-
M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm F2.8 Macro
-
Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm F2.8 Macro
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Tylko się nie pochlastaj - będzie jesienią - można zacząć napełniać świnkę-skarbonkę do premiery - po papierku co tydzień...
Zawsze jest więcej niż jeden punkt widzenia.
Pozdrawiam AP.
-
Koniec roku?! Kurcze- myślałem, że bez problemów będzie go można kupić za 3-4 miesiące:(
Mam nadzieję, że Olek wynagrodzi nam to czekanie nieprzeciętną jakością zdjęć i niską ceną:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Tylko się nie pochlastaj - będzie jesienią - można zacząć napełniać świnkę-skarbonkę do premiery - po papierku co tydzień...
Zawsze jest więcej niż jeden punkt widzenia.
Pozdrawiam AP.
Chlastać się nie ma co, ale opóźnienie premiery to jednak rozczarowanie ,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
end of 2012 year, trrragediaa
Jeżeli będzie kosztował 3-4 tysie, a tak pewnie będzie czytając zapowiedzi i opisy, to dla mnie nie ma tragedii. I tak go nie kupię. Drogie makro m4/3 jest już od dawna u panasa. Po co następne?
-
Tragedia bo szkła chciałem mieć w torbie za 60 dni max a tu klops. Cena, jeśli optyka ma "Zuiko look", spada na dalszy plan. PL45 powoli powinno zacząć tanieć, bo:
- do video ssie (słyszalnie piskliwy, wolny AF), poza tym za moment będzie duet 12-35 i 35-100 pod video szczególnie, pomijam MF
- do makro (prawie zawsze) lepsze dłuższe -> hello Oly
- do portretu: Olki 45-75
@apz - hm... od czasu 45/1.8 już trochę czasu upłynęło poza tym są kredyty :), choć z drugiej strony należy podziękować Olkowi za taki trochę dziwny w formie szklany roadmap, bo tak te zapowiedzi bez ceny traktuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
Jeżeli będzie kosztował 3-4 tysie, a tak pewnie będzie czytając zapowiedzi i opisy
Takiej ceny to spodziewam się za metalowego 75/1,8. Obiektyw 60 makro będzie plastikowy, więc cena powinna być połowę mniejsza... stawiam na coś koło 2tyś
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
Jeżeli będzie kosztował 3-4 tysie, a tak pewnie będzie czytając zapowiedzi i opisy, to dla mnie nie ma tragedii. I tak go nie kupię. Drogie makro m4/3 jest już od dawna u panasa. Po co następne?
Dobre makro tyle kosztuje, patrz sigma 150. Ten nowy ma wskaźnik 1:1 czyli jak sigma, a nie wiem jaki ma Panas ?
-
Przyjrzałem się dokładniej temu szkiełku i muszę zweryfikować swoje poglądy - będzie bliżej 3 niż 2 tysięcy złotówek...
-
Obiektyw niczego sobie, ale na szczęście nie potrzebuję dobrego makro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dobre makro tyle kosztuje, patrz sigma 150. Ten nowy ma wskaźnik 1:1 czyli jak sigma, a nie wiem jaki ma Panas ?
Sigma chyba kryje pełną klatkę, to spora różnica.
-
Tak, sigma kryje pelna klate bez pierdniecia...
Sam czekam na 60, no ale sie mnie wydaje, ze powinna byc szybciej.
Jestem przekonany, ze beda to okolice 2kpln, i raczej na pewno nie bedzie to 3kpln, i szybciej niz to w zapowiedziach chyba sie pojawic powinno.
Bo ja nie wiem kto wymyslil zeby szklo do makro wydawac na koniec sezonu robalowego
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
kto wymyslil zeby szklo do makro wydawac na koniec sezonu robalowego
Z nieukrywaną przykrością niech zgadnę: Panasonic?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Bo ja nie wiem kto wymyslil zeby szklo do makro wydawac na koniec sezonu robalowego
Sezon świątecznych prezentów.
-
-
przełącznik zakresów AF! wow! jaki profesional! tego w m4/3 chyba jeszcze nie było. Ciekawe jak bardzo będzie ciemniał w miarę zbliżania się do 1:1
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
przełącznik zakresów AF! wow! jaki profesional! tego w m4/3 chyba jeszcze nie było. Ciekawe jak bardzo będzie ciemniał w miarę zbliżania się do 1:1
No ma tak jak porządne obiektywy macro, a nie jak jakieś popierdółki.
-
3000zł to jest warta porządna i wygodna 150mm 2,8 makro 1:1. Nie mam zamiaru przepłacać.
Lepiej czaić się na Sigmę 105mm za xxx zł, bo optycznie też jest super a i ogniskowa lepsza do makro.
Moim zdaniem maksymalna sensowna cena to tyle co za ZD 50mm 2,0 1:2 czyli <2000zł
Niemniej szkiełko zapowiada się obiecująco, nawet jak na swoje skromne 60mm.
PS ponoć Tamron wkupił się w rodzinę mikro4/3... takie jego 90mm w wersji mikro... byłoby jak znalazł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Jak kazdy inny, fizyki sie nie oszuka. Bynajmniej dla skali 1:1 i wiekszych raczej i tak walka jest z glebia i swiatlem zewnetrznym, wiec nie ma znaczenia czy to bedzie 3.5 czy 5.6 czy jeszcze ciemniej;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
pozdro
Zalezy gdzie ten sezon. U nas moze i koniec, ale np. w takiej Malezji to pewnie niekoniecznie :P
T.
-
Dzięki uprzejmości sieci Amazon mamy nowy adapter - FR-2 do lampki RF-11 flash ring, dedykowanych do makrówki
http://ecx.images-amazon.com/images/I/B1YEzf4soyS.pdf
-
-
Trzeba przyznać, że Olek potrafi budować napięcie :)
-
ciekawe czy zmieści się z ceną w 5 tysiakach?
-
Nie sadze, zeby byl az tak drogi, skoro portretowa 75 kosztuje nieco ponad 3000. Stawiam na przedzial 2-3 tys. zl.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
75 kosztuje nieco ponad 3000. Stawiam na przedzial 2-3 tys. zl.
75 kosztuje 3500, niby niewiele, ale trochę grosza to jest. Makrówka imho nie będzie gorsza lub tańsza - niepotrzebne skreślić :)
Coś mi się wydaje, że to będzie Mały Szatan (ZD50 Mark II), dodatkowo uszczelniony.
-
Makro raczej nie bywa tańsze od portretówki. Stawiam na okolice 4000.
-
Zaawansowana konstrukcja, uszczelnienia, bajery - myślę że cena nas zaskoczy - raczej nie będzie konkurować ceną z Panasoniciem 45/2,8 macro (ca 3 tysiaki). Pocieszające, że jakość optyczna zapowiada fascynująco
-
Ja się zastanawiam, co miał na myśli autor pisząc "tilt & swivel OLED monitor"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Makro raczej nie bywa tańsze od portretówki. Stawiam na okolice 4000.
Bywa, wszystko zalezy jakie makro i jaka portretowka. Biorac pod uwage, ze O pozycjonuje M.ZD 75 jako szklo "topowe", to i macro nie powinno kosztowac wiecej. Szkiel Panasa do m4/3 nie porownuje, bo wydaje mi sie, ze w UE maja nieco zawyzona cene.
-
Makro z tej samej ligi zwykle jest zauważalnie droższe od portretówki. Może dlatego, że takim makro da się robić od biedy portrety, a w drugą stronę to nie działa :)
-
E, no nie przekonales mnie :-P Najlepsze macro Sony - 100/2.8 kosztuje okolo 3000 zl, najlepsza portretowka - 85/1.4 - niecale 5000 ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Makro z tej samej ligi
Ale to nie ta sama liga 75/1,8 i 60/2,8 Macro - pierwszy full metal, a drugi plastik fantastik...
-
Ale za to mocno reklamują D&S proof jak w E-5 :), to chyba nie będzie gratis.
-
Tak czy inaczej cena nie powinna byc wyzsza niz okolice 3000 zl, czyli w miare normalnie jak na wysokiej jakosci szklo macro. A skad wiadomo, ze to plastik?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Tak czy inaczej cena nie powinna byc wyzsza niz okolice 3000 zl, czyli w miare normalnie jak na wysokiej jakosci szklo macro. A skad wiadomo, ze to plastik?
Nie reklamują jako metalowy obiektyw, więc stąd i przypuszczenie, że jest z tworzywa.
Co zresztą przecież wcale nie jest wadą.
Stawiam na cenę 3-4 tysiące.
-
Gdy Olympus zapowiedział dwa nowe obiektywy - to jeden miał być metalowy... jak wiadomo padło na 75'kę
---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post był o 22:26 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Stawiam na cenę 3-4 tysiące.
Chyba przesadziłeś...
Skoro metalowy "top" kosztuje 3500, a plastikowy "top" nieco ponad 1000 - to nowe makro, nawet gdyby również było "top" powinno mieć cenę pośrodku...
-
3-4 tysie to była by kpina , ale ceny w tym systemie już mnie nie przestały zadziwiać
-
Z tego co wiadomo z plotek to te szkło ma być uszczelniane. To jest dla niektórych istotna zaleta, w szczególności w połączeniu z OM-D.
Pytanie jak będzie z AF. ZD50 ma delikatnie mówiąc taki sobie. Sigma 150 (w makro) jak dla mnie to nie ma wogóle.
Jeśli chodzi o cenę to raczej powyżej 3000zł. Jak będzie niższa to będę mile zaskoczony.