Nadchodzi nowa stałka portretowa.
Co prawda mamy już świetne 45/1.8, ale ten obiektyw powinien lepiej separować obiekt od tła.
Mam nadzieję, że cena będzie między 2000 a 3000 zł.
Niestety nie będzie uszczelniany.
Wersja do druku
Nadchodzi nowa stałka portretowa.
Co prawda mamy już świetne 45/1.8, ale ten obiektyw powinien lepiej separować obiekt od tła.
Mam nadzieję, że cena będzie między 2000 a 3000 zł.
Niestety nie będzie uszczelniany.
Po co obiektyw portretowy ma być uszczelniany?
No może zdjęcia na pustyni...
Nowy nikkor 85/1.8G kosztuje z tego co pamiętam poniżej 500 dolców (cena sugerowana). Nie widzę powodu dla którego oly 75/1.8 miałby kosztować 2000-3000 tys. zł. Dlaczego tak drogo?
Bo ma ten sam - srebrny retro, design co mZD 12/2.0?
eng - oficjalny anons (under development) - end of 2012 year - warto czekać :)
http://www.olympus.com.au/getmedia/8c0abfaa-a516-43db-aac6-d082c00d13ce/PR1202002.pdf.aspx
Na zdjęciu wygląda tak, jak powinien wyglądać emzetde12/1.4 :sad:
Pierwsza specyfikacja przynajmniej dla mnie b. istotna - MFD = 0.8m, tragedii nie ma choć liczyłem na bliżej.
PSL - cena będzie powyżej trójki: w pdf'ie stoi, że korpus obiektywu jest z metalu więc marketingowy a co za tym idzie i cenowy
full onan.
Szkoda, że nie dadzą na wakacje...
Raczej bym się spodziewał ceny na poziomie Limiteda, niż pospolitych 85/1,8.
---------- Post dodany o 08:15 ---------- Poprzedni post był o 08:12 ----------
Wg mnie kozacko to wygląda
Wygląda trochę jak klasyk - srebrny HELIOS 85/1,5 ;-).
Mniejsza o wygląd, przecież obrazek z tego będzie wyrywać z butów. W moim prywatnym rankingu fajności dzisiejszych premier to szkło jest nr 1. Zdecydowanie. Będzie mój ;-)
To szkło może być spełnieniem moich marzeń - nie urywające kręgosłupa COKOLWIEK co da (chociaż trochę) podobny look szkieł klasy 200/2 -> 300/2.0-2.8.
W tym instrumencie optycznym :mrgreen: interesuje mnie tylko jedna przysłona i nie jest to f/5.6 ;)
Jeszcze jedno zdjęcie:
Załącznik 59670
Dla mnie to też najważniejsza premiera dzisiejszego dnia :grin:
Cudem autosugestii, na natywne 100mm F1, nawet od Voitka nie liczę. Teoretycznie jest szansa na 100/2.0 macro IS HD od Panasa, ale to szkło kosztowałoby $2000+ więc Oly 75/1.8 bardzo dobrze mi zrobi, poza tym jestem pod niesamowitym wrażeniem małych szkiełek Zuiko i to nie tylko 12/2.0 czy 45/1.8, ale przede wszystkim 14-150.
Poza tym chodziło mi o większe rozmycie niż w 45/1.8 plus... szybkość AF - 200/2VR rządziło, imho równie szybki (w odbiorze, nie w lab) jest 45/1.8@GF1.
Tak czy siak w Japonii jest walka na evil'e i Sony po reakcji ludzi na nowe Zuika puściło... kolejny roadmap :)
Jak sobie tak zerkam i zerkam na to szkiełko (przy okazji na 45kę, 9-18 i na 20-kę panasa), to wewnątrz odzywa się jakiś kwikliwy głosik "Litości, litości!... Przecież człowiek ma tylko dwie nerki!".
PS. To chyba wątroba bo od czasu do czasu słyszę też "No co ty? Ty się nie napijesz?!..."
Ja za to kolekcjonuję obiektywy :wink:
Oby ten był dostępny do końca roku i żeby cena nie zabijała.
Ciekawe czy osłona przeciwsłoneczna będzie metalowa? Bo wygląda na identyczną jak ma 12/2.
I pewnie też będzie droga, jakby ją z mithrilu robili.
Ładny, wygląda na kawał klocka z tym body, a gdyby E-M5 nie miał gripów to już zupełnie czad. Ale ja chcę sample!
BTW - jaką średnicę filtrów ma to szkło?
A tak trochę z innej beczki, czy Panasonic zamierza wypuścić coś konkurencyjnego wobec tego obiektywu? Bo tak jak patrzę na rozwój systemu, to przez pierwsze dwa lata właśnie Panasonic był liderem w optyce m4/3 (45, 20, 8, 14 kolejność może niekoniecznie chronologiczna) a Olympus był z tyłu (tylko 17stka). Również w zoomach u Panasonica było lepiej.
Po ostatnich premierach Olympusa (12 i 45) Panasonic jakby lekkiej zadyszki dostał, a teraz jeszcze te dwie, bardzo efektowne zapowiedzi...
Owszem, mówi się o 12-35 i 35-100 które mogą być hitem ale co ze stałkami? Ta 75-tka to IMO taki "Olkowy okręt flagowy", co Panaconic na to? ustąpi pola?
Stawiam na 55, może 58. Przy 67 wystawałby poza korpus.
1. Konkurencyjne do 75/1.8 może być - imho - tylko 75/1.2, 75/1.8OIS czy 100/2.0OIS czyli szanse są znikome.
2. Panas nie dostał zadyszki tylko zakochał się w polskich słodyczach i zaprojektował "kasztanki" czyli dual kit X, bez tych szkieł, to co ciągnie sprzedaż Lumixów czyli NOWA seria GF w kicie wyglądała... śmiesznie.
3. Stałki są dla... to na właśnie te zumy czekają niecierpliwie panowie "buntownicy" - zrobieni (ani widu ani słychu o ef-s 15/2.0 czy 35/1.8 ) w Rebela i ci, którzy nie chcą wszędzie targać D700
4. Panasonic nie powinien ustępować tylko uzupełnić system b. mocną optycznie Leicą (zer0 programowej korekcji optyki) makrówką - 100/2.8 OIS i wtedy byłbym w duuużej **** ;)
Widać, że Oly robi dwie linie szkieł: srebrne i reszta. To samo Panas: Leica i reszta. Do tego Voitek... nie mam żadnych wątpliwości, że każda linia kiedyś będzie miała wszystkie kluczowe ogniskowe, ale póki co muszą bronić system nie walczyć. Jeśli mówimy o obronie to warto dokopać konkurencji puszczając pozostałe dwa naleśniki: 9-10/2.8-4 i 40/2.5-2.8 oba z super szybkim AF i z kompatybilną w obie strony programową korekcją- wtedy będą mogli powiedzieć: OK, nasze 75/1.8 jest duże, ale jak chcesz małe mamy i takie: 9/4, 14/2.5, 17/2.8, 20/1.7 i 40/2.8; jeśli kogoś to będzie ograniczać to powinien kupić XZ-2.
Kurde, gietrzy, przeczytałem 3 razy posta Twojego i nie rozumiem przynajmniej połowy tego co napisałeś :/ kto to są ci buntownicy? i dlaczego piszesz raz o współdziałaniu w obronie systemu zamiast rywalizacji a zaraz potem o dokopywaniu?
IMO to Panasonic z Olympusem są jednak dla siebie "konkurencją" Owszem bagnet ten sam, ale już całkowicie inne podejście do tematu stabilizacji i to co mnie boli - brak korekcji CA w zestawach korpus + obiektyw od różnych producentów.
Przepraszam.
Użytkownicy Canona EOS serii 300D i nowszych, w konfiguracjach ef-s kitowych.
Dokopywaniu czyli ucieczce KONKURENCJI czyli wiadomo komu. Olympus szkłami 60/75 właśnie umacnia system, to samo Panas swoimi 12-35 i 35-100.
Jako użytkownik korpusów obu firm i osoba zakochana w obrazku EPL1 również mnie to boli, tym bardziej, że z oficjalnych źródeł nie wygląda to najlepiej; przypomnę: "...we don't have the data... it's a political issue..." - jednak przyznać muszę, że brak tejże korekcji wyjątkowo razi tylko w przypadku jednej bardzo rzadko (viva la Samyang) spotykanej kombinacji a mianowicie korpus Olka plus fisz Panasa.
Mi z kolei przykrą fioletową niespodziankę zrobił kilka razy 20/1,7 podpięty do E-P1 :( Szkło wszak uważane przez wielu za bliskie ideału.
Nie wiem jak jest z aberacjami w drugą stronę czyli z podpinaniem Olympusowych szkieł do Panasoniców. Dlatego, mam taką nadzieję że tytułowa 75-tka będzie dobrze "sama w sobie" skorygowana bez uciekania się do programistycznych stuczek
Nie rozumiem tego wywodu :(. W Rebelu jest tani 35/2 (28/1,6 w 4/3), 15/2,5 faktycznie nie ma (nie wiem skąd Ci się 2 wzięło), za to jest metalowy, szybki i świetny optycznie 85/1,8 za 1500zł i używki w stanie "igła" za 1100-1200. Jest też podobne 100/2. Olkowe 75/1,8 to tylko 94/2,25 w Rebelu, a cena pewnie będzie z kosmosu. Dlaczego ktoś miałby się czuć oszukany? D700, to zupełnie inna bajka. Chyba nie brakuje tych, co lubią go targać :).
Przykro mi. Chodziło mi (z grubsza), że potencjalni nabywcy ef-s dual kitów/legendarnej marki nie zdają sobie sprawy, że w sumie oprócz 17-55IS firma nie ma nic fajnego do zaoferowania, brutalnie (brak jakichkolwiek jasnych szkieł ef-s) forsując opcję FF.
Resztę wywodu skasowałem ;) bo to ani nie miejsce ani nie czas (to już za mną; nie kupię nawet kalkulatora od tej firmy).
(Głównie do mod'ów): z mojej strony EOT.
OT!
Wklejam link do fot Leica 75/2@E-P2 by niezdecydowanym na mZD 75/1.8 dać pogląd na obrazek, jaki możemy dostać z takiej kombinacji:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=40601868
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=40601935
Pierwszy link zdecydowanie bardziej mi odpowiada :)
qrcze - jak się to czyta to aż s-trach jaka ta "fotografia" to sk"ą"plikowana dziedzina...
Takie, żeby zabulić w sumie więcej niż za ZD 35-100.
Ale maleństwo (patrzcie na tylni dekielek)