba za malo energiczne wolanie.Albo wolane w labie w maszynie.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majeczek78
Wolane w koreksie.
A do koreksu wlewa się różne płyny o różnych właściwościach i temperaturach...
A galareta na celuloidowych rolkach dla tego samego ISO też ma rózne właściwości w zależności od typu i fabryki.
Daj więcej informacji.
Pozdrawiam AP.
-
Wywoływane w temp 20 C. Więcej nie podam ponieważ osobiście tego nie robiłem gdyż dopiero zaczynam znajomość z fotografią analogową. Wołaniem zajęła się inna osoba.
-
Dla mnie pierwsze - tylko samo nic nie mówi, drugie - nie do końca trafiony moment. Trzecie - zbyt płytka GO. Po zolimpusowieniu bardzo łatwo się odpływa w fascynacji niskich przysłon!
Koreksowanie to zupełnie inny świat! to moja joga, wakacje, matrix ;) giniesz tam a wychodzisz jako inny człowiek!! tylko ciężko na początku ładnie wepchać kliszę, ale za to późniejsze otarcia na zdjęciach - łezka w oku!! -tylko łazienkę musisz mieć tylko dla siebie!
Dawaj więcej!
ejjj zdałem sobie sprawę! przecież t-maxy są pod c-41! a nie pod koreks?
-
1 załącznik(ów)
majeczek78- moje pstryki różne
Witam szanowne grono. Co myślicie o tej fotce?Załącznik 60394
-
Odp: majeczek78- moje pstryki różne
Prześwietlone i chyba w pionie byłoby lepsze,ale ogólnie dobre
-
W odbiorze fotografii ważne jest pierwsze wrażenie, a tutaj jest ono bardzo dobre. Mimo symetrycznego ustawienia modelki, nie mamy wrażenia statyki dzięki niesymetrycznej fryzurze. Kontrast bieli i ciemnych włosów jest głównym tematem zdjęcia.
Nie zgodzę się, że jest prześwietlone. Jeśli chcemy ukryć część kadru za pomocą światła, możemy to zrobić tak samo skutecznie za pomocą silnego cienia (czerni) co światła. Warto byłoby jednak bardziej konsekentnie pójść w tym kierunku i wybielić fragment tuz pod okiem i na skroni oraz cień na policzku. Wtedy biel będzie odebrana jako celowy zabieg a nie "przepał". Za momocą nieco ciemniejszych niż biel tonów zarysowano bark po lewej stronie zdjęcia. Możnaby się zastanowić, czy jest to potrzebne, bo po drugiej stronie barku nie ma, a jest to jedyne miejsce gdzie tło nie jest zupełnie białe.
Ciekawie wygląda mała głębia ostrości szczególnie widoczna na włosach na dole po prawej stronie. Małe GO zawsze pomaga portretom.
Jeśli zdjęcia miałoby stawać w szranki w jakimś wymagającym konkursie, to można by usunąć pojedyńcze odstające od fryzury włoski po lewej stronie, lub inaczej - można odciągnąć od nich uwagę widza nie wyostrzając ich w procesie obróbki.
Podsumowując: zdjęcie bardzo udane, modelka z całą pewnością zadowolona, kilka detali możnaby docyzelować, ale wg mnie wcale nie trzeba :-)
-
ja również skłaniałabym się bardziej w stronę Andy_O, że zdjęcie ok
przeszkadzają mi tylko drobiazgi
przejechałabym grzebyczkiem po tej nierównej części fryzury modelki żeby nie bybło tam luk - wtedy chyba by mi się bardziej podobało :)
a o calej reszcie napisał już Andy_O :)
-
A ostrosc poszla...
....chyba nie tam gdzie powinna:(
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majeczek78
Jako że nie poczuwam się do uczestnictwa w 'szanownym gronie' (za młody jestem stażem i zdjęciami), opinię wyrażę jak najbardziej prywatną, opartą na własnych upodobaniach ;-).
Otóż kadrowałbym albo szerzej, albo znacznie bardziej wąsko: pozostawiając szczyt głowy i nieco miejsca powyżej, albo tnąc tak, by oczy modelki, które i tak przyciągają uwagę, pozostały głównym motywem zdjęcia, odcinając zbędną przestrzeń po bokach. Fajnym efektem, moim zdaniem, jest pozostawienie prześwitującego przez włosy drugiego oka.
Odsłoniłbym ramiona niemal do obojczyków, w tym oświetleniu pozostanie lekki róż ciała, ale bez śladów białego sweterka/bluzki.
Całość i tak mi się podoba, lekko zarysowane usta, przyciągająca oko tęczówka ;-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majeczek78
A co myslisz o takich wersjachZałącznik 60501Załącznik 60502
-
w oryginale brakuje ostrosci, ale kadr bardzo mo sie podoba
-
Dziękuje za opinie. Mirek54 ciekawe wersje.
-
1 załącznik(ów)
Kolejny fotka. Zastanawiam się teżnad wersją czarno biała ale chciałem ją już pokazać wiec narazie w kolorze.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
majeczek78
Kolejny fotka. Zastanawiam się teżnad wersją czarno biała ale chciałem ją już pokazać wiec narazie w kolorze.
To co poprzednio, i to co Ci koledzy wcześniej pisali - ostrość. Masz problem albo z aparatem, albo obiektywem, albo ręką (statyw ?)
Troszkę podostrzyłem (nie da się dokładniej bo rozmeziane) i troszkę wygładziłem policzki bo plamy skóry raziły.
Ale ja się nie znam bo portretów nie robię :mrgreen:
-
-
1 załącznik(ów)
E 520 OM50 f2.8 1/15s. ISO 200. Myślę że ta nieostrość to raczej kwestia mojego błędu przy ręcznym ostrzeniu a dodatkowo ponownie zapomniałem wyostrzyć przed wrzuceniem na forum . Coś mi to w głowie zostać nie może.
Z tym jest już chyba lepiej? jak myslicie?
-
Reczne ostrzenie - OK. Uzywaj LV z powiekszeniem obaszaru interesujacego Cie. Bedzie git.
Ewentualnie domknij jeszcze przyslone.. ja takie "studyjne" robie na f/3.5-4, a i tak drugie oko potrafi wyjsc z GO :wink:
Pierwsze zdjecie tez probowlabym zrobic cz-b, ewentualnie pokusic (jesli masz jakies doswiadczenie) sie wtedy o wypelnienie luk we wlosach - choc to wyzsza szkola jazdy, by to zrobic tak by sie nie odroznialy.
Ogolnie jest niezle.
T.
-
1 załącznik(ów)
Znowu się pobawiłem :) - chyba mnie zabijesz normalnie :D
To co Thomasso wspomniał - włosy i ciut twarz
-
Nie martw się Bodzip żył będziesz. Narazie :wink:. Jak wypełniłeś tą lukę w włosach?
Dzięki za podpowiedzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majeczek78
Nie martw się Bodzip żył będziesz. Narazie :wink:. Jak wypełniłeś tą lukę w włosach?
Dzięki za podpowiedzi.
Grzebień i uczesał modelkę :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majeczek78
Jak wypełniłeś tą lukę w włosach?
Jaka luka??W jakich włosach??
AAaa.
Toz o takich intymnych sprawach chyba na forum ten spec Ci nie odpowie:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
-
Nie pogniewam się jak napisze PW.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
majeczek78
Nie pogniewam się jak napisze PW.
eeech, Gimp i stempelek :)
-
Wiedziałem że podpowie. Dzięki. Teraz ja spróbuję.
-
1 załącznik(ów)
Kolejna fota z ostatniej serii
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
majeczek78
Kolejna fota z ostatniej serii
Bardzo przyjemna fota, - ten cień za noskiem spróbował bym zgasić
-
Drobny OT.
Na wniosek autora wątków scaliłem wątki "Majeczek78 - moje pstryki różne" oraz "Moje analogowe" w jeden wątek. To taka drobna informacja gdyby ktoś szukał tego drugiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Bardzo przyjemna fota, - ten cień za noskiem spróbował bym zgasić
Widzę Bodzipie, żeś dodatkową świecę zapalił...
-
3 załącznik(ów)
Witam. Kilka kolejnych fot z Zenita 11. Kodak T-Max 400. Wiem że mogły by być lepiej naświetlone ale Zenit nie pozwalał na użycie czasu 1/15s.
-
ostatne 3 "zakladowce" bardzo klimatyczne - az poczulem zapach metalu i chlodziwa. pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
ostatne 3 "zakladowce" bardzo klimatyczne - az poczulem zapach metalu i chlodziwa. pozdrawiam
Chłodziwo, ubranie robocze i kawa zbożowa pita z metalowego kubka... Najciekawszy dzień w tygodniu, warsztaty szkolne:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Chłodziwo, ubranie robocze i kawa zbożowa pita z metalowego kubka... Najciekawszy dzień w tygodniu, warsztaty szkolne:grin:
i to wczesne wstawanie, az mam dreszcze:) sorry za OT
-
3 załącznik(ów)
Witam. Kolejna trójka z serii roboczych.
-
Seria robocza bardzo mi się podoba, a najbardziej drugie z ostatniej wrzuty. :grin:
-
2 załącznik(ów)
Ostatnio na mojej zieleni przed domem zagościło takie oto stworzenie:
-
Z fabrycznych najlepsze zdjecie spawacza z podniesioną przyłbica.Tochę uciąłbym góry.Skupienie na twarzy warte wyeksponowanie.Nadmiar góry przeszkadza.