-
2 załącznik(ów)
Poczekalnia Jan_S'a
Witam
Z dużą pokorą oglądam zdjęcia w wątku Zabawa z m4/3 - ZDJĘCIA. Tyle tam świetnych ujęć, że aż wstyd właśne "osiągnięcia"
pokazywać. Ale, zdjęcia robione "do szuflady" mało uczą. Skoro więc, w tym dziale początkujący i mało uzdolnieni amatorzy robienia zdjęć oceniani są mniej surowo, to skromnie proszę o uwagi i porady. Będę się starał rad mądrych a życzliwych słuchać, błędy poprawiać, warsztat doskonalić a może kiedyś będzie dane i mi do wątku "Zabawa z m4/3" jakieś zdjęcia załadować.
Na razie poczekalnia...
Tyle tytułem wstępu...
--------------------------
1) Robione jakąś "Sowiecką lufą" czyli zenitar 135/3,5 + E-P1 / zdjęcie prosto z puszki tylko skalowanie w GIMPie
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1330031109
2) E-P1 + Panasonic 20/1,7 kadrowane i skalowane + niewielka korekcja jasności (-6) i kontrastu (+6) w GIMPie
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1330031484
... i uprzejmie proszę o porady.
z góry dziękuję
Jan
-
Odp: Zabawa z m4/3 (zdjęcia) - poczekalnia Jan_S'a
Ty tu nie oczekuj tylko dodawaj, w tym watku zabawowym sie NIE OCENIA!
Jak fun to fun!
pozdrowionka
-
Dzięki za zachętę. Fun Funem, ale nie chciałbym tam poziomu zaniżać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Dzięki za zachętę. Fun Funem, ale nie chciałbym tam poziomu zaniżać :)
A o to - jeśli pozwolisz - to ja się będę martwił, OK? :mrgreen:
-
-
1 załącznik(ów)
-
Lo kurna!:)
Straznik lesny?:)
pozdroofka
-
Ja bym sie bal raczej konia niz straznika :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Zabawy z fishką
Widzę, że zamiast m.zd 9-18 zanabyłeś rybkę :)
Od czasu jak używam tego pierwszego (za analoga najszerzej miałem Mira 20m) to jakoś już mnie ta szerokość nie zachwyca, chciało by się czasem jeszcze szerzej ale do krzywienia jakoś nie mogę się przyzwyczaić.
-
Żaden strażnik i żaden leśny :) Kobyłkę trza od czasu do czasu ruszyć a że mikrus się do kieszeni mieści to czasem można się pobawić. :) Tak sobie myślę - gdybym trzy lata temu zdecydował się na Canona 50D - to może zdjęcia byłyby w aspekcie szumu czy DR duzo lepsze, tyle że przynajmniej 3/4 z nich by nie było bo jak tu klamota na konia zabrać?
A co do fiszki - Jakiś rektalinearny szeroki kąt dalej jest na tapecie :) pieniądze na 9-18 odłożone. Może już wkrótce? a może zaszaleję i będzie 7-14? w sumie lepsze i do tego stałe światło kusi. A i optycznie chyba Panasonic jest lepszy. Traci się trochę na kompaktowości ale coś za coś.
Z drugiej strony patrząc - obiektywy rektalinearne też na swój sposób deformują obraz - wystarczy popatrzeć co się dzieje w rogach. W niektórych przypadkach obiektyw typu rybie oko daje przyjemniejszy w odbiorze obraz. W gratisie zaś są takie bajerki jak na powyższym zdjęciu
-
5 załącznik(ów)
W wątku "zabawy z m4/3" Janeczek coś o kamieniołomach wspominał. Żeby więc oczekiwaniom zadośćuczynić wrzucam tam do wątku kilka fotek kamieniarskich, a ponieważ "tam się fotek nie ocenia" tu daję miniaturki z nadzieją na komentarze: co dobrze, co źle a co całkiem do bani....
-
1 załącznik(ów)
kolejna próba wklejenia czegoś do zabawy
-
Poprzednia wrzutka:
1. mniejsza GO bym wolal na kamyczkach
2. troche te siatki mnie tak psuja widoczek
3. dach uciapany ale juz fajniej
4. grejt! zaryzykowalbym nawet jakis krzywy kadr wyjatkowo
5. niczym kosci dinozaura
zwierzak spoko, masz wiecej z innych katow?
pozdro jol!
-
1 załącznik(ów)
Dzięki za opinię :) wezmę pod uwagę - tyle że ze mną jest ten problem, że jak się robotę robi i trzeba ją obfocić to myślę w kategoriach "dokumentu" a na estetykę, kompozycję etc uwagi nie zwracam. No i potem wychodzi ucięty dach czy jakieś walające się siaty (ale to też jakiś "symbol"). Z kolei jak próbuję do takich "roboczych" fotek podejść "artystycznie" to wychodzi tak przekombinowane że zęby bolą. No ale próbuję, migawka podobno jeszcze któryś tysiąc klapnięć ma wytrzymać....
-
Fajnie, pare rzeczy mi brakuje ale rozumiem, ze technicznie trudne do wykonania, dawaj, dawaj!
pozdro jol!
-
1 załącznik(ów)
dzięki za porady :) co do tej ostatniej - to czego konkretnie brakuje? mogę poeksperymentować tylko muszę wiedzieć w którą stronę :) wrzucam trochę inne (20sto milimetrowe) podejście do tematu.
pozdrawiam
-
Lepiej mi się patrzy na pierwsze zdjęcie z serii "z perspektywy jeźdźca" : ) - głównie ze względu na szerszy kąt i ciekawszą kolorystykę. Tym niemniej może by spróbować bardzo szybkiej migawki (>1/500sek - brakuje ostrości) i celować na widoczny na zdjęciach grzbiet konia z niższego punktu niż głowa jeźdźca. Widoczny na obydwu zdjęciach cień to wiadome zjawisko ale w pełni usuwalne programowo.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
dzięki za porady :) co do tej ostatniej - to czego konkretnie brakuje? mogę poeksperymentować tylko muszę wiedzieć w którą stronę :) wrzucam trochę inne (20sto milimetrowe) podejście do tematu.
pozdrawiam
Do poprzedniego cial bym inaczej horyzont i zrobil inna perspektywe, zrobilbym tez inny kadr bardziej z prawej strony, bys sie zalapal na fote:)
pozdro jol!
-
Zdjęcia z fishką bardzo fajne, w drugim kawaleryjskim, postarałbym się złapać więcej cienia końskiego i może mniej nieba, trzecie chyba też byłoby fajniejsze w szerokim kącie.
Pozdrawiam
-
dzięki za porady :) coś mi się zdaje że Wieśka (to ta gniada) będzie w sobotę wystawiona na próbę cierpliwości :) :lol:
-
2 załącznik(ów)
Tym razem nie z Olympusa, i dosyć stare ale temat wyszedł w kocim wątku. Więc żeby tam nie zaśmiecać wrzucam tutaj - z prośbą - jak to poprawić. Zgodnie z sugestią Mirka54 ciężar pliku największy z możliwych przy tej rozdzielczości. RAWy się niestety nie uchowały.
Z góry dziękuje za pomoc
-
Staralem sie zrobic czarnego kota,w swiatlach,w cieniach ,czy mi sie udalo nie wiem.
Dwa rozne widzeniaZałącznik 68189Załącznik 68191Załącznik 68192Srodkowy kot to Twoja wersja.
-
w pierwszym jest najwięcej "kota w kocie" i choć trochę wpada w siwiznę to nie ma wątpliwości że to dalej jest czarny kot. Drugie (znaczy ostatnie) zachowało tę nutę tajemniczości i chyba mi się bardziej podoba.
Dziękuję (także w imieniu kota)
-
7 załącznik(ów)
Wątek przymiera - pora spróbować reanimować trupa. Wrzucam kilka fotek z krakowskiego ZOO. Bedzie mi miło jeśli ktoś parę słów napisze - wszak nic tak nie szkoli jak mądra krytyka.
ZOO-1 Załącznik 71358
ZOO-2 Załącznik 71357
ZOO-3 Załącznik 71356
ZOO-4 Załącznik 71355
ZOO-5 Załącznik 71354
ZOO-6 Załącznik 71352
ZOO-7 Załącznik 71353
-
Wygląda na to, że zdjęcia są prawidłowo naświetlone. Słoń wygląda jak rzeźba a jaszczur o dziwo nie. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Wygląda na to, że zdjęcia są prawidłowo naświetlone...
No w tym to jakby moja zasługa najmniejsza. PEN sam wszystko ustawia ale przyznam się tak po cichutku że czasami się nawet odważę wprowadzić korektę ekspozycji... ale tylko tak tyci-tyci. +-0,7 eV
-
Zwierzaki b.sympatyczne, kolory i ostrosc tez w porzadku. Jedyne co zauwazylem to to, ze sa to wylacznie kadry centralne ale moze inaczej sie nie dalo.
Mobi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
.... Jedyne co zauwazylem to to, ze sa to wylacznie kadry centralne ale moze inaczej sie nie dalo.
Mobi
Czyli to, za co kiedyś Twoje zdjęcia krytykowałem jest również moim udziałem :) mea culpa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Czyli to, za co kiedyś Twoje zdjęcia krytykowałem jest również moim udziałem :) mea culpa
No ja je zabijalem raczej obrobka, na innym forum mi wytkneli kilka rzeczy i mam nadzieje, ze jest lepiej. A najwazniejsze to konsekwencja i niestety rutyna aby opanowac niezbedne techniki a potem mozna pofantazjowac;)
Mobi
-
Zoo to trudny teren, bo zdany jesteś na łaskę krat i zwierzaków. Z setek fotek trafia się jedno warte uwagi.
Jestem laikonikiem, ale trochę się wypowiem na temat mojego odbioru. Generalnie zgadzam się z przedmówcami.
Według mnie na tych fotach coś zwykle przeszkadza.
Agawa na pierwszym, z duża na ramkę,
Mocne tło na drugim
Tygrys i bawół trochę dziwnie skadrowane
Zielsko przed kamaleonem czy gekonem
Intensywne zielone tło za rzeźbą
słoń idealnie ... statyczny.
Generalnie zdjęcia poprawne, rzeczywiście centralnie skadrowane, ale do National Geografic niekoniecznie :-)
Ja nie umiem dobrze fotografowac zwierząt, więc nie doradzę, tylko pomarudzę. Nie ma pojęcia jak skadrować zwierzaka, żeby go nie pociąć, nie ująć centralnie i jeszcze ciekawie przedstawić. Chyba tysiące zdjęć. Szczególnie ze te zwierzaki się ruszają i ostrość jest ciężko uzyskać, większość zdjęć do kosza :-(
Bo to trudny teren:-)
Powodzenia.
-
Dziękuję za uwagi - robienie zdjęć to trudna sztuka więc trzeba ćwiczyć...
Próbowałem powyższe zdjęcia trochę inaczej przygotować, przeglądnąłem też i inne kadry ale niestety, z tej sesji już chyba nic lepszego nie wykrzesam
pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
Jeden z Forumowiczów miał w stopce sentencję że najlepszym przyjacielem fotografa jest kosz na śmieci. Spróbowałem się tej przyjaźni przyglądnąć:
Kosz_01
Załącznik 71503
ps. dajcie mi jeszcze szanse, nie piszcie proszę od razu że na koszu jest napisane co ze swoimi zdjęciami powinienem zrobić
-
sam kadr niezły - obróbka szalona ; ) może napiszę tylko tyle że zamiast na kosz mój wzrok kieruje się na ławkę - nie umiem tego wytłumaczyć - może by bardziej "rozmyć" ową ławkę ale na tyle by było wiadomo że to ona : )
-
Tak, obróbka miała być szalona, chyba po raz pierwszy tak mocno w zdjęcie zaingerowałem - wprawdzie czasami próbowałem w RAWach grzebać ale z racji umiejętności (a raczej braku) efekty były mizerne dlatego najczęściej zdawałem się raczej na jotpegi z puszki. Tym razem wyszło mi prawie to co chciałem... może dlatego że OlympusViewer którego wreszcie zainstalowałem jest "łatwiejszy" do ugryzienia?
Co do ławki - teraz też to widzę ale nie wiem czy rozmyciem się uzyska dobry efekt, może raczej gdybym selektywnie przyciemnił deski?
W każdym razie dziękuję za słowa krytyki :)
pozdrawiam
-
Mimo obróbki coś ci jeszcze zielonego wystaje nad żywopłotem w dali.
W sumie ciekawie, czy ja wiem czy ławka przeszkadza. Dla mnie to raczej taki duet: kosz-ławka.
Jak ją zamażesz to sam kosz będzie ... koszem.
Ostro pojechałeś z kolorami, dla mnie rzuca się oczy różny kolor trawy. Trochę jak fotomontaż. Czy tak było w oryginale?
-
1 załącznik(ów)
zdjęcie oryginalne, przerabiane w RAWie, w GIMPie potem wyretuszowałem dwie czy trzy białe plamki... faktycznie ten krzak za żywopłotem można by wyretuszować też - układa się w linie z koszem i ławką i może on ciągnie oczy (to co pisał glee)
Kolory - tu jest problem bo dużo zależy od kalibracji. U mnie wydaje się że jest ok, trawa ciemna ale jednak zielona, kosz żółto-czerwono-pomarańczowy...
Mogę wrzucić fotkę jpg'a z puszki dla porównania...
Załącznik 71528
-
2 załącznik(ów)
i znów zwykła zabawa ze zwykłymi rzeczami - jesień i liście na blaszanym dachu. To takie dwie nieporadne próby:
liście [1]
Załącznik 72250
liście [2]
Załącznik 72251
-
Fajniejsza dla mnie jest ciemna wersja - sam kadr niczegowaty.
-
dzarro - dziękuję za opinię :)
-
1 załącznik(ów)
Czy ten kot jest coś wart?
[kot_03.jpg]
Załącznik 72366